A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA Cavalier King Charles Spaniel jellemzői és fajtaleírása

A Cavalier King Charles Spaniel jellemzői és fajtaleírása

lovag

Károly lovas király spániel

a faj képviselői
8.8

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

6.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Úgy gondolják, hogy a stresszoldás képessége a macskáké. De a kutyák között is létezik egy fajta, amelynek ugyanaz az ajándéka. Ez egy Cavalier King Charles spániel. Angliában ezeket az állatokat "kényelemteremtőknek" nevezik. Királyi háziállatok, és sok királyi családban tartják őket.Az ókorban a lovas király vadászni ment a tulajjal, madarat nevelt az aljnövényzetben, most minden megváltozott. Ezek a miniatűr állatok teljesen társkutyákká és háziállatokká fejlődtek.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Nehéz elhinni, hogy a távoli múltban aranyos lovas királyokat használtak vadászkutyaként és félelem nélkül üldözött vadakként. Természetesen nem jártak vaddisznókhoz, de a madarakra vadászni ilyen asszisztenssel könnyű volt. A Cavalier King Charles Spaniel fajtát nagyon ősinek tartják. Kialakulása során a faj képviselői megváltoztak megjelenésük és céljuk tekintetében.

A Charles Spaniels szülőhelye Nagy-Britannia. A fajta első említése a XIII. Században történt. Két évszázaddal később a kiskutyák népszerűségük csúcsán voltak. A faj első képviselőinek eredete és megjelenése Nagy-Britanniában nem pontosan ismert, ezen a pontszámon több változat is létezik:

 1. A IX. Században az Ibériai-félszigetről származó kis spánieleket a kelták hozták Nagy-Britanniába.
 2. Úgy gondolják, hogy a játék spánielek a pekingi utódok. Ugyanebben a kilencedik században Kínából érkeztek Nagy-Britanniába.
 3. A játék spánieleket Olaszországból a XIII. Században vezették be Nagy-Britanniába.

Szokás volt azt mondani, hogy a Cavalier King fajtát maga a király hozta létre, de a faj első képviselői messze voltak a királyi kamaráktól. Kezdetben a Károly spánieleket vadászkutyaként tenyésztették a kis vadak, például nyulak, kacsák, mogyoró fajdok stb. Abban az időben ezek a kutyák nagyobbak, szívósabbak voltak. Dicsérték őket agilitásuk, félelmetlenségük és éles szaglásuk miatt.

Az idők folyamán a spániel szerelmesei odafigyeltek ezeknek az állatoknak a gyönyörű hosszú szőrére, a test tökéletes görbületeire, a gyönyörű szemekre. A kinológusoknak az az ötletük támadt, hogy javítsák a faj képviselőit. Ennek eredményeként a lovas királyok kisebbek, lágyabbak lettek, a pofájuk rövidebb lett, az orr észrevehetőbb ellapulása jelent meg, a szemek tágra helyezkedtek, és a koponya kupolává vált. A kiváló állatok már alkalmatlanok voltak a vadászatra.

Most a Cavalier King Charles spániel tisztán dekoratív kedvenc volt. Híres művészek festményein látható. Magabiztos helyet foglalt el a királyi kamarákban és a gazdag nemesek szalonjaiban. Divatos volt rangos létesítményekben aranyos spánieleket tartani, amelyek remekül mutatnak a foteleken és a párnákon.

Egy ideig a külvárosban lévő házakban még mindig találtak nagyobb vadászatú Charles spánieleket. De egyre kevesebben lettek, és a huszadik század beköszöntével teljesen átadták helyüket a miniatűr beltéri lovas királyoknak.

Fajta szabvány

lovag

A Cavalier King Charles spániel egy kis méretű, arányos testalkatú kutya. Felnőtt növekedés 25-35 cm., súly szerint 5-9 kg.

A nem túl hosszú nyakon kerek fejet tartanak. Függő fülek. A füllevél hosszú, hosszúkás hajjal borított. A nagy, szép, kerek szemek, egymástól elhatárolva, a fajta megkülönböztető jegyei. Előnyös a sötét szemszín. A kis pofa az orr felé keskenyedik. Fekete vagy barna orr széles, nyitott orrlyukakkal. Éles fogak, ollós harapás.

A test kinyújtva. A rövid, egyenes hátsó ívek a marmagasságnál. A mellkas ovális, mély. A farok hosszú, bolyhos, nem magas. A dokkolás megengedett. Az elülső lábak egyenesek, rövidek és erősek. Párhuzamosan szállítjuk. A hátsó lábak közepesen izmosak, kiemelkedő térdízületekkel. Kerek láb kompakt, kicsi.

Hosszú haj, egyenes, enyhe hullámosság megengedett. A göndör haj elfogadhatatlan. A szőrzet tapintású selymes. A nyak, a farok, a fül, a végtagok hajának díszítése buja tollat ​​képez. A következő színek megengedettek: blenheim, rubin, háromszínű, fekete és barnás.

Karbantartás és gondozás

lovag

A királyokat bent kell tartani. Lakásban vagy magánházban jól kijönnek, nem foglalnak sok helyet, és nem okoznak nagy gondot a tulajdonosoknak. A legfontosabb az, hogy megfelelően oktassa ki kedvencét, és megtanítsa neki a ház viselkedési szabályait. Az első naptól kezdve biztosítson kutyájának alvási és pihenési helyet, állítson be tálakat vízhez és ételhez, biztosítson játékokat és heverőt. Nem igényel sok fizikai aktivitást. Elég minden nap kutyát sétáltatni.

Javasoljuk a fényűző Károly király gyapjú fésülését 3-4 alkalommal 6-8 naponta. Ehhez egy slicker és egy merev kefét használnak. Ezen eljárás során különös figyelmet fordítanak a hosszú szőrre a lábakon és a fül mögött. Ha a szőnyegek a tulajdonos felügyelete miatt keletkeztek, akkor speciális kondicionálóval kell kezelni őket. Ebben az esetben elfogadhatatlan, hogy a kutya megnyalja a terméket a gyapjúból.

Ha egy Charles Spaniel-t készít egy show karrierre, akkor nem lesz szüksége hajvágásra. Ha a kutya nem vesz részt kiállításokon, akkor időről időre ajánlatos rövidíteni a hosszú díszítő szőrt. Javasoljuk továbbá a gyapjú vágását a párnák körül. Jobb, ha groomert használsz.

Néha meg kell fürdetni a kutyát. A vízi eljárások során ügyeljen arra, hogy a víz és a mosószerek ne kerüljenek a háziállat fülébe, szájába és szemébe. A szőrzet megszáradása után tartsa a kutyát huzat és hideg helyen.

A szőrzet gondozása mellett a következő eljárások szükségesek a kutya szépségének és egészségének elősegítéséhez:

 • A spániel füle gyenge pont. Gondos gondozást igényelnek. Az a tény, hogy az ilyen típusú kutyák füle rosszul szellőző. Emiatt gyakran kialakul a középfülgyulladás és a fertőző betegségek. A fülápolás heti tisztításból áll, állatorvosának ajánlott speciális megoldásokkal. Gondosan meg kell vizsgálnia gyulladást vagy túlzott fülkiürülést is. Ezt megtalálva sürgősen mutassa meg kedvencét szakembernek.
 • A szemek különös figyelmet igényelnek. Nagyok a spánielben, emiatt séták során gyakran megsérülnek, például ágak, fű. Gyakori a szemgyulladás és a kötőhártya-gyulladás. Erős szélben túlzott szakadás lehetséges. A spánielek szemproblémái a túl keskeny könnycsatornáknak és a rövidített orrnak tulajdoníthatók. Sétáról visszatérés után naponta szemellenőrzést kell végezni. Ha gennyes váladékozást észlel, sürgősen menjen az állatorvoshoz.
 • Speciális pasztával és ecsettel tisztítjuk a kutya fogait. Javasoljuk továbbá a természetes marhahús vénáiból származó csontok vásárlását, és házi kedvencének egy sárgarépát, egy almát.
 • A spániel karmát 25-35 naponta egyszer levágjuk. Kis súlya, a ház fenntartása és a relatív inaktivitása miatt a kutya nem képes önállóan ledarálni őket. Célszerű ezt az eljárást szakemberre bízni. A tulajdonosnak arra is ügyelnie kell, hogy a karmok ne hámlassanak el, ez a jelenség jelzi a vitamin hiányát a kutya testében. Szakemberrel folytatott konzultációt követően adjon megfelelő kiegészítőket az állat étrendjéhez.

Az ételekben a Cavalier King teljesen igénytelen. A szükséges adagok kicsiek, a lényeg, hogy az ételek kiegyensúlyozottak legyenek. Az etetés megengedett, mind természetes, mind száraz élelmiszer. Az ételnek mindenesetre jó minőségűnek kell lennie, és nem lehet lejárt. A felnőtt kutyákat naponta kétszer, a kölyökkutyákat életkoruktól függően háromszor-ötször etetik. A víz mindig tiszta, hűvös legyen.

Egészség

fajta

A természet jó egészséggel jutalmazta a Cavalier Kings-t. Ha egy ilyen kutyát megfelelően gondoznak és a szükséges körülmények között tartják, akkor 10-14 évig élhet. 15-16 éves élettartam esetei ismertek. A spániel tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvence milyen veleszületett vagy szerzett betegségekre hajlamos. A következő egészségügyi problémák a leggyakoribbak:

Epilepszia - az agy aktivitásának megsértése, epilepsziás rohamok, görcsök, akaratlan vizelés kíséretében.
Patella diszlokáció - a csontok elmozdulása.
Fülgyulladás - súlyos fájdalom, váladék kíséri.
Herniated lemezek - leggyakrabban a lumbosacralis gerincben fordul elő, de megjelenhet a mellkasi vagy a nyaki gerincben is.
Szív elégtelenség.
Hydrocephalus - a cerebrospinális folyadék túlzott felhalmozódása az agykamrákban.
Szembetegségek.
Kriptorchidizmus - egy vagy két here elrejtése hímekben.
Függő nyelv szindróma - genetikailag terjedő betegség.
Légzési gondok.

Évente egyszer vigye el kedvenceit megelőző vizsgálatokra egy állatorvosi rendelőben, tesztekkel és röntgensugárral. Ne hagyja ki a rutinszerű oltásokat sem. Rendszeresen kezelje kutyáját külső és belső paraziták elleni gyógyszerekkel.

karakter

funkció

A lovas király életének fő célja, hogy közel legyen a tulajdonoshoz. Ez a kis kutya nagyon ragaszkodik az összes családtaghoz, szeret reflektorfénybe kerülni, kommunikációra és nagy társaságra van szüksége. A barátságos Charles Spaniel számára a magány elfogadhatatlan. Ideális környezet a faj képviselői számára - nagy, nagy család.

Az úr jól kijön a gyerekekkel. Türelmesen elvisel mindent, amit a gyerekek csinálnak vele, még akkor is, ha babakocsiban ül. Háziállatokkal kijön. Óvatos és bizalmatlan az idegenekkel szemben. A barátságos kedély kibontakozásához a spánielnek hozzá kell szoknia az idegenhez. Az agresszivitás nem ennek a fajnak a természete.

Nincs őr a Cavalier Kingtől. Az agresszivitás és a barátságosság hiánya miatt nem lehet őr. Bár ha durva vagy vele szemben, a kutyus haraphat. Spániel hangosan és sokáig ugat, ha egyedül marad a házban. Tehát, ha lehetséges, vigyázzon háziállata társaságára, vagy vigye magával. Meg kell jegyezni, hogy a fajta képviselői imádják az utazást és nagyon jól tűrik a mozgást.

Képzés és oktatás

leírás

A Cavalier King Charles spánielnél szorgalmasabb diákot nehéz találni. A fajta képviselői nem mutatnak makacsságot az órákon. Örömmel tanulják meg a parancsokat, és megpróbálják helyesen végrehajtani őket. A legfontosabb, hogy finomságokkal és dicsérettel ösztönözze őket, kizárja a büntetést és a durva hozzáállást.

A korai szocializáció nagyon fontos az urak számára. Egy kicsi kutyát hozzá kell szokni a körülötte lévő világhoz. Annak érdekében, hogy ne féljen idegenektől, állatoktól, autóktól... A dekoratív kutya nem igényel komoly kiképzést, de általános engedelmességi pályán kell átesnie. Az OKP-nek köszönhetően a háziállat megtanul helyesen viselkedni a házban, az utcán, a nyilvános helyeken. A legegyszerűbb, de fontos parancsokat is elsajátítja: ülni, nem lehet, mellette, elhelyezni stb.

Érdekes tények

 • Kaliforniában él egy Duke nevű Charles Spaniel, aki híres arról, hogy képes gyógyítani az embereket.
 • A Cavalier King Mary Stuart kedvenc kutyájaként elkísérte híres úrnőjét a kivégzésre. Két nappal a kivégzés után a hűséges kutya melankóliában halt meg.
 • A spániel sok hónapot töltött börtönben Első Károly királynál. Kivégzéséig a tulajdonosnál volt, amelyen részt vett. A kivégzés után a hűséges kutya sorsát elfoglalták a lázadók.
 • A Cavalier királyokat sok festmény ábrázolja. Ezenkívül e kutyák figurái agyagból vannak formázva. Most ezekre az agyagfigurákra nagy a kereslet a gyűjtők körében.
 • Károly spánieleket közvetlenül a királyi palotákban tenyésztették. Ott kölyökkutyákat szültek, majd a csecsemőket speciálisan képzett embereknek adták át nevelésük és nevelésük céljából. Felkészítették a kutyákat életre szóló életre, jó modorra tanították őket.
 • Franciaországban a faj képviselőit "konszolidátornak" hívták, ami "vigasztalót" jelent.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Sok kutyakedvelő nemcsak a megjelenése miatt kedveli a spánieleket, hanem az agresszió hiánya, a csodálatos karaktere miatt is. De ne gondold, hogy egy ilyen háziállat kizárólag minden ember számára alkalmas. A fajta fő előnyeinek és hátrányainak felsorolása segít eldönteni, hogy ez a kutyád-e, vagy figyelned kell egy másik fajra:

Előnyök:

1. Ideális kutyák lakásfenntartáshoz.
2. Ne igényeljen nagy fizikai megterhelést és hosszú sétákat.
3. Jól kijönni gyermekekkel és háziállatokkal.
4. Nem agresszív.
5. Könnyen kezelhető és igénytelen a táplálkozásban.
6. Gyönyörű megjelenés.
7. Könnyen hordozható utazás.

Hátrányok:

1. Nem bírja a magányt.
2. A vadászati ​​ösztön túlzott megjelenítése.
3. Gyakori szemproblémák (gyulladás, kötőhártya-gyulladás).MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.