A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA Dogo Canary (Presa Canario) leírása és a fajta jellemzői

A Dogo Canary (Presa Canario) leírása és a fajta jellemzői

nyomja meg

Kanári kutya

leírás
7

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

3.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

4.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Félelmetes megjelenés, hatalmas erő, a tulajdonos iránti hűség és bizalmatlanság, fokozott agresszió az idegenekkel szemben - ez a Dogo Kanári. Családja számára egy ilyen kutya megbízható védő és hűséges barát, de nem mindenki tudja felnevelni.Egyes országokban tilos a presa canario megtartása. Helytelen nevelés esetén bizonyos körülmények között a fajta képviselői veszélyesek lehetnek és kárt okozhatnak.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Időszerű szocializációval és megfelelő képzéssel a kanári kutya megkülönböztethető egyensúlyával, megfelelőségével a körülötte élőkkel, eseményekkel. De ha a kutya észreveszi a rá vagy a háztartásban élő emberre irányuló fenyegetést, szinte lehetetlen visszafogni a dühét.

További nevek: Presa Canario, Dogo Canario, Perro de Presa Canario.

A fajta története

A kanári dán szülőföldje Spanyolország. Pontosabban: a fajta megjelenése a szigeteken történt: Gran Canaria, Tenerife, a Kanári-szigetek. Ezért a "Kanári-szigetek" név első része.

A fajta a terelő- és őrfajok közé tartozik. Presa Canario küldetése az állatállomány őrzése és legeltetése volt, és ezeket az erőteljes kutyákat kutyaharcokban is részt vették. A német dog népszerűsége nyomon követhető:

 • Tizenhatodik - tizenhetedik század - a népesség csúcsa, a Canario népszerűsége juhászként, őrző kutyaként. Ezt a tényt hivatalos dokumentumok rögzítik.
 • Tizennyolcadik - XIX. Század - a dog nagy népszerűségének csúcsa harci kutyaként, a kutyák harcainak résztvevőjeként.
 • Huszadik század közepe - népszerűség csökkenése az állatállomány számának csökkenése, a kutyaharcok betiltása és a Kanári-szigetek, mint rendkívül veszélyes kutya fenntartása miatt, sok országban.

A mórok, akik korszakunk elején a Kanári-szigetekre tartó expedícióra érkezve hatalmas kutyákat találtak az őslakos törzsek között, csodálkoztak erejükön és félelmetlenségükön. A modern Canario ősi őseiről - a mahorero terelő kutyákról - beszélünk.

A Dogo Kanári különböző fajták keresztezésének eredményeként jelent meg, amelyek mindegyike bizonyos tulajdonságokat adott neki:

1. Maharerótól - csíkos színű.
2. A spanyol masztiffból - testalkat.
3. Az angol masztiffól - harag, magas szintű agresszió.

Ma a Dogo Canary-t őrző, őrző kutyaként használják. Szülőföldjén a Canario még mindig terelő kutya, sikeresen megbirkózik a szarvasmarhákkal, köztük a bivalyokkal.

Fajta szabvány

nyomja meg

1989-ben meghatározták a színvonalat.

E faj képviselőinek kiegyensúlyozott testalkata van, meglehetősen nagy méretű. A szukák teste hosszabb.

Felnőtt növekedés 56-66 cm., súly kb 40-65 kg.

A nyak erős, viszonylag rövid, dermális harmattal rendelkezik. Nagy fejet hordoz, kissé hosszúkás kocka alakú. A koponya kissé domború, a homlok lapos. A természetes állapotban lévő fülek nem túl nagyok, lehajolnak, levágva - felállóak, hegyes hegyekkel rendelkeznek.

A szem közepes méretű, ovális alakú. Színe sötét, világos szemmel nincsenek kanári kutyák. A kidülledt vagy mélyen fekvő szemek elfogadhatatlanok. A szemhéjak nem lógnak, sűrűek.

A pofa rövidebb, mint a koponya. A tövénél széles, az orr felé fokozatosan elvékonyodó. Az orr nagy és fekete. Nagy orrlyukak, tágra nyíltak.

Pofák erősek, kissé kiállóak. Ollós harapás, nem hiba. Jobb harapás.

A hát egyenes. A marmagasságtól a farig enyhe emelkedés következik. Az izmok jól fejlettek, de vizuálisan nem túl észrevehetőek. A far széles, lekerekített. A mellkas terjedelmes, jól körülhatárolható izmokkal. A has kissé felhúzva.

A farka vastag, meglehetősen hosszú. Amikor a kanári kutya nyugodt, tartsa lógva, a végén enyhe hajlítással. Izgatott állapotban a kutya szablyaként emeli fel a farkát.

A végtagok egyenesek, széles csontokkal és jól fejlett izmokkal. A mancspárnák sötétek, a körmök erősek. Lekerekített lábujjak. A hátsó lábak hosszabbak, mint az első lábak. A lépés gyors, rugalmas, hosszú.

A bőr lazán lóg a nyak területén. A bőr rugalmas, vastag.

A szőrzet rövid, az őrszőr egyenletes. A német dog kabátja tapintásra merev. Nincs elérhető aljszőrzet.

A szín megengedett csíkos és fakó. Az ujjakon és a mellkason található kis fehér nyomok nem hibát jelentenek. Sötét maszk szükséges az arcon.

Karbantartás és gondozás

kanári

A kanári masztiff megőrzésének ajánlott feltétele egy vidéki ház nagy kerttel. Egy ilyen kutya remekül érzi magát egy madárházban, ahol egy nagy fülkét vagy házat telepítenek. Télen a fülkét fel kell melegíteni.

A Canario lánc egyáltalán nem alkalmas. Még egy város kis lakásában sem érzi jól magát. A lakás fenntartása lehetséges, de kellően nagy lakóterület, napi hosszú séták és a városi engedelmesség függvényében.

Szájkosár és póráz nélküli járás nyilvános helyeken tilos. Ahhoz, hogy a kutya szabadon futhasson, meg kell találnia a lehetőséget, hogy kivigye kedvenceit a természetbe, elhagyatott helyekre.

A rövidszőrű dog megőrzése egyáltalán nem nehéz. Fontos, hogy kövesse ezeket az eljárásokat:

 • Hetente 2 alkalommal fésüljük ki a gyapjút.
 • Évente 2 alkalommal fürdünk meleg időben. Nem ajánlott visszaélni a mosószerekkel annak érdekében, hogy ne zavarja a természetes védőegyensúlyt.
 • Minden nap megvizsgáljuk a füleket, hetente egyszer megtisztítjuk őket, állatorvos által ajánlott gyógyszertári termékekkel.
 • A fogak könnyebben tisztíthatók speciális csontok megvásárlásával. Nem könnyű hozzászoktatni a paszta és ecseteléshez.
 • Nagy fajták számára tervezett karomvágóval levágjuk a karmokat, ahogy nőnek.

Egy nagy kutya, mint a Presa Canario, sok energiát tölt el minden nap. Létfontosságú szüksége van a mozgásra. Természetesen az ízületek komoly terhelést kapnak az állat nagy súlya miatt. Ezért az egészségügyi problémák elkerülése érdekében gondosan meg kell választania az étrendet. A táplálkozásnak elő kell segítenie az ízületek, szalagok és csontok megerősítését.

Az étrendnek tartalmaznia kell fehérjéket, vitaminokat, kalciumot. Jobb előnyben részesíteni a természetes etetési módot, különösen a kölyökkutyák és a fiatal kutyák számára. Ha úgy dönt, hogy száraz táplálékkal etet, akkor prémium legyen. Ne felejtse el biztosítani, hogy a Canario éjjel-nappal elegendő friss, hűvös vizet tartalmaz az ivóban.

Egészség

leírás

Rendszeres ellenőrzés céljából vigye háziállatát rendszeresen az állatorvosi rendelőbe. Az ilyen látogatások elősegítik a német dog egészségének kordában tartását, és időben megkezdik a felderített betegségek kezelését.

A fajta képviselői nem hajlamosak a súlyos örökletes betegségekre, erős immunvédelemmel rendelkeznek. De mint minden élőlénynek, a pero de presának is gyakran a következő egészségügyi problémái vannak:

 • Epilepszia - a betegség nem reagál a kezelésre, de a rohamokkal járó rohamok számának csökkentésével szabályozható.
 • Ízületi dysplasia - súlyos fájdalom jellemzi, néha elviselhetetlen. Időszerű kezelés nélkül a kutya elveszítheti mozgásképességét.
 • Twist, a század megfordulása - nem reagál a kezelésre, sebészeti beavatkozást igényel.
 • Rüh - atkák által okozott bőrbetegség.
 • A gyomor-bél traktus betegségei - volvulus, puffadás, hasmenés.

Feltétlenül időben be kell oltani magát. A bőrparaziták féregtelenítése és kezelése szintén fontos.

karakter

kanári

A Kanári-kutya nyugodt, óvatos, kiegyensúlyozott, sőt kissé flegma kutyaként mutatja be magát. Barátságosan és nemesen viselkedik a háztartás tagjaival. Végtelenül elkötelezett a tulajdonos iránt, kész megvédeni őt az élete árán, de cserébe tisztelettudó hozzáállást és figyelmet igényel. Egy ilyen komoly kutya tulajdonosának erős akaratú, erős embernek kell lennie, aki tudja kezelni a nagy, őrző fajtákat.

Nyugodtan bánik családja gyermekeivel, örömmel játszik szabadtéri játékokat. De a nagy kutyát nem hagyhatja egyedül gyermekével. A kutya sokáig nem tűri a gyermeki csínytevéseket, megpróbál elmenni, vagy morgással, ordítással figyelmezteti, hogy türelmének vége. Jobb, ha nem engedjük mások gyermekeit a de presa tollához, idegenekkel bánik velük, korántsem barátságosak.

Idegeneknél arrogánsan, elszakadva, gyanakodva, sőt mondhatni agresszívan viselkedik. A kanári masztiff nagyon jól fejlett védőösztönös. Mindenáron megvédi területét.

Harcképességük ellenére a Kanári-szigetek nem hajlandó elsőként megkezdeni a harcokat, de hihetetlenül erős támadással válaszolnak a kihívásra. Más háziállatokkal kapcsolatban a sajtó dominanciát mutat. Barátságosabb kapcsolatban áll a gyengébb állatokkal és az ellenkező nemű kutyákkal.

Az ember elleni nem megfelelő viselkedést, indokolatlan agressziót és motiválatlan támadásokat elsősorban nem a Kanári-szigeteki masztiffnak, hanem annak tulajdonosának kell felróni, aki nem birkózott meg a kutya nevelésével, nem szocializálódott és nem vett részt vele tanfolyamokon.

Képzés és oktatás

canario

A Dogo Kanáriának engedelmességi tanfolyamokat kell szerveznie a szolgálati kutyák számára. Nem ajánlott önállóan részt venni edzésben, különösen, ha nincs tapasztalata ebben a kérdésben. Az ideális lehetőség a képzés, az oktatás kinológus vezetésével.

A helytelen nevelés, valamint a képzés hiánya miatt a canario egy ellenőrizhetetlen, veszélyes állattá válik.

A fajt nehéz edzeni. Hajlamosak a dominanciára, a makacsságra, az akaratra. A sajtó oktatásának alapja az engedelmesség és az engedelmesség. A legfontosabb, hogy vezetővé válj egy kutya számára, olyan vezetővé, akinek a szava törvény.

Érdemes megjegyezni, hogy a Canario mentális képességei a legmagasabb szinten vannak. De a kutya nem mindig irányítja őket a megfelelő irányba. Például a német dog gyakran elzárkózik az óráktól, csal, fáradtságot ábrázol. Ilyen esetekben fontos, hogy ne essen bele a trükkjeibe, és ne hajtsa végre a parancsokat. Ellenkező esetben a jövőben az ilyen trükkök folyamatosan megjelennek.

Érdekes tények

 • Ausztrália és Új-Zéland betiltotta a pero de presa canario behozatalát és fenntartását.
 • A kanári dán támadás teljesen reménytelen az ellenfél számára.
 • Canario számára ismeretlen félelem érzése, ez a kutya félelem nélküli.
 • Ismertek olyan esetek, amikor a kanári kutyák végzetesen támadtak embereket. Például Floridában 2006-ban Canario megtámadta szeretőjét, a nő nem tudta túlélni.
 • A "pero de presa canario" név jelentése "a Kanári-szigetekről származó erőteljes fogású kutya". Ezt a fordítást a következők magyarázzák: "toll" fordításban "kutya", "sajtó" fordításban "nyomásra", "canario" - ezek a Kanári-szigetek.

A fajta előnyei és hátrányai

kanári

Nem indíthat kanári masztiffot kezdőknek, fogyatékkal élőknek. Ez a háziállat nem ajánlott kisgyermekes családok számára. Fontos megjegyezni, hogy a fajta a világ legveszélyesebb kutyáinak listáján szerepel.

Mielőtt megvásárolna egy kiskutyát, pero de presa, ismerkedjen meg annak fő előnyeivel és hátrányaival, majd ésszerűen értékelje erősségeit és képességeit.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Intelligencia és találékonyság.
3. Félelmetlenség.
4. Könnyű gondozás.
5. Kiváló őrszem, biztonsági tulajdonságok.

Hátrányok:

1. Megnövekedett agresszió.
2. Nem alkalmas gyermekes családok számára.
3. Hajlam az uralkodásra.
4. Nehéz edzeni.
5. Napi fizikai aktivitást igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.