A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákNyugat-szibériai Laika jellemzői, fajtaleírás

Nyugat-szibériai Laika jellemzői, fajtaleírás

leírás

Nyugat-szibériai Laika

jellegzetes
8.

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

6.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

6.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

7.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Néhány kutyafajta megjelenésében hasonlít a farkasokra, de nem mindegyik jellegükben hasonlít ezekhez a ragadozókhoz. A tudatlan ember könnyen összetévesztheti a nyugat-szibériai Laikát a farkassal, találkozva vele az erdőben.Ez a kutya nemcsak külsejével áll közel egy vadállathoz, hanem hasonlít szokásaihoz is.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az ilyen hasonlóságoktól nem kell tartani. A fajta képviselői megfelelő végzettséggel az ember számára a leghűségesebb és legmegbízhatóbb barát, társ.

A kutya nem könnyű és nem alkalmas kezdőnek. De valószínűleg nincs olyan vadász, aki ne álmodozna háziállatról egy nyugat-szibériai husky formájában.

Nem ismeri a félelmet, még egy medve előtt sem vonul vissza, zsákmány nélkül szinte soha nem tér vissza a tulajdonoshoz.

További nevek: ZSL, nyugat-szibériai Laika

A fajta története

A huskyknak sokféle fajtája létezik, és szinte mindegyiküknek vannak közös ősi ősei - kívülálló farkasok. Ezek a farkasok hűen szolgálták a cári Oroszország idején a szibériai vadászokat.

A nyugat-szibériai Laika sem kivétel, farkasvér is folyik ereiben. Tőlük örökölte nemcsak az ideális vadászösztönt, a vad iránti haragot, a félelmetlenséget, hanem a jó egészséget, a sok betegséggel szembeni immunitást is. A ragadozó szokások jól láthatóak a husky viselkedésében.

A ZSL közvetlen ősei az őslakos szibériai kutyák. Főleg az új fajok tenyésztési munkájában a manszi és a hanti haskikat használták, az uráli haskik génjeit is felhasználták.

Kezdetben a szibériai tajga régiókból származó helyi huskikat véletlenszerűen keresztezték. Minden tulajdonos önállóan választott tenyészpárokat.

Az ilyen tenyésztés előnye az volt, hogy a kutyák átjutottak a természetes szelekción. Csak a legerősebbek élték túl. Ezért a fajta modern képviselőit ilyen jó egészség és örökletes betegségek hiánya különbözteti meg.

A nyugat-szibériai husky kialakulásával és fejlesztésével kapcsolatos komoly munka csak a XX. Század elején kezdődött, mégpedig a húszas években.

A tenyészkutyákat nagyon gondosan választották ki. Meg kellett különböztetni őket kitartás, kivételes illat, éles látás és ideális vadászati ​​adatok alapján.

Most a ZSL népszerű az egész világon. Nem meglepő, mert univerzális vadász. Ilyen kutyával vadászhat prémes állatokra, vadmadarakra, patásokra és ragadozó állatokra.

Talán érdekelni fogja a kutyafajta Jakutskaya Laika

Fajta szabvány

leírás

A fajtán belüli nyugat-szibériai Laika két fajtára oszlik, amelyek megjelenésükben és túlsúlyukban kissé eltérnek a hanti vagy Mansi Laikas őseinek listáján.

Az alábbiakban a ZSL két típusának külsejét és a főbb különbségeket ismertetem röviden:

1. Az ostyak típusú ZSL (hanti) brutális, ragadozó faj. A testfelépítés sűrűbb, de feszesebb.

A csont erősebb, a mellkas szélesebb, mint a Mansi típusé. Van egy guggolás, a nyak alacsonyan áll, mint a farkasok. A fej széles. Macskamancsok. A pofa rövidebb, a szemek mandula alakúak (ferde vágásúak). A fülek kicsiek, háromszög alakúak.

2. Vogul típusú ZSL (Mansi) - magasabb, testalkata közelebb van a négyzet alakú alakhoz. Az alkotmány száraz, a manzsaiak gőgösebbek, mint a hantik.

A bordázat kevésbé terjedelmes. A szemek közelebb vannak a lekerekített formához. A nyak magasra van állítva. Nyúl mancsai. A fülek nagyok. A pofa érezhetően hosszabb, mint a. Ostyak fajta.

A nyugat-szibériai husky egységes normáját még 1996-ban hozták létre. Követelményei szerint a fajta felnőtt képviselői kb 19-22 kg., marmagasságuk 53-58 cm. A hímek sokkal nagyobbak, mint a nőstények.

A fej kicsi, ék alakú. Erős, közepes hosszúságú nyakon nyugszik. A fülek felállóak, háromszög alakúak, nagyon mozgékonyak. A szem mélyen áll, barna, nem nagy.

Az éles pofa a szemfogak területén kissé kiszélesedik. Az orr egyenes, az orr nagy, fekete vagy barna. Ollós harapás. Nagy fogak, szorosan illeszkedő ajkak, nem petyhüdtek.

A csontváz erős, a test minden része jól fejlett izomzat. A felső vonal egyenes, hátulja széles. A karaj enyhén domború. A has kissé felhúzva.

A marmagasság jól fejlett. Mély mellkas, közepesen széles.

Sarló- vagy gyűrű alakú farok a hátán vagy a combhoz nyomva.

A végtagok egyenesek, jól izmoltak, párhuzamosak. A hátsó lábak kissé szélesebbek. A lábszárak hosszabbak, mint a combok. Ovális lábak.

A jövedelmező ujjakat amputálják.

Séta - széles ügetés vagy vágtatás.

A szőrzet sűrű, közepes hosszúságú, sima. Őrző haja egyenes, nehezen tapintható. A nyakon a gyapjú sokkal teltebb, vastagabb.

Kis toll a lábakon. Van egy sűrű aljszőrzet, amellyel a husky még a súlyos szibériai fagyoktól sem fél. A lábujjak között a lábujjak között is van szőr, amely a talpát takarja. Ez leegyszerűsíti a husky mozgását hókéregben és jégen.

A következő ZSL színek megengedettek: fehér, fekete, piros, zónaszürke, barna, bárány árnyalatokkal. A fekete-fehér szín nem ajánlott, ez eltérés a szabványtól.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

Egy nyugat-szibériai huskyból származó, elkényeztetett, ülő háziállat nem fog működni.

Természetüknél fogva ezek a kutyák aktívak, energikusak, szabadságszeretők. Rendkívül fontos számukra, hogy szabadon mozoghassanak és szabadban lehessenek, lehetőleg közelebb a természethez.

A fentiekből az következik, hogy a ZSL nem alkalmas lakásfenntartásra. Folyamatosan szűk helyiségben tartózkodva maga is szenvedni fog, és nagy kellemetlenségeket okoz a tulajdonosoknak.

A nagy szomszédos telekkel és megbízható kerítéssel rendelkező vidéki ház a legalkalmasabb egy husky számára. Építsen egy tágas madárházat az udvaron, szereljen be házat vagy egy nagy fülkét.

A sűrű aljszőrzet lehetővé teszi, hogy egy ilyen háziállat a szabadban teleljen. A madárház telepítésekor ne feledje, hogy az ne legyen huzatban és perzselő nap alatt.

Nem számít, milyen tágas a madárház, mindennap szabadságon kell járnia a huskyt. A kutyának naponta 2-3 alkalommal kell sétálnia, egy séta legalább egy órán át tart.

Ugyanakkor elfogadhatatlan az a fajta lassú járása ugyanazon az úton. A vadászkutyának izmainak fejlesztésével kell edzeni. Nagyszerű lehetőség, mint például: mozgékonyság, kocogás, akadálypálya, kereső játék.

A nyugat-szibériai locsolókanna bárhová is megy vele, feltárja a területet. Egy ilyen kutya nem szeret állandóan a tulajdonos mellett sétálni. Tehát nem engedheti el a póráztól zsúfolt helyeken.

Könnyű gondozni egy huskyt. Az egészség és a szépség megőrzése érdekében kövesse az alábbi eljárásokat:

 • Húzza ki a kabátot hetente kétszer drótkefével. Az aljszőrzet rendbetételéhez használjon furminátort, papucsot.
 • Fésülés közben fésülje ki minden második nap.
 • A fürdés nem szükséges, nem fog jót tenni, de káros lehet helyette. Ezenkívül a ZSL kabátja öntisztító tulajdonságú. A huskyt csak erős szennyezés esetén ajánlott mosni, és a sampont ne használja évente több mint kétszer.
 • Séta vagy vadászat után feltétlenül ellenőrizze a mancspárnákat, hogy nem vannak-e rajta szilánkok, repedések.
 • Levágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • A füleket meg kell tisztítani és hetente meg kell vizsgálni. A tisztításhoz speciális eszközt kell vásárolnia az állatorvosi gyógyszertárban.

A táplálkozással kapcsolatban a nyugat-szibériai Laika teljesen válogatós. Csak fontos a kiegyensúlyozott étrend biztosítása.

Fő alkotóeleme (60-70%) hús, belsőségek, hal. Ezenkívül a kutyának gabonaféléket, zöldségeket, tejtermékeket kell ennie.

A fűszeres, édes, túl sós ételek, valamint a hüvelyesek károsak a husky számára. Burgonya és tojás dara nem ajánlott.

Természetes táplálkozási módszerrel nem lehet nélkülözni a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Egészség

leírás

A nyugat-szibériai Laika átlagosan 11-15 évet él. A fajta képviselőinek irigylésre méltó egészségük van. Mondhatni tökéletes öröklődéssel rendelkeznek.

A ZSL nagyon ritkán betegszik meg, nem hajlamos az örökletes betegségekre, valamint a sérülésekre.

A husky immunitása erős, még a bőr parazitái és a helminták is ritkábban támadják meg, mint más fajták képviselői.

Érdekes módon a mozgáshiány, a mozgásszegény életmód és az alacsony fizikai aktivitás jelentős kárt okozhat a ZSL egészségében.

A szűk helyiség, a lánc és a hosszú magány szintén káros hatással van egy ilyen háziállat testére.

Mindezek miatt a husky súlyosan megbetegedhet, stresszt szenvedhet és depressziós lehet.

A ZSL jó egészségi állapota ellenére a tulajdonosnak gondoskodnia kell annak karbantartásáról. Ezt az aggodalmat fejezik ki az állatorvosi klinikán végzett éves látogatások megelőző vizsgálatok, rutinoltások, rendszeres féregtelenítés és bolhák, kullancsok elleni kezelés céljából.

karakter

mint

A nyugat-szibériai Laika kétségtelenül csak egy személynek engedelmeskedhet - a tulajdonosának. Barátságos azokkal a háztartásokkal, amelyek tetszenek neki, de nem minden esetben engedelmeskedik.

Egyszerűen közömbös a családtagok iránt, akik bármilyen okból nem szeretik őt.

A magány nem ennek a kutyának szól. Nagyon oda kell figyelnie. Nagyon gyorsan hozzászokik a tulajdonoshoz, végtelenül odaadó, képes nemcsak segíteni a vadászatban, de védekezni is veszélyes helyzetben.

A nyugat-szibériai Laika tökéletesen ötvözi a vadászt és a társat.

Általában a ZSL nyugodt, megfelelő, energikus. Közeli emberek körében játékos, vidám, sőt azt mondhatjuk, huncut.

Nincs agresszió a családtagokkal szemben, de tisztelettel kell kezelni, anélkül, hogy haragot gerjesztenék.

Mindenekelőtt a gyerekeknek meg kell tanulniuk a vadászkutya viselkedésének szabályait. Laika minden korosztályú gyerekkel kijön, de nem engedi, hogy meghúzza a farkát, csipkedje, fülét húzza.

A farkasok a ZSL ősei közé tartoznak, ezért lehet, hogy a huskynak ilyen magasan fejlett a csoportos ösztöne. Jól kijön más kutyákkal, barátságban van velük és bolondozik.

Más háziállatokat is megfelelően kezel. De a tulajdonosnak meg kell tanítania, hogy ne lásson zsákmányt például baromfiban vagy nyulakban, mivel a vadászati ​​ösztön e fajta képviselőiben rendkívül fejlett.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A kutyatenyésztők, akik ismerik a husky-kat, tudják, milyen nehéz és független ez a fajta. Ez alól a nyugat-szibériai Laika sem kivétel. Okos, kiváló memóriával rendelkezik, de akarata és uralkodó kedve bonyolítja az edzést.

Ha kutyát tervez vadászatban használni, akkor tudnia kell, hogy egy tökéletesen kiképzett husky valamilyen módon elveszíti a vadászat képességeit, a vadász viselkedése pedig romlik.

Ezért a működő ZSL képzése és oktatása inkább oktatás és kapcsolatfelvétel a tulajdonossal.

Az oktatás kezdete korai kiskutya korban következik be. A tulajdonos engedelmességre tanítja a huskyt, és megtanítja a legegyszerűbb parancsokat. 9-10 hónapig a háziállat készen áll a bonyolultabb feladatok elvégzésére.

Ebben a korban a ZSL részt vehet képzésen, vadászképzésen. Megtanítják zsákmányt keresni, követni az ösvényt, az állatot a tulajdonos megérkezéséig a helyén tartani, és a kereskedelem egyéb bölcsességeit.

Érdekes tények

 • A nyugat-szibériai Laika régóta egyedülálló és körözött medence vadászként híres.
 • A vad farkasokhoz hasonlóan a huskyk is hatékony anyagcserével rendelkeznek, ami lehetővé teszi számukra, hogy még a rossz minőségű ételeket is beolvassák és hosszú ideig táplálék nélkül maradjanak, kibírják az éhséget.
 • Ha a nyugat-szibériai Laika teljesen kimerült, ami rendkívül ritkán fordul elő, akkor percek alatt helyreáll, csak ehhez etetni kell.
 • Ha egy másik fajta képviselője számára a seb végzetes, akkor a husky ugyanazt a traumát éli túl, a ragadozókkal vívott harcok sebei meglepően gyorsan gyógyulnak.
 • A nyugat-szibériai Laika a Laika összes létező faja közül a legnagyobb.
 • A ZSL szőrzetének az öntisztulása a tulajdonsága, nem hallhat róla konkrét kutyaszagot.
 • Huskyval még a legsűrűbb erdőben sem lehet eltévedni, gyorsan megtalálja az utat hazafelé, a lényeg az, hogy ne avatkozzon bele, hogy a gazdát a kívánt útra terelje.

A fajta előnyei és hátrányai

mint

A nyugat-szibériai Laika ideális tulajdonosa az a személy, aki éppúgy szereti a vadászatot, mint a fajta képviselői. Ha nem vadász, akkor vásárolt egy huskyt, sok időt kell töltenie vele a természetben. Ilyen séták nélkül egy ilyen kutya szenvedni fog.

A fajta alábbiakban ismertetett fő előnyei és hátrányai segítenek meghatározni, hogy a ZSL alkalmas-e Önnek háziállatként vagy sem.

Előnyök:

1. Jó egészség.
2. Nem bonyolult ellátás és nem drága karbantartás.
3. Kiváló vadászati ​​tulajdonságok.
4. Kitartás.
5. Gyönyörű külső.
6. Intelligencia és találékonyság.

Hátrányok:

1. Szeszély, túlzott függetlenség.
2. Nehéz edzeni.
3. Sok fizikai aktivitást igényel.
4. Lakásfenntartásra nem alkalmas.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.