A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákNémet ökölvívó története, jellemzői, fajtaleírása

Német ökölvívó története, jellemzői, fajtaleírása

funkció

Német ökölvívó

funkció
9.3

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A német ökölvívó közepes méretű őrzőkutya. A háztartás tagjai számára odaadó és hű barát, az idegenek számára - félelmetes őr. Az összes őrkutya közül a bokszoló a legvidámabb, legjátékosabb. Nagyon szereti a gyerekeket, kész egész nap mulatságozni velük. Úgy tűnik, hogy energiatartaléka kimeríthetetlen.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Ha a német ökölvívó távoli ősei csatákban vettek részt, vadászat közben vadállatokkal harcoltak és mezőgazdasági javakat őriztek, akkor a fajta modern képviselőinek szerepe egészen más.

Most a bokszolót útmutatóként használják a fogyatékkal élők számára, rendőrkutyaként és őrként. Szintén odaadó társ jön ki egy jól nevelt német ökölvívótól.

A fajta története

A bokszolók története távoli őseikkel kezdődik. Az erőteljes pácolás, harci kutyák "Bullenbeiser" nevű fajtájáról beszélünk. Tagadhatatlan fizikai hasonlóságuk a modern ökölvívókkal. Ezt bizonyítják a Bullenbeisers fennmaradt képei, amelyek a XVII.

A német ökölvívó őshazája Németország. Ebben a müncheni országban alakult ki a fajta képviselőinek megjelenése és jellege.

A tenyésztők a bulldogokat és a masztiffokat keresztezték bokszolókkal. Ennek eredményeként új fajtának kellett volna lennie. A haladó német ökölvívónak masztiff erejével kellett rendelkeznie, hogy nagyvadra és állóképességre vadászhasson, fojtogatásra, arra a képességre, hogy gyorsan mozogjon, mint egy bulldog.

A keresztezést régi angol bulldogokkal is elvégezték. Ezektől a kutyáktól örökölt egy rövid, nagy fej és kabát fehér foltokkal.

Ugyanakkor a tenyésztők megpróbálták a bokszolót kezelhetővé, kevésbé agresszívvé tenni. Munkájukat siker koronázta. A modern német bulldog, megfelelő oktatással és képzéssel, teljesen megfelelő, engedelmes kutya. Erős, energikus, barátságos.

Ugyanakkor képes biztonsági és őrszolgálatot teljesíteni, veszélyes helyzetekben készen áll harcolni erősebb és nagyobb ellenfelekkel.

Az új fajta kialakításával kapcsolatos munka 1850-ben fejeződött be. Ekkor vált a német ökölvívó megjelenése azzá, amit most látunk. Ezeknek a kutyáknak a népszerűsége és száma a legmagasabb szinten volt. Részt vettek vadászatban, harcokban bikákkal, kutyákkal. Az erőteljes, energikus és félelem nélküli kutyát nagyra értékelték.

De eljött az idő, és a pácoló kutyákat elbocsátották. Ez akkor történt, amikor minden vadász lőfegyverrel rendelkezett, és az állatokkal való harcot tiltották. Az őrző tulajdonságok mentették meg az ökölvívókat a teljes feledéstől. Vadászokból és harcosokból ezeket a kutyákat testőrekké, őrökké és pásztorokká képezték át.

1896-ban a bokszolók népszerűsége és száma jelentősen megnőtt. A faj ismerői megszervezték az első német ökölvívó klubot. Most sok ilyen klubot szerveztek, és sok kennel foglalkozik e fajta fajtiszta egyedek tenyésztésével.

Fajta szabvány

német

A német ökölvívó a test minden részén izmokat fejlesztett és kompakt felépítésű. A fajta képviselői a nemesség, az állóképesség és az erő kombinációja. Felnőtt súlya 25-30 kg., növekedés 54-62 cm.

Egy meglehetősen nagy fej nyugszik egy lekerekített, száraz nyakon. Nem lehetnek ráncai. Lógó fülek, nem túl nagyok.

A pofa széles. Az orrnyereg mindkét oldalán kifejezett bőrredők vannak. Közepes méretű sötét szemek.

Az orr kissé felfordult. Az arccsontok fejlettek. Az alsó állkapocs felfelé görbült, hosszabb, mint a felső. Harapás - alulmaradt. Nagy agyarak.

A felépítés négyzet alakú. A hátsó rész rövid és egyenes. A has kissé felhúzva. A mellkas mély és jól fejlett. A lábak egyenesek. A mancsok kicsiek, a párnák kemények. Magabiztos, energikus lépés.

A szabvány követelményeinek megfelelő közepes hosszúságú farok nincs dokkolva.

A bőrnek nem szabad redőknek lennie. A német ökölvívó rövid szőrű fajta. Kabátja kemény tapintású.

A szín lehet piros vagy csíkos. Az arcra fekete maszkra van szükség. Fehér foltok megengedettek.

Vannak albínók. Szőrzetük színe fehér, de ez a szín nem szerepel a szabványban.

Karbantartás és gondozás

leírás

A német ökölvívó nem alkalmas ház tartására. Egyáltalán nem tűri a hideget, ezért bent kell laknom, meleg helyen. Egyszobás, kis méretű lakásban az ökölvívó nem kényelmes, elég helyre van szüksége, mivel nem szeret nyugodtan ülni.

Egy ökölvívónak napi sétákra van szüksége. Minél gyakrabban viszi a tulajdonos a háziállatot a szabadba, annál jobb. Legalább naponta kétszer kell sétálnia, miközben az egyik sétának aktívnak kell lennie, hogy a kutya körbe szaladhasson és játszhasson. Egyszóval elköltöttem a felhalmozott energiát.

A meghatározott fajta képviselőinek magas szintű fizikai aktivitásra van szükség.

A rövid kabát nem tudja megvédeni az ökölvívót a hidegtől. Ezért az őszi-téli időszakban a kutyák számára speciális ruhába kell öltözni. Akkor is ajánlott lerövidíteni a séta idejét, ha kint erős fagy, hó vagy eső van.

Az első naptól kezdve meghatározzuk a ház helyét a háziállat számára. Felállítottunk egy kályhapadot, tálakat vízhez és élelemhez. Ez a hely, bár a kutya termofil, nem szabad a fűtőberendezések közelében lennie.

A német ökölvívó gondozása nem nehéz. A legfontosabb, hogy megtanítsuk kölyökkortól kezdve a következő eljárásokig, és rendszeresen végezzük el őket:

 • Hetente egyszer vagy kétszer ecseteljük a bokszolót. A rövid haj nem gubancolódik össze, de fésülésre van szükség az elhalt haj eltávolításához és a bőr ecsettel történő masszírozásához.
 • Teljesen, a bokszoló mosószerekkel évente párszor fürdünk. Ha a kutya bekent egy bizonyos testrészt, egyszerűen törölje le nedves ruhával vagy öblítse le meleg vízzel. Minden séta után a mancsom.
 • A kabát ápolt és fényes megjelenése érdekében készítsen gumírozott szalvétát és egy darab bőrt. Először egy szalvétával, majd vízbe mártott bőrronggyal töröljük le a kutyát.
 • A hosszú karmok nemcsak megakadályozzák a kutya szabad mozgását, de fájdalmasak is lehetnek. Rendszeresen le kell vágni őket az ehhez a vágógéphez. Ezt óvatosan kell megtenni, hogy ne sérüljenek az erek.
 • A német ökölvívónak lecsüngő szemhéja van, és kötőhártya-gyulladásra is hajlamos. Ezért különös figyelmet fordítunk egy ilyen háziállat szemére. Naponta ellenőrizni kell őket, eltávolítani a szennyeződéseket és a kiválasztódást a sarkokból. Ehhez puha tapasznak kell lennie a rakterben. A legkisebb bőrpír esetén is érdemes a szemhéjakat egy speciális kenőccsel kezelni, amelyet az állatorvos felír.
 • A füleket hetente egyszer tisztítjuk, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket és a fülváladékokat. Ehhez pamut törlőkendők nem ajánlottak, jobb, ha puha zsebkendőt használunk.
 • A Boxer Tulajdonosnak fel kell készülnie a háziállat fokozott nyálképzésére. Különösen, ha ételt lát. Mindig legyen törülköző vagy szalvéta a kutya arcának törléséhez.

A német ökölvívó hajlamos az elhízásra. Ha nem figyeli az adagokat és a kalóriákat, akkor ő túlevik és gyorsan felszalad.

Annak érdekében, hogy ne érje el ezt, etesse egyszerre, bizonyos adagokban, naponta 2-szer. Kiskutyákat és fiatal kutyákat etetünk naponta 3-6 alkalommal. A vemhes szukáknak fokozott táplálékra is szükségük van.

A bokszolók számára előnyös a természetes táplálás. Ha a száraz étel mellett döntött, vásárolja meg megbízható eladóktól. Ennek a terméknek prémium kategóriában kell lennie.

Egészség

bokszoló

Egy német ökölvívó átlagos várható élettartama csak 10 év. Szomorú, de megfelelő karbantartás, gondozás és megfelelő etetés mellett ez a háziállat 14-15 évig is élhet.

A tulajdonosnak ügyelnie kell arra, hogy megakadályozza a termofil Boxer megfázását. Ehhez havas, ködös vagy esős időben tett séta után óvatosan törölje le az állat szőrét.

A fertőző betegségek elkerülhetők a rutinszerű oltásoknak köszönhetően. Fontos az is, hogy a kutyával évente 1-2 alkalommal látogasson el egy állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatokra, tesztekre és röntgenfelvételre. Ügyeljen arra, hogy a kutyát külső parazitáktól származó gyógyszerekkel kezelje, és féregtelenítést végezzen.

Számos egészségügyi problémát megelőzhet, ha tudja, hogy a fajta milyen betegségekre hajlamos:

 • Szembetegségek - a lógó szemhéjak miatt egy bokszolónak gyakran van entrópiája, csak műtéti beavatkozással lehet megszüntetni. Ezenkívül fel kell készülnie gyulladásra, sérülésre és kötőhártya-gyulladásra.
 • Szívbetegségek - aritmogén kardiomiopátia, aorta szűkület.
 • Reuma - hipotermia, hosszan tartó havas tartózkodás, esőben reumához vezet.
 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigyhormonok hiánya.
 • Allergia - az ivást leggyakrabban megfigyelik.
 • Emésztőrendszeri betegségek - puffadás, volvulus.
 • Elhízottság - helytelenül összeállított étrend, inaktivitás.
 • Süketség - a legtöbb esetben veleszületett.

karakter

leírás

A német ökölvívót játékos hajlama különbözteti meg a legtöbb őrkutyától. Ennek a fajtának a szakértői azt állítják, hogy az ilyen háziállatok idős korukig megmaradnak, tekintve a karakterüket, ha nem is kölyökkutyák, de serdülők.

Nagyon kedvelik az aktív játékokat, a hosszú sétákat és a természetjárásokat. Röviden, minden, ami lehetővé teszi az otthonon kívüli mulatságot.

Az ökölvívó erősen kötődik a tulajdonoshoz, hűséges hozzá, kész megvédeni őt, félelem nélkül küzd több ellenféllel is. Megfelelő oktatás és képzés mellett az ilyen kutya engedelmes, megfelelő, kiegyensúlyozott.

Betartja a magatartási szabályokat, mind otthon, mind nyilvános helyeken. Bár gyakran megmutatja a fajtára jellemző makacsságot, különösen, ha látja a tulajdonos lazaságát.

Gyorsan megtalálja a közös nyelvet a gyerekekkel, örömmel játszik velük. Jól bánik azokkal a háziállatokkal, akikkel a bokszoló együtt nőtt fel. Meglehetősen gonoszul viselkedik más kutyákkal, a legkisebb oknál fogva belekeveredhet a verekedésbe.

Ezért nem kívánatos elengedni őt a póráztól, ahol sok más kutya van. Bár minden kutya egyedi, és megvan a maga jellemvonása.

A német ökölvívó a tökéletes gárda. Az őrző ösztön a vérében van. Óvakodik az idegenektől, az idegenektől. Fontos, hogy egy ilyen erős és félelem nélküli kutyát irányítsunk, hogy ne legyen ok nélküli harag és a túlzott agresszivitás megnyilvánulása.

Érdekes, hogy ez a meglehetősen nagy őrző kutya, gyermeki spontaneitással és bájjal, és nem agresszió segítségével, eléri, amit akar. Az ökölvívó gyorsan megkülönbözteti a háztartás közül azt, aki nem tagadhatja meg, és megadhatja neki, amit akar, például egy darab finomságot az asztalról.

Képzés és oktatás

német

A német ökölvívó okos és könnyen edzhető, ha megtalálja a makacsság megszüntetésének és a bizalom kiépítésének módját. Fontos továbbá egyértelműen parancsokat adni a háziállatnak, hogy megértse a tulajdonos szándékait.

A kiskutyakiképzés három hónapos korban kezdődik. Az órákat előre meggondolják, nem lehetnek túl hosszúak, nem monotonak, játékosak. Bátorítsuk a sikereket, ne büntessük a kudarcokat, hanem higgadtan érjük el a kívánt eredményt.

A német ökölvívó értelme folytán már három ismétlés után képes új parancsra emlékezni. De sok esetben a makacsság zavarja a tanulást. Ha nincs tapasztalat az ilyen kutyák kezelésében, akkor ajánlott egy kutyavezető segítségét igénybe venni, aki segít a tanfolyamokon.

Érdekes tények

 • A Boxer kutyákat azért nevezték el, mert harc közben viselkedtek. Ezek az állatok ügyesen ütik meg mancsukkal az ellenfelet, mint a bokszolók a ringben.
 • Az ökölvívók univerzális vércsoporttal rendelkeznek. A fajta képviselőit az állatorvosok donorként értékelik. Az időben történő transzfúzió több kutyát is megmentett. Néhány rendszeresen vért adó ökölvívó "Tiszteletbeli donor" címet kapott.
 • A fajta képviselői olyan hírességek kedvencei voltak, mint Robin Williams, Sylvester Stallone, Pablo Picasso.

A fajta előnyei és hátrányai

történelem

A bokszoló még a kezdők számára is megfelelő, akiknek nincs tapasztalatuk a kutyatenyésztésben. A lényeg az, hogy megfelelő tevékenységet, szeretetet és gondozást biztosítsanak számára. Annak megértéséhez, hogy ez a fajta megfelelő-e az Ön számára, nézze meg főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egyszerű karbantartás.
2. Alkalmas tapasztalatlan kutyatenyésztők számára.
3. Kiváló őrzői tulajdonságok.
4. Játékos karakter.
5. Nagyszerű a gyermekek számára.
6. Gyorsan tanul.
7. Okos és gyors észjárású.
8. Lakásfenntartásra alkalmas.

Hátrányok:

1. Sok tevékenységet és napi sétát igényel.
2. Nem tűri a hideget, könnyen megfázik.
3. Hízásra hajlamos.
4. Barátságos az idegen kutyákkal, hajlamos a harcra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.