A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákCane Corso leírás, szabvány, fajta jellemzői

Cane Corso leírás, szabvány, fajta jellemzői

funkció

Cane Corso

funkció
8.9

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Nehéz elhinni, hogy egy ilyen gyönyörű fajta, mint a Cane Corso, csak körülbelül két évtizede kapott hivatalos státuszt. Most ez a fajta Olaszország nemzeti büszkesége. A Cane Corso története elvesztette gyökereit a távoli múltban, volt idő, amikor ez a fajta kutya gyakorlatilag elhalt, de aztán újra feléledt.Ha hűséges barátot, őrt, társat szeretne szerezni és tapasztalata van az őrző kutyákkal kapcsolatban, vásároljon egy Cane Corso kiskutyát. Megfelelő gondozással, oktatással és képzéssel engedelmes és hűséges kutya nő ki belőle, amely nem fél még egy gyermeket sem megbízni.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Étel
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Cane Corso fajta történetének kezdetének megtalálásához "be kell tekintenie" a távoli múltba. A molossok legidősebb csoportjának képviselői a modern Corso közvetlen ősei. Ókori római őseik gladiátor kutyaként vettek részt a versenyeken. Méretében, erejében kiválóbb ellenfelek elleni harcban és csaták megnyerésében a korsának nemcsak erőteljes állkapcsaik, izmaik, hanem a rettentlenségük is.

Amikor a Római Birodalom összeomlott, ezek a harci kutyák elvesztették népszerűségüket. A középkor elején az olasz fajta története ismét lendületet vett. A Cane Corso egész Európában elterjedt. Képeik vásznakon és metszeteken maradtak fenn abból az időszakból. A művészek nem hagyhatták figyelmen kívül ezt a félelem nélküli kutyát, amelyet vadállatok vadászatakor használtak. Az erõs kutyák sem a medve, sem a vaddisznó elõtt nem vonultak vissza. Az akkori olaszok és a kortársak is azt mondják: "Bátor, mint Corso".

Az idő múlásával a római molossi vadászkészsége háttérbe szorult, igénytelenné vált. Most a Cane Corso feladatai közé tartozott az állatok és a gazdaságok védelme. A kutyákat nagy állományok vezetésére használták. Egyszóval ebből a fajtából kutyákat lehetett találni vidéken, a város utcáin nagyon ritkák voltak.

Ez a nácikkal folytatott háború kezdetéig tartott. A német betolakodókkal vívott csaták évei alatt a Cane Corso lakossága jelentősen csökkent. A háború végén a fajta a kihalás szélére került. Ez idő alatt az olasz kutyákat még a termőföldeken sem látták ritkán. A tapasztalt tenyésztőknek sikerült helyreállítani a fajtát és növelni képviselőinek számát, akik időben észrevették, hogy a Cane Corso kihalás veszélye fenyeget. A római molosszuszi ébredés néhány fajtatiszta túlélővel kezdődött. Most az olasz fajta képviselői megtalálhatók mind a városban, mind a vidéken. Ezeket a kutyákat már nem fenyegeti a kihalás, népszerűségük egyre növekszik.

Fajta szabvány

alapértelmezett

A Cane Corso nagy fajtákhoz tartozik, jól fejlett izmokkal. Felnőtt súlya 40-50 kg., marmagasság 60-68 cm. A hímek észrevehetően nagyobbak, mint a nőstények. A fajtára jellemző, hogy a kissé lejtős test hossza meghaladja a marmagasságát.
Széles, nagy fej, kiemelkedő homlokkal az erős nyakon nyugszik. A fülek háromszög alakúak, megereszkedtek.

Sok esetben a fülek levágódnak. A pofa szélesebb, mint a hossza. Az állkapcsok erősek, kissé alsóak. Fekete orr, nagy orrlyukakkal. A szemek kissé kiállóak, sötétek. A szabvány szerint a szem színe világosabb, megfelel a színének. A forma ovális, a megjelenés figyelmes, tanul.

A mellkas jól fejlett, a test erőteljes. Az elülső végtagok izmosak, hosszúak és erőteljesek. Hátsó lábak száraz sípcsonttal és hosszú combdal. A bőr feszes.

A farok vastag, magasra állított. A negyedik csigolya után leállt. Ha a kutya éber, izgatott, akkor felemeli. A szabvány nem fogadja el, hogy a farok göndörödjön vagy függőleges helyzetben legyen.

A szőrzet rövid, kis aljszőrzettel. A kabát színe lehet vörös és szürke, különböző árnyalatokkal, csíkos, fekete. A pofán szürke vagy fekete maszk található, kivéve a Cane Corso-t szürke vagy fekete kabáttal. Fehér alapon a lábakon és a mellkason megengedett jelölések.

Karbantartás és gondozás

leírás

A corso megtartása és gondozása egy pillanat. De ha nem tartja be a szokásos szabályokat, a kutya nem fogja jól érezni magát, nem lesz képes teljes mértékben fejlődni és beteg lesz.

Kezdjük azzal a ténnyel, hogy a Cane Corso fajta Olaszországból származik, súlyos téli fagyjaink idején nem alkalmas az udvaron tartásra. Ha mégis tart egy ilyen kutyát egy madárházban, gondoskodjon róla egy meleg fülkével. A kölyökkutyákat soha nem szabad beltérben tartani fűtés nélkül. Emlékeztetni kell arra is, hogy a korsóknak kommunikációra van szükségük, ha madárházban tartják őket, el kell engedni őket sétálni, játszani és gyakran kommunikálni velük.

Elmúltak azok az idők, amikor a corsa az olasz gazdák vagyonát őrizte, és csak az utcán tartották őket. Manapság ezek a kutyák jól kijönnek az apartmanokban. Megfelelő nevelés mellett nyugodtan viselkednek és nem okoznak problémát. De ha megfosztja őket attól a lehetőségtől, hogy kidobják a felhalmozott energiát, csínyeket kezdenek játszani, bútorokkal, belső tárgyakkal, cipőkkel stb. Próbálkozni.

Ha egy ilyen kutya unatkozik, ha sokáig egyedül marad, képes még a bejárati ajtót is megharapni. Ezért olyan fontosak a napi hosszú séták, amelyek során a kutyának képesnek kell lennie futni, ugrani, játszani a gazdival és más kutyákkal.

Miután kiskutyát telepített a házba, készüljön fel arra, hogy eleinte éjszaka nyafog, hiányzik az anyja. Ha legalább egyszer felmelegszik az ágyán, akkor nagyon nehéz lesz kitelepíteni a lakásából. A háziállat gyorsan kisajátítja saját területét, és a mester hálószobáját kezdi sajátjának tekinteni. Ezért olyan fontos az első naptól kezdve meghatározni a kutyus számára a helyet egy olyan ággyal, amelyen aludni és pihenni fog. Ez a hely nem lehet a ház hátsó udvarában, sem huzatban, sem fűtőberendezések közelében. Tegyen egy tálat az étkezéshez és a vízhez azonnal egy bizonyos helyre.

Fontos, hogy minden higiéniai eljárást időben és helyesen hajtsunk végre:

 • Fésülje meg a gyapjút hetente egyszer kemény kefével, a lehullási időszakban hetente 2-3 alkalommal.
 • Ha szükséges, kezelje bolhák és kullancsok ellen. Az aljszőrzet hiánya miatt a paraziták sok szenvedést okozhatnak a kutyának, sőt betegségekhez is vezethetnek.
 • Fürdeni évente 1-2 alkalommal, vagy ha erősen szennyezett. Tekintettel arra, hogy a Cane Corso szereti a természetes víztesteket, a meleg évszakban adjon lehetőséget kedvenceinek, hogy csobbanjon egy tóban vagy folyóban.
 • Rendszeresen ellenőrizze és tisztítsa meg a fülét, ha a levágott fülek gyorsabban koszolódnak, mint a lelógó fülek. A tulajdonosnak figyelembe kell vennie ezt a tényt. Az eljárás során használjon lágyrész- vagy gézmaradványokat, amelyeket egy állatorvosi gyógyszertárból vásárolt speciális folyadékba áztatott.
 • Törölje le a szemét pamut törlőkendővel. Ügyeljen arra, hogy ne legyen túlzott kisülés. Ha gyulladást vagy túlzott kisülést észlel, forduljon állatorvosához.
 • Vágja le a karmokat, ahogy nőnek.

Étel

fajta

Egy nagy őrző kutya számára a magas fehérjetartalmú étrend létfontosságú. Az egyik zabkásán a kiskutya nem válik nagy, aktív kutyává. A Cane Corso nem lesz képes teljes mértékben fejlődni húskészítmények nélkül. De ebből a kategóriából nem lehet mindent táplálni.

Például a zsíros húsok, például a sertéshús nem kívánatos. A marhahúst előnyben részesítik. Ha nyers húst ad, akkor először le kell fagyasztania, hogy kizárja a belső parazitákkal való fertőzést. Nem lehet etetni a kutyát füstölt hússal, cső alakú, apró csontokkal. Ha csontokat ad, akkor azoknak nagynak kell lenniük, akkor hasznosak lesznek. Szintén hasznos a háziállat testének egy heg, belsőség. Összességében a fehérjetartalmú ételeknek a teljes étrend körülbelül 70% -át kell kitenniük.

A hús mellett a Cane Corso menünek tartalmaznia kell zöldségeket, gyümölcsöket, gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Tilos az édesség, a folyami hal, a fűszeres termékek, a hüvelyesek. Általánosságban elmondható, hogy az összes étel, amely puffadást okoz, nagyon veszélyes a corsokra. Mivel a puffadás nagyon rövid idő alatt végzetes lehet.

A következő szabályokat be kell tartani:

1. Felnőtt kutyákat etessen naponta 2 alkalommal.
2. Fokozatosan változtassa meg a takarmányt, hogy az állat gyomra normálisan reagáljon az étel változásaira.
3. Az ételnek jó minőségűnek kell lennie, legyen az természetes termék vagy száraz élelmiszer.
4. Egyidejűleg etessen.
5. Ne hagyjon maradék ételt a tálban.
6. Ne táplálja túl az elhízás elkerülése érdekében.
7. A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie.
8. Biztosítsa a szükséges mennyiségű vitamint, ásványi anyag-kiegészítőket.
9. A háziállat számára mindig tiszta, friss, hűvös víz álljon rendelkezésre.

Egészség

leírás

A Cane Corso átlagosan 11 évet él. Természetesen erősek, e római molosszusok egészsége erős, de néhány betegségre való hajlam még mindig megfigyelhető:

 • A csípőízületek dysplasia - patológia, öröklődik.
 • Könyök dysplasia - a közös struktúrák fejlesztésének megsértése.

A csípő- és könyökízületek diszpláziájáról cikkünkben olvashat: Ízületi diszplázia kutyáknál: a nagy fajták gyenge pontja

 • Szív-és érrendszeri betegségek.
 • Entropion - a szemhéjak (felső, alsó vagy mindkettő) helytelen elhelyezkedése jellemzi. Ezt a betegséget a szemhéjak volvulusának is nevezik.
 • Századforduló - Ez egy olyan patológia, amelyben a szemhéj kötőhártya-felülete kifelé fordul. Kezelés nélkül vakság léphet fel.
 • Puffadó gyomor - veszélyes állapot, amely néhány órán belül végzetes lehet.
 • Epilepszia - stressz után alakul ki, de nem ez az egyetlen oka a betegségnek. A fajtatiszta állatok, beleértve a korsókat is, különösen hajlamosak a betegségre.

A kutya egészsége teljes mértékben a táplálkozástól és a karbantartástól függ, más szóval a gazdától. A tulajdonosnak időben el kell végeznie az oltásokat és a megelőző vizsgálatokat, röntgensugarakat. A betegség első jelei esetén azonnal forduljon állatorvoshoz, kivéve az öngyógyítást.

karakter

leírás

Fontos megjegyezni, hogy Corso harci kutya, ősei gladiátorok voltak, születésétől fogva őrző ösztön alakult ki benne. Lakásban élve a kutya az összes szobát saját területének tekinti, amelyet védeni kell. Ezért az idegeneket betolakodóként érzékeli, de ez csak először. Látva, hogy a tulajdonos békésen kommunikál a látogatókkal, Corso megnyugszik, de továbbra is óvatos tekintettel figyel az idegenre. A szájkosár súlyos, mondhatni fenyegető kifejezése az idegeneket nemcsak tiszteletre, hanem félelemre is ösztönzi. Egy ilyen kutya nem akarja megsimogatni, hacsak nem te vagy az egyik barátja.

A sarkok mögött nem tapasztaltak fokozott agressziót. Nyugodtak és kiegyensúlyozottak, ok nélkül soha nem támadnak és nem harapnak. Ezeket a kutyákat az jellemzi, hogy mindenkit körülvesznek (állatok, emberek) idegenekre és barátokra. Cane Corso gyakran megmutatja saját kezdeményezését, képes önállóan döntéseket hozni, különösen, ha területének határait védik. Gyorsan reagál veszélyhelyzetekben, azonnal megakadályozhatja egy idegen támadását. Soha nem vonul vissza, még akkor sem, ha több fegyveres ember van előtte. Ezért a korpuszból kiváló rendõr kutyák.

Okos, nemes, intelligens - ezek mind a Cane Corso fajták. Képviselői a tulajdonosnak és a háztartás minden tagjának vannak szentelve. Egy ilyen háziállat különleges gyengédséggel kezeli a gyermekeket. Tényleg tisztában van erejével, ezért játszhat kisgyerekekkel. Ilyen mulatság alatt a kutya soha nem sért meg, nem nyomja meg a babát. A Corso melletti gyermek a védelme alatt áll.

A magány és a Corsa tulajdonosától való elszakadás nehezen viselhető. Az állat még kiskutyaképes korában is erősen kötődik a gazdához. Ezért nem ajánlott sokáig békén hagyni őket, és még inkább elutasítani és átadni más embereknek. A Cane Corso hűségére és szeretetére szeretettel és odafigyeléssel kell válaszolni. A háziállatnak rendelkeznie kell kedvenc játékszerekkel (golyók, csontok, magassugárzók), ez segít neki a magány óráinak eltávozásakor. Használjon minden szabad percet játékra, vagy csak beszéljen a kutyájával. Idővel úgy fogja érezni, hogy a kutya megérti minden szavát.

Képzés és oktatás

funkció

A magas mentális fejlettség és a tulajdonos kedvének vágya miatt nem nehéz a corso kiképzése. A harci kutyák kiképzésének fő feltételei:

 • Az oktató bizalma és tekintélye.
 • Kitartás, állandóság.
 • Nyugodt kezelhetőség.
 • Az udvariatlanság, a hangemelés, a fizikai büntetés hiánya.
 • A parancsok egyértelműsége, az oktatás következetessége.

Kölyökkorától el kell kezdeni az edzést. A természetesen okos korzók lustává válhatnak, ha a tulajdonos nem fejleszti szellemi képességeit. Az első napoktól kezdve a háziállatnak rá kell jönnie, hogy a ház feje a tulajdonos, szava pedig törvény. Ellenkező esetben a kutya vezetőnek gondolja magát, különösen, ha hím.

Olvassa el cikkünket is arról, hogy mit kell tennie, ha kutyája nem engedelmeskedik

Bármely helyen és helyzetben megkérdőjelezhetetlen engedelmesség a háborús kutya tulajdonosának célja. A Cane Corso számára fontos a korai szocializáció. A kölyökkutyának a lehető leghamarabb meg kell ismernie az otthonon kívüli világot. Nem szabad megijednie az elhaladó autóktól, az elhaladó emberektől. Ha nem biztos a képességeiben, felveheti a kapcsolatot egy tapasztalt kutyavezetővel, aki irányítása alatt részt vehet egy képzésen és szocializáción.

Nem szabad megpróbálni agressziót kiváltani a kutyában. Már ereiben római gladiátor kutyák vére van. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kutya ellenőrizhető legyen, ésszerűtlen agresszivitás nélkül, megfelelő.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

Fontos, hogy a Cane Corso kiskutya megvásárlása előtt valóban fel kell mérni képességeit és erősségeit, hogy később a kutya ne szenvedjen és ne okozzon problémákat a tulajdonos számára. Ez a fajta nem kezdőknek vagy gyenge indulatoknak szól. Képviselőinek megvannak az előnyei és hátrányai:

A Cane Corso fajta előnyei:

1. odaadás.
2. Jó beállítottság, nyugalom.
3. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
4. Intelligencia, tanulási képesség.
5. Gyengéd, gondoskodó hozzáállás a gyerekekkel szemben.
6. Jó hozzáállás más háziállatokhoz, vágy, hogy gondozása alá vegye őket.
7. Könnyű gondozás és karbantartás.

Hátrányok:

1. Hosszú molting periódus.
2. Túlzott nyáladzás.
3. Drága étel.
4. Hideg intolerancia, nem ajánlott a madárházban tartani.
5. Hosszú séták szükségessége, amelyek során aktív játékokra van szükség.
6. Ízületi problémák.

A fent felsorolt ​​összes hátrány nem fogja elriasztani az erőteljes és egyben ragaszkodó kutyák ismerőit attól, hogy az olasz Cane Corso fajtatiszta fajtatiszta kölyökkutyát vásárolják. Megfelelő nevelés mellett egy kutya kinő belőle, képes melegséget és gyengédséget adni a tulajdonosnak, és veszélyes helyzetben megmenteni az életét.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.