A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákÍr farkaskutya leírása és a fajta jellemzői

Ír farkaskutya leírása és a fajta jellemzői

jellegzetes

ír
8.7

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

8.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

A világ egyik legnagyobb kutyája az ír farkaskutya. A hatalmas méretek nem akadályozzák meg, hogy ez az állat elegánsnak tűnjön. Nehéz megnevezni egy másik kutyatípust, amely tökéletesen ötvözné a nagy intelligenciát, sebességet, nagyságot, zúzó erőt és a tulajdonos iránti végtelen odaadást.Írország lakói a farkaskutyát hazájuk szimbólumának tekintik, és büszkék rá. Ha készen áll arra, hogy egy hatalmas, de hűséges és barátságos kutyát tartson háziállatként, vigyázzon az ír farkaskutyára.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Az ír farkaskutya több mint kétezer éve létezik a földön, történelme egy Írországgal, amelyet e kutyafaj szülőhelyének tartanak. Ő az egyik legősibb. A farkaskutyák első tulajdonosai a kontinentális kelták voltak. Törzsükkel együtt a modern ír farkaskutyák ősei Kr. E. 300 körül érkeztek a Brit-szigetekre.

Egy háztartásokkal körülvett ír barátságos bárányként viselkedik, de a vadászaton félelem nélküli, félelmetes oroszlánná változik. Az ilyen kutyát nem a megjelenése, hanem ereje, hatalmas mérete, gyorsasága, egyszóval munkaképessége miatt értékelték. Mondásokat, legendákat és balladákat írtak róla.

Kezdetben kelta kutyákat találtak kemény és puha kabátokkal egyaránt. De az idő múlásával, a zord ír éghajlatban való állandó tartózkodás miatt a kabát csak kemény maradt. A tenyészmunka során a farkaskutyák tulajdonosai gyakorlatilag nem figyeltek a kölyökkutyák megjelenésére, a lényeg az, hogy egészségesek, mozgékonyak és ne legyenek gyávák. Csak a legerősebb kutyák vettek részt tenyésztésben, amelyekből nagy valószínűséggel teljes utódok születtek.

Az ír farkaskutyák nagy haszonnal jártak tulajdonosaik számára. Népszerűségük olyan magasra jutott, hogy a fajta képviselőit nagy számban kezdték exportálni más országokba. Ennek eredményeként a tizenhetedik században ezek a kutyák szinte eltűntek, hazájukban egyre kevésbé voltak megtalálhatók. Jó, hogy a fajta ismerői megküzdöttek a fajtatiszta ír farkaskutyák helyreállításával. Jelenleg a fajt nem fenyegeti a kihalás, és gyakorlatilag változatlanul megőrizte az összes eredeti tulajdonságát.

Sokan tévesen úgy vélik, hogy egy nagy kutyának őrző, harci vagy szolgálati kutyának kell lennie. Valójában nem erről van szó, az ír farkaskutya nagy mérete ellenére csak vadász agár. Az ókorban nagyszámú farkas kiirtására használták őket, amelyekből a fajta neve származik. Amikor szinte az összes farkast kiirtották, a farkaskutya vadászott, segítve gazdáikat vaddisznók, őzek és más vadállatok után.

Ma az írek ismét nagyon népszerűek. Csak most többnyire nem szarvas vagy más vad után futnak, hanem mechanikus nyúl után, versenyeken vesznek részt. Hű társai is az embernek.

Fajta szabvány

farkaskutya

Az ír farkaskutya általános megjelenése lenyűgöző, egy ilyen kutya bárkiben képes félelmet kelteni. De ugyanakkor meglepően szabad és gyors a mozgása. Felnőtt növekedés 75-86 cm., súly 40-55 kg.

A fej hosszúkás. A nyak erőteljes és hosszú. A kutya szinte mindig magasan tartja. A lógó fülek nem túl nagyok, főleg a nagy építés hátterében. Ha a háziállat izgatott, éber állapotban van, a fülek kissé felemelkednek. A tekintet figyelmes, a szem sötét. A kutya megpróbál semmit sem hagyni szem elől. Az orr nagy és sötét. Az állkapcsok hatalmasak, a szemfogak nagyok.

A testalkat erőteljes, a mellkas elég széles. A hát egyenes. A hasa szép ívben van felhúzva. Hosszú, egyenes lábak, kiváló izmokkal. Hosszú farka a végén kissé ívelt, durva szőr borítja.

A szőrzet durva, közepes hosszúságú. A szemöldök felett és az állon a szőrzet sokkal hosszabb, bajuszos szakáll megjelenését kelti. A szőrzet színe megengedett fekete, őszi, csíkos, búza.

Karbantartás és gondozás

ír

Kitartásának köszönhetően a farkaskutya jól érzi magát a szabadban. Tágas madárházban tartható, nagy meleg fülkével. Gyorsan alkalmazkodik minden feltételhez, de nem kell visszaélni az igénytelenségével. A madárház tartásakor napi járás szükséges a kerítésen kívül.

Ír farkaskutyát is tarthat házában vagy lakásában. Kompakt, nem jár feleslegesen, és nem erőlteti magát, ha a tulajdonosok elfoglaltak. De ahhoz, hogy egy hatalmas háziállat viselkedése a lakásban csak ilyen legyen, minden nap be kell járnia, lehetőséget biztosítva arra, hogy szabadon futkározzon a friss levegőn, kidobva a felhalmozódott energiát. A farkaskutya nem szeret sokáig futni, számára a legfontosabb az, hogy szabadtéren tomboljon.

A farkaskutya kabátja különös gondosságot igényel, de ezek nem mind a háziállat gondozásának eljárásai. Rendszeresen gondoznia kell kutyáját az alábbiak szerint:

 • Rendszeresen ecsetelje a kabátot.
 • Évente kétszer speciális ecsettel kell fésülni, csak így lehet teljesen megtisztítani a gyapjút az elhalt szőrszálaktól. A szokásos heti fogmosással lehetetlen elérni ezt az eredményt, ezért az elhalt haj felhalmozódik.
 • Amikor a szőrzet túlságosan elkerekedik, a szőrszálak levághatók.
 • Javasoljuk a fülben levő haj levágását vagy leszaggatását.
 • Rendszeres fürdés nem szükséges, elég évente 2-3 alkalommal elrendezni a vízi eljárásokat.
 • Farkaskutyáknál a karmok ívelt formájúak, ezért amikor vissza nőnek, zavarják a járást. Nyírni kell őket, különben a benövés lehetséges. Egy hatalmas kutyát már kiskutyás kortól meg kell tanítani egy ilyen eljárásra, hogy a kutya nyugodtan és engedelmesen el tudja viselni.
 • Rendszeresen vizsgálja meg a szemet, és nedves ruhával távolítsa el a felhalmozódott váladékot.
 • Hetente kétszer mosson fogat egy speciális, kutyák számára tervezett ecsettel és fogkrémmel.
 • A füleket hetente kell tisztítani, mindig tisztáknak és szárazaknak kell lenniük. A tisztítás során megvizsgáljuk a gyulladást vagy a fertőzés egyéb jeleit.

A megfelelő kiegyensúlyozott táplálkozás nagy szerepet játszik abban, hogy milyen szép és egészséges a kutyája. Az ételeknek kiváló minőségűeknek kell lenniük, függetlenül attól, hogy száraz vagy biotáplálékról van-e szó. Egy felnőtt háziállatot naponta kétszer, a kölyökkutyákat 3-5 alkalommal kell etetni, ahogy öregszik, csökkentjük az etetések számát. Tiszta és hűvös víz legyen a kutya rendelkezésére a nap 24 órájában. Javasoljuk, hogy ételt és vizet tartalmazó edényeket vásároljon egy ekkora, tartóval ellátott kutyához, hogy a kutya ne borítsa fel őket.

Egészség

leírás

A természet jó egészséggel, erős immunitással ruházta fel az ír farkaskutyákat, de fenn kell tartani. A fajta körülbelül 10 évig élhet.

Annak érdekében, hogy a kutya ne betegedjen meg és ne fejlődjön helyesen, a tulajdonosnak megfelelően kell gondoskodnia róla, kiegyensúlyozott étrendet kell biztosítania, megelőző vizsgálatokat kell végeznie egy állatorvosi rendelőben, és időben be kell oltania és kezelnie a parazitákat. A kutya tulajdonosának tudnia kell, hogy milyen betegségekre hajlamos. A következő egészségügyi problémák a leggyakoribbak az ír farkaskutyán:

 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigyhormonok hiánya hosszú ideig.
 • Puffadás - leggyakrabban a nem megfelelő gondozásból és táplálkozásból következik be.
 • Könyök higroma - az ulnaris bursa gyulladása, az olecranon területén duzzanat van.
 • Von von Willebrand-kór - örökletes betegség, amely vérzési rendellenességhez vezet.
 • A csípőízület dysplasia - a dysplasia általában veleszületett, de előfordulhat születés után vagy akár felnőttkorban is. Sántasághoz, sőt mozdulatlansághoz vezet.
 • Szürkehályog - a lencse elhomályosulása. A fő ok az öröklődés, mivel ez egy genetikai hajlam okozza a látásbetegségeket leggyakrabban.
 • Malassezialis dermatitis vagy pyoderma - bőrbetegség.
 • A váll osteochondrosis - hiba kialakulása a váll mediális kondíliájának disztális felületén.
 • Osteosarcoma - a leggyakoribb csonttumor, általában a végtagok csontjait érinti. A csontváz bármely csontján kialakulhat.
 • Wobbler-szindróma - a csigolyák szerkezetének (rendellenességek) vagy ízületi kapcsolatuk (malartikuláció) megsértése.

karakter

ír

Azok az emberek, akik nem ismerik az ír farkaskutya fajtát, látva egy ilyen óriást, minden bizonnyal meg fognak rémülni, azt gondolva, hogy ez egy gonosz és agresszív állat. Az ír valójában csak az általa irányított agresszióra reagálva támad. A hátralévő időben nyugodt, megfelelő és barátságos.

A farkaskutya a tulajdonosnak szentelt, szeretetteljes minden családtaggal, bármikor kész megvédeni a háztartást és a tulajdonos vagyonát. Bár őrként rosszul bizonyította magát, barátságossága és agresszivitásának hiánya megakadályozza, hogy ideális őr legyen.

Kétéves koráig a farkaskutya jellege, akárcsak egy kölyökkutya, kétéves korának elérése után érik meg. Ennyi idő alatt oktatnia kell kedvencét, de durvaság nélkül. Ez a kutya nem tűri a bántalmazást, szenvedést okoz és negatívan befolyásolja a karakter kialakulását.

Az ír farkaskutya intelligenciája lényegesen magasabb, mint más nagy kutyáké. Intelligenciája, türelme van, meglepően szelíd és szeretetteljes. A felsorolt ​​tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a háziállat kiváló kapcsolatban legyen a gyerekekkel, játsszon velük és megvédje őket. Érdekes, hogy a játékok során a hatalmas kutya rájön a méretére és nagyon óvatosan viselkedik, hogy ne ártson a gyermeknek.

Az utcán a farkaskutya nyugodt, soha nem az első, aki verekedésbe keveredik, és nem kezd veszekedni. Jól kijön más háziállatokkal, de a tulajdonosnak fel kell készülnie arra, hogy egy lelkes vadász "felébredjen" háziállatában. Nem meglepő, mert egy ír vadász vére folyik ereiben, így a kutya néha megpróbálhat kis állatokat üldözni. A kutya megfelelő szülői segíthet elkerülni ezeket a helyzeteket.

Képzés és oktatás

jellegzetes

A legelső dolog, amiről az ír farkaskutya tulajdonosának tudnia kell, hogy nem ajánlott támadásra kényszeríteni, nem szabad agressziót kialakítania benne. A kutyának nagy ereje, ereje van, ezért engedelmesnek és irányítottnak kell lennie.
Könnyen tanul, de vannak olyan szabályok, amelyeknek köszönhetően a képzés sikeresebb és gyorsabb lesz:

 • A kutya a magas hangszínt sikításként érzékeli, ami a gyengeség megnyilvánulása, ezért soha ne emelje fel a hangját, amikor parancsokat ad. A hangnak magabiztosnak, nyugodtnak és egyenletesnek kell lennie, csak akkor szerez tekintélyt.
 • Nem szabad megismételni a parancsot sokszor egymás után, a kutya megszűnik érzékelni. A parancs végrehajtásához fel kell hívnia a kutya figyelmét, például megnevezve.
 • A nem teljesített parancs fizikai büntetése elfogadhatatlan.
 • Jutalmazza meg a kutyát ütésekkel, dicsérettel és csemegével a parancsért.

Érdekes tények

 • Az ír farkaskutya Írország szimbóluma.
 • A hagyomány szerint az ír farkaskutyák az ír gárda szolgálatában állnak. Csak hímeket engednek be a szolgálatba. Részt vesznek minden nyilvános ünnepségen.
 • A hadseregben szolgáló farkaskutya élelemmel, menedékházzal, sőt speciális szolgálati ruhákkal van ellátva.
 • 1641-1646-ban a farkaskutyát értékes ajándéknak tekintették a királyiak és kíséreteik számára.
 • Egy ősi legenda szerint az első farkaskutya egy lázadó hercegnő volt, akit druida varázsolt meg.

A fajta előnyei és hátrányai

ír

Annak megállapításához, hogy az ír farkaskutya megfelelő-e az Ön számára, meg kell ismerkednie a fajta fő előnyeivel és hátrányaival:

Előnyök:

1. Lenyűgöző megjelenés.
2. Barátságos természet.
3. Jól kijönni a gyerekekkel.
4. odaadás.
5. Kitartás.
6. Könnyen kiképezhető.

Hátrányok:

1. Drága tartalom.
2. A napi séták szükségessége.
3. A gondozás és a karbantartás nehézségei.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.