A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÍr terrier leírása, fajtajellemzők

Ír terrier leírása, fajtajellemzők

ír

Ír terrier

terrier
kilenc

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Az őr, vadászkutya ír terrier. "Általános vidéki kutyának" is nevezik. Ezt a nevet a fajta képviselőinek igénytelensége, a túlélés képessége indokolja.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az ír született vezető. Végtelenül hűséges családjához, félelem nélkül, semmilyen veszély előtt nem adja fel. Ezért tulajdonosának hű társává és felelős vagyonőrévé válhat.

Egyéb nevek: ír terrier

A fajta története

Az ír terrier szülőhelye Írország. Ez a fajta az egyik legrégebbi a világon. De hivatalosan úgy gondolják, hogy ezek a kutyák a tizenkilencedik század közepén jelentek meg.

A fajta története nem pontosan ismert. Különböző verziók léteznek származása és annak tekintetében, hogy milyen típusú kutyák az ősök az íreknél.

Az egyik változat szerint a modern ír terrier közvetlen őse a fekete és barnás drótszőrű terrier. Kétszáz évvel ezelőtt tenyésztették apró rágcsálók és rókák vadászatára. Most sajnos ezt a fajtát kihaltnak tekintik.

Egy másik változat szerint az ír elődeiben nagy búzaterrier van. Ír megye Cork területén élt. Ugyancsak a walesi és a lakeland terrier ősanyjának számít.

Van egy másik verzió is, de ez a leghihetetlenebb, és a tények nemigen támasztják alá. Szerinte az ír terrier az ír farkaskutyától származott. Más szavakkal, egy farkaskutya miniatűr példánya. Természetesen a kapcsolat e fajták között létezik, de nagyon távoli.

Az ír terriert hivatalosan 1870-ben ismerték el önálló fajtának. Ezt követően kilenc évig a tenyésztés kissé kaotikus volt. A fajta képviselőit különféle méretek, színek és testtípusok különböztették meg.

Komolyan, a tenyésztők 1879-ben vállalták a tenyésztési munkát. A tenyésztés célja szabványos ír terrierek megszerzése, bizonyos méretben és szőrzetben.

Az ír fajta képviselőit 1945-ben, a náci Németországgal folytatott háború befejezése után, Lengyelországból hozták az egykori Szovjetunió területére.

Fajta szabvány

ír

Az ír terrier a közepes méretű kutyák listáján szerepel. A fajta képviselőit erős testalkat jellemzi, fejlett izmokkal. Hívhatjuk erősnek, masszívnak, de nem durván.

A terrier nem zömök és nem esetlen. Rugalmas, könnyen mozog, mondhatni elegáns.

Az érett egyedek növekedése 47-48 cm., súly kb 10-12 kg.

Viszonylag hosszú nyakon közepes méretű fejet tartanak, hosszúkásak, ráncok nélkül. Koponya lapos.

A fülek kis méretűek és háromszög alakúak. Lóg, nem oldalról lóg le, mint a kutyáknál, hanem előre, közel az arccsontokhoz. A fül árnyékának sötétebbnek kell lennie, mint a test többi részén.

A szemek viszonylag kicsiek és sötétek. A kidülledő szemek elfogadhatatlanok, és a világos szemszín szintén nem kedvelt.

Az orr közepes méretű, fekete.

Az arccsontok nincsenek tele. Az állkapcsok hatalmasak, kiváló megfogási hosszúsággal. Az ajkak fekete, nem függő. Erős fogak. Ollós vagy egyenes harapás.

A felső vonal egyenes, a hát pedig erős. A mellkasi mély, erős, de nem széles.

A lábak egyenletesek, jól fejlett izmokkal, csontosak, meglehetősen hosszúak. A mancsok lekerekítettek, nem nagyok. Íves lábujjak.

A farok hosszú és magasan áll. Harmatosság és toll nélkül. Ha dokkolt, akkor háromnegyedével.

Az ír terrier kabátja közepes hosszúságú, sűrű, nagyon sűrű, nehezen tapintható. Arcán szakáll és bajusz, szép, nem túl buja.

Egyszínű megengedett. A leggyakoribb ír terrier a vörös és a búza. A lábakon és a mellkason található kis fehér jelölések nem minősülnek hibának. A fülek mindig egy tónussal sötétebbek, mint a fő szín.

A történelmi tények szerint valamikor csak fekete vagy fekete-barna terrierek voltak Kerry-ben, Antrimben - fehér, barna és fekete, Whiteley-ben pedig vörösek az összes létező árnyalattal.

Karbantartás és gondozás

fajta

Az ír terriert mind a házban, mind a szigetelt fülkével ellátott szabadtéri ketrecben tarthatja. Ez egy nagyon mozgékony kutya, szüksége van helyre, de megfelelő nevelés és megfelelő fogvatartási feltételek mellett az ír jól élhet anélkül, hogy gondot okozna a tulajdonosoknak, még egy nem túl nagy lakásban is.

A terrier természeténél fogva rendkívül kíváncsi, különösen, ha kiskutya. Ezért, miután letette háziállatát a házba, készüljön fel arra, hogy megvizsgálja az új otthon minden sarkát, és mindent megpróbál a fogakig kipróbálni.

Ezt a viselkedést elkerülheti, ha az első naptól kezdve komolyan foglalkozik egy kiskutya nevelésével.

Ezenkívül a terrier helyrehozhatatlan energiája megszelídíthető, ha naponta járja, edzéssel, aktív játékokkal tölti be. Naponta négyszer sétálunk egy kiskutyával, 3-szor egy fiatal kutyával, míg a séta körülbelül 1,5 órán át tart.

A felnőtt terrierek 2-szer járhatók (reggel és este), és minden séta legalább 2 órán át tart. Ha nincs idő reggel, tegye hosszabbá az esti sétát.

Kiskutya vásárlása előtt mindenképpen vásároljon meg mindent, ami a fenntartásához szükséges. Ebben a listában elsősorban: gallér, póráz, ágy, tartályok vízhez és élelemhez, ápolószerek (sampon, fésűk, szalvéták stb.)

Fordítson különös figyelmet a terrier játékokra. Ajánlott csontokat préselt erekből, latexből, rongygolyókból, állatokból vásárolni. A lényeg, hogy a kutya meg tudja rágni őket. Így a mester dolgai biztonságban maradnak.

Az ír terrier gondozását az összes szabály szerint kell végrehajtani. Az összes szükséges gondozási eljárást az alábbiakban soroljuk fel:

 • A gyapjú fogmosása hetente kétszer.
 • Vágás és fodrász 10-12 havonta kétszer.
 • Napi szemvizsgálat, ha szükséges, el kell távolítania a szem felgyülemlett váladékát. Miután vörösséget vagy gennyes váladékot találtunk, segítséget kérünk egy állatorvostól.
 • Évente kétszer fürdünk, mivel az ír terrier kabátja nem szívja fel a port vagy a szennyeződést. Ha a kutya séta közben nagyon elkenődik, akkor nem tervezett fürdőzésre van szükség. Séta után megmosom a mancsaimat, és megvizsgálom, hogy szilánkok, repedések vagy egyéb sérülések vannak-e rajta.
 • A fülek tisztítása és vizsgálata 2-3 alkalommal 7-8 nap alatt. A vizsgálat során figyelünk a váladékozásra, ha túl sok van belőlük, és kellemetlen szag érződik, érdemes megelőzés céljából megmutatni a terriert szakembernek.
 • Rendszeres fogmosás speciális fogkrém és ecset segítségével.
 • A karom nyírása szükséges, amikor visszanőnek.

Az ír terriert etetheti száraz ételekkel és konzervekkel, valamint természetes termékekkel.

Az aktív terrier nem hajlamos az elhízásra, de be kell tartani az étrendet és a normákat. Fontos, hogy egyidejűleg etessünk. Ne hagyjon olyan ételt a tálban, amelyet háziállata nem evett meg. Csökkentse az adagokat, ha a takarmány rendszeresen marad.

A terriernek mindenkor vize kell lennie. Fontos, hogy mindig tiszta, friss és kissé hűvös legyen.

Új termékeket kell bevezetni az étrendbe, vagy fokozatosan meg kell változtatni a száraz étel márkáját, figyelemmel arra, hogy a kutya allergiás reakciót mutat-e az újításokra.

Természetes táplálkozási módszerrel vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőkre van szükség. Mit mond pontosan és milyen mennyiségben az állatorvos.

Egészség

jellegzetes

Az ír terrier átlagos élettartama 14-15 év. Ha a tulajdonos időben féregtelenítést, oltást és bőrparaziták elleni kezelést végez, a terrier a legtöbb évet meg fogja élni.

Fontos, hogy állatával együtt minden évben látogasson el állatorvosi rendelőbe. Az ilyen megelőző vizsgálatok röntgenvizsgálattal segítenek időben észlelni az egészségügyi problémákat és megkezdeni a kezelést.

Az ír terrier hajlamos a következő feltételekre:

 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy rendellenességei.
 • Portoszisztémás sönt - kóros anasztomózis a máj portális rendszere és a farok vena cava között, amelyen keresztül a vér egy része a máj megkerülésével az általános véráramba kerül.
 • Myopathia - az izomszövet fejlődésének megsértése.
 • Mikroftalmusz - a szem veleszületett rendellenessége, amelynek során az egyik vagy mindkét szemgolyó csökkent.
 • Kriptorchidizmus - a hímek egyik vagy mindkét heréje nem ereszkedett le a hasüregből a herezacskóba.
 • Progresszív retina atrófia - örökletes rendellenesség, amely befolyásolja a terrier látási képességét.
 • Cystinuria - örökletes betegség, amelyet a cisztin aminosav felszívódásának hibája okoz a vesetubulusokban.
 • Izomsorvadás - krónikus betegség, amelyet progresszív izomdegradáció jellemez.
 • Ízületi dysplasia - a végtagok mozgásszervi funkciójának súlyos károsodásához vezet.
 • Von von Willebrand-kór - hibás von Willebrand faktor jelenlétében vagy a vér hiányában alakul ki.
 • Trombopátia - elégtelen véralvadás, a vörösvértestek rendellenessége miatt következik be.

karakter

fajta

Az ír terrier legtöbbször mobil, aktív és játékos. De a fajta hajlamos a hangulatváltozásokra.

Nem mutat alaptalan agressziót, ellenáll a stressznek, viselkedése megfelelő. De ahhoz, hogy a terrier engedelmes, hűséges és megfeleljen a fenti jellemzőknek, a tulajdonosnak helyesen kell nevelnie.

Egy ír minden családtagját egyenlő bánásmódban részesíti. Nem az a természete, hogy a fő dolgot kiemelje. Különösen jó a gyermekek számára.

A nap 24 órájában, készen áll a gyerekekkel való játékra, ugyanakkor játékpartner és éber biztonsági őr szerepét tölti be.

Az ír terrier főbb jellemvonásai a kedvesség, az érzékenység és a vidámság. Képes gyorsan megbarátkozni egy idegennel, és játékot kezdeni vele. De ez nem azt jelenti, hogy a kutya nem tudja ellátni az őr funkcióit.

Ha rátámad egy terrierre, vagy okot ad a jó szándék kételkedésére, félelem nélkül rohan védeni a területét és védeni a tulajdonosokat, vagyonukat.

Kijön más kutyákkal, háziállatokkal, de megint, ha nincs agresszió részükről. Soha nem lesznek patkányok, egerek abban a házban és udvarban, ahol az ír terriert tartják.

A fajta képviselőinek vérében születésétől kezdve kialakul a rágcsálók és más apróvadak vadászának ösztöne. Ebből az következik, hogy nem ajánlott ugyanabban a házban terriert és például görényt, díszpatkányt, nyulat stb. Tartani.

Képzés és oktatás

ír

Ha az ír terriert nem nevelik fel, ha legalább egy általános tanfolyamot nem teljesít vele, a kutya figyelmen kívül hagyja a tulajdonos minden parancsát, ellenőrizhetetlenné válik, ami mindenképpen sok gondozási problémához vezet.

Az oktatásnak következetesnek kell lennie. Nincs durvaság és fizikai büntetés. Tervezze meg óráit úgy, hogy a terrier ne unatkozzon edzés közben.

Használjon aktív, játékos formát. Az ülő edzés meguntatja a háziállatot, a pozitív tanulási eredmény eredményeként tovább kell várni.

Nem ajánlott több új parancsot elsajátítani egy lecke alatt. Egy lecke - egy csapat. A leckének három részből kell állnia: új dolgok megtanulásából, a régiek megismétléséből és a megtanult parancsok használatával történő játékból.

Érdekes tények

 • Az ír terrier kabát nem tapad a szennyeződésre.
 • Az ír terriereket hírvivőként használták az első világháború alatt.
 • Egy terrier szolgált a kanadai rombolón, amely képes ellenséges tengeralattjárót észlelni, miközben még a hajó műszerein sem hibázták. Az ellenséget érzékelve a kutya hangos ugatással azonnal jelet adott.
 • Történeteiben Jack London nem egyszer adta az egyik fő szerepet az ír terriernek.
 • Az írt az úr választottjának és a gazda legjobb barátjának nevezik.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Az ír terrierek világszerte népszerűek, mint barátságos és hűséges háziállatok. Egy ilyen kutya szinte mindenki számára alkalmas, a lényeg az, hogy a tulajdonos tevékenységet, fizikai aktivitást és természetesen gondoskodást, szeretetet biztosítson.

Az ír terrier fő előnyei:

1. odaadás.
2. Játékos, barátságos beállítottság.
3. Indokolatlan agresszió hiánya.
4. Kijönni a gyerekekkel.
5. Könnyű gondozás.
6. Nem drága fenntartás.

Az ír terrier fő hátrányai:

1. Napi hosszú sétákat igényel.
2. A vadász ösztön megnyilvánulása rossz helyeken és helyzetekben.
3. Szeret ásni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.