A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákYorkshire Terrier (York) fajtaleírás, fotó

Yorkshire Terrier (York) fajtaleírás, fotó

yorkshire

Yorkshire terrier

leírás
7.3

Gondoskodás

2.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Ha azt akarja, hogy a házában legyen egy játékkutya, amely kis mérete ellenére rettenthetetlen vadász jellegű, mindenképpen szerezzen magának egy yorkshire-i terriert. Ennek az angol fajtának a képviselői valóban úgy néznek ki, mint egy kitömött játék, de valójában igazi terrierek.Tartalom:

  • A fajta története
  • Fajta szabvány
  • Yorkshire terrier tartása
  • Gondoskodás
  • Etetési szabályok
  • Egészség
  • karakter
  • Képzés és oktatás
  • A fajta előnyei és hátrányai
  • Érdekes tények a Yorkshire terrierről
  • York Fotók

A fajta története

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Yorkshire Terrier népszerűsége folyamatosan növekszik. Nem meglepő, mert ezek az aranyos babák hűséges és odaadó társak.
A britek köszönetet mondanak ennek a gyönyörű fajtának a megjelenéséért. A XIX. Század végén Yorkshire-ben kezdődött a Yorkshire terrier története.

A Yorkie-k egyáltalán nem jelentek meg ölelő kutyaként, eredetileg angol parasztok tenyésztették őket, hogy megvédjék otthonaikat a patkányoktól és más apró rágcsálóktól, és csak később ezek a rettenthetetlen kis terrierek elvesztették vadászati ​​céljukat, és bekerültek a legnépszerűbb dekoratív kutyafajták listájába.

Hazájukból a Yorkshire Terrier lassan, de biztosan elterjedt a világ minden országában. Például Amerikában ezek az aranyos kutyák 1872-ben telepedtek le, Oroszországban csak 1971-ben jelentek meg.
Most rangosnak tekintik, ha fajtatiszta Yorkshire terrier van a házban, de nemcsak státusza miatt vásárolják meg és szeretik is őket. A kis Yorkiak az első pillanattól kezdve képesek az embert szeretetre, gyengédségre és védelemre vágyni.

Fajta szabvány

yorkshire

A yorkshire terrierek megjelenéséről általában elmondható, hogy súlyuk az előírásoknak megfelelően nem haladhatja meg a 3,1 kg-ot, a szőrzet hosszú, egyenletesen lóg az oldalain, a test erős, a testtartás fontos.

Természetesen a Yorkie nem érdemel ilyen rövid leírást, ezért maradjunk részletesebben a fajta külsején:

Nyak hosszú, fej kicsi, lapos, füle magas és nem túl távoli, szintén kicsi, V alakú, rövid hajjal borított. A pofa kissé széles, a harapás ollós és egyenletes. Az állkapocs egyenes, szorosan összenyomott, a fogak felállóak. Az orra fekete. A szem kicsi, sötét, egyenesen áll, a tekintet tiszta, nagyon kifejező, intelligens. A szemhéjak széle feketére festett.

Ház kompakt, kissé domború mellkasú, a háta egyenes, a karaj erős, egyenes.

Elöl és hátul egyaránt végtagok egyenes, egyenletes, jól elhelyezett vállak, a hátsó lábak mérsékelt szögelése. Az elülső és a hátsó lábát egyaránt erősen borítja a haj, amelynek színe kissé eltér a hegyektől a gyökerekig - a gyökereknél a haj több árnyalattal sötétebb. A lábak kerekek, a lábujjak feszesek, a karom fekete.

Gyapjú A Yorkie hosszú, egyenes, fényes és selymes, finom textúrájú, nem bolyhos és nem hullámos. A gyapjú egyenletesen lóg az egyenletes elválás oldalán a hátoldalon.

A Yorkshire Terrier szőrzetének színe a test különböző részein eltérő. A szabvány szerint egy telivér Yorkshire Terrier így néz ki:

 • Fej, mellkas, végtagok - arany, vörös-barna;
 • A fejtől a farokig az áramló gyapjú szürke acél;
 • Farok - sötétkék.

A mozgások könnyűek, szabadok, jó üteműek, a hátnak egyenesnek kell lennie.

Yorkshire terrier tartása

york

Nincs semmi nehéz egy yorkshire terrier tartásában. Vitathatatlan plusz a kötelező séták problémájának hiánya. A kicsi kutya gyorsan megtanulja az alomdoboz vagy a WC-ként használt speciális pelenka használatát. Ugyanakkor a Yorkie tulajdonosának figyelembe kell vennie, hogy kedvence számára sétára van szükség, aktív játékokban friss levegőn, ezért minden lehetőséget fel kell használni a nyugtalan baba sétálására.

Ami a Yorkie-val való sétát illeti, ne feledje, hogy meglehetősen érzékeny kutyák, így az erős napsütésben a baba meleg bundájában szenved a hőtől, a téli szezonban pedig meleg overallban vagy kabátban kell melegíteni.

A Yorkies ruházata nemcsak a divat tisztelete (bár nélküle sem). Kis termete miatt a kutyák valóban sokkal jobban megfagynak, mint a nagy fajták képviselői, és a hideg évszakban könnyen megbetegedhetnek.

A Yorkies tartalmáról szólva feltétlenül érintenünk kell a biztonság témáját. Végül is egy ilyen morzsa könnyen megsérülhet az ajtó becsípésével vagy akaratlan léptetésével. Általában nem ajánlott egy kis Yorkshire Terrier kiskutyát olyan házba vinni, ahol kisgyerekek vannak, mert a gyerekek azt hiszik, hogy ez egy élő játék, és a játék során erősen meg tudják szorítani vagy a földre dobhatnak egy védtelen állatot.

Ilyen esetekben a felelősség a felnőtt családtagokat terheli.
Ha már döntött és megvásárolt egy Yorkshire Terrier-t, az első naptól kezdve határozza meg kedvencének kedvenc területét.

Az ideális lehetőség az, ha hagyja, hogy a kutyus maga válasszon helyet. Ha maga választja ki a kutya "szögét", vegye figyelembe a következő szabályokat:

 • Területén a kutyának biztonságban, kényelmesnek és kényelmesen kell éreznie magát;
 • Soha ne kényszerítsen egy állatot erőszakkal a "sarkából", sem jutalom, sem büntetés miatt. A háziállat személyes területének sérthetetlennek kell lennie;
 • A folyosón, átjárható helyen nem ajánlott kutyaágyat telepíteni. Úgy rendezze el, hogy a kutya a sarkából megfigyelhessen mindent, ami a szobában történik;
 • Helyezzen matracot, szőnyeget vagy kosarat arra a területre, amelyet a kutya számára kiválasztott. Mivel a Yorkie kis fajtákhoz tartozik, telepíthet egy egész kis kutyaházat.

Ha egy kis Yorkie-t tart a házban, a háztartás minden tagját figyelmesebbé és körültekintőbbé teszi. Biztosítani kell a négylábú háziállatot biztonsággal, védelemmel, szeretettel és szeretettel. A biztonság és egészség érdekében kérjük, vegye figyelembe a következőket:

 • Helyezzen minden vegyszert olyan helyre, ahová a kutya nem juthat be. Ugyanez vonatkozik a gyógyszerekre is;
 • Ha csapot, tűt, tekercset, vattadarabot stb. Ejt a padlóra, feltétlenül keresse meg és vegye fel. Vigyázzon minden olyan apró tárgyra is, amelyet a Yorkie lenyelhet. Egy ilyen nem tervezett "kezelés" a háziállat számára súlyos egészségügyi problémákká válhat, akár a műtétig is;
 • Bár a yorkshire terrier dekoratív kutya, valódi vadász vére tombol ereiben. Ezért a kutya nem hagyja ki a lehetőséget, hogy a földbe ásson. Tehát egy kis bolyhos anyajegy patkány tulajdonosának el kell távolítania a virágcserepeket, amelyeknél magasabb a beltéri virág;
 • Az elektromos vezetékeket el kell rejteni, a kiskutya megpróbálja az elektromos kábelt a foghoz;
 • Újévi ünnepek vagy más hasonló események alkalmával ügyeljen arra, hogy a kutya ne egyen talmi vagy tűket a karácsonyfából. Egy ilyen étkezés bélgyulladással járhat;
 • Ha nem akarja elrontani a kiskutya harapását, soha ne húzzon ki semmit erőszakosan a szájából;
 • Ügyeljen arra, hogy a kisállat ne menjen ki egy kerítés nélküli lépcsőre vagy erkélyre.
  Ha bármilyen kérdése van a kutya nevelésével, fenntartásával, egészségével kapcsolatban, kérjük, forduljon a szakemberekhez.

Yorkie ellátás

terrier

Az olyan kutyák, mint a Yorkshire Terrier, különös gondosságot igényelnek. Minden a luxus hosszú kabátjukról szól, csak hagyja a hosszú hajú, jóképű férfit pár napra fürtjeivel egyedül, és azok gubancokká válnak, amelyek ellen olyan nehéz küzdeni. De ne gondold, hogy csak a Yorkie szőrre van szükség. Vizsgáljuk meg részletesen a kisállat gondozásának minden pontját:

Szemek. Naponta törölje le vízbe mártott pamut törlővel. Ez az eljárás segít a váladék eltávolításában. Ha ezt nem teszik meg, a szemkibocsátás porral keveredve a szemekbe kerül, ami kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.

Fogak. Mondhatnád, hogy csak az embereknek van szükségük fogkefére, de a valóságban négylábú háziállatának fogaihoz is szükség van fogkefére és rendszeres fogmosásra. Ha ezt nem teszik meg biztosan, a kutya "elpusztíthatatlan" plakettet, majd köveket képez. Ha nem akar kefét használni a kutya fogainak tisztításához, cserélje ki speciális rágó "csontokra". Fogplakk képződése esetén, amellyel az állat gazdája egyedül nem tud megbirkózni, forduljon állatorvosához. Felhívjuk figyelmét, hogy ha háziállatát nem gondozzák megfelelően, a fogak az élet második évében kidőlhetnek.

Karmok. Azoknál a tulajdonosoknál, akik sokáig sétálnak, és kedvenceikkel gyakran friss levegőn járnak, a hosszú karmok problémája magától megszűnik. Végül is kutyáik maguk csiszolják a megnőtt karmokat az útfelületen. Ha a kutya az idő nagy részét a kanapén vagy egy szerető tulajdonos karjaiban tölti, időről időre meg kell vágnia a karmait.

Figyeljen cikkünkre: Hogyan lehet levágni a kutya karmát. Lépésről lépésre

Fülek. A füleket pamut törlőkendővel 5-7 naponta egyszer tisztítják. Az ilyen higiénés eljárás megkönnyítése és javítása érdekében a hallójáratok belsejében lévő szőrzetet eltávolítják.

Gyapjú. Ha a yorkshire terrier nem vesz részt kiállításokon, akkor nem kell hosszú kabátot a padlóig növeszteni. A legtöbb esetben az ilyen kutyák tulajdonosai 3 havonta egyszer fodrásznak kedvenceiket. Rengeteg lehetőség van mindenféle frizurára Yorkies számára! A szőrzet ellenére a szőrzetet naponta speciális ecsettel kell megmosni, és természetesen hosszú szőrű kutyák mosószerével fürdeni.

Ha Yorkie rendszeresen részt vesz kiállításokon, akkor a kabátjának hosszúnak kell lennie. Az ilyen kabát gondozása különös figyelmet igényel. Balzsammal kell mosni, a mosás mellett kenje meg olajjal. Ez azért történik, hogy a szőr ne gubancolódjon, ugyanezen célból a gyapjúgöndörök tekercselődnek.

Etetési szabályok, étrend

york

Az első napon, amikor a Yorkshire Terrier kiskutya otthonában van, állítson be hozzá egy ételtálat és egy tál ivóvizet. Ennek olyan helynek kell lennie, ahol a kutya biztonságosan étkezhet, különben az állat előveszi az ételt a tálból, és a darabokat egy félreeső sarokba húzza, például az asztal alá. A legtöbb esetben az etetés helyét a konyhában határozzák meg, de ez a döntés teljes egészében a tulajdonos döntése alapján történik.

Az újonnan vert kutyatulajdonosok gyakran ugyanazt a hibát követik el, ha egész nap kutyatálakban hagyják az ételt. Ezt nem teheti meg, miután öntötte az állateledelt, várjon húsz percet, és vegye ki a tálat, függetlenül attól, hogy van-e benne étel vagy sem. Az élelemmel ellentétben a tiszta, hűvös víznek a nap 24 órájában elérhetőnek kell lennie az állat számára. Ne oktassa kutyáját harapásra, ne engedje, hogy a saját étkezése közben könyörögjön az élvezetért.

Az első takarmányoktól kezdve képezze a Yorkie kutyusát etetésre. Egyszerre kell táplálékot adnia a kutyának. Az etetések száma és az adagok mérete a háziállat életkorától és egészségi állapotától függ. Ha egy kiskutyát naponta 5-6 alkalommal kell etetni, akkor egy felnőtt kutyának 2 étkezés szükséges.

Javasoljuk, hogy az étrendet háziállata állatorvosával állítsa össze. Az ételnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, a kutyának meg kell kapnia a szervezet számára szükséges összes vitamint és ásványi anyagot. A tulajdonos maga dönti el, hogy melyik etetési módot válassza: természetes vagy száraz. Természetesen sokkal könnyebb készételeket vásárolni, mint időt tölteni a természetes ételek elkészítésével. Mind az első, mind a második esetben elfogadhatatlan a lejárt, alacsony minőségű takarmány használata.

Ha egy kis kölyökkutyát vesz az óvodából, feltétlenül kérdezze meg a tenyésztőt, mit evett a baba, mielőtt új lakóhelyre költözött. Javasoljuk, hogy ne változtassa meg drasztikusan a szokásos étrendet, ha a kutyát mégis száraz táplálékról szeretné átvinni a természetes termékekre, ezt fokozatosan és nagyon körültekintően kell megtenni az emésztési zavarok megelőzése érdekében.

Yorkshire Terrier egészsége és betegségei

terrier

A természet jó egészséggel jutalmazta a yorkshire terriert. Az a tulajdonos, aki minden szabály szerint eteti, fenntartja és gondozza kisállatát, 13-15 évig élvezheti egészséges megjelenését, játékos kedélyét, és mellette élhet. Vannak információk a hosszú életű Yorkiakról, akik 20 éves korukig éltek, ami jó hír.

Sajnos ezek az aranyos gyerekek, mint a föld minden élőlénye, néha megbetegednek. A yorkshire terriereknek saját fajtabetegségeik vannak, amelyek kis méretük miatt "támadják" őket. A Yorkie-tulajdonosoknak feltétlenül meg kell ismerkedniük e betegségek listájával annak érdekében, hogy különös figyelmet fordítsanak tüneteikre, előfordulásuk okaira és az egészségügyi problémák időben történő megelőzésére. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a betegségeket, amelyek gyakoriak a Yorkshire terrierekben:

Kriptorchidizmus - csak a hímekre jellemző betegség, amelynek során egy vagy két here nem ereszkedik le a herezacskóba, hanem vagy az ágyékban, vagy a hasüregben marad. A kriptorchidizmust csak műtéttel kezelik, majd csak abban az esetben, ha kellemetlenséget okoz a kutya. A kriptorchid hímek nem tenyészthetők, mivel ez a betegség öröklődik. A kiállításokon a kriptorchid hímeket kizárják, ezért ha vásárolsz magadnak egy bemutató osztályú kutyát, feltétlenül várd meg, amíg a herék leereszkednek a herezacskóba.

Ízületi problémák (Partess betegség, a térdkalács elmozdulása) - a kis kutyafajtákra jellemző betegségek, amelyeket az ízületek megzavarása jellemez. A kezelés a betegség stádiumától függ - a fizioterápiától a műtétig.

Nem növekszik a fontanelle. Emlékeztetni kell arra, hogy e fajta képviselőiben a fontanel életük során nyitva maradhat. Önmagában ez a tény nem betegség, de agysérüléshez vezethet.

A fogcsere zavara. A pofák kis mérete miatt Yorkshire terrierjeiben gyakran az a probléma, hogy az őrlőfogak még a tej kihullása előtt növekedni kezdenek. Ez az állat fogazatának, harapásának, fájdalmának és szenvedésének megsértéséhez vezet. A Yorkie-tulajdonosoknak figyelemmel kell kísérniük a kedvtelésből tartott állatok fogainak változását, és ha ez a probléma kiderül, akkor a tejfogakat el kell távolítani egy állatorvosi rendelőben.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető, ha rendszeresen ellenőrzi állatorvosát és rutinszerű oltásokat végez. Tapasztalt kutyatenyésztők nem engedélyezik az öngyógyítást, kerülik háziállataik érintését hajléktalan, vadállatokkal is. Ne feledje, hogy kedvence egészsége teljesen az Ön kezében van.!

Yorkie karakter

terrier

A yorkshire-i terrier nehéz karakterű, ha az élet első hónapjaitól kezdve nem foglalkozik szorosan nevelésével, akkor, ahogy mondani szokták, gazdája fején ül és lógatja a lábát. Az a tény, hogy ennek a fajtának a képviselői nagyon makacsok és kitartók. Yorknak mindenesetre el kell érnie a célját, legyen szó akár a tulajdonos kezéből származó csemegéről, akár figyelméről.

A csinos baba makacsságát elsimítja odaadása és a tulajdonos iránti szeretete. York szívesen játszik, fut, eszik, utazik és alszik a tulajdonos mellett. Ez a kutya számára a legnagyobb boldogság. Nem szereti a magányt, mindig megpróbál közelebb lenni a családtagokhoz.

Idegent vagy más kutyát látva a kis vakmerő azonnal félelmetes őrré változik. Morog, ugat és minden lehetséges módon megpróbálja elhajtani hívatlan, véleménye szerint a vendégeket. Időbe telik, mire a Yorkie megnyugszik és megbékél az idegenek jelenlétével, bár a baba akkor sem engedi meg túlzott ismeretségét a személyének.

A yorkshire terrier kijön a gyerekekkel, örömmel játszik velük, feltéve, hogy nem sértik meg. Háziállatokkal ez a kutya viszonylag nyugodtan él. Ne felejtsük el, hogy a baba nagyon mozgékony és játékos, és társakra van szükség a játékhoz. Ha a kutya idős hölgyé, akkor ő mintha életmódját választaná, és nyugodtan órákig feküdhet a karjában.

Képzés és oktatás

terrier
Ha engedelmes kutyának akar lenni, szánjon időt és pénzt arra, hogy már kisgyermekkorától kezdve felnevelje. Néhány kezdő kutyatenyésztő úgy véli, hogy egy kis fajta nem igényel semmilyen képzést, hanem egy szolgálati fajta, amelynek teljes képzési tanfolyamokat kell teljesítenie. Ez teljesen téves vélemény, egy rosszul nevelt négylábú baba tönkreteheti otthonát és megzavarhatja békéjét éjjel és nappal egyaránt.

A yorkshire-i terrierek például imádnak hangosan ugatni, és nemcsak okból, hanem csak unalomból. A kutyák helyes oktatásának köszönhetően leválasztható erről a szokásról.

A nevelés és képzés optimális módjának meghatározásához meg kell határoznia az állat egyéni képességeit. A yorkshire-i terrierekkel kapcsolatban képzésük során felhasználhatja azt a tényt, hogy ennek a fajtának a képviselői mobilak, energikusak, játékosak, ugyanakkor imádják gazdáikat, szeretnek velük időt tölteni, és kérjük, ha ilyen lehetőség adódik.

Érdemes a Yorkie-t egy kicsit a helyes cselekedetekre taszítani, és megmutatni, mit akar a tulajdonos tőle. Ennek eredményeként a kis fuzzy megpróbálja adni az összes 100% -át, hogy ne idegesítse a tulajdonosot. A Yorkie jutalma egy kedves szó lesz, simogatás, kaparás a fül mögött. Óra után ajánlott nyugodtan ülni a kanapén, kedvencével az ölében. Az ilyen jutalmak hozzájárulnak a sikeres képzéshez.

Ha úgy gondolja, hogy a yorkshire terrier kiképzése nem szükséges, tudja, hogy egy kíváncsi kutya segítsége nélkül elkezdi ismerni a körülötte lévő világot. Például milyen az íze a cipőjének, mit találhat egy virágcserépben, vagy mi történik a lakáson kívül. Jobb, ha egy kis izgat tulajdonosa maga veszi át a kedvtelésből tartott gondolatokat, és jó tulajdonságokat fejleszt a kutyában.

A Yorkshire Terrier összes tulajdonosának emlékeznie kell arra, hogy őseik vadászkutyák. Ezért a Yorkiak nagyon makacsak, szeretnek ugatni és ásni a földben. Ezzel foglalkozni kell és lehet, kivéve, ha természetesen dekoratív kutyát akarunk vadászkutyává alakítani. Ha a kutya ok nélkül agressziót mutat vagy ugat, feltétlenül hagyja abba az ilyen megnyilvánulásokat. Az időben megkezdett nevelés segít egy jó kutya felnevelésében!

A fajta előnyei és hátrányai

terrier

Kutya vásárlása előtt mindent meg kell tudnia róla, a választott fajtának minden előnyéről és hátrányáról. Ez a cikk a Yorkshire Terrier-ről szól, ezért megvizsgáljuk a fajta képviselőinek előnyeit és hátrányait:

A Yorkshire Terrier előnyei:

 • Játékosság;
 • Vidámság;
 • Gyors ész és ügyesség;
 • Nincs szükség napi hosszú sétákra;
 • Melléklet a tulajdonoshoz;
 • Ideális fajta időseknek;
 • Gyorsan alkalmazkodik az életkörülményekhez.

Hátrányok a Yorkshire Terrier-től:

 • A túlzott energia fárasztja az egész családot;
 • Néha problémák vannak a WC-vel;
 • Hangosság, ok nélkül szeretnek ugatni;
 • Nehéz edzeni, különösen, ha nem kölyökkorától kezdi a nevelést;
 • A tulajdonos tudatának és a tulajdonos féltékenységének túlzott megnyilvánulása;
 • Fokozott figyelem a hosszú hajú Yorkie ápolására.

Érdekes tények a Yorkshire terrierről

Minden lénynek történetében sok különböző érdekes tény van. Ez nem meglepő, mert az ősök története, törzskönyv, kíváncsi történetek a négylábú tanuló előző generációinak életéből kétségtelenül hasznosak és érdekesek lesznek a yorkshire-i terrierek tulajdonosai számára:

 • A yorkiak nagy családjában a legkisebb Sylvia nevű képviselő rányomta bélyegét. Angliában élt, és sajnos csak két évet élhetett. A mini-kutya magassága 6,3 cm, súlya - 112 g.
 • A külvárosi területeken élő Yorkie-tulajdonosoknak fokozott figyelmet kell fordítaniuk gondozóik vadászati ​​ösztönére. Az a tény, hogy az erdőben járás közben a kutyus megfoghat és megehet egy bogarat, vagy találhat egy vad egeret, amelyet a bagoly elvesztett. Az ilyen "kezelések" után a kutya a legtöbb esetben gyomorrontást kap.
 • A miniatűr Yorky-k tenyésztésének történetében vannak olyan esetek, amikor a tulajdonosok kifejezetten kevés ételt adtak osztályaiknak, ennek következtében növekedésük gátolt. Ezeknek a leendő kutyabarátoknak a célja az volt, hogy mini kutyákat szerezzenek, de ilyen fenntartással az állatok szenvedtek. A pszichéjük és az egészségük is zavart volt. A csecsemők várható élettartama jelentősen csökkent.
 • A Huddersfield Ben hírességnek számít a nagy yorkshire-i terriercsalád körében. Ennek a kis kutyának életében 74 díjat sikerült megnyernie, ráadásul ezt a kutyát "a fajta atyjának" tekintik. Sajnos élete rövid életű volt. 6 évesen elütötte a legénység.

Mint látható, a Yorkshire Terrier nem csak puha, aranyos, játékos kutya. Figyelmet igényelnek magukra, nevelésük, karbantartásuk és etetésük során vannak olyan árnyalatok, amelyekkel számolni kell. Ebben a cikkben számos tippet és trükköt talál, amelyek segítenek abban, hogy egy kis York-i kölyökkutyából egy igazi, jól nevelt Yorkshire terrier bemutatóvá váljon.

Yorkies fényképe az internetről

Valami baj van. Instagram token hiba.

sobakyinfo

Iratkozz fel Több...


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.