A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAz Airedale Terrier leírása és a fajta jellemzői

Az Airedale Terrier leírása és a fajta jellemzői

jellegzetes

Airedale terrier

Airedale
7.5

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A barátság az első, ami eszembe jut, amikor meglátja ezt a nagy terriert. Valóban, az Airedale terriereknek kellemes karakterük van, aranyos fekete szemük és gyengéd modoruk.Ez nem akadályozza meg őket abban, hogy jó munkások legyenek - speciális képzés után. Tehát az airedale kiváló társnak tekinthető a szolgálati kutya lehetőségeivel.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • Karakter és kiképzés
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

fajta

Az Airedale egy klasszikus terrier, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságból származik. A fajta neve egyértelmű földrajzi eredetmegjelölést ad nekünk: az Ayr folyó völgye (air-dale), amely szinte Anglia és Skócia határán található.

Múltja olyan, mint minden terrier, vadászat. Azzal a különbséggel, hogy bizonyos típusú vadak esetében nagyobb kutyákra volt szükség. A vidra ilyen játék volt Észak-Angliában, Yorkshire-ben, ezért a helyi vadászoknak az az ötletük támadt, hogy a durva szőrű óangol terrieren keresztezzék a vidra kutyát, a vidra kutyát. Az egyik ilyen mestizo a folyók felső szakaszán egyszerre több kutyát is felváltott, ráadásul sikeresen dolgozott baromfikon és apró állatokon.

A nagy terrierek nem működhettek a barlangban, de kiváló patkányfogók voltak, és részt vettek egy "Patkánycsaló mérkőzések" elnevezésű népszerű játékban. Szerencsejáték-show-t rendeztek a folyó partján. A kutyák jól úsztak és nem féltek a hideg vizetől, mert kemény sűrű szőrzetük volt.

A fajta genealógiáját nem lehet biztosan nyomon követni. A walesi terrier, a lakeland terrier, a vörös ír és a Fox Terrier mind az Airedale közeli rokonai. Ő az egyetlen, aki átlépte a távoli fekete és barnás ős által beállított magasság és súly mércét. A XIX. Század több évtizede. a kutyákat spontán, különböző variációkban kereszteztük a magas növekedés és a tipikus terrier jelleg megerősítése érdekében.

Az általános konszenzus az volt, hogy a Fox és a walesi típusú építést részesítik előnyben, elkerülve a kutyák jellemzőit. Törött gyapjúra is szükség volt.

Bizonyos megjelenésű kutyákat, először "parti terrier" néven, az 1870-es évek vége óta mutatnak be kiállításokon. A számunkra ismerős "Airedale" kifejezést 1880 óta találták meg, amelyet hivatalosan csak 1886-ban hoztak létre. Az első fajta klubot 1892-ben hozták létre, és ettől kezdve megkezdődött a szabvány kidolgozása.

Amint a parti terrier elhagyta az északi megyét, megjelenését az angol kutyatenyésztők erőfeszítései gyorsan finomították. Az Airedale terrier száma gyorsan növekedett, és a 20. század elejére. "Exportra mentem".

Szolgálati kutyaként az oroszországi katonai osztály érdekelte a Japánnal folytatott háború alatt. Továbbá az airedale története sok éven át a hadsereghez kapcsolódott - a vörös és a szovjet. Terrier valóban vitézül dolgozott és szolgált a Nagy Honvédő Háború alatt.

A fajta a Szovjetunió amatőr kutyatenyésztőihez érkezett a 60-as években. és gyorsan a népszerűség vezetőjévé vált. A védelmi létesítmények fokozatosan megszüntették a terriereket, az állatkert-szövetségek pedig a kísérő kutyák megjelenésének javítására összpontosítottak.

Fajta szabvány

fajta

Ennek a fajtának a leírása mindig a kutyák méretén alapult, mivel ez különbözteti meg az Airedale-t Anglia klasszikus terrierjétől. Az első kutyák populációja azonban annyira „változatos” volt, hogy lehetetlen volt meghatározni egy bizonyos magasságot. Ezért diplomáciai döntés született: 1902-ben először hivatalosan rögzítették a kívánt súlytartományt: 18-20 kg.

Az FCI jelenlegi, 2014. évi 7. sz. Szabványa világos utasításokat tartalmaz erre vonatkozóan:

marmagasság 58-61 cm hímeknél, szukák 2 cm-rel alacsonyabb.
A körülbelül 2 cm-es eltéréseket azonban elfogadhatónak tekintik.

Így az Airedale-t nagy kutyának tartják, a hagyományos terrier vonásaival.

Az Airedale formátum közel van a négyzethez. A kompakt kutyákat értékelik, nem hosszú lábúak. Erős test, egyenes hát, rövidített alsó háttal, jól fejlett mellkas a stabilitás benyomását kelti, de érdesség nélkül.

A tiszta vonalak különleges varázst adnak a kutyáknak. A koponya lapos, a pofára való átmenet rosszul kifejeződik, az arccsontok nagyon nem kívánatosak. Az Airedale szájkosara meglehetősen erős, fejlett alsó állkapcsa van. Ollós harapás.

Feltétel a fekete orr és a sötét, szinte fekete szem, jellegzetes megjelenéssel.

A háromszög alakú fülek lefelé hajlanak (nem a szem széléig, mint egy rókaterrier). Nem a porcra helyezik, hanem csak kissé a koponya vonal fölé.

Az airedale meglehetősen hosszú, izmos nyakkal rendelkezik, száraz, redők nélkül. Bár a dokumentum nem erről ír, hanem a modern típusú kutyákról - markáns marmagassággal, magasan. Sima, gyönyörű felső vonaluk van, és ugyanolyan harmonikus, aláásása nélkül az alsó vonaluk.

A kutya igazi dísze egy erős, magasra fektetett farok. Nem szabad összegömbölyödni és a hátán feküdni.

A kabát - mint egy tipikus drótszőrű terrier - két rétegből áll. A sűrű, puha aljszőrzetet teljes egészében erős, rugalmas védőszőr takarja. A törzskönyvi frizurát a szabvány nem írja le. Szakállt, bajuszt és szemöldöket feltételez; az elülső végtagokon hosszúkás gyapjú "oszlopok" képződnek, a hátsókat csak belül díszítik. Az ápolás hangsúlyozza a kompakt méretet és az elegáns nyakat.

Egy másik felismerhető pillanat a szín. Csak fekete hátú lehet, vagyis piros, feketített tetejű, világos határok nélkül. A szín intenzitása változó, a fekete szőrszálak helyenként vörösekkel keverednek.

Nagy jelentőséget tulajdonít a terrier helyes mozgásának, amely az elülső és a hátsó végtagok összes szakaszának egyensúlyi szintjétől függ. Airedale járása olyan, mint egy igazi terrier, ruganyos és könnyű.

A kiállítási ring terrierjeinek élénk temperamentumot, érdeklődést és nyugodt önbizalmat kell tanúsítaniuk. A gonosz és gyáva kutyákat elutasítják.

Karbantartás és gondozás

leírás

A legtöbb esetben a kutyák a városban élnek - lakásban vagy magánházban. A gyaloglás nem okoz nagy gondot, de elég aktívnak és szórakoztatónak kell lennie, legalábbis a fiatal terrierek számára. Ez játékokat, edzéseket és kommunikációt jelent. Igaz, az Airedale fiatalsága elhúzódó, akár 7-8 év is lehet.

A terrierek, bár meglehetősen nagy kutyák, nem esznek sokat. Az etetés nem jelent problémát. Az étrend kialakításakor figyelembe kell venni, hogy a fajta gyapjú. A megfelelő, kiváló minőségű fehérje és a speciális etetés segít a kutyáknak megőrizni az ingüket.

Erdelék imádják a vizet és az úszást, de nem igazán szeretik az úszást. A kutyáknak nincs kutyaszaga, de a sampont 2-3 havonta kell elvégezni. Alaposan mosson vastag gyapjút, kétszer szappanozva. A samponokat simító hatás nélkül választják ki.

Az Airedale terrier nem terheli problémáit, és nem igényel sok időt a mindennapi ápoláshoz.
Szükség szerint fogmosás, nyírás, fogmosás semmi különös. A különlegesség a trimmelés, és ez az oka annak, hogy az aranyos terrierek kezdtek elveszíteni népszerűségüket.

Erdels nem önti el magát. Ahhoz, hogy az érett haj elhagyja a testet, le kell kopasztani. A kabátot egyszerűen kihúzzák, és ez nem okoz kellemetlen érzéseket a kutyáknál. Ilyen szezonális feldolgozásra évente 2-3 alkalommal van szükség. Ez egy meglehetősen hosszú és fáradságos eljárás, amelyet a legegyszerűbb egy hivatásos ápolóra bízni.

Amikor megpróbálják felgyorsítani, megkönnyíteni és még pénzt is megtakarítani, a kutyákat megnyírják. Csak két évszak, és ez a kabát szerkezetének teljes megváltozásával végződik - vékony és puha lesz, hajlamos meghosszabbodni. A pigment elvész, az Airedale hamar elveszíti barna-vörös fajta színét, és szürkés árnyalatot kap. A nyírt gyapjú gyorsabban koszosodik és nedvesedik, nem tartja formáját és nem védi a kutyát. Nem szabad ezt megtenni.

Minden drótszőrű terrier 3-4 hónaptól kezd el vágni.

A gyapjút nem vágják, hanem az ujjakkal húzzák meg, néha apró csomókat ragad meg a vágóeszközzel. A tulajdonosok általában megpróbálják elsajátítani ezt a technikát. Még akkor is, ha egyedül nem sikerül szép frizurát készítenie a sima átmenetekkel, az Airedale ápoltnak tűnik, kabátja pedig kemény és funkcionális lesz.

A kiállítási szintű kutyák nem nélkülözhetik fodrászat nélkül. És ezeket sokkal gyakrabban kell megmutatni a mester előtt. Van itt egy pozitív pont is - ha az airedale-t rendszeresen feldolgozzuk, akkor a teljes pengetéses vágást nem végezzük.

A kiállításon az airedale sikere nagymértékben függ a helyes frizurától.

Airedale egészsége és betegségei

fajta

Ebben a vonatkozásban a fajta állapota nem okoz aggodalmat. A közösek közül meg kell említeni:

 • A csípőízület dysplasia.
 • Bőrbetegségek.

Kevés olyan specifikus örökletes betegség van, amely jellemző lenne az Airedale-re:

 • Melanoma (bőr).
 • Von Willebrand-kór (vér).
 • VII. Faktor hiány (vér).

A fizikai és érzelmi mobilitás, jó szív- és érrendszerrel kombinálva garantálja az Airedale teljes életét 10-12 éves korig, ezt követően a kutyák kíméletes kezelésre váltanak. További 3-4 évet töltenek veterán státusban.

Az Airedale jellege és kiképzése

Airedale

Aerdellel együtt élni kellemes, érdekes és optimista. A nagy terrier mentes kisebb rokonai, a rókaterrier robbanásveszélyes energiájától és élességétől. Ráadásul a benne lévő vadászati ​​ösztönök háttérbe szorultak.

Az Airedale terrier teljesen emberközpontú, csak a közös tevékenységekben látja értelmét, bármi legyen is az. A munka és a szórakozás egyaránt örömet okoz neki, ha mellette hasonló gondolkodású tulajdonos van.

Az Airedale segítségével túrázni, horgászni és gombászni lehet - bárhová is megy, mindig készen áll. Ilyen próbálkozások nélkül fizikai és érzelmi természete kiutat keres.

Sajnos a fajta lehetőségei mára gyakorlatilag nincsenek kihasználva és nem fejlődnek. Kár, mert az airedale nagyon rugalmas az edzéshez, jól motivált különféle hasznos tevékenységekre. Gyorsan felfogják a feladatok lényegét, képességeik és reflexeik szilárdan rögzülnek. Ezenkívül a kiképzés során a terrierek nem "élelmiszerek". A hivatásos oktatók igazolhatják, hogy ezek a kutyák a legmegbízhatóbbak.

Az előző, a peresztrojka előtti időkben a nagy terrierek szinte minden tulajdonosa felkereste az edzőterületeket, részt vett versenyeken és bemutatókon. És még most is az FCI rendszerben a fajtában elérhető hivatalos tudományágak listája 13 címet tartalmaz. Az Airedale megtartja a kiállításokon dolgozó munkásosztályt és a "Bajnok a teljesítményben" címet. A mondás szerint a tulajdonosoknak lenne vágyuk, de a kutyák mégis!

Célszerű, hogy a fiatal szellősök jó képzést kapjanak a meglévő programok bármelyikéhez, az OKD-től a ZKS-ig, a nagy ring és az engedelmességig, majd a kutyák még jobban érintkeznek. Az alkalmazott képzési formák nagyon alkalmasak kutyák számára, egészen a vizeken történő mentésig. A fajta "korcsolyázása" - akadálypálya és kagylómunka.

Erdels az alacsony agresszivitás miatt komoly szolgálatban lett munka nélkül. De ez teszi őket nagyszerű társakként a sport- és turisztikai csíkokkal rendelkező emberek számára. Tökéletesen elfogadják a hasonló gondolkodású emberek vegyes társaságait, szabadidejük kutyakonfliktusok nélkül telik.

A mindennapi életben az Airedale intelligensen, jóindulatúan viselkedik, és nem okoz kellemetlenségeket. Mindig kész engedni a tulajdonosnak, még akkor is, ha a természetes elevenség és kíváncsiság új benyomásokra vonzza.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

A klasszikus angol terrier csoport kutyáit okkal szeretik az egész világon. Nagyon okosak, energikusak és vonzóak. Néha túl érzelmesek és mozgékonyak. De ezek az FCI III csoportjának kis képviselői. És egy nagy terrier az előnyök maximuma.

Azok számára, akik szeretik és értik a terriereket, az Airedale szilárd pozitív forrást jelent:

 • Nem makacs és nem ön akaró.
 • Mérsékelten aktív.
 • Élvezi és sikeresen tanul.
 • Jóképű férfi!

Az egyetlen dolog, ami megijeszt ebben a fajtában, a rendszeres vágás szükségessége. A probléma megoldható groomer és pénz segítségével, vagy saját maga sajátíthatja el a technikát.

Az Airedale sokoldalú képességei nem teszik lehetővé, hogy tisztán őrző kutyának ajánlják őket, nemhogy testőrnek. Ez valószínűleg mínusz?MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.