A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákOlasz agár története, jellemzői, fajtaleírása

Olasz agár története, jellemzői, fajtaleírása

Olasz agár

Olasz agár
7.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

Az agár fajta képviselői mindenképpen örömet szereznek az agarak igazi ismerőjének. Ez az olasz kutya kegyelemben, kegyelemben és miniatűr felépítésben különbözik a többi fajtól.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Egy ilyen gyönyörű megjelenésnek, modornak, jellemnek köszönhetően az olasz agár az ókorban az arisztokrácia szimbólumává lett meghirdetve. A modern világban még mindig megfelel ennek a címnek, és odaadó, kissé félénk, de végtelenül szerető háziállattá válhat.

A fajta története

Az egyik legrégebbi kutyatípus az olasz agár. Ezt a tényt régészeti leletek igazolják görög vázák formájában. Ezek az ősi kiállítások Kr. E.

Úgy gondolják továbbá, hogy a fajta első képviselői Görögországból érkeztek Olaszországba. Az olasz agár kialakulása, javulása már a Római Birodalomban megtörtént, ezért Olaszországot a miniatűr agarak szülőhelyének tekintik.

Az olasz vadászkutya célja a nyulak üldözése volt, de többnyire díszes kanapéként értékelték.

A fajta népszerűségének csúcsa a reneszánsz időszakra esik. A világ leghíresebb művészei az olasz agart ábrázolták vásznukon nemes tulajdonosaik mellett.

Szinte minden királyi palotában olasz agarak voltak. Például a miniatűr olasz agárok voltak olyan híres személyek kedvencei, mint II. Katalin, Nagy-Britannia Viktória királynő, Nagy Frigyes porosz király.

Nehéz idők voltak a fajta történetében. Az októberi forradalom és mindkét világháború a fajtatiszta olasz agarak szinte teljes kihalásához vezetett.

A szomorú tényt azzal magyarázzák, hogy az oroszországi forradalom idején a dolgozó emberek utálták a kis kutyákat, mint a gazdagok kedvenceit. A világháborúk alatt sem idő, sem lehetőség nem volt olasz agarak tenyésztésére.

Amikor a huszadik századra nyilvánvaló kihalásveszély függött a fajtán, voltak olyan tenyésztők, akik szorosan együtt kezdtek dolgozni e faj számának és tisztaságának helyreállításáért.

A fejlesztés érdekében az olasz agart ostorral és törpe pinscherrel keresztezték. Whippet támogatta az agár típust a fajtában, és a pinscher hozzájárult egy miniatűr testalkat megszilárdulásához.

A második világháború után az olasz agár újjászületett, már nem fenyegette a kihalás. A fajta szabványt 1968-ban fogadták el.

Az olasz agár, miután túlélt minden nehézséget, mára visszanyerte népszerűségét a világ minden országában. Olasz agárnak vagy kis olasz agárnak is hívják.

Fajta szabvány

funkció

Az agarak csoportjába tartozó összes faj közül az olasz agár a legrövidebb és legkecsesebb. Dekoratív kutyának nyugodtan nevezhetjük, bár izomzata sokkal fejlettebb, mint más dekoratív fajtáké. Felnőtt növekedés 38-40 cm., súly kb 3-5 kg.

Az olasz agár teste annyira törékeny, hogy az állat kimerültségének, az alultápláltságnak a benyomását kelti. Valójában a kiálló bordák és a karcsú végtagok jellemzőek a vadászó agarak valamennyi képviselőjére.

Kerek, hosszúkás fej erős nyakon nyugszik. A nyak hossza megegyezik a fej hosszával. A kis fülek a porcra hajlanak és magasra vannak állítva. A sötét, nagy szemek oválisak.

Tanuló tekintet, életben. A hosszúkás pofa az orr felé keskenyedik. Az arccsont száraz, ollós harapás.

A hát egyenes, erős és izmos. Enyhén domború a farnál. A mellkasi keskeny. A lábak izmosak, egyenesek. A hátsó lábak izomzata fejlettebb, mint az elülső részén. A farka vékony.

A szőrzet rövid, a haj sima és fényes. A szabvány szerint a következő szín megengedett: szürke, kék, fekete, őz, izabella. A lábakon és a mellkason lévő fehér foltok nem minősülnek hibának.

Karbantartás és gondozás

funkció

A kis-olasz agár nem az udvarban tartható. Termofil, nem tolerálja a nedvességet, a hideget, szereti a kényelmet és szeret aludni a mester kanapéján.

Nem meglepő, mert a királyi kamarákban élő ősök selyempárnákon aludtak. Különlegesen kijelölt emberek szolgálták őket.

A megfelelően képzett miniatűr kutya nem okoz különösebb kényelmetlenséget a tulajdonosoknak, akik lakásban vagy házban élnek. Az olasz agár gyorsan megtanulja az otthoni viselkedés szabályait, és gyorsan megszokja az alomdobozt.

Számára meg kell határoznia egy puha kanapéval ellátott pihenőhelyet, de továbbra is arra törekszik, hogy egy karosszékben, egy kanapén vagy legalább a tulajdonos lábainál letelepedjen. Fontos, hogy az olasz agár mindig vele legyen.

Az olasz agár rendkívül aktív. Ezért a tulajdonosnak napi aktív sétákat kell biztosítania a kis agár számára. Ő készen áll arra, hogy elkíséri a reggeli kocogást, vagy szaladgáljon a kerékpár mellett, örülve a tulajdonos társaságának és annak, hogy részt vesz ügyeiben és gondjaiban.

Annak érdekében, hogy az aktív kutya dobja ki a felhalmozódott energiát, séta közben hagyja, hogy játékosan futjon, ugráljon, használjon labdát vagy botot. A tulajdonosnak tudnia kell, hogy az olasz agár imád lyukakat ásni a földben, vagy rajban a fűben.

Benne mutatkoznak meg a vadász képességei az állatok, nyulak elásására. Nem érdemes megtiltani az ilyen gyakorlatokkal való foglalkozást, a kutya így gyakorolja a mancsokat.

Ha agárral jár zsúfolt helyeken, ne engedje le a pórázról. A vadászösztön annyira erősen fejlett, hogy bármelyik pillanatban rohanhat egy macska, kutya vagy csak egy újság után. Ez súlyos következményekkel járhat: sérülések és akár halál is az autó kerekei alatt.

Hideg, fagyos időben minimálisra csökkentjük a járási időt. Ügyeljen arra, hogy őszi-téli ruhákat vásároljon rövid szőrű kedvence számára. Sem a szőrzet, sem a minimális bőr alatti zsírréteg nem védheti meg az olasz agart a hidegtől.

A tiszta olasz agár gondozása nem nehéz. Csak kövesse időben ezeket az ápolási eljárásokat:

 • Hetente egyszer ecsetelje a kabátot gyengéd ecsettel. A furminátor használata tilos.
 • Csak szükség szerint fürdünk. A hátralévő időben törölje le a kabátot nedves törülközővel, és minden séta után mossa meg a mancsait.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • Rendszeresen mosunk fogat.
 • Tisztítjuk a fülünket, és hetente egyszer gondosan megvizsgáljuk.

Fontos, hogy kutyája kiegyensúlyozott étrendet biztosítson. Kölyökkorában az olasz agárnak elegendő mennyiségű fehérjét és kalciumot kell kapnia, különben egy felnőtt agár gyakran megsértheti a végtagokat (törések, szúrások).

Olasz agár ajánlott csirke, marhahús, zöldségek, gabonafélék, túró, belsőségek etetésére. A kölyökkutyát naponta 3-6 alkalommal, a felnőtt kutyákat naponta 2x etetjük. A tálban lévő víznek mindig frissnek és hűvösnek kell lennie.

Talán cikkünk hasznos lesz az Ön számára: Hogyan és mit kell etetni egy kölyökkutyával 1 hónaptól egy évig. Hasznos tippek kezdőknek

Egészség

funkció

A kis olasz agár átlagos várható élettartama 12-15 év. Megfelelő karbantartással egy ilyen háziállat tizenhat éves koráig élhet.

A kutya testének egészséges állapotának fenntartása és számos betegség megelőzése érdekében a tulajdonosnak kezelést kell végeznie a külső, belső paraziták ellen, időben be kell oltania a megelőzés érdekében, időszakosan meg kell mutatnia az állatot állatorvosnak.

Az olasz agár természetesen jó egészségnek örvendett, de bizonyos betegségekre és egészségügyi problémákra való hajlam továbbra is megfigyelhető:

 • Végtagi törések - leggyakrabban az állat túlzott aktivitása miatt fordul elő. A fiatal olasz agarak általában túlbecsülik erejüket, ami sérüléseket okoz.
 • Fogászati ​​betegségek - sok embernél megfigyelhető a korai fogvesztés.
 • Szembetegségek - retina atrófia, szürkehályog.
 • Partes ízületi betegség - a combfej aszeptikus nekrózisa.
 • Epilepszia - megmagyarázhatatlan etiológiájú rohamok fordulnak elő.
 • Kopaszság - különböző intenzitású lehet.
 • Kriptorchidizmus - a spermatogenezis csökkenéséhez vagy teljes kihalásához vezet.
 • Színes mutációs alopecia - örökletes betegség.
 • Dysplasia - az ízületek szenvednek, a betegség súlyos fájdalmat okoz a kutyának és sántasághoz vezet.

karakter

Olasz agár

Az olasz agár megkülönböztető jellegzetessége az a képesség, hogy finoman érzi a tulajdonos hangulatát, és képes alkalmazkodni hozzá.

Egy ilyen kutya könnyen megosztja a tulajdonos életmódját, mindaddig, amíg nem hagyja magára. Annak érdekében, hogy az olasz agár ne szenvedjen a tulajdonosok távollétében, ajánlott egyszerre több ebből a fajtából származó háziállatot tartani. Jól kijönnek egymással.

Az olasz agár nagyon érzékeny állat. Nem tűri a durva, hangos hangokat, bár ő maga minden ingerre hangos, durva ugatással reagál.

Ha durván kezelik egy ilyen kutyával, depresszióba esik, vagy ijedt teremtménnyé válik, remegve a legkisebb susogástól. A tulajdonos simogatása, odafigyelése, törődése elengedhetetlen feltétele a megőrzésnek.

A miniatűr agarak tulajdonosai összehasonlítják háziállataikat a macskákkal. Mindez azon vágyuk miatt, hogy helyet találjanak magasabbra, másszanak fel oda és figyeljenek meg mindent, ami történik. Ez lehet szekrény, asztal, egy fotel vagy kanapé hátulja.

Az olasz agár kijön a gyerekekkel, készségesen játszik velük. Kicsi kutyákkal barátságosan viselkedik, kerüli a nagyobb méretű állatokat, félelmeket.

Addig nem mutat bizalmat az idegenek iránt, amíg meg nem győződik baráti szándékaikról. De még a kapcsolat létrehozása után is az olasz agár lesz készenlétben, ha egy idegen tartózkodik a közelben.

Képzés és oktatás

Olasz agár

Az olasz agárnak már kisgyermekkorától kezdve el kell sajátítania a viselkedés szabályait. Ha nem mutatja meg neki, hogy ki a főnök a házban, akkor ő a "falkák" fejének gondolja magát, és megalkotja saját törvényeit.

A korai szocializáció szintén nagyon fontos ennek az érzékeny kutyának. A kiskutya ne féljen az autóktól, a járókelőktől. A nyilvános helyiségekben való megfelelő viselkedés az oktatás egyik szabálya.

Az olasz agár nehezen képezhető. Nagyon makacs hajlamú, és kemény edzéseket tartanak neki. Az olasz agár képes elsajátítani az egyszerű, egyszerű parancsokat: nem ülhet mellettem stb. A bonyolultabb parancsokat nehéz megjegyezni.

Az edzést 4-5 hónaposan ajánlott elkezdeni. Ne felejtsük el, hogy a fajta képviselőinek finom pszichéjük van. Az ilyen kutya rosszul reagál a kiáltásra, a durva bánásmódra. Ezért az órák során a tulajdonosnak türelmesnek, nyugodtnak és következetesnek kell lennie. A sikerhez biztatásra van szükség.

Érdekes tények

 • A fajta neve "olasz agár" francia fordításban "nyúl", olaszról - "kicsi", németről - "szél játék".
 • Frigyes király soha nem vált el olasz agarától, még akkor sem, amikor vele kellett elbújnia a híd alatt az ellenséges katonák elől. Amikor a kutya elhunyt, Frederick a királyiak mellé temette. II. Katalin majdnem ugyanezt tette. Megparancsolta, hogy építsen síremlékét elhunyt olasz agarának, Zimirának, amely egy kicsinyített egyiptomi piramisra emlékeztet.
 • Az olasz agár kivételes éberséggel rendelkezik, ezt használja vadászat közben. Az illatot illetően nagyon gyenge.
 • Az olasz agár 40 km / h sebességre képes.
 • Az olasz agár hős F. Dosztojevszkij és A.S. műveiben Puskin.
 • Az olasz agár képes megkülönböztetni az emberi hang intonációjának és hangszínének legkisebb árnyalatait.
 • Nefertiti, II. Katalin és más híres személyek olasz agarakat tesznek az ágyukba, összehasonlítva őket a fűtőpárnákkal. Azt állították, hogy a háziállatok hozzájárultak a kellemes álmokhoz és enyhítették az ízületi fájdalmakat.
 • A kis olasz agár kiskutyák hosszúszőrűek lehetnek. Az első leválás után a kabát a szabványnak megfelelő tulajdonságokat szerez.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Ha úgy dönt, hogy olasz agár kiskutyát vásárol, fontolja meg, hogy képes-e biztosítani a rendkívül aktív kutyát elegendő fizikai aktivitással és rendszeres sétákkal. Egy ilyen háziállat sok figyelmet és gondozást igényel a tulajdonos részéről. A helyes döntés érdekében érdemes megismerkedni az olasz fajta képviselőinek erősségeivel és gyengeségeivel.

Előnyök:

1. Nem bonyolult ellátás, nem drága karbantartás.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Barátságos karakter, odaadás.
4. Jól kijön más miniatűr kutyákkal.
5. Könnyű transzferek, utazás.

Mínuszok:

1. Nem tűri a hideget.
2. Hosszú sétákat igényel, túl aktív.
3. Szegény magány.
4. Rossz helyen és rossz időben mutatja meg a vadászati ​​ösztönöket.
5. Könnyen pánikba eshet.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.