A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákLeonberger jellemzői és fajtaleírása

Leonberger jellemzői és fajtaleírása

a fajta képviselői

Lenoberger

a fajta képviselői
9.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A Leonberger a többi fajta között kiemelkedik hatalmas méretével és rendkívüli erejével, amely a test minden részén látható. A tudatlan emberek nem látják a különbséget a kaukázusi juhászkutya és a Leonberg között. Ezek a kutyák valóban nagyon hasonlítanak egymásra a külsejük tekintetében, de teljesen más karakterük van.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Leonbergert egy oroszlánhoz hasonlították. Ugyanolyan hatalmas, jóképű, büszke. Érdekes, hogy ez a kutya tökéletesen ötvözi az erőt, a nyugalmat, a visszafogottságot. Leonbergék nem agresszívek, szeretik a gyerekeket, barátságosak az emberek iránt. A fajta képviselői társaként, útmutatóként, őrként tüntették ki magukat.

A fajta története

Leonberg városa Németország délnyugati részén található (Baden Württemberg). A 19. században Heinrich Essig uralkodott rajta. A város szimbóluma egy hatalmas oroszlán volt, amelyet a címer ábrázol.

Essig kutyabarátként ismert. A negyvenes években olyan kutyát hozott létre, amely hasonlít az oroszlán külsejére, szokásaira, erejére.

A szelekciós munka során a következő fajtákat használták: Newfoundland, St. Bernard, Great Pyrenean mountain dog, Landseer.

Az eredmény 1846-ban örült az új fajta megalkotójának. A fenti kutyatípusok keresztezése végül utódokat hozott, amelyek megfeleltek Essig elvárásainak. Az új fajt Leonberg - Leonberger városról nevezték el.

Leonberger minden egyes fajtából, amely részt vett a fejlődésében, minden jót elvett: hosszú, dús szőrzet, erő, félelmetlenség, nyugodt hajlam, megfelelő viselkedés. Ez az állat egy oroszlán élő megtestesítője lett.

A XIX. Század végén a leonbergereket többnyire a parasztok gazdaságaiban tartották. A gazdák, pásztorok, gazdák nagyra értékelték a hatalmas kutyákat, őrként és fuvarozóként használva őket.

De az idők folyamán az oroszlán kutyák nemcsak a németországi, hanem az egész világon népszerűvé váltak a magas társadalmi körökben. 1905-ben az IFF hivatalosan elismerte a Leonberger fajtát.

A második világháború oda vezetett, hogy a fajta fajtatiszta képviselői gyakorlatilag eltűntek. A faj populációjának helyreállítására csak a huszadik század hetvenes éveiben volt lehetőség.

Jelenleg a Leonbergeket nem fenyegeti a kihalás. Ideális családi kutyák, vakvezető kutyák és őrök.

Fajta szabvány

funkció

A Leonberger elképesztő módon ötvözi az erőt és az eleganciát. Nagyon nagy méretekkel ez a kutya nyugodtan viselkedik, nem mutat indokolatlan agressziót sem emberekkel, sem állatokkal szemben. A nyugodt hajlam nem jelenti azt, hogy a fajta lusta és lassú. Leonberger, különösen a férfiak, szívósak és energikusak.

A felnőttek kb 55-65 kg., amikor a marmagasságnál nő 65-80 cm.

Kissé domború, közepes hosszúságú nyakon terjedelmes, kissé hosszúkás fejet tartanak. Nincsenek bőrredők. A fül porcai húsosak. Maguk a fülek lógnak, közepes méretűek.

Ovális alakú barna szem, nem túl nagy.

A pofa hosszú, az orr háta egyenletes, kissé domború megengedett. Az állkapcsok erőteljesek, az arccsontok rosszul vannak kifejezve. Ollós harapás. Szája szorosan illeszkedik.

A krup ferde, közepes hosszúságú, a magasság elfogadhatatlan. A marmagasság erősen hangsúlyos. A karaj izmos és széles. A hát egyenes. A has kissé felhúzva. A bordaketrec mély, ovális, terjedelmes.

Amikor a leonberger mozog, farka a teteje felé hajlik, de nem magasabb, mint a hátsó szintje. Nyugalmi állapotban a farok leereszkedik.

A lábak párhuzamosak, egyenletesek, erősen fejlett izmokkal. A mancsok hosszúkásak. Az ujjak szorosan zárva vannak (a nyereségeseket amputálják). A mozgás következetes, egységes.

A szőrzet hosszú, puha, sima. A könnyű hullámosság nem tekinthető hibának. Van egy jól fejlett aljszőrzet. A végtagokon buja tollak vannak, a mellkason és a nyakon vastag sörény. A hímeknél a sörény sokkal fejlettebb, mint a szukáknál. A farok erősen pubertás, hosszú díszes hajjal.

Leonberger színe - a vörös minden árnyalata. Az arcán, a fején és a vállán mindig fekete maszk található. A védőszőr hegyein fekete permet megengedett, de a fekete dominanciája a fő vörös árnyalatban elfogadhatatlan.

A mellkason lehet egy kis fehér nyom (az ököl nagyságú fehér folt hiba). Fehér szőr elfogadható a lábujjakon. A test más részein található fehér jelöléseket a szabvány nem engedélyezi.

Karbantartás és gondozás

leírás

A hatalmas Leonberger természetesen szűk és nem lesz kényelmes egy kis lakásban élni. Ezért ajánlott egy ilyen kutyát egy nagy magánházban vagy egy tágas madárházban tartani.

Minden tartalomtípusnak megvannak a maga árnyalatai:

1. Ha Leonberger egy házban él, napi 2 alkalommal kötelező sétára van szüksége, amelyek egyenként körülbelül 2 órát vesznek igénybe. Jó, ha kedvenceddel sétálsz a gyakorlótérre, ahol megismételheted vele a parancsokat. Ez nemcsak fizikai, hanem lelki stresszt is okoz számára.
2. Ha a Leonberger udvarán tartják, szigorúan tilos láncon tartani, vagy sétára nem engedni a kerítésből. A madárháznak tágasnak kell lennie, kutyaházzal vagy nagy kennelrel. A lehető leggyakrabban kell kommunikálnia a kutyával, és el kell engednie a zárt helyről, biztosítva a sétára a szabadság korlátozása nélkül való lehetőséget.

A hő és a hideg nem szörnyű a fajta képviselői számára. A vastag szőrzet megbízhatóan védi a kutyát a fagytól és a túlmelegedéstől egyaránt. Bár nem ajánlott túlterhelni a Leonbergert extrém melegben, jobb, ha nyáron sétálunk reggel és este.

Meg kell jegyezni, hogy a nagy méret nem akadályozza meg Leonbergert abban, hogy kiváló úszó legyen. Nem fél a víztől, és örömmel fröccsen a természetes víztározókban. Tehát a tulajdonosnak meg kell találnia a lehetőségeket, hogy a meleg évszakban kisállattal sétálhasson a folyóhoz vagy a tóhoz.

A hosszú haj erőfeszítést és figyelmet igényel a tulajdonos részéről. Hetente háromszor ki kell fésülni, hogy ne alakuljanak ki szőnyegek, és a kutya jól ápoltnak tűnjön. Ezekhez az eljárásokhoz szüksége lesz egy slickerre, ecsetekre és furminatorra.

Leonberger pozitívan viszonyul a vízi eljárásokhoz, de tisztítószerekkel való alapos fürdés csak évente 2-3 alkalommal szükséges. Kivételt képeznek a súlyos szennyezés vagy a víztestekben való nyári úszások. A sampon gyakori használata száraz bőrhöz és allergiás reakciókhoz vezethet. Fürdés után a kabátot meg kell szárítani és fésülni kell.

A Leonberger ápolásához szükséges eljárások listája tartalmazza a fül tisztítását. Ezt hetente 2-szer kell elvégezni egy speciális oldatba mártott nedves pamut törlővel.

Fontos, hogy rendszeresen mosson kutyájának fogat ecsettel és fogkrémmel. Egyszerűbb módszer a kutya etetése kemény gyümölcsökkel és csontokkal az erekből.

A karmokat séta közben általában az útfelülethez köszörülik. Ha nyírás szükséges, nagy fajták számára tervezett karomvágóval végezzük.

Egy nagy kutyának természetesen sok ételre van szüksége. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Leonberger részeinek dimenziótlanoknak kell lenniük. A túltáplálás tilos, különben az elhízás és az azt követő egészségügyi problémák fenyegetnek.

Felnőtt kutyákat etetünk naponta 2 alkalommal. Az arányokat legjobban állatorvos segítségével lehet meghatározni. Friss és hűvös víznek mindig rendelkezésre kell állnia.

Az etetési módszer természetes és mesterséges is megengedett. Ha természetes, akkor add hozzá a szükséges mennyiségű vitamint, ásványi anyagot, és a teljes étrend 60-70% -át is biztosítsd a fehérje ételekből.

Amikor mesterséges, fontos, hogy kész prémium takarmányt vásároljon megbízható eladóktól. Fontos, hogy az eledelt nagy kutyáknak szánják, és megfeleljen a háziállat életkorának.

Leonberger egészsége és betegségei

leírás

Leonberger átlagosan 10-12 évet élhet. Természetétől fogva jó egészséget kapott. Kiváló állapotának fenntartása és az életévek lehető leghosszabbítása érdekében a tulajdonosnak meg kell teremteni a szükséges fogva tartási és megfelelő gondozási feltételeket.

Fontos, hogy minden évben megelőző vizsgálatokat végezzenek Leonbergerrel egy állatorvosi rendelőben, tesztekkel és röntgenvizsgálatokkal. Szükséges továbbá a rutinszerű oltás, a bőr paraziták elleni kezelés (különösen tavasszal és nyáron), valamint a féregtelenítés időben.

Egy kis kölyökkutyával, akit még nem oltottak be, nem lehet átélni a szocializációt, kivinni a házon kívülre. A törékeny, be nem oltott test könnyen fel tudja venni a fertőzést az utcán.

A Leonberger tulajdonosának tudnia kell, hogy a fajta milyen egészségügyi problémákra hajlamos:

 • Ízületi dysplasia - leggyakrabban Leonbergernél a túlzott megterhelés vagy az életkor miatt alakul ki dysplasia.
 • Onkológiai betegségek - gyakran látható 6-7 évesnél idősebb leonbergerben.
 • Ectropia, entrópia - súlyos formában a látás teljes elvesztéséhez vezethet. Nem kezelhető, csak műtét segítségével szüntethető meg.
 • Ízületi gyulladás - ízületi gyulladás, amelyet súlyos fájdalom kísér.
 • Bél volvulus - leggyakrabban a nem megfelelő etetési rendszer miatt.
 • Eozinofil osteomyelitis - patológia, amelyet akut vagy krónikus fertőző csontgyulladás jellemez.
 • Bőrbetegségek - dermatitis, allergiás reakciók.
 • Addison-kór - oka a mellékvesék nem megfelelő működése vagy hormonális rendellenességek.

karakter

fajta

A Leonberger tökéletes családi kutya. Egy ilyen kutya végtelenül hű minden családtaghoz. Nem hajlik az uralomra, számára a mester szava a törvény. Leonberger engedelmeskedik a háztartás minden tagjának, és készségesen engedelmeskedik parancsaiknak. Ha a tulajdonos nincs a közelben, a kutya képes önállóan meghozni a megfelelő döntéseket különböző helyzetekben.

A fiatalok rendkívül játékosak. Felnőttkorban a fajta nyugodtabbá válik, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy aktív játékokban vegyenek részt, például labdával.

Leonberger szeretettel és gondoskodással bánik a gyerekekkel. Soha nem fogja megsérteni a gyereket, mind a saját, mind más családja miatt. A gyermekeket nyugodtan otthagyhatja az ő gondozásában, a kutya szívesen játszik velük, és ugyanakkor véd.

Figyeljen cikkünkre: A legjobb 30 legjobb kutyafajta gyermekes családok számára

Leonberger kiváló őrzői tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a kiegyensúlyozott karakter tulajdonosa, viselkedése minden helyzetben megfelelő. A kutya nyugodtan bánik az idegenekkel, nem mutat sem félelmet, sem motiválatlan agressziót, de mindig bizalmatlan az irányukba vetett tekintet. A családhoz közeli ismerősöket barátságosan fogadják.

A féltékenység és a versengés nem Leonberger jellemében rejlik. Közömbös minden élőlény iránt, legyen az macska vagy madár. Barátságossá válik a kutyákkal, nem törekszik az erőfölényre.

Képzés és oktatás

funkció

Az első napokban, amikor a kiskutya otthonában tartózkodik, kapcsolatba kell lépnie vele és meg kell erősítenie a bizalom kapcsolatát. Amikor a kis Leonberger alkalmazkodik az új körülményekhez, az új otthonhoz, elkezdheti a nevelést. A kiskutyának ismernie kell a ház viselkedési szabályait, és meg kell tanulnia a legegyszerűbb parancsokat: "nem", "hely", "közel" stb.

Az első oltás után szocializálnia kell kedvencét. Miközben a ház határain kívül sétál, szoktassa rá hangos zajokra, járművekre, elhaladó emberekre, állatokra. A veleszületett megfelelőségnek és kiegyensúlyozottságnak köszönhetően Leonberger gyorsan szocializálódik, nyilvános helyeken soha nem fog problémákat okozni és konfliktushelyzeteket kiváltani.

Amikor a kiskutya hat hónapos, elkezdheti az általános képzést. Az ilyen képzések teljesen elvégezhetők önállóan otthon, a kutyavezetők tanácsaira, tippjeire hivatkozva.

Az OKD után érdemes egy kutyakiképző védő tanfolyamon átmenni Leonbergerrel. Az ilyen képzés tapasztalt szakember irányításával zajlik a kiképzőhelyeken.

Érdekes tények

 • A Leonberger fajta Leonberg város címerének élő megtestesítője.
 • Leonberger fordításban úgy hangzik, mint "oroszlánhegy" vagy "oroszlánhegy".
 • Leonberger régebben megmentette a fulladást.
 • 2005-ben Leonbergben emlékművet állítottak a Leonberger fajtának.
 • Németországban a nemes emberek a törzskönyvezett Leonberger kiskutyákat drága ajándékként mutatták be más városok és országok uralkodóinak.
 • A fajta különbsége a nyugalom és a higgadtság, képviselői speciális képzés nélkül sem reagálnak lövésekre, mennydörgésre és más éles, hangos hangokra.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Mint minden más kutyafajtának, a Leonbergernek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Miután megismerkedett velük, könnyebb lesz megállapítani, hogy egyáltalán a kedvence vagy egy ilyen kutya az Ön számára.

Előnyök:

1. Nem törekszik az erőfölényre.
2. Engedelmesség, könnyen edzhető.
3. Stabil psziché.
4. Közöny a hangos hangok iránt.
5. Barátság, szeretet a gyermekek iránt.
6. Indokolatlan agresszió hiánya.
7. Kiváló őrzői tulajdonságok.

Hátrányok:

1. Napi, aktív sétákat igényel.
2. Lakásfenntartáshoz nem ajánlott.
3. Viszonylag rövid várható élettartam.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.