A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKangal (anatóliai juhászkutya) fajtaleírás

Kangal (anatóliai juhászkutya) fajtaleírás

fajta

Kangal

fajta
7.9

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Kangal Törökország nemzeti büszkesége. Valójában a fajta ilyen tisztelettudó magatartást szerzett. Egy hatalmas kutyának teljesen barátságos jellege van, de csak akkor, ha nem a tulajdonos vagyonának és magának a tulajdonosnak a védelméről van szó.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Kangal képes önállóan gondolkodni, viselkedése megfelelő. Ok nélkül nem ugat vagy morog. Nem alkalmas háziállatként.

Ez egy munkakutya, nem kell tanítani az őrszolgálatot, születésétől fogva tudja, hogyan kell ellátni a biztonsági szolgálatot.

További nevek: Kangal Karabash, török ​​őrzőkutya, anatóliai juhászkutya, anadolu çoban köpeği, anatóliai karabash, török ​​kangal, kangal çoban köpeği, kangali juhászkutya.

A fajta története

A kangal az egyik legősibb fajta. Ezek az óriási, hűséges, hatalmas kutyák voltak az elsők, akik hittel és igazsággal kezdték szolgálni az embereket, őrizve a vadállatoktól és a betolakodóktól az otthonokat, az állatállományt és a családtagok életét.

A fajta kialakulása évezredek alatt zajlott le. Eleinte a természet maga csak a legerősebb kangalokat tartotta életben.

Később, amikor a tulajdonosok komolyan foglalkoztak tenyésztéssel, Kangal Karabash birtokában történő tenyésztésével komoly válogatás kezdődött.

A legnagyobb, legerősebb, félelem nélküli kutyákat használták termelőként. A tenyésztők a növekedésre és az őrző képességre koncentráltak.

A Kangal juhászkutya eredetéről nincsenek pontos adatok. Az egyik legvalószínűbb változat szerint a Mezopotámiában élő vadászkutyákat a modern kengurák őseinek tekintik.

Bármennyire is létezik a török ​​kangal, annyira szolgálja az embereket. Nem nevezheted pásztorkutyának, nem fog folyamatosan futni és juhokat vagy teheneket hajtani egy állományba.

Feladatai közé tartozik az állatállomány védelme a ragadozóktól és a tolvajoktól. Általában a Karabash letelepszik valamilyen dombra, és figyeli az állományt és a környező területet.

Figyelembe véve a fenyegetést, a kutya először megpróbálja megijeszteni, elűzni az ellenséget, ha nem vonul vissza, a kengál fogat fog használni, Még egy oroszlán és egy medve sem fog ellenállni több anatóliai pásztor erőinek.

Van egy legenda a török ​​Kangalról: „Az indiai koronaherceg egy szokatlanul hatalmas, hatalmas, félelem nélküli kutyát mutatott be drága ajándékként az oszmán padisának, aki az oroszlánnal folytatott harcban győzedelmeskedett.

Az új tulajdonos magával vitte a kutyát a túrára. Az állat Kangal területén veszett el. " Úgy gondolják, hogy a helyi juhászpásztorokkal való keresztezés eredményeként nyert utódai lettek a török ​​kangálok őshonosai.

A török ​​kormány szorosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a kangal çoban köpeği exportját más országokba. Nem meglepő, hogy a fajta legnagyobb populációja Törökországban, Kis-Ázsiában figyelhető meg.

Otthon a Kangal juhászokat a juhállomány védelmére használják.

Kenyában és Namíbiában - az állatállomány védelme a gepárdok és oroszlánok ellen.

Amerikában testőrként és őrző kutyaként használják.

Fajta szabvány

kangal

A Kangal juhászkutya szokatlanul erős kutya, nagy méretű, ugyanakkor könnyűnek és karcsúnak tűnik. A testalkat arányos, az izmok a test minden részén erősen fejlettek.

A felnőtt ivarérett kangal növekedése eléri 75-88 cm., súly kb 50-60 kg. A hímek lényegesen magasabbak és nehezebbek, mint a nőstények.

Széles koponyájú, terjedelmes fej támaszkodik egy erős, vastag nyakra, enyhe hajlítással és enyhe harmattal. A lógó, háromszög alakú fülek nem túl nagyok. A dokkolás megengedett.

Mandula alakú barna szem fekete peremmel. A szemek mérete arányos a koponya méretével (közepes vagy nagy). A szemhéjak nem lehetnek megereszkedtek.

A pofa vonala lejtős (ütközőtől orráig). A pofa rövidebb, mint a koponya. Nagy orr.

Az állkapocs rendszer erőteljes. Erős fogak. A szemfogak nagyok. Ollós harapás. Megfordított olló vagy egyenes harapás is megengedett. Az ajkak fekete színűek, kissé függőek.

A far nem túl hosszú, 30 fokig lejtős. A testnek nem szabad laposnak lennie. A hátsó rész közepes hosszúságú, felső vonala enyhe dudorral az ágyéki régióban. Az alsó sor szigorodik. A mellkas mély, hosszú.

A végtagok hosszúak, egyenesek, izmosak. A csuklóízület erős és széles. A mancsok erősek, a párnák vastagok. Ívelt lábujjak. A nyereséges lábujjak amputálása nem kötelező.

Kis sebességgel járni nagyszerű. Mozgás közben a karabash a hátsó szintre hajtja a fejét. Így a fej, a nyak és a hát egy szinten van. Oldalról úgy tűnik, hogy a kangal nem sétál, hanem lopakodik.

A farok nincs dokkolva. Hosszú, egyenes. Ha a kutya izgatott, akkor magasra emeli a farkát, és megforgatja a farkát.

Az anatóliai juhászkutya bőre nem ráncos, nem túl vastag. A nyak enyhe lecsengése nem tekinthető hibának.

A szőrzet rövid, sűrű, nehezen tapintható. Vastag aljszőrzet van.

A kangal színe megengedett őzétől farkasig. Az arcra fekete maszkra van szükség.

Karbantartás és gondozás

pásztor

A Kangalt nem azért hozták létre, hogy rendes háziállat legyen. Órákig nem fog feküdni a tulajdonos lábainál, teljes inaktivitásban. Nem kényelmes a szobában, mivel egy ilyen kutya nagy méretei miatt még egy nagy lakás is szűknek tűnik.

A Kangal juhászkutya az emberek szolgálatában jött létre. Ez egy működő fajta, fizikai erőfeszítések és feladatok nélkül a kangal karaktere romolhat, unalmától agresszívvá, ellenőrizhetetlenné válhat.

A török ​​Karabash-nak nagy térre, friss levegőre, a szabad mozgás képességére van szüksége.

Nem ajánlott láncra ültetni, mivel fennáll annak a lehetősége, hogy a kutya dühös lesz, megnő az indokolatlan agresszió mértéke.

A városi élet nem a kengernek szól. Az ideális lehetőség egy vidéki ház, nagy, elkerített ház telekkel. A kerítésnek elég magasnak kell lennie, mivel a fajta képviselőinek növekedése a marmagasságnál elérheti az 1 métert.

Ha a kutya a hátsó lábain áll, a szabályos kerítés nem jelent akadályt számára.

Karabash természeténél fogva rendkívül szívós. Képes szabad ég alatt élni, éjjel-nappal őrszolgálatot lát el. De az udvaron egy fedett madárházat kell telepíteni, ahol egy nagy fülke vagy egy különleges ház található, ahol a kutya elbújhat a természetes csapadéktól.

A kangal ne üljön állandóan a madárházban. Ha nem a biztonsággal, a pásztormunkával van elfoglalva, szervezzen neki aktív sétákat naponta 2-3 alkalommal.

A Kangal juhászkutya egészségének és szép megjelenésének fenntartása érdekében tulajdonosának megfelelően kell gondoskodnia róla. A következő eljárásokra lesz szükség:

 • A kabát fésülése hetente egyszer. A rázás időszakában a fésülést gyakrabban, heti 2-3 alkalommal hajtják végre. Különös figyelmet fordítanak erre az eljárásra tavasszal, ekkor a kengál nagyon erősen elválik.
 • 3-4 havonta fürdés. A Karabash nem tervezett fürdése erős szennyezés esetén. Más napokon néha nedves törülközőt vetünk át a gyapjúra, megtisztítva a portól.
 • Vágó karmok, ahogy nőnek vissza, ezt az eljárást ritkán hajtják végre, mivel a kangal önmagában törli őket.
 • Fülvizsgálat hetente. Ehhez meg kell tisztítani speciális termékeket.

A kiegyensúlyozott, természetes étrend alapja az alacsony zsírtartalmú húskészítmények, belsőségek, gabonafélék. A burgonya és a borsó nem tartozik ide. Fontosak a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők, az étrend kiegészítői zöldségek és gyümölcsök formájában.

Száraz ételekkel való etetés megengedett. Ez a módszer egyszerűbb, teljesen kiegyensúlyozott, minden szükséges adalékot tartalmaz, de csak akkor, ha az étel prémium minőségű.

Nem ajánlott váltogatni a természetes és a mesterséges táplálkozást. Ez negatívan befolyásolhatja a török ​​Karabash egészségét.

Fontos a táplálkozás, az étrend normáinak helyes meghatározása. A tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy Kangal juhásza hajlamos az elhízásra.

Ha nincs kontroll alatt, rendszeresen túlevik, és ennek eredményeként gyorsan túlsúlyba kerül. Ez problémákhoz vezet a gyomor-bél traktusban és a szív- és érrendszerben.

Egészség

kangal

Egy török ​​kangal átlagos várható élettartama körülbelül 10-12 év.

A fajtának erős immunvédelme van. Évről évre a természetes szelekció révén a Kangal Pásztorkutyák teste csak megerősödött.

De a Kangal Karabash tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvence a következő betegségekre hajlamos:

 • Ízületi dysplasia - A Kangal, mint más nagy kutyák, gyakran szenved mind a könyök, mind a térdízületek dysplasiajában. A betegséget kezelni kell, különben az állat az utolsó szakaszban teljesen elveszítheti a járás képességét, elviselhetetlen fájdalmaktól szenved.
 • A csontok fejletlensége kölyökkutyáknál és fiatal állatoknál - a kalang hiánya a kangal étrendben ehhez a problémához vezet.
 • A szemhéjak inverziója, kifordulása - ezeket a szembetegségeket gyógyszerekkel nem lehet megszüntetni, sebészeti beavatkozásra van szükség. A legtöbb esetben a betegség mindkét szemet érinti.
 • A gyomor-bél traktus betegségei - puffadás, volvulus. Gyakrabban a helytelen étrend és a rossz minőségű takarmány miatt történik. Ha nem segít azonnal, a kutya néhány órán belül meghalhat.

Az anatóliai juhászkutya egészségi állapota közvetlenül attól függ, hogy milyen gondozást és milyen fenntartást nyújt gazdája. A háziállatot rendszeresen féregteleníteni és rutinszerűen be kell oltani. A bőrparaziták kezelése fontos.

Az állatgyógyászati ​​klinikán végzett éves megelőző vizsgálatok tesztekkel és röntgenvizsgálattal segítenek egy adott betegség időben történő felismerésében és a kezelés kezdeti szakaszában történő megkezdésében.

karakter

leírás

A legtöbb török ​​fajtától eltérően az anatóliai juhász nem túl ideges és agresszív. Ennek a fajnak a képviselői nyugodtak és megfelelőek.

Kangal szokatlanul erős és tartós. Éles elméjének és gyors eszének köszönhetően ez a kutya kompetensen őrzi az állatállományt és a tulajdonosok tulajdonát. Könnyen fenntartja a fegyelmet az állományban, és mindig ellenőrzése alatt tartja a területét.

A török ​​Karabash nem háziállat, hanem munkakutya, amely számára a biztonsági szolgálat nem nehéz feladat, hanem az élet öröme és értelme.

Szereti a tulajdonosot, végtelenül odaadó neki, és bármikor kész megvédeni. És egy ilyen hatalmas és félelmet nem ismerő kutya védelme alatt, bármilyen helyzetben, nyugodt lehet az életében.

A Kangal juhászkutya szereti családja gyermekeit, védi és gondozza őket. Semleges módon bánik mások gyermekeivel, közönyösséggel vagy óvatossággal, ha túl zajosak.

Lehetetlen magára hagyni a gyermekeket, különösen a kicsiket, és még mások gyermekeinek társaságában is. A kutya akaratlanul árthat a gyermeknek hatalmas mérete miatt, vagy megvédheti babáját, ha más srácok megbántják.

A Karabash számára idegenek fenyegetést jelentenek, különösen, ha átlépik a terület határait.

Egy idegennek nem szabad önállóan megközelítenie a kengált, megpróbálva barátokat szerezni, az ilyen ismeretség sajnos véget érhet, különösen, ha nem kölyökkutyákról és fiatal kutyákról beszélünk, hanem ivarérett egyénekről.

Ha a tulajdonos azt akarja, hogy a kutya ne mutasson agressziót a ház vendégei iránt, egyszerűen be kell mutatnia azokat az embereket, akik a Karabashba érkeztek. Ezt követően a vendégeket nem veszélyezteti a kutya.

Fontos megjegyezni, hogy a Kangal juhászkutya külső infantilizmusa megtévesztés. Csak annyi, hogy a kutya visszafogott és megfelelő, de csak addig a másodpercig, amíg veszélyt nem észlel önmagára vagy a tulajdonosra nézve.

Más háziállatokkal jól kijön, de azzal a feltétellel, hogy felnőtt és felnevelte őket.

Képzés és oktatás

kangal

A török ​​Karabash gyorsan megjegyzi a parancsokat, tökéletesen megérti a tulajdonosát. Ennek ellenére meglehetősen nehéz ilyen kutyát kiképezni. A fajta képviselőit szabadságszerető beállítottságuk különbözteti meg. Csak azoknak engedelmeskednek, akiket tisztelnek. Tehát nem könnyű leigázni a kengált.

A Karabash kiváló eredményeket fog felmutatni az edzéseken, de ehhez a következő feltételek és szabályok szükségesek:

 • Kapcsolattartás, hogy vezetővé váljon egy kutya számára, akinek a szava törvény, és hogy bizalmi kapcsolatokat alakítson ki vele.
 • Korai szocializáció.
 • Az oktatás és a képzés kezdete az élet első hónapjaitól kezdve.
 • Különféle képzési órák
 • Szigorú edzéssorozat.
 • Feltétlenül hajtsa végre az adott parancsot.
 • Szüntesse meg a fizikai, kemény büntetéseket.
 • Használja a jutalmakat a kitartással együtt.

Megfelelő kiképzés után a Kangal juhászkutya érezni fogja a tulajdonos intonációját, tökéletesen megérti őt, ez különbözik engedelmességben és szorgalomban.

Érdekes tények

 • Kangal Babilon kora óta az anatóliai fennsíkon él.
 • Az ókorban a Karabash-t oroszlánok és más nagy ragadozók vadászatára használták.
 • Az anatóliai juhászkutya 50 km / h sebességre képes.
 • Dél-Afrikában a kangalokat főleg az állatállomány védelmére használják a gepárdoktól.
 • A szarvasmarha-állományt őrizve a karabás oroszlán taktikáját alkalmazza, felmászik egy dombra, és onnan figyeli a területet.
 • Kangal több napig képes zsákmányt vagy ellenséget üldözni.
 • A Kangal Shepherd fajta Törökország nemzeti kincse és büszkesége.
 • A fajta neve Kangal város tiszteletére keletkezett.
 • Törökországban van egy hagyomány - a családban született első fiút Kangal Shepherd kiskutyával ajándékozzák meg.

A fajta előnyei és hátrányai

pásztor

Gyenge akaratú, szelíd embereknek, akiknek nincs tapasztalatuk a kutyatenyésztésben, nem ajánlott török ​​karabash fajtájú kutya.

Ezek az állatok nem alkalmasak házi tenyésztésre, a szolgálatra vannak létrehozva, szükségük van egy akaraterős gazdára, aki tudja kezelni a nagy őrző kutyákat.

Ennek a fajtának az előnyeit és hátrányait az alábbiakban ismertetjük.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Megfelelőség, indokolatlan agresszió hiánya.
3. Ideális őrző tulajdonságok.
4. Egyszerű karbantartás.
5. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Nem alkalmas házban tartásra.
2. Állandó terhelést és helyet igényel.
3. Szabadság, akarat.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.