A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAffenpinscher jellemzői és fajtaleírása

Affenpinscher jellemzői és fajtaleírása

affenpinscher

funkció
7.1

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

5.0 / 10

Az affenpinschereket gyakran „majom kutyáknak” nevezik. Ezt azzal magyarázzák, hogy ezen állatok orra hasonlít egy majom orrához. A fajta a hasonlóság miatt is megkapta a nevét. Német nyelvről lefordítva az "Affe" egy majom.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Ha az ókorban az Affenpinschert tehetséges vadászként használták patkányokra, madarakra és apró erdei állatokra, akkor most a díszkutyák szerepét töltik be. Affen nagyon érzékeny, intelligens lény. Csodálatos kisállat lehet belőle.

A fajta története

Affenpinscher hazája Németország. A megjelenésére és méretére emlékeztető kutyákat német művészek festményein ábrázolták. Ezek az alkotások a XVI. Századból származnak. De a fajta története a XVII. Századig nyúlik vissza.

Nincsenek megbízható információk az ősökről, az Affenpinscher származásáról. Különböző verziók vannak:

1. Az egyik szerint a meghatározott fajta alapján a belga griffont és a miniatűr schnauzert tenyésztették.
2. Egy másik változat szerint úgy gondolják, hogy Affenpinscher egy terrierből és egy brüsszeli griffből származott.
3. Egy másik változat "azt állítja", hogy mopszszerű ázsiai kutyák és miniatűr pinscherek vettek részt az Affenpinscher fajta kialakulásában.

Kezdetben az affenek célja a kis rágcsálók elkapása volt. A kutyákat istállókban, melléképületekben tartották, megbízhatóan védve a mester tulajdonát patkányokkal és egerekkel szemben.

Kicsit később, egy speciális bulldog snack miatt, a kisjáték kedvelői felhívták a figyelmet az Affenpinscherekre. Ennek eredményeként ezeket a kutyákat nyulak és fürjek vadászatára használták.

Manapság a legtöbb fajtiszta Affenpinscher tenyésztő Bajorországban található. A fajta modern képviselői már nem kísérik gazdáikat a vadászaton. Ma beltéri háziállatok, hű társak.

Fajta szabvány

affenpinscher

Affenpinscher testalkata négyzet alakú. Felnőtt növekedés 25-30 cm., súly kb 4-6 kg. A 30 cm-t meghaladó fajta képviselőit kizárják.

Nyak bőrredők nélkül, rövid, izmos. Kis fejet hord, lekerekített koponyával. A fülek kicsiek, félig felállóak, a porcra emelkednek. A dokkolás megengedett, ebben az esetben a fülek egyenesek, háromszög alakúak. Alacsony, lógó fülek nem megengedettek.
A szemek meglehetősen nagyok, kissé kiállóak, sötétek. Kerekek. A szemhéjak nem lógnak. A szem körül kemény gyapjúval keretezve.

A pofa rövid. Az orra lekerekített, fekete. Az alsó állkapocs kissé felfelé fordult. Teljes harapás. Ha a száj be van csukva, a szemfogak és a fogak nem láthatók.

Testalkata tömör. A háta egyenes és rövid. A karaj erős. A bordaketrec mély, elég széles. A has közepesen fel van húzva. A hátrány túlságosan húzódik a gyomorban.

A lábak párhuzamosak, izmosak. A "macska" mancsok kicsiek (a hátsó lábak hosszabbak, mint az elülső lábak). A köröm fekete. A lépés sima, nyugodt.

A farok közepes hosszúságú, magasra állított. A dokkolás megengedett (2-3 csigolya). Ha az affen izgatott, akkor tartsa függőlegesen egy "gyertyával".

A bőr szorosan kapcsolódik a testhez.

A szőrzet vastag. A fej és a nyak szőrszála hosszabb. Az arcon bokros szemöldök, a szem körül kiálló szőrszálak "kerete", csodálatos bajusz és szakáll. Címer a feje tetején. Ez a fej bundája teszi az Affenpinschert majommá.

Az őrszőr kemény. Puha aljszőrzet kapható.

Az affenpinscher kabátjának sötétnek kell lennie. A világos szőrzetű és nagy fehér jelzésű fajta nem felel meg az előírásoknak. A szőrzet előnyösen fekete.

Karbantartás és gondozás

affenpinscher

Affenpinscher beltéri kutya, nem tarthatja az utcán. Egy ilyen háziállat jól érzi magát anélkül, hogy zavarná a tulajdonosokat, még egy kis lakásban is. Saját sarokkal kell rendelkeznie. Felszerel egy ilyen helyet kályhapaddal, tartályokkal vízhez és élelemhez, játékokhoz.

Affennek nincs szüksége hosszú sétákra, nagy fizikai megterheléssel. Naponta kétszer (reggel, este) kell vele sétálnia. Ezt ajánlott egyszerre megtenni.

Sok tulajdonos szeméttel képezi Affenpinschereit. Mielőtt a házba visznénk a kiskutyát, veszünk egy alomdobozt.

A fajta szeret mászni a magasba, mint a macskák. Ilyen kutya megtalálható a fán vagy a kerítésen. Mindez a veleszületett kíváncsiságnak köszönhető.

Ha nem figyeli házi kedvencét, akkor a magasból történő leeséssel megnyomoríthatja. Ezért nem ajánlott önálló séta házigazda nélkül. Folyamatos felügyeletre van szüksége.

A szépség és az egészség megőrzése érdekében az Affenpinschernek a következő eljárásokat kell végrehajtania:

 • Hetente háromszor alaposan átfésüljük az affént. A leválás időszakában fésülésre van szükség naponta.
 • Nyáron hajvágás ajánlott. Ettől nemcsak a kutya lesz szép. Nyírás után az állat sokkal fagyosabb hőmérsékleten sokkal kényelmesebbnek érzi magát.
 • A szem körül egy speciális trimmer segítségével levágjuk a gyapjút.
 • A fogmosás a fogbetegségek csodálatos megelőzése. A kutyának már kiskutyás kortól meg kell szoknia ezt az eljárást. 6-7 naponként kétszer kell megmosnia a kedvence fogait.
 • 7 naponta egyszer törölje le a szemét kamilla főzetbe mártott pamutpárnákkal. Fontos továbbá rendszeresen megvizsgálni, ha fokozott könnyezés vagy túlzott váladékfelhalmozódás tapasztalható, érdemes affinitást mutatni egy állatorvos felé.
 • Havonta egyszer levágjuk a körmöket.
 • Figyeljük a mancsok állapotát. Előfordul, hogy repedések találhatók a betéteken. Ez a vitaminhiány következménye. Az ilyen sebeket kozmetikai olajjal (mandula, olíva stb.) Kell kezelni

Az Affenpinscher nem válogatós az ételekkel kapcsolatban. De a kutya táplálékának kiváló minőségűnek és kiegyensúlyozottnak kell lennie. Az étrend fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat tartalmaz. Az alkatrészek számát kifejezetten a kis kutyák számára választják ki.

Szükséges élelmiszerek: gabonafélék, zöldségek, gyümölcsök, sovány hús, tojás, belsőségek.
Tiltott ételek: burgonya, csontok, zsíros hús, hüvelyesek, füstölt húsok, édességek.

Ha a mesterséges etetést választja, vásároljon prémium száraz ételeket megbízható eladóktól a hamisítás elkerülése érdekében.

Fontos betartani a táplálkozási normákat. Semmiképpen sem szabad túlenni. Az affenpinscherek hajlamosak a túlevésre, az ilyen túlevés következménye az elhízás és a kapcsolódó betegségek.

Egészség

Szem körül

Az affenpinscher átlagos várható élettartama 12-14 év. Bár érdemes megjegyezni, hogy a fajta képviselői között nincs túl sok százéves. Affen természeténél fogva jó egészségre tett szert, de állapota nagyban függ a tulajtól.

Fontos rutinszerű oltást, féregtelenítést, bőrparaziták elleni kezelést végezni. Sok betegség elkerülését vagy időben történő megkezdését megteheti, ha évente 1-2 alkalommal ellátogat állatával egy állatgyógyászati ​​klinikára tesztek és megelőző vizsgálatok céljából.

Leggyakrabban az Affenpinscherek a következő egészségügyi problémákkal küzdenek:

 • Szürkehályog - látásvesztéshez vezethet.
 • Sérv.
 • A szív- és érrendszer betegségei.
 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigy problémák.
 • Dysplasia - súlyos fájdalom kíséri. Kezelés nélkül mozdulatlansághoz vezet.
 • Von Willebrand-Diane betegség - vérbetegség, öröklődik. Spontán vérzés kíséri.
 • Oligodontia - hiányos fogak.
 • Patella csúszás szindróma.
 • Faggyúciszták - onkogén vírusok okozzák. A vírusokat egészséges állatok beteg állatokkal való érintkezése és rovarcsípés útján továbbítják.

karakter

leírás

Odaadás, játékosság, fejlett intelligencia, energia, kíváncsiság - ezek Affenpinscher főbb jellemvonásai.

A fajta képviselői nagyon kötődnek tulajdonosukhoz. Ha sokáig el kell hagynia egy ilyen háziállatot, akkor a családhoz közeli személynek kell gondoskodnia róla. Figyelmet kérve az affen tolakodó és meglehetősen bosszantó lehet.

A kíváncsiság, a mobilitás és a magasabb szintre vágyás gyakran sérülésekhez, sőt halálhoz vezet. A tulajdonosnak ellenőriznie kell az affen helyrehozhatatlan energiáját. Ha zsúfolt helyeken, autópályák mellett sétál, nem szabad engednie a kutyát a pórázról.

Az Affenpinscher háziállat nem alkalmas 10 év alatti gyermekek számára. Ezek a kutyák nem túl barátságosak a kisgyerekekkel szemben. Affen képes barátkozni és tinédzserekkel játszani, de nem szándékozik elviselni a gyerekek csínyeit.

Óvakodik az idegenektől. Bármely pillanatban kész vagyok megvédeni a családtagokat és vagyonukat, kis méretük ellenére. Egy idegen nem próbálhatja megsimogatni az aranyos "majom" affen fejét, válaszul az ilyen ismerősségre a kutya nem csak morgolódhat, hanem haraphat is.

Affenpinscher barátsága más háziállatokkal nem túl jó. Ha egy ilyen kutya képes barátságos kapcsolatokat kialakítani a hozzá hasonló kutyákkal, akkor lehetetlen kijönni macskákkal és rágcsálókkal.

Sőt, az örökletes patkányfogóval és vadászral, tengerimalacokkal, nyulakkal, patkányokkal, hörcsögökkel stb. súlyosan megsérülhet vagy akár halálos is lehet. Tehát, ha a macskák és a dekoratív rágcsálók szerelmese vagy, az Affenpinscher nem a kedvence.

Képzés és oktatás

affenpinscher

Az első naptól kezdve a kölyökkutya a házban van, képezze ki a helyre, az alomhoz. A háziállatnak ismernie kell a helyét.

Az első oltás és karantén után elkezdheti a társasági életet. Séták során az affen megszokja az idegen hangokat, megszűnik félni az elhaladó járművektől. Fontos, hogy a háziállat megfelelően reagáljon az idegenekre és az állatokra.

Az Affenpinscher nem igényel speciális képzést, de el kell sajátítania a házban és a nyilvános helyiségekben alkalmazott magatartási szabályokat. Ez a kutya is sok trükköt betaníthat.

Értelme és intelligenciája révén az affen gyorsan megjegyzi a parancsokat, és megérti, hogy a tulajdonos mit követel tőle. De a kívánt eredmények gyors elérése érdekében a képzés során figyelnie kell a következő árnyalatokra:

 • A fizikai bántalmazás kizárt, csakúgy, mint a durva kiáltások.
 • Használja a csemegéket és a dicséretet jutalomként.
 • Legyen nyugodt, kitartó, barátságos, de ne legyen túl hízelgő.
 • Szervezzen változatos, vonzó órákat, hogy Affen ne unatkozzon az óra alatt.

Érdekes tények

 • Német nyelvről lefordítva az Affe úgy hangzik, mint "majom".
 • Affenpinscher nagyon féltékeny, még gyermekei iránt is féltékeny lesz.
 • Franciaország lakói Affenpinscher huligán jellege és kiálló bajusza miatt "bajuszos ördögnek" hívják.
 • Az Affenpinscher könnyen átmászhat a kerítésen, vagy felmászhat egy fára.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Az Affenpinscher a jellem és a viselkedés számos jellemzője miatt nem alkalmas minden család számára. Ez az energikus kutya nagy figyelmet igényel. Nem szeret nyugodtan ülni, de nem végezhet túlzott fizikai aktivitást sem. Ha kicsi gyerekeid vannak, ez a fajta nem neked való.

Mielőtt az Affenpinscher kiskutya után járna, nézze meg a fajta fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. odaadás.
3. Igénytelenség.
4. Optimizmus, vidám, játékos kedély.
5. Nem drága fenntartás.

Hátrányok:

1. Megszállottság.
2. Nehézség macskákkal és rágcsálókkal.
3. Túlzott kíváncsiság.
4. Hiperaktivitás.
5. Huligán hajlam.
6. A kisgyerekekkel való kapcsolatok nem működnek.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.