A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákParson Russell Terrier leírása, fajta jellemzői

Parson Russell Terrier leírása, fajta jellemzői

Russell

Russell plébános

Russell
9.2

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

A Parson Russell Terrier mindenekelőtt az odakás állatok ügyes vadásza és odaadó társa. Ez a kutya képes optimizmussal tölteni minden embert. Kimeríthetetlen energiaellátása van. A plébános képes napokig bármilyen terepen körbejárni a zsákmányt vagy a tulajdonos által eldobott labdát keresve. A Parson Terrier fajta minden képviselőjét megkülönböztetik hatékonyságukkal és félelmetlenségükkel.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Egyéb nevek: PRT, plébános terrier, Russell terrier.

A fajta története

A fajta szülőhelye Nagy-Britannia. A meghatározott típusú vadászkutyák megjelenése a XIX.

A fajta "apja" Russell parson tiszteletes. A papi feladatok mellett ez az ember kutyatenyésztéssel is foglalkozott. Szeretett lóháton vadászni, ehhez a fajta vadászathoz a legalkalmasabb kutyák a terrierek.

Jack Russell elégedetlen volt kutyái munkaképességeivel, ezért úgy döntött, hogy tenyészteni kezd. Ennek során különböző típusú terriereket kereszteztek. Russell ugyanakkor egyáltalán nem figyelt a kísérleti alomban született kölyökkutyák szőrzetére.

Számára a legfontosabb az odúztató állatok vadászának munkaképessége. A hosszabb lábú kutyákat részesítették előnyben, mint például Jack Russellst. Egy új típusú terriernek kitartással, erővel, tapadással, sebességgel, bátorsággal, tökéletes illattal kellett rendelkeznie.

A plébános terrier létrehozása során megpróbáltak keresztezni más fajtákkal. De ez nem hozta meg a várt eredményeket. A PRT-ben a legfontosabb a terrier gének.

A második világháború jelentős csapást mért a Parson fajtára, valamint számos más típusú kutyára. A fasizmus fölötti győzelem után a Russell-lakosság helyreállt. Az idő múlásával a fajta egész Európában elterjedt.

Fajta szabvány

terrier

Ha az összes létező terrier közül plébánost választott, akkor tudnia kell, hogy nagyon hasonlít rokonára, Jack Russellre. Annak elkerülése érdekében, hogy a kedvenc fajtájú kölyökkutyát vásárolja, vegye figyelembe a plébános és a Jack fő különbségeit:

1. Parson végtagjai sokkal hosszabbak, mint Jack végtagjai.
2. Az emelő magassága nem haladhatja meg a 30 cm-t, míg a plébános magassága elérheti a 36 cm-t.
3. Úgy tűnik, hogy a plébános teste és lába négyzet alakú, és egy téglalap alakú emelő teste jobban feszül.
4. A parsons gyorsabban mozog, tökéletesen manőverez, tökéletesen irányítja testét. Kiváló vadászok és sportemberek. Jack Russell gyorsaságban alulmúlja őt, leggyakrabban társkutyaként jár el.

A kialakított szabvány szerint a Parson Russell Terrier külső adatainak meg kell felelniük a következő követelményeknek.

Felnőtt növekedés 34-36 cm., súly kb 7-8 kg.

Izmos, meglehetősen hosszú nyakon közepes méretű ék alakú fejet tartanak. A fülek háromszög alakúak, előrehajlóak.

A koponya széles. A mandula alakú szemek mélyen vannak. A tekintet átható, a színe sötét. Elfogadhatatlan, hogy a szem kidudorodjon.

Az arcok nem kiemelkedőek. Az orra fekete. Az állkapocs erős, ollós harapás.

A karaj enyhén domború. A hát egyenes és erős. A borda nem túl mély.

A végtagok hosszúak, egyenletesek, jól fejlett izmokkal. A lábak tömörek, a mancspárnák szilárdak. Erős körmök. A lépés nagy, könnyű, szabad.

A farok dokkolt, de természetes, közepes hosszúságú is megengedett.

A fajta képviselői két típusra oszthatók: drótszőrű és sima hajú.

A szőrzet egyenes, testhezálló, szőrös. Sűrű aljszőrzet van.

PRT színe:

 • Teljesen fehér.
 • Fehér alap fekete, citrom vagy vörös foltokkal. A felsorolt ​​színek bármilyen kombinációja megengedett, feltéve, hogy az uralkodó fehér színű.

Karbantartás és gondozás

terrier

A plébános Russell Terrier tökéletesen alkalmazkodik minden körülményhez. Ezért mind a városban, mind a vidéken megtartható. A lakás megtartásának egyetlen nehézsége a terrier túlzott aktivitása. Egy ilyen kutya ritkán ül nyugodtan a helyén. Mozognia kell.

Egy magánházban a tulajdonosnak lehetősége van elengedni a kutyát, hogy szaladgáljon a helyi terület bekerített területén. Ebben az esetben a háziállatot meg kell figyelni. Szereti "ásni" az ágyakat, ásni a kerítés alatt és magasra ugrani. A vadászkutya alacsony kerítése nem akadály.

Ha a plébános lakik egy lakásban, mindenképpen járjon vele naponta 2-3 alkalommal. Minden sétának legalább 40-60 percnek kell lennie. A rövid távú gyaloglás nem teszi lehetővé, hogy a terrier kidobja a felhalmozott energiát. Ennek eredményeként aktív lesz a lakásban, ami azzal fenyeget, hogy károsíthatja a tulajdonos dolgait.

A háziállatnak rendelkeznie kell saját helyével, ételeket és vizet tartalmazó tálakkal, játékokkal, valamint mindennel, amire az állat gondozása során szükség van.

A plébános gondozása nem nehéz. Nincs szükség további készségekre. Kövesse az alábbi listában leírt eljárásokat, és a kutya egészséges, ápolt, szép lesz:

 • Hetente 1-2 alkalommal fésüljük ki a gyapjút. Rövidszőrű plébánosoknál nincs szükség trimmelésre.
 • Szükség szerint fürdünk erős szennyezés esetén, vagy rendszeresen 3-4 havonta egyszer.
 • A szemeket rendszeresen vizsgálják túlzott váladékozás, bőrpír vagy gyulladás szempontjából. Miután megtaláltuk a problémát, az állatorvoshoz fordulunk.
 • Heti egyszer tisztítjuk a fülünket speciális termékek felhasználásával. Gondoskodunk arról, hogy a fülváladék ne halmozódjon fel, ha túl sok van belőle, érdemes a kutyát állatorvoshoz mutatni vizsgálatra.
 • Russell plébános nem hajlamos a fogászati ​​problémákra. Ez nem azt jelenti, hogy kedvenceinek nem kell fogat mosnia. Ezt a feladatot megkönnyítheti, ha speciális fogmosási csontokat vásárol. Ha úgy dönt, hogy pasztát és ecsetet használ, tanítsa meg kedvenceit kiskutya korától kezdve erre az eljárásra, hogy hozzászokjon és ne álljon ellen.
 • Az energikus plébános séta közben kitörli a karmokat, ha ez nem történik meg, vágja le őket egy speciális karomvágóval.

Russell természetes módon történő etetése ajánlott. Minden termék kiváló minőségű és friss. Az étrendnek tartalmaznia kell húskészítményeket, belsőségeket.

Fontos, hogy a kutya elegendő vitamint, ásványi anyagot kapjon.

A plébános örömmel eszik zöldségeket, gyógynövényeket, gyümölcsöket. Ez jót tesz az egészségének. Tilos ebből a kategóriából: burgonya, hüvelyesek, sóska, hagyma.

Javasoljuk, hogy hetente néhányszor zsírmentes tejtermékeket és tojásokat adjon az ételekhez.

Ha úgy dönt, hogy kész takarmányt etet, vásároljon prémium osztályt megbízható gyártóktól. Beszéljen állatorvosával a napi adagokért.

Egészség

Russell

Az ORT átlagos várható élettartama 13-15.

A plébános természeténél fogva jó egészséggel, erős immunitással és kiváló öröklődéssel jutalmazza. A betegségre való hajlam alacsony, de mégis:

 • Femorális fej nekrózis - mozdulatlansághoz vezet. Leggyakrabban az 5 éves vagy annál idősebb kutyákat érinti.
 • Süketség - néha veleszületett. Kiskutya vásárlásakor ügyeljen arra, hogy jól hallja.
 • Zavar a koordináció - az egyensúlyi szervek betegsége miatt, és "vestibularis szindrómának" nevezik.

Ügyeljen arra, hogy oltassa be, az oltások segítenek elkerülni számos halálos betegséget, beleértve a pestist, a veszettséget, az enteritist.

Fontosak az állatorvosi rendelőben végzett megelőző vizsgálatok, féregtelenítés, bőrparaziták elleni kezelés.

karakter

Russell

A Russell Terrier barátságos, energikus kutya. A barátságot nemcsak a háztartás tagjai mutatják, hanem a rokonok, a család barátai is. Parson szereti a nagyvállalatokat, az emberekkel való kommunikációt, az aktív játékokat.

Minden pozitív tulajdonság eltűnhet, ha a terriert megfosztják az energia felszabadításának lehetőségétől. A folyamatosan unatkozó PRT kontrollálhatatlanná, bosszúállóvá és hangulattá válik. Bizonyos esetekben akár haraphat is.

A vadászösztön a terrierekben genetikai szinten fejlett. Ennek alapján nem ajánlott dekoratív madarakat és rágcsálókat tartani vele. A kis állatokat zsákmányként mutatják be a plébánosnak.

Félelmetlenség, elszántság, bátorság - Russell főbb jellemvonásai.

A nyugalom és a lassúság nem jellemző e faj képviselőire. A PRT a legkisebb alkalomra megpróbál másokat bevonni a játékba. Tehát egy ilyen háziállatot ajánlanak aktív embereknek, vadászoknak, sportolóknak és legalább 5-6 éves gyermekes családoknak. A gyerekek számára a plébános szórakoztató, fáradhatatlan játékostárs. A legfontosabb az, hogy megtanítsuk a gyereket a kutyával való helyes viselkedésre, és ne sértjük meg.

A terrier tiszteletet követel magának, képes kiállni önmagáért.

Képzés és oktatás

lelkész

A Parson rendkívül intelligens kutya. Magas intelligenciával és kiváló memóriával rendelkezik. Úgy tűnik, hogy egy terrier kiképzése öröm. Valójában a PRT az intelligenciával és a találékonysággal együtt makacs, gyakran ön akaratot és engedetlenséget mutat.

Ezért a plébános tulajdonosának először bizalmi viszonyt kell kialakítania a háziállattal, majd rá kell kényszerítenie, hogy tisztelje önmagát. Ezt követően elkezdheti az edzést.

Az első tanulságok a helyhez, a WC-hez, a pórázhoz való szoktatás. Az alapkészségek elsajátításakor folytasson bonyolultabb képzést. Valamennyi parancs elég magabiztosan, hangosan és világosan szól. Fontos biztosítani az egyes parancsok végrehajtását, különben a kutya úgy dönt, hogy figyelmen kívül hagyhatja a tulajdonos utasítását.

A képzés, a szocializáció és a nevelés alapjai olyan dolgok, amelyeket egyedül is képes végrehajtani. A fenti feladatokkal való megbirkózás akár 5-6 hónapot is igénybe vehet. Javasoljuk, hogy egy hat hónapos plébánost vezessen az OKD-be. Egyénileg is igénybe veheti a kutyavezető segítségét.

A Russell terrierek, amelyeket vadászat közben használni kíván, speciális kiképzést (képzést) igényel.

Érdekes tények

 • Russell terrier plébánosa megérdemelten szerepel a világ legegészségesebb kutyáinak listájában.
 • Idős korára a fajta szinte minden képviselője különösen válogatós az ételekkel kapcsolatban.
 • Az ókorban a terrierek ideális őrzői voltak a gazdaságoknak. Önzetlenül védték a farmokat a borzokkal és a rókákkal szemben, az egerekről és patkányokról nem is beszélve.
 • A fajtatiszta Parson kiskutya egykor a luxus ajándék volt, amelyet a magas társadalom képviselői, az arisztokrácia gyakran adtak egymásnak.
 • Franciaországban a parsons szerves résztvevője volt a vaddisznócsaliknak.
 • Írországban a fajtát leginkább vadkacsák vadászatára használták.
 • Russell tiszteletes kenneljébe tenyésztésre kizárólag fehér terriereket választott, amelyek magassága nem haladta meg a 35 cm-t. A kutyáknak barátságos és egyben félelem nélküli hajlandósággal kellett rendelkezniük.

A fajta előnyei és hátrányai

lelkész

A Parson Russell Terrier fajta egyáltalán nem alkalmas idős, fogyatékkal élő emberekre, valamint azokra, akik nagyon elfoglaltak a munkahelyen, és nem tudnak elegendő időt fordítani kutyájukra.

A PRT tulajdonosainak a legjobb megoldás egy gyermekes család, ahol a háztartás minden tagja gondoskodhat az állatról, odafigyelhet rá.

Nézze meg a Parson Russell Terrier fajta főbb előnyeit és hátrányait, így könnyebb lesz megállapítani, hogy ez a fajta megfelelő-e az Ön számára.

Előnyök:

1. Baráti beállítottság.
2. Alkalmas lakásfenntartáshoz, napi járás mellett.
3. Intelligencia és találékonyság.
4. Tökéletesen fejlett vadászösztön.
5. Kijön a gyerekekkel.
6. Erős egészség, erős immunitás.
7. Gyorsan megszokja a körülményeket.

Hátrányok:

1. Makacs jellem, akarat.
2. Nem bírja a magányt.
3. Nagy figyelmet igényel.
4. Szükségünk van napi aktív sétákra, meglehetősen magas fizikai, szellemi terhelésre.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.