A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKaréliai-finn Laika (finn spitz) leírása, fajta jellemzői

Karéliai-finn Laika (finn spitz) leírása, fajta jellemzői

finn

Karelo-finn Laika

finn
8.3

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

9.0 / 10

A karelo-finn Laika nem tartozik azokhoz a kutyákhoz, amelyek bármi ellenére, beleértve a tulajdonos nem kívánt cselekedeteit is, szeretik és hűségesen szolgálják őt. Ki kell érdemelni ennek az önellátó kutyának a megbecsülését és tiszteletét.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Karelka szívós, félelem nélküli, de bátorsága ésszerű. Okos és találékony. Egy ilyen vadászkutya segít gazdájának bármilyen méretű vadat szerezni.

Egyéb nevek: finn Laika, finn Spitz, Karelka, suomenpystykorva, alacsony-alacsony.

A fajta története

Oroszország és Finnország is nevezhető a karéliai-finn Laika hazájának. A fajta neve egyesíti a két országot. Rögtön meg kell jegyezni, hogy 1984 januárja óta a karéliai-finn Laika hivatalosan nem külön fajta, a finn spicc egyesült, és egy nevet adtak a "finn spitz" -nek.

A leningrádi vadászok és halászok társaságának konkrét döntése alapján a viták, miszerint a karjalainak független fajnak kell lenniük, nem szűntek meg.

Oroszországban több mint egy tucat éve tenyészik. Ezt a sötétvörös Laikát az ó-karéliai Laikas, az olonec vadászkutya finnnel való keresztezésével tenyésztették.

Érdemes megjegyezni, hogy az ó-karéliai Laika ideális medvekocsiként vált híressé, kivételes érzékkel és hallással. A vadászkutyák közül csak Laika Zyryanskaya túllép ebben a tulajdonságában.

Öröklés útján ez a vadászati ​​képesség átment a karéliaira. E faj tenyésztésekor aktívan keresztezték a finn spitzet. Érdekes, hogy az egykori Szovjetunió területére behozott Spitz karéliai-finn huskyként volt bejegyezve.

A hazai karjala orosz tisztelői jól tudták, hogy hamarosan bekövetkezik az elkerülhetetlenség - a karéliai-finn Laika felszívódása egy másik finn, az úgynevezett „finn spitz” által. Annak ellenére, hogy a munka tulajdonságait tekintve ezek különböző vadászfajták.

Megpróbálták megőrizni a faj autonómiáját a „finn” rész eltávolításával a névből. Valóban, jól hangzik - "Karelian Laika".

Sajnos az erőfeszítéseket nem koronázta siker. 2006 júliusában az RKF és az FKK elnöke aláírt egy megállapodást, amely szerint a finn Spitz és a karéliai-finn Laika egyetlen fajtává egyesült. Képviselőit "finn spiccnek" hívják, és megfelelnek a finn spitz szabványának.

Ennek alapján 2006 óta a karéliai-finn Laika hivatalosan megszűnt.

A fajtatiszta karéliaiak orosz ismerői még ma is tenyésztik ezeket a tűzvörös husky-kat. A tenyésztők határozottan vitatják azt a véleményt, hogy tenyészkutyákból hiány van.

Jelenleg a karéliai-finn Laikát fényes, energikus háziállatként vagy vadászkutyaként tartják, amely képes vadat hajtani a mókusoktól a hangos kérgű medvékig.

Fajta szabvány

finn

A karéliai-finn Laika száraz, erős, szögletes felépítésű és kiváló testtartású. Karelka közepes méretű kutya. Felnőtt növekedés 45-50 cm., súly kb 12-15 kg.

Széles, enyhén domború koponyájú fejet izmos nyakon hordanak, harmat nélkül. A fülek felállóak, nem nagyok, hegyes hegyekkel.

A homlok és a pofa közötti átmenet nem túl hangsúlyos. Mandula alakú szemek közepes méretűek, kissé ferdeek. A tekintet figyelmes, tanul.

A pofa keskeny, nincsenek bőrredők. Az arccsontok kissé kiállnak. Az orrnyereg egyenes. Kis orr, fekete.

Az állkapcsok hatalmasak. Ollómarás, feszes. A fogászati ​​formula teljes, a fogak szimmetrikusak.

A far nem túl hosszú, enyhe lejtéssel. A marmagasság férfiaknál kifejezettebb. A háta egyenes, izmos, rövid. A borda nem erős, nem széles, de hosszú. Has behúzva.

A lábak egyenesek, párhuzamosak, jól fejlett izmokkal. Az elülső végtagok mankói "macskák", lekerekítettek. A hátsó lábak hosszabbak, mint az első lábak. Fekete betétek. Íves lábujjak. A jövedelmező ujjakat amputálni kell. A lépés könnyű. A játékot üldözve a karjali könnyen átválthat a szokásos ügetésről a vágtára.

A farok erősen görbült egy gyűrűben, a hátán fekszik.

A testet hosszú, merev haj borítja. A hátsó lábakon „nadrág”, a farokon hosszú, vastag hajdísz található. Sűrű aljszőrzet van.
A hímek sokkal gazdagabb szőrzetűek, mint a szukák.

A karéliai-finn Laika színe gazdag vörös vagy aranybarna. Hátul az árnyék világosabb, mint a test többi részén. A lábakon és a mellkason található kis fehér foltok nem minősülnek hibának.

Karbantartás és gondozás

finn

A Karelka teljesen alkalmatlan lakásfenntartásra. Szüksége van szabadságra, természetre, vadászatra vagy sportra. Lakásfenntartással lehetetlen biztosítani a felsorolt ​​feltételeket. Ezenkívül a karéliai-finn Laika szenved a hőségtől. Elviseli a legerősebb jakut fagyokat, de a házban lévő meleg fűtőelem vagy a zárt szoba nyári fülledtsége gyilkos számára.

Egy másik érv a hangos ugatás szeretete. Karelka gyakori, hosszan tartó, hangzatos ugatásával kényelmetlenséget okoz mind a tulajdonosoknak, mind a szomszédoknak.

Kiváló lehetőség a finn spicc tartására egy vidéki ház, ahol erdők, mezők, természetes víztározók vannak a közelben. A ház által elkerített terület csodálatos szabad tartás lesz a husky számára. Az udvaron szereljen fel neki egy házat vagy egy fülkét, ahol a kutya menedéket kaphat az időjárás ellen. A szalma ágyneműként szolgál. Fontos, hogy ne legyen piszkozat.

A szabadságszerető karjala nem tűri a láncot, nem szereti a pofát és a gallért sem. Ez utóbbit már kiskorától kezdve tanítani kell, valamint pórázt is. Nem lehet nélkülözni ezt, ha vadászkutya mellett van nyilvános helyeken.

Ha mindenki úgy döntött, hogy a finn huskyt városi környezetben tartja, mindenképpen gondoskodjon hosszú, aktív sétákról. Diverzifikálja létét olyan sporttevékenységekkel, mint az agilitás. Fontos az is, hogy 7-10 naponta egyszer vigyék el a karélt a városból, a természetbe, ahol korlátozások nélkül szabadon futhat.

A kutya gondozásával, szépségének és egészségének megőrzésével kapcsolatban a következő eljárásokat kell végrehajtani:

 • 7-8 naponta kétszer fésüljük ki a gyapjút. A rázás időszakában a fésülést naponta végzik. Hajvágás nem ajánlott.
 • Évente 2-szer fürdünk.
 • Minden reggel nedves, természetes szövetdarab segítségével eltávolítjuk az egyik napról a másikra felhalmozódott váladékot a szemzugokban. A Karelka nem hajlamos a dinitrogén-oxid képződésére, de ellenőrizni kell állapotukat. A fokozott könnyezés, bőrpír vagy egyéb bajok oka az állatorvossal való kapcsolatfelvétel.
 • Hetente megvizsgáljuk a husky füleket, megtisztítjuk a felgyülemlett fülzsírt.
 • A karéliai embert 2-3 naponta egyszer kell ecsetelni. Ezt az eljárást kényelmesen elvégezhetjük egy speciális tisztítószerkezet segítségével. Ha plakk képződött, bízza az állatorvosra.
 • A karéliai önmagában köszörüli a karmait, mivel sokat mozog. Ha benőtt, használjon körömvágót, és nagyon óvatosan vágja le.

Javasoljuk, hogy a finn spiccet természetes termékekkel etesse, ne száraz granulátummal. Az a tény, hogy a karéliai gyomor térfogata nem elég nagy ahhoz, hogy megemésztesse a benne duzzadt erősen koncentrált keveréket. Ha mégis úgy döntött, hogy ezt a módszert választja, akkor szigorúan be kell tartania a normákat, hogy a karéliai-finn Laika ne essen túl. Magának a hírcsatornának prémiumnak kell lennie, megbízható eladóktól vásárolva.

A természetes módszerrel önmagában a zabkása nem lesz elég. A vadászkutya étrendje főleg 65-75% húsból és 25-35% zabkásából áll.

A táplálkozás természetes módjával ne feledkezzünk meg az ásványi és vitamin-kiegészítőkről.

Egészség

Karéliai-finn

A karéliai husky átlagos élettartama körülbelül 13-15 év. Az egészség megőrzésének fő feltétele a vadászfajták képviselőinek szükséges napi fizikai aktivitás.

Ezenkívül fontos a háziállat megfelelő gondozása, a kiegyensúlyozott étrend biztosítása. Ne felejtse el évente egyszer megelőző vizsgálatokat végezni egy állatklinikán a huskyvel, rutinszerű oltások elvégzésére, bőrparaziták elleni kezelésre. Féregtelenítésre is szükség van.

A karéliai egészsége erős, immunitása erős. A fajta nem túl fogékony az örökletes betegségekre. A szaporodás során ritkán merülnek fel problémák, a szukák ritka kivételektől eltekintve könnyen szülnek.

A karéliai-finn Laika hajlamos egészségügyi listája nagyon kicsi:

 • A szem patológiái - fejlődési rendellenességek.
 • Epilepszia - görcsrohamok, görcsök, akaratlan bélmozgások kísérik.
 • Kiszorult végtagok.
 • Allergia - az ételt gyakrabban figyelik meg.
 • Ízületi dysplasia - súlyos fájdalom, sántaság jellemzi.

karakter

finn

A karéliai-finn Laika elsősorban felülmúlhatatlan, lelkes vadász. Egy ilyen kutya csak ritka esetekben hagyhatja ki a zsákmányát. Kitartás, hatékonyság, szenvedély, gyorsaság, sokoldalúság - ez segíti a karjalaiakat a vadászatban.

A finn spitz gyorsan kötődik a tulajdonoshoz és az összes családtaghoz. Barátságos, játékos, de cserébe tiszteletet, jó hozzáállást és figyelmet igényel. Laika nem tartozik azon kutyák közé, akik hajlandóak elviselni a durvaságot és a bántalmazást. Abbahagyja az engedelmességet, sőt agressziót is mutat, ha a tulajdonos megbántja.

A karjali játékos beállítottsága elősegíti a barátságos kapcsolatokat a gyermekekkel, de nem fiatalabb, mint 6-7 éves. A vadászkutya megint nem fogja tolerálni a gyermekek csínyeit és gondatlanságát. Ha családjában vannak gyermekei, és úgy dönt, hogy háziállata van egy karéliai husky formájában, azonnal tanítsa meg őket, hogyan kell megfelelően kezelni az ilyen kutyát.

A karjala nem szereti az idegeneket, főleg, ha a területén tartózkodnak. Nyilvános helyeken, megfelelő oktatás mellett, megfelelően viselkedik. Nem engedi megismerni, de indokolatlan konfliktusokat nem indít el.

A karéliai-finn Laika kijön a vele élő kutyákkal. Más állatokkal, például macskákkal, baráti viszonyban lehet, de azzal a feltétellel, hogy velük együtt nőtt fel. A rágcsálók, a madarak a karéliaiakkal egy házban folyamatos problémák. Magasan fejlett vadászösztöne van, a kis állatok zsákmányul válhatnak. De minden kutya a maga módján egyéniség, viselkedése nemcsak az ösztönöktől, a karaktertől, hanem a neveléstől, a környezettől is függ.

Képzés és oktatás

Karéliai-finn

Nem ajánlott egyedül edzeni a finn spiccet. Különleges képzésre van szüksége. Célszerű speciális helyszíneken lefolytatni, kinológus irányításával.

Az a tény, hogy a huskyt makacsság és akarat jellemzi. Lehet egyszerre végrehajtó és szorgalmas, és szeszélyes, engedetlen. Ahhoz, hogy a képzés sikeres legyen, szoros kapcsolatot kell kialakítani a háziállattal, bizalmi kapcsolatot.

Karelka nagyon okos. Minden szabály betartása mellett nem nehéz betanítani és oktatni. A lényeg az, hogy ezt a folyamatot a lehető leghamarabb elkezdjük.

Ha vadászatra készít egy huskyt, akkor tudnia kell, hogy a vadászkutya fő parancsai a következők: ülni, nem lehet, feküdni, út. A legfontosabb parancs: "nekem".

Ne felejtsük el, hogy a fegyelmezetlen vadászkutya nem asszisztens, hanem éppen ellenkezőleg, akadályt jelent a vadászat során.

Talán érdekelni fogja cikkünket: A vadászkutya fajták képzése és oktatása

Érdekes tények

 • Az összes orosz husky közül a karéliai-finn a legkisebb, ugyanakkor az egyik legkeményebb vadászkutya.
 • A tiszta hang a karéliai nyelv egyik fő jellemzője. Segítségével a kutya felhívja a vadászt, zsákmányt találva.
 • A finn spitz sokoldalú vadász, képes vadászni apró és hatalmas vadakra, ahogy mondják: "görénytől medvéig".
 • A karéliai csak négyéves korára nő fel. Ebben a korban önállóbbá és önellátóbbá válik.
 • Finnországban a kutyakiállítás általában a "Barking King" címet elnyerő kutya kiválasztásával ér véget. Az egyik nyertes egy finn Spitz, aki percenként 160-szor ugatott.

A fajta előnyei és hátrányai

Karéliai-finn

Laika a legkisebb provokáción is szeret hangot adni, nagyon hangosan ugat, vegye figyelembe, amikor kiskutya vásárlását tervezi. Ezenkívül ez meglehetősen nehéz fajta a kezelés és a nevelés szempontjából. Az alábbiakban bemutatjuk a karéliai főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. A kompakt méret lehetővé teszi, hogy a huskyt gond nélkül szállítsa szállítás közben.
2. A szőrzetnek nincs kutyákra jellemző szaga.
3. Kiváló vadászati ​​tulajdonságok.
4. Intelligencia és találékonyság.
5. Gyönyörű, élénkpiros kabátszín.
6. Jó egészség.
7. Könnyű gondozás.

Hátrányok:

1. Gyakran hangosan ugat.
2. Gyenge gyomor, lehetetlen mindenkit megetetni a karéliai emberekkel gondosan átgondolt étrend nélkül.
3. Napi hosszú sétákat igényel, testi és lelki stresszt igényel.
4. Gyakran mutat makacsságot, akaratot.
5. Nem alkalmas lakásfenntartásra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.