A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákKurzhaar jellemzői, leírása és a fajta jellemzői

Kurzhaar jellemzői, leírása és a fajta jellemzői

leírás

Kurzhaar

leírás
8.8

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A Kurzhaar azt állítja, hogy ő a legtöbb vadászkutya Európában. Elegáns, fáradhatatlan, sokoldalú dolgozó és nagyszerű társ.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség és betegség
 • Karakter és kiképzés
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

leírás

A Kurzhaar a német tenyésztők tökéletes terméke. Olyan sokoldalú rendőrt kaptak, amely olyan szintű, hogy "se nem ad, se nem von le" - sem külsejében, sem munkásságában.

Közelebbi vizsgálat után kiderül, hogy a rövidszőrű mutató vére nemzetközi. Távoli ősök egy kiterjedt házasság-családból - régi európai kutyák. Körülbelül a XV. a házasságokban kezdtek megjelenni a vadászati ​​specializáció és a külső jelek általi elhatárolás.

Ebben az időben Közép-Európában a házasságokat főleg a fenevad használta, és sebzett állatok felkutatására a vér nyomán. Mint ilyen, még nem voltak zsaruk, azonban a spanyol rövid hajú házasságok kiváló madárvadászként tűntek ki.

A "madárházakat" Spanyolországból kezdték tömegesen behozni Flandriába és Németországba. A déli, mediterrán és helyi, hannoveri kutyák keveredésének eredményeként megjelent a württembergi pointer kutya. Elég masszív és lassú mozgású rövid hajú házasság volt, kiegyensúlyozott és alkalmas különféle vadászatokra.

A lőfegyverek elterjedésével megváltozott a vadászat jellege és javult a házasság. Már látszott egy állványa, de nem büszkélkedhetett elegendő érzékkel egy élő madár észleléséhez.

Az ónémet württembergi pointer kutya nem tudta ellenállni az angol kutyákkal folytatott versengést, amely a 19. század második felében szó szerint feltűnést keltett a vadászati ​​környezetben. Ugyanakkor a mutatók és a beállítók nem voltak teljesen alkalmasak a közép-európai erdőkön való munkavégzésre, túlságosan érzelmi, forróak és túlságosan szelídek. Ráadásul nem importáltak vadat.

Kétségtelen, hogy Németországban a Pointer vérét racionálisan használták fel. A 70-es évekre a német rendőr jelentősen javította a hangulatát és a szaglás stílusát, növelte a sebességét és finomította a külsejét. Kiválasztottunk praktikus színű rövid szőrű kutyákat.

A rövid szőrű mutató története a céltudatos kiválasztás példája, és a munkát sok rajongó párhuzamosan végezte. Az eredményeket elképesztően gyorsan sikerült elérni a németországi különböző államok tenyészanyagának megszilárdításának köszönhetően. Már 1879-ben elfogadták a hivatalos fajtastandardot, 1881-ben megalakult az egyesült "Kurzhaar Berlin" egyesület, és 1897-től kezdték vezetni az új fajta törzskönyvét.

Fajta fejlesztése

A német rövidszőrű mutató a második világháborúig tisztán német maradt. Az állatállomány növekedett, a fajta fejlődött, de csak Németországban, Ausztriában és a Cseh Köztársaságban.

Az oroszországi vadászok nem értékelték az egyes rövidszőrű mutatókat, a szigeti rendőrök szenvedélyesen elhurcolták őket. Ugyanez vonatkozott Franciaországra is. Olaszországnak saját zsaruk voltak. Ahol a rövidszőrű mutató azonnal bíróság elé került, az Egyesült Államokban volt, ahol 1925-ben hozták be. Sajnos a depresszió és a háború minden folyamatot lelassított.

Az állatállomány gyors mennyiségi növekedése a 60-as években kezdődött, és ez a tendencia már megragadta az európai kontinens és Dél-Afrika összes országát. Csehszlovákiában a fajta annyira meggyökerezett, hogy kialakult a saját szabványa. Az USA-ban pedig a rövidszőrű mutató lett a vadászfajta vezetője.

A 70-es évek óta. Németországban számos óvoda szerzett világhírnevet, amelyek vezetője a "Hege-Haus" volt. Franciaország és Olaszország megmutatta magát. A vadászati ​​körülmények, a terepverseny iránti szenvedély és a mediterrán tenyésztők személyes preferenciái egy kissé eltérő, könnyű típusú rövidszőrű mutatóhoz vezettek.

A Kurzhaar a top 10 németországi fajta egyike, amely világszerte népszerűvé vált. 1991 óta a kutzhaaristák egyesültek a Deutsch-Kurzhaar-Verbandes e. V. (Kurzhaar Világklub). Figyelembe véve a fajta külsejével végzett teljes munkát, a kutyavezetők nem hagyják abba a munkaminőségek ellenőrzésére szolgáló rendszer fejlesztését. A tesztelés és a kiválasztás szabályai csak egyre bonyolultabbak. A tenyésztésre való felvétel feltételei rendkívül szigorúak.

A Szovjetunióban Kurzhaarokat főleg az NDK-ból importálták a fegyveres erők nyugati csoportjának hadsereg csatornáin keresztül. Tetszettek a kutyák, de nyilvánvalóan nem volt elegendő tenyészanyag a fejlődéshez. A hosszan tartó elszigeteltség oda vezetett, hogy a fajtára az eredetitől sok tekintetben eltérő hazai szabványok vonatkoztak.

Az igazán rövidszőrű mutató csak a "peresztrojka" kezdetével lépett be az Orosz Föderáció vadászkutyáinak sorába, amikor a határok megnyíltak. A legnagyobb állatállomány ma az Orosz Föderáció európai részén - Moszkvában és Szentpéterváron, a Krasznodar területén, a Rosztovi régióban, a Stavropol területén - koncentrálódik.

Fajta szabvány

rövidszőrű mutató

A Kurzhaar az egyik legrészletesebb normával rendelkezik, és ezt szigorúan betartják, amikor a szakkiállításokon bírálnak.

Hatályos a 2001. évi FCI 119. sz. Dokumentum, amely a legelső sorokban rögzíti a fajta munkaképességeinek elsőbbségét és a terepi kísérleteket nem teljesítő kutyák tenyésztésből való kizárását.

A német rövid szőrű kutyában az adagolás arányossága, az összes cikk tökéletes egyensúlya. Ez egy elegáns kutya, finomság jelei nélkül, képes hosszú távú munkára különböző körülmények között.

Kurzhaar átlagos magasságú kutyákra utal:

 • 62–66 cm hím esetén a marmagasság,
 • 58–63 cm szukák.

Ezzel a magassággal egy felnőtt kutya súlya van 25-35 kg (nincs meghatározva a szabványban).

A kutya általában a céltudatosságot, az érdeklődést, a mozgásra való felkészültséget és az erőteljes tevékenységet adja. Ugyanakkor a rövidszőrű mutatónak nyugodtnak és kezelhetőnek kell lennie.

Kurzhaar nem kerül túlzásba. A csontváz durvasága ugyanolyan nem kívánatos, mint a könnyedség. Az izmok jó állapotban vannak, de túlzott megkönnyebbülés nélkül. A vékonyságot, az izmok petyhüdtségét és a túlzott kövérséget megbüntetik.

A rövidszőrű mutató tiszta nemes vonalakkal rendelkezik, éles átmenet nélkül. Akkor jó, ha a koponya és a pofa vonalai párhuzamosak, míg az orrnyereg púpkal kívánatos, főleg férfiaknál. Az alsó ajkak erőteljesebb és kifejezőbb megjelenést kölcsönöznek a fejnek. A legjobb szemszín barna, még fekete kutyáknál is.

A keskeny és rövidített pofa, a durva, domború koponya és a könnyű szem sikertelennek tekinthető.

A szabvány szigorú a fogorvosi rendszer tekintetében, ami a modern kinológiában ritka jelenség. Nemcsak az ollós harapástól való eltérést büntetik, hanem a fogak hiányát is, amelyek felsorolása egyértelműen meg van határozva. A rövid hajú mutató fogainak munkaterhelését hűségesen figyelembe vesszük.

A rövidszőrű mutató csaknem négyzet alakú; a magasság, a láb magassága és a hátsó hossz megfelelő arányban vannak.

A rövidszőrű mutató teteje erős és megbízható. A modern kutyák meglehetősen hosszú, izmos nyakkal rendelkeznek, kifejezetten büszke megjelenéssel, markáns marmagassággal és egyenes háttal. A Vysokopredost díjazott. A profil felső és alsó vonala harmonikus képet ad. Ezt úgy kapjuk meg, hogy mélyen leesett mellkasa van, helyesen ívelt bordákkal. A terjedelmes mellkasnak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy a has és a hát alsó része ne képződjön.

A széles far nem egyenesen lejtős és csak kissé lejtős a farok felé. A farok meglehetősen magasra van állítva, de nem dudorodik ki, éles szög nélkül folytatja a felső vonalat.

A Kurzhaarnak kiváló artikulációs szögekkel kell rendelkeznie a produktív, szabad mozgás bizonyításához.

A hegyes kabát, bár rövid, meglehetősen sűrű és szívós, jól illeszkedik a testhez. A modern rövidszőrű mutató színhálózata kibővült:

 • Barna (eredeti „máj”) szilárd vagy fehér jelzéssel a mellkason és a lábujjakon.
 • Foltos és ősz hajú barna (hazai változatban - foltos kávé piebald), a barna túlsúlyban.
 • Ugyanaz, de túlsúlyban van a fehér háttér, barna fejjel.
 • Ugyanazok a fekete színű opciók.

A gyorsírók színvonala és szakértelme alaposan megvizsgálja az idegrendszert. A munkakutya kiegyensúlyozott jelleget ölt, félelem és agresszió árnyéka nélkül.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A rövidszőrű mutatónak nincsenek külön követelményei a távozásra. Rendszeres testmozgás, szokásos higiénia, jó táplálkozás. A vadászati ​​gyakorlat csak apró kiegészítéseket tesz:

 • Célszerű elkerülni a kutyák hosszabb leállását a szezonon kívül, amikor híznak és elveszítik fizikai alakjukat.
 • Az étrendet a terhelés függvényében kell beállítani, akár egy héten belül is.
 • A kutyákat gondosan kell kezelni az ixodid kullancsok ellen.

A tavaszi moltot rövidszőrű rövidszőrökben fejezik ki. 3 hét alatt elkészül, ebben a szakaszban a kutyát pattanásos szivaccsal kell kifésülni, a végén meg kell fürdetni. A víztestekben történő úszás nem helyettesíti az alapos samponnal történő mosást.

A védtelen szem, az orr és a csirke teljes orra gyakran a növények vágásától szenved, amikor gyorsan átkutatják a talajt. A mancspárnák vágásai szintén gyakoriak. A tulajdonos használhat elsősegély-készletet.

A Kurzhaars nem válogatós az ételekkel szemben, tetemes étvágyuk van.

A rövidszőrűek egészsége és betegségei

rövidszőrű mutató

A fajta genetikája kockázatmentes. Időről időre örökletes betegségeket rögzítenek:

 • A csípőízület dysplasia.
 • Szembetegségek (entropion, progresszív retina atrófia).
 • Gyenge véralvadás.

Egyébként nem specifikus betegségek társulnak a mobilitással, a szabadidős szabadidő eltöltésével és a kutyák méretével: gyomor volvulus, trauma, középfülgyulladás, babeziózis, dirofilariasis. A szezonon kívüli, tartós hullás és a gyapjú pigment rendellenességeit a kiegyensúlyozatlan táplálkozás miatti helytelen anyagcsere okozza.

Megfelelő karbantartás mellett a rövidszőrű mutató 14 évesen él, és 12-en vadásznak.

Karakter és kiképzés

leírás

Nem véletlenül lett Kurzhaar a vadászfajták vezetője. Nagyon könnyű vele, biztosan nem összehasonlítva a reszkető szigeti zsarukkal. Mentális stabilitással rendelkezik, jól alkalmazkodik minden körülményhez.

Kurtsev városi lakásban tartható, jól kijönnek más háziállatokkal. Nem szabad támaszkodnia a rövidszőrű mutatóvadászra, mint őrre, és még inkább őrre. Az idegenek iránti hűséges hozzáállást ösztönzik a kutyák, hogy elkerüljék a vadászat konfliktusait.

Rövidszőrű mutatóval sportolhat, és ez általában nem károsítja fő foglalkozását - a vadászatot.

Kurzhaar képlékeny az edzéseken, imád tanulni és korán megtanulja az engedelmesség alapjait. Csak fizikai aktivitását és vadászati ​​ösztöneit kell figyelembe venni, egy fiatal kutyát látensen vezetni. A túlzott mentorálás és a juniorra nehezedő nyomás elveszítheti a vadászatban annyira szükséges önállóságot.

A terepi edzés és egy komoly edzés a szokásos módon kezdődik, 10-12 hónaposan. De ha mindeddig a csirkét egyáltalán nem töltik be osztályokkal, fennáll annak a veszélye, hogy egy hülye huncut vagy ellenőrizhetetlen lovat kap. A kiskutyák számára ajánlott a vad, az ütő és az élő szagok korai megismerése, valamint a szisztematikus otthoni oktatás.

Ha másfél éves korában a kutyát nem végezik speciális képzéssel - edzéssel, fejlődése spontán utat követ. Előfordulhat, hogy a rövidszőrű mutató lehetőségei nem teljesen tárulnak fel. Az önirányítás a vadászat során, a szezonban nem nyújt lehetőséget a teljes értékű reflexek és a képességek helyes fejlesztésére, amelyek megfelelnek a fajta normáinak.

A jól elhelyezett rövidszőrű mutató teljesen más, sokkal magasabb szintű készségeket ér el, és gyönyörű stílust mutat be munkájában. A kutyák 5-7 éves korig javulnak, és ebben a korban általában sikeresen versenyeznek a cím összetett versenyeken - VGP és IKP (Kelemen).

A rövidszőrű mutató mezőminőségének értékelésére szolgáló rendszert a fajtaklub részletesen kidolgozta. Abból az alapgondolatból indul ki, hogy a német Pointer sokoldalú kutya. Feladatai közé tartozik:

 • Élő madár keresése a mezőn és az erdőben, és állvánnyal mutasson rá.
 • Keressen egy élő madarat a vízen, és másszon fel a szárnyra.
 • Sérült állatok keresése és toborzása.
 • A vadállat üldözése az ösvényen.
 • Válogatott játék földből és vízből.

A legjobb kutyák kiválasztásának többlépcsős német rendszere, amely a tudományágak teljes listájából áll, legalábbis a rövidszőrű mutató széles lehetőségeiről beszél. Valóságainkhoz képest a fajta hazájában sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a sokoldalúságra és az engedelmességre.

A fajta előnyei és hátrányai

Az a tény, hogy a fajta nagy, arra utal, hogy a rövidszőrű mutató előnyei érvényesülnek:

 • Sokoldalú vadászati ​​képességek.
 • Könnyű tartalom.
 • Jó egészség.
 • Stabil psziché.

Hátrányok, amelyek elriasztják:

 • Hiperaktivitás.
 • Komoly képzés és coaching szükségessége.

Az enyhe és közepes éghajlatú vadászok többségének a rövidszőrű mutató tűnik a kutya optimális választásának, ha csak a vadászati ​​preferenciák és a talaj jellege nem mond ellent ennek.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.