A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKeeshond (német spitz, Wolfspitz) leírása, a fajta jellemzői

Keeshond (német spitz, Wolfspitz) leírása, a fajta jellemzői

spicc

Keeshond (Wolfspitz)

wolfspitz
7.7

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A Keeshond tökéletes kutya az egész család számára. Hűséges, barátságos, intelligens és játékos. Tartalmával nincsenek problémák. A Wolfspitz nagyon jóképű, fő dísze egy luxus farkasszínű kabát, amelynek buja sörénye van a nyakán.Tartalom:

 • A fajta története
 • Keeshond (Wolfspitz) fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az előnyök nagy listája ellenére ez a fajta még nem terjedt el a világon, ez egy ritka, drága kutyatípus.

Más nevek: Keeshond, német Wolfspitz, német spitz.

A fajta története

Haza Keeshonda - Németország.

Ez a faj az egyik legrégebbi fajta a világon. A Wolfspitz fő elterjedése Németországban és Hollandiában figyelhető meg, ahol már több mint 400 éve ismertek. Itt külön fajtaként emelték ki ezeket a kutyákat.

A Keeshond ősei az őskori tőzegkutyák és az újkőkorból származó tót kutyák. Ezek Közép-Európa legrégebbi fajtái.

A távoli múltban, a fajta történetének legelején, képviselőit "uszálykutyának" nevezték.

Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy ezeket az állatokat főleg bárkákon, csónakokon és más hajókon tartották. Feladataik között szerepelt a rágcsálók elkapása.

1781-ben az uszálykutyát átnevezték "Keeshond" -ra. Ugyanebben az időszakban a fajta képviselői nagy népszerűségre tettek szert. Polgári felkelés volt. A forradalmat Cornelius de Guislyar vezette. Kedvenc háziállata a Wolfspitz volt.

A kutya a forradalom emblémája lett, a szabadság szimbóluma. De a felkelést legyőzték. Azok az emberek, akik korábban szimpatizáltak a Keeshonddal és otthon tartották őket, sietve megpróbáltak megszabadulni a háziállatoktól, félve az összeesküvőkhöz, forradalmárokhoz tartozás vádját.

Ennek eredményeként a Wolfspitzesek száma rövid idő alatt drámai módon csökkent. A fajtát teljes kihalás fenyegette.

A helyzetet von Hardenbroek bárónő közbelépése mentette meg. Nagyon kedvelte a barátságos "mosolygós" kutyákat, farkas színű kabáttal. 1920 óta kezdi meg a fajta helyreállítását.

A tenyésztési munkához a fajtatiszta Keeshondot a városoktól távol eső halász családokban kellett megtalálni.

1930 óta a német spitz visszanyerte népszerűségét, de lakossága sok kívánnivalót hagy maga után. Ezek a kutyák ma is meglehetősen ritkák. A volt Szovjetunió országaiban Keeshond csak a huszadik század végén vált ismertté.

Az FCI szerint a pomerániai és a keeshond nem független fajták, egyetlen fajta "német spitz" -nek minősülnek.

Nagy-Britannia és Amerika nem osztja az FCI véleményét, ezekben az országokban hivatalosan független fajtaként ismerték el a Wolfspitzet, és meghatározták a szabványt.

Keeshond fajta szabvány (Wolfspitz)

leírás

A Keeshond közepes méretű fajta. Szögletes felépítésű, szorosan kötött.

Felnőtt súlya 18-20 kg., növekedése kb 50 cm. A szukák kissé alacsonyabbak a hímeknél, mind magasságukban, mind súlyukban.

Egy közepes méretű fej egy erős, nem túl hosszú, kissé ívelt nyakon nyugszik. Ék alakú, széles a feje hátsó részén.

A fülek háromszög alakúak, kis méretűek, felállóak.

A mandula alakú szemek kissé ferde, sötétek.

A pofa közepes hosszúságú. A megálló nem túl hangsúlyos. Az orr közepes méretű. Az állkapcsok erősek. Ollós harapás. Az ajkak nem petyhüdtek.

A far széles. A marmagasság gyenge. A hátsó rész rövid, a felső vonal egyenes. A karaj széles. A has kissé felhúzva. Mély bordaketrec.

A farok nem túl hosszú, a hátára görbül. Díszített buja gyapjú.

A végtagok egyenesek, izmosak, közepes hosszúságúak. A mancsok kicsiek, "macskák", kerek alakúak. Íves lábujjak. Vastag betétek.

Egyenes lépés, könnyű.

A bőr nem képez bőrráncokat.

A szőrzet hosszú és sűrű. Egyenes haj. Sűrű aljszőrzet van. A farka bolyhos, a nyakán fényűző "sörény" gallér, a hátsó lábakon "nadrág", az elülső lábakon gyönyörű tollak vannak.

A Wolfspitz színe "farkas", zónaszürke. A fül és a pofa fekete.

Hasonló fajták:

 • pomerániai
 • Japán spitz

Karbantartás és gondozás

német

Keeshond jól érezheti magát mind lakásban, mind magánházban. Nem ajánlott csak a szabadban tartani. Nem fél a fagytól, de sokáig nem maradhat távol az emberektől.

A kutyának saját helye kell, hogy legyen a lakásban. Szereljen fel egy kanapét, vásároljon játékokat háziállatának és tanítsa meg, hogy menjen oda a „hely” paranccsal. Szüksége lesz élelmiszerek, víz tartályaira is. Ápolószerek stb. természetesen egy pórázos gallér.

A lakás fenntartásakor ügyeljen arra, hogy naponta kétszer járja be kedvencét. Wolfspitz nagyon szereti a friss levegőt, ezért ajánlatos lehetőleg növelni a séták számát, és rendszeresen menni vele a természetbe.

Ha a kulcstartó egy helyi házban lakik, nyáron egész nap az udvaron tartózkodhat, de fel kell szerelnie egy menedéket a pihenésre, és hozzáférést kell biztosítania a házhoz.

Az ápolás szempontjából általában nem nehéz, de a buja Wolfspitz kabát nagy figyelmet igényel. Pontosan milyen kutyaápolási eljárásokra van szüksége, megtudhatja az alábbi listából:

 • Fésülje meg a gyapjút hetente 2-3 alkalommal. Fésülje ki naponta. Javasoljuk, hogy aljszőrzetet használó kefét és slicker-t használjon. Az eljárás segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat, és ennek köszönhetően a bőr masszázst kap, amely javítja a vérkeringést.
 • Gyakori fürdés nem szükséges, évente 2-3 eljárás ajánlott. Szüksége lesz mosószerekre, spray-kre, balzsamokra, amelyeket hosszúszőrű kutyáknak szánnak. Szükség esetén száraz sampont lehet alkalmazni az ütemezett fürdők között a Wolfspitz szőrzetének megtisztításához.
 • A körmöket levágjuk, amikor újból nőnek, egy speciális karomvágóval. Ügyeljen arra, hogy havonta egyszer korrigálja a karmok alakját.
 • Hetente tisztítjuk a fülünket, miközben gondosan megvizsgáljuk a sérülések, gyulladások és a fülzsír túlzott felhalmozódásának jeleit. Ha a fentiek bármelyikét észleli, az állatorvoshoz fordulunk, mivel ezek a fertőzés tünetei lehetnek. Egy másik riasztó a rossz szag.
 • Szükség szerint, nedves törlőkendővel töröljük meg a szemünket, és naponta megvizsgáljuk őket is.

A Keeshond tulajdonosok a mesterséges etetés használatát javasolják. A prémium száraz étel kiegyensúlyozott étrendet biztosít kedvence számára, megfelelő mennyiségű ásványi anyaggal és vitaminnal.

A házi készítésű természetes ételek szintén nem tilosak, csak nem maradványok a mester asztalától. Szüksége lesz kiváló minőségű húskészítményekre (a diéta alapjául), gabonafélékre, alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékekre, zöldségekre.

A tulajdonosnak kiegyensúlyozott természetes étrendet kell biztosítania, és helyesen kell meghatároznia a napidíjat. A kutya tiszta, hűvös vízhez való hozzáférése a nap 24 órájában, szintén fontos.

Keeshond hajlamos az elhízásra, szokása szerint a szükségesnél többet eszik. Ezért a tulajdonos gondoskodik arról, hogy a háziállat ne essen túl.

Egészség

leírás

A német spitz átlagos várható élettartama 15-16 év.

Ez elsősorban a fogva tartás és az állategészségügyi szolgálatok körülményeitől függ.

A tulajdonosnak a megállapított ütemterv szerint be kell oltania a kutyát, rendszeresen féregtelenítést és bőrparaziták elleni kezelést kell végeznie.

Javasoljuk, hogy a Keeshondát évente mutassák be egy állatorvosi rendelő szakembereinek. Az ilyen megelőző vizsgálatok elősegítik az egészségügyi problémák időben történő felismerését.

A kezelés a kezdeti szakaszban köztudottan sokkal hatékonyabb, mint az előrehaladott betegség elleni küzdelem.

Fontos az is, hogy a tulajdonos tisztában legyen azzal, hogy kedvence milyen betegségekre hajlamos. A wolfspitzre jellemző az alábbiak:

 • Epilepszia - görcsrohamok, görcsök kísérik, a kezelés nem alkalmazható, de a kábítószer segítségével és az állat megfelelő kezelésével az ember képes kezelni a rohamokat, csökkentve azok számát.
 • Hypoadrenocorticismus - endokrin patológia.
 • Allergia - gyakran előfordul a takarmányban. Ezért fontos, hogy gondosan, fokozatosan vezessenek be új ételeket az étrendbe, vagy változtassák meg a száraz ételek típusát.
 • Dysplasia - elősegíti az ízületi gyulladás kialakulását, tűrhetetlen fájdalom, sántaság jellemzi.
 • Szürkehályog - szembetegség, a vakságig súlyosan károsítja a látást.
 • A térd elmozdulása - öröklődött genetikailag kétoldali patológia.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a keringő pajzsmirigyhormonok hiánya a kulcstartó vérében.
 • Progresszív retina atrófia - egyszerre két szemben fejlődik ki, és mindig teljes vaksághoz vezet.
 • Cukorbetegség - nem teljesen gyógyult, de ellenőrzést, helyes étrendet és gyógyszereket igényel.
 • Elhízottság - túlfogyasztásból, alultápláltságból és mozgásszegény életmódból ered. A gyomor-bél traktus hibás működéséhez és szív- és érrendszeri betegségekhez vezet.
 • Von von Willebrand-kór - hibás von Willebrand faktor jelenlétében vagy a vér hiányában alakul ki.

karakter

leírás

Keeshond egy barátságos, hűséges és nagyon vicces háziállat. A házban senkit sem fog unni. Ugyanakkor nem nevezhető bosszantónak. A kutya érzékeny arra, amikor a tulajdonosok elfoglaltak, és nem szabad elterelni a figyelmét.

A Wolfspitz karakterét ideálisnak lehetne nevezni, de ezt a kijelentést gátolja a fajta képviselőinek makacssága és akarata.

Keeshond képes csínyekre és balhékra. Mindezt játékosság, nyugtalanság és kíváncsiság miatt.

A kutyát szülői felügyelet mellett irányíthatja. Kölyökkorától kezdve meg kell tanulnia a házban és a nyilvános helyiségekben alkalmazott magatartási szabályokat.

Wolfspitz a gyerekekkel barátkozik. Örömmel játszik, szórakozik, csínyeket játszik. Mind a gyermek, mind az energikus Spitz kedveli a szabadtéri játékokat. A szülőknek meg kell tanítaniuk a gyerekeket, hogy óvatosan és szeretettel bánjanak a kutyával.

A modern Keeshond távoli ősei veleszületett vadászati ​​ösztönökkel rendelkeztek. Most a Wolfspitz nem vadász, hanem társa, háziállata.

Vérében vadászgének is vannak, de ezek nem annyira erősek és rendkívül ritkák.

Ezért a német spitz könnyen kijön ugyanabban a házban más háziállatokkal, különösen a saját fajtájukkal. Barátkozni tud mind macskával, mind görénnyel. Sok múlik a kutya személyiségén és nevelésén.

A tökéletes őrkutya nem tesz Wolfspitzet. Nincs agressziója egy személy iránt. Természetesen hangosan ugathat, hogy figyelmeztesse a tulajdonosokat idegenek érkezésére, de nem fog rájuk csapni.

A ház vendégeinek bizalmatlansága nem tart sokáig. Keeshond egy kis ismerkedés után elkezdhet egy játékot, szeret reflektorfénybe kerülni.

Képzés és oktatás

wolfspitz

Wolfspitznak nemcsak fizikai aktivitásra van szüksége, hanem mentális stimulációra is. A fajta képviselői okosak, fejlett intellektussal rendelkeznek.

Ezért nem nehéz egy ilyen kutyát sokféle, egyszerû és bonyolult parancsban kiképezni.

Az edzésfolyamatnak nem kell unalmasnak lennie. Keeshond nem tolerálja az egyhangúságot, ugyanazon parancsok hosszú ismétlését.

Az edzés legjobb módja a játék. Tervezzen különféle órákat. Tartson gyakori szüneteket, amelyek során játék formájában ismételje meg a már megtanult parancsokat.

A Wolfspitz tulajdonosától türelem, kedvesség és természetesen következetesség szükséges. Ügyeljen arra, hogy kedvenceit megjutalmazza a sikerért. Ehhez mindig tartsa magánál kedvenc csemegéit.

Wolfspitz szeret hangosan ugatni ok nélkül vagy ok nélkül. Javasoljuk, hogy tanítsa meg, hogy parancsra hagyja abba az ugatást. Ellenkező esetben a szomszédokkal való konfliktusok nem kerülhetők el, különösen, ha egy többszintes épületben lakik.

Érdekes tények

 • A Wolfspitz az összes Spitz faj közül a legnagyobb méretekkel rendelkezik, a lehető legnagyobb mértékben megőrizte ősei eredeti természetes megjelenését.
 • A hazában a Wolfspitzet "uszálykutyának" nevezték, mivel többnyire bárkákon tartották őket, ahol patkányokat fogtak.
 • A Keeshond sajátos járással rendelkezik, mintha "gólyalábakon" járna, mindez annak köszönhető, hogy mozgás közben a kutya szinte nem egyenesíti ki a hátsó végtagjait.
 • A Keeshondák imádnak úszni, és nem félnek a víztől.
 • A Wolfspitz a világ tíz legokosabb fajtájának egyike.
 • A keeshondák szokatlanul tiszták, mancsukkal moshatnak, mint a macskák.
 • Wolfspitzt "mosolygós hollandnak" hívják, az a tény, hogy ezeknek a kutyáknak a pofa speciális szerkezete van, ami mosoly megjelenését kelti.

A fajta előnyei és hátrányai

német

A Wolfspitz még mindig ritka faj a volt Szovjetunió területén. A fajtatiszta kölyökkutyák ára meglehetősen magas.

A Keeshond nem alkalmas túl elfoglalt emberek számára, kommunikációra és odafigyelésre van szüksége, valamint hosszú napi sétákra. Egy ilyen energikus kutya nem lesz képes állandóan bezárva ülni, az ilyen tartalom negatívan befolyásolja mind a pszichét, mind az egészséget.

A Keeshond fajta fő előnyei:

1. Gyönyörű külső.
2. Baráti beállítottság.
3. Jól kijön más háziállatokkal.
4. Nem fél a hidegtől.
5. Éles elme, fejlett intelligencia.
6. Kijönni a gyerekekkel.

A Keeshond fajta fő hátrányai:

1. Nehéz gondozás.
2. Hízásra hajlamos.
3. Magas napi fizikai aktivitást igényel.
4. Hajlam a hangos, gyakran ésszerűtlen ugatásra.
5. Magas ár.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.