A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÍr búzaterrier leírása, a fajta jellemzői

Ír búzaterrier leírása, a fajta jellemzői

ír

Ír búzaterrier

búza
7.4

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Az ír búzaterrier mindenképpen vonzza a figyelmet bárhol. Ennek oka elsősorban az egyedi búza színű luxusgyapjú. A szőrzet színe miatt felmerült a fajta neve.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A csodálatos szín messze nem az egyetlen előnye a faj képviselőinek. Ezeket a kutyákat kiváló fejlettségű intelligencia, kiváló karakter és kiváló fizikai forma jellemzi.

Más típusú terrierektől eltérően a búza nem szokott hangosan ugatni az apróságok miatt.

Egyéb elnevezések: búza terrier, ír puha bevonatú búza terrier, búza.

A fajta története

Hazai búza terrier - Írország.

Az ír puha bevonatú búzaterrier az ír kutyák csoportjába tartozik. Úgy gondolják, hogy közös ősük van. A búzához legközelebb álló fajták az ír terrier és a kerry kék terrier.

A faj eredetének időpontjáról nincsenek pontos információk. Vannak javaslatok, amelyek szerint sokkal korábban jelent meg, mint más típusú terrierek. Erre utalnak a könyvek (a tizenhetedik századi szám) hivatkozásai a gyönyörű, hullámos búzaszőrű kutyákról.

Ha az ír terriert céltudatosan tenyésztették arisztokraták háziállataként, akkor a búzaterrier a népi szelekció eredménye. Kezdetben kizárólag szegények, parasztok, átlagos jövedelemmel rendelkező emberek házában tartották.

Barátságos hajlandóságával, elhivatottságával, kitartásával és bátorságával a búza hamarosan általános népszerűségre tett szert. Ő ugyanolyan buzgalommal kedveskedhet a tulajdonosok vidám kedélyének egy gazdag házban, és segíthet a parasztoknak szarvasmarhákat legelni és rágcsálókat vadászni.

A XIX. Században a fajta népszerűsége és képviselőinek száma a legmagasabb szinten volt. De a század elején a kiállításon szereplő búza "ír terrier" néven szerepel, a Kerry Blue és az ír terrier mellett.

A hivatalos elismerést itthon 1937-ben az ír búzaterrier kapta meg. Az IFF húsz év után ismerte el a meghatározott fajtát.

Az ír búzaterrier a világ minden táján népszerű a terrier szerelmesei körében. Nagyszámú olyan faiskola van, amely fajtatiszta búzát tenyészt.

Ha az ősi időkben a fajtát rágcsálóvadászként, őrként és pásztorként használták, akkor a modern világban a búzaterrier családi kutya, társ, és a pszichológiai terápia asszisztense is.

Fajta standard ír búzaterrier

terrier

Felnőtt búzás terrierek súlya 13-20 kg., növekedése kb 44-49 cm.

Hosszú, lapos koponyás fejet hordoznak egy közepesen hosszú nyakon. Közepes méretű, lelógó, porcra emelt fülek.

A szem viszonylag kicsi, sötét.

A megálló jól körülhatárolható. A pofa közepes hosszúságú. Az orr meglehetősen nagy és fekete színű. Az állkapcsok erősek. Ollós vagy egyenes harapás.

Testfelépítése tömör, hosszúkás. A háta egyenes, a karaj rövid. A mellkas mély, nem túl terjedelmes. A farok magas. 1/3 hosszúságban dokkolt.

A végtagok egyenesek, közepes hosszúságúak, izmosak. Kis lábak. A jövedelmező ujjakat el kell távolítani.

A búzaszőrzet különbözik a többi terriertől, puha és selymes, nem durva és kemény. A haj hossza legfeljebb 13 cm, hullámos vagy hullámos, fényes.

Túl puha szőrzet, mint egy uszkár, nem elfogadható. Természetesen kell folynia.

Bármilyen árnyalatú búzaszín (a világostól az aranyvörösig).

A kiállítási kiállításokon természetes és nyírt, nyírt gyapjú búzás terrierek megengedettek.

Karbantartás és gondozás

leírás

A búzaterrier házi tartáshoz tökéletes. Az ilyen kutyát nem madárháznak szánják, a túl szigorú bánásmód, a szabadság éjjel-nappali korlátozása fokozatosan elrontja a túl energikus terrier karakterét. Ami mindenképpen negatívan befolyásolja a viselkedését.

Az emberek mellett, kényelmes körülmények között a búzatermelő boldognak érzi magát, de egy fő feltétel - rendszeres fizikai aktivitás - mellett. Minden nap reggel és este sétálnia kell kedvencével.

Szervezzen aktív játékokat járás közben. Reggel kocoghat a terrierrel. Fontos, hogy a kutya felhasználja a felhalmozott energiát.

Javasoljuk, hogy hetente legalább egyszer menjen ki háziállattal a természetbe, a városon kívülre, ahol póráz nélkül szabadon futhat.

A tartás körülményeinek és a séták idejének mérlegelésekor a búza tulajdonosának figyelembe kell vennie, hogy a fajta képviselői nem nagyon tűrik a meleget, sokkal könnyebben tolerálják a hideget.

A kutya megjelenésének szépségét, valamint egészségét meg kell őrizni. Ehhez az alábbi eljárásokat rendszeresen, az összes szabálynak megfelelően végezzük:

 • A terrier kabátját hetente 1-2 alkalommal fésüljük át.
 • A hajvágást és a vágást a tulajdonos kérésére végezzük. Vágáskor a bajusz és a szakáll hosszú marad, kissé korrigálva az alakjukat. A nyak, a fej és a mellkas rövid. A test és a farok úgy vannak kialakítva, hogy a kutya kontúrjai hangsúlyosak legyenek.
 • A fürdést évente 3-4 alkalommal végzik. Nagyon óvatosnak kell lennie a mosószerek kiválasztásakor, mivel ennek a fajtának a képviselői gyakran szenvednek allergiától. Nyáron fürdés helyett nedves törülközővel, természetes anyagból töröljük le az állat szőrét.
 • Minden séta után, különösen, ha a természetben történt, megvizsgáljuk a lábakat repedések vagy egyéb sérülések szempontjából. Szükség esetén kezelést biztosítunk.
 • Hetente egyszer mosunk fogat kutyáknak szánt állatorvosi paszták segítségével. Ez az eljárás megakadályozza a fogkő kialakulását és eltávolítja a szagot a sajátos szagtól.
 • Karmainkkal vágjuk a karmokat, ahogy nőnek, különben megzavarják a kutya szabad mozgását. A vágásnak párhuzamosnak kell lennie a padlóval.
 • A szennyezés mértékétől függően hetente 1-2 alkalommal tisztítjuk a fülünket. Fontos biztosítani, hogy ne legyenek fertőzés tünetei, például a fülzsír túlzott felhalmozódása, kellemetlen szag, bőrpír... Ha ezt észreveszi, az állatorvoshoz fordulunk diagnosztizálás céljából.
 • Naponta megvizsgáljuk a szemet, szükség esetén távolítsuk el a szeméből a váladékot.

Mielőtt eldöntené, hogyan táplálja az újonnan megszerzett kiskutyát, kérdezze meg a tenyésztőtől, hogy mit evett tőle a kutya, száraz élelmet vagy természetes táplálékot.

Az a tény, hogy lehetetlen hirtelen áthelyezni egy kisállatot az egyik ételből a másikba, problémák merülhetnek fel a gyomor-bél traktusban.

A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie. A kölyökkutyákat életkoruktól függően naponta 6–3 alkalommal etetjük, minél idősebb a háziállat, annál ritkábban adunk ételt. A felnőttek naponta 2-szer étkeznek.

Érdemes megjegyezni, hogy a búzás terrierek hajlamosak a kalciumhiányra. Ezért ajánlott, hogy az ilyen kutyák megfelelő vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőket kapjanak.

Fontos, hogy enyhén hűvös édesvíz legyen elérhető éjjel-nappal.

Egészség

búza

Az ír búzaterrier átlagos élettartama 13-14 évesek.

Fontos, hogy évente megelőző vizsgálatokat végezzenek az állatorvosi klinikán, féregtelenítést, oltást, bolhák és kullancsok elleni kezelést végezzenek.

A búzatulajdonosnak meg kell ismerkednie azon betegségek listájával, amelyekre kedvence hajlamos:

 • Addison-kór - az endokrin rendszerben kialakuló kóros folyamat.
 • Fehérjét vesztő nephropathia.
 • Onkológiai betegségek.
 • Fehérjét vesztő enteropátia.
 • Allergia - gyakoribbak az allergiás reakciók a samponnal és más búzaápolási termékekkel szemben.
 • Emésztőrendszeri betegségek - bélgyulladás, hasmenés.
 • Vese dysplasia - a szervsejtek funkcionális felosztásának megsértésével járó nagyon súlyos patológia. Ezzel a patológiával a vesék elveszítik képességüket a vér szűrésére és a vizelet szintetizálására.
 • Atópiás dermatitis - genetikailag meghatározott viszkető bőrgyulladás, amely az IgE antitestek képződésével jár.
 • Babeziózis - vérparaziták okozzák, időben történő kezelés nélkül a terrier néhány napon belül meghalhat.

karakter

ír

A búzaterrier végtelenül odaadó családjának. Szüksége van kommunikációra az emberekkel. Ez az aktív és barátságos kutya szinte ugyanúgy bánik a háztartás összes tagjával, bár a tulajdonos tekintetében tiszteletteljesebb viselkedést és szigorúbb engedelmességet észlelnek.

A fajta képviselői gyakran mutatnak makacsságot és akaratot. Ahhoz, hogy megszerezzék, amit akarnak, különböző trükkökkel és trükkökkel állnak elő.

Ha egyszer gyengeséget mutat, akkor a jövőben nehéz lesz teljes engedelmességet elérni a terriertől.

Jól kijön a gyerekekkel, de egy ilyen háziállat nem alkalmas 6 év alatti gyermekek számára. Az e terrier sokáig tolerálja a túl szabad kezelést.

A gyermekeknek tudniuk kell, hogy az állattal óvatosan, szeretettel kell bánni, de nem durván.

Bár a búzaterrier jelenleg családi kutya, egy hozzáértő vadász génjeivel rendelkezik.

A terrier nem alkalmas őrző szolgálatra, mivel nincs agressziója az emberek felé. Az ilyen kutya óvakodhat egy idegentől, ugathat egy idegen ellen, de haraggal megdöbbent, nem harap.

Az agresszivitás a búzás terrierben csak a szándékolt zsákmány kapcsán nyilvánul meg.

Ezért nem ajánlott a rágcsálókat és a díszmadarakat a búzával egy házban tartani. Bár minden kutya a maga módján egyedi.

A terrier normális barátságokat köt ki a maga nemével. De mindenesetre megpróbál uralkodni, akaratának alárendelni a többi kutyát. Ennek alapján néha konfliktusok merülnek fel.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A terrierek nagyon intelligens kutyák, az írek sem kivétel. Nem nehéz őt képezni és oktatni, ha figyelembe veszi a jellemvonásokat és ismeri az edzés szabályait.

A búzaterrier nagyon mozgékony és nyugtalan, nem hajlandó reagálni az unalmas, monoton edzésekre. Tevékenysége miatt nehezen rögzül egyetlen témában.

A fentiek alapján a tulajdonosnak türelmesnek és kitartónak kell lennie. De ugyanakkor a képzési órák megtervezése részben játékos.

A betanítást és a megtanult parancsok megismétlését a városon kívül, szabadban kell végrehajtani. Maga a képzés speciális edzőterületeken sikeres, tapasztalt kutyavezető irányításával.

A képzés során nem szabad udvariatlan lenni a háziállattal szemben. Használjon ízlelő jutalmakat, akkor nagyobb valószínűséggel érhet el pozitív eredményeket.

Otthon tanítsa meg a terriert a legegyszerűbb parancsokra és viselkedési szabályokra a házban. Ezután kudarc nélkül végezzen kedvenceivel az OKD tanfolyamot, ennek a fajtának a képviselői számára rendkívül fontos.

Érdemes megjegyezni, hogy a búzaterrier jól teljesít a sportban, az agilitásban. Meg lehet tanítani cirkuszi trükköket.

Érdekes tények

 • A búzás terrier kabátja a felnövekedés során több szakaszon megy keresztül, megváltoztatja a színét, végül csak 20-30 hónapra alakul ki.
 • Egy csomag ír búzaterrier képes még a farkasokat is ellenállni. Ezért nevezték az ókorban ezeket a bátor kutyákat "farkaskutyáknak a szegények számára".
 • Más típusú terrierektől eltérően a búzának nincs szokása hosszú és hangos ugatás.
 • A búzaterrier nem tűri az unalmas egyhangúságot, ezért szeret nyüzsgést kelteni, jól érzi magát a mozgásban.
 • Maureen Holmes (tenyésztő Írországból) először kezdte el búzaterrierjeinek vágását, kezdeményezését a búza természetes szépségének sok ismerője ellenségesen fogadta.
 • Leginkább az amerikai tulajdonosok szeretnek dekoratív frizurát csinálni a búzás terrierek számára. Írországban és Angliában inkább a luxus búzagyapjú természetes megjelenését részesítik előnyben.

A fajta előnyei és hátrányai

jellegzetes

Az ír búzaterrier mindig készen áll az aktív időtöltésre, így ugyanolyan aktív ember lesz az ideális tulajdonos számára.

Ha túl elfoglalt vagy a munkahelyeden, vagy a szabadidődet kizárólag otthon, a tévé előtt ülve szereted tölteni, akkor inkább figyelj egy másik, nyugodtabb fajtára.

A fajta fő előnyeinek és hátrányainak felsorolása segít megérteni, hogy a búza megfelelő-e Önnek, mint házi kedvencnek.

A búzaterrier fő előnyei:

1. Egyedi kabátszín, gyönyörű megjelenés.
2. Lakásfenntartásra alkalmas.
3. Baráti beállítottság.
4. Kijönni a gyerekekkel.
5. odaadás.
6. Intelligencia és találékonyság.

A búzaterrier fő hátrányai:

1. Napi fizikai aktivitást igényel.
2. A vadászati ​​ösztön megnyilvánulása rossz helyzetekben.
3. Makacs hajlam, akarat.
4. Hajlam az uralkodásra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.