A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákMittelschnauzer leírása, a fajta jellemzői

Mittelschnauzer leírása, a fajta jellemzői

a fajta képviselői

0,00
fajta
8.

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A Mittelschnauzert gyakran és méltán hívják "emberi agyú kutyának". A fajta képviselői kiváló sportolókká váltak, rendkívül aktívak és kedvesek.A modern világban rendőrként, őrző kutyaként használják őket. Dolgoznak a vámhatóságnál és személyi őrként. De leggyakrabban a mittel-schnauzert társkutyaként tartják a családokban. Ennek a munkásnak eleganciája és kegyelme van, úgy néz ki, mondhatni, királyi.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Mostanáig nem sikerült megállapítani, hogy a mittel-schnauzer történetét mely időponttól kezdve folytatják. Más néven "átlagos schnauzernek" és rövidítve "mittel" -nek. Megbízhatóan ismert, hogy ez a faj nagyon ősi.

Történetének vonala azokhoz a tőzegkutyákhoz vezet, amelyek a Kr. E. Harmadik évezredben éltek. Rajtuk kívül a mittel schnauzer ősei között vannak hód kutyák - a hetedik századi német arisztokraták háziállatai.

Szintén ezen a listán vannak olyan kutyák, amelyek külső leírása nem megfelelő, pinscher testalkatuk és durva szürke, vörös vagy barna szőrük van. Korábban a fajta neve "mittelschnauzer" úgy hangzott, mint "drótszőrű pinscher".

A schnauzerek régiségét híres művészek vásznai igazolják. A festmények a tizenötödik-tizenhatodik századból származnak, a fajta képviselőit ábrázolják. Például Albrecht Durer szerette a schnauzerét ábrázolni a festményein.

Mittel szülőföldje Németország. A schnauzer eredetét tekintve számos változat létezik:

 1. A fajta a jelenlegi színvonalát a Pinscher kemény szőrzetű, szürke Wolfspitz és fekete német uszkár keresztezésével találta meg.
 2. E változat szerint a schnauzerek javulása és különálló fajtaként való kialakulásuk tacskók, terrierek, griffek, bulldogok és mopszok génjeivel történt.

Az első mittel-schnauzereket rágcsálóvadászként és őrként használták a mester vagyonához, magánterületeihez. A mittel a gazdák nagyra értékelték vadászati ​​és őrző tulajdonságai miatt. E faj népszerűsége és száma 1895-ben jelentősen megnőtt a Pincher-Schnauzer klub létrehozása után.

A schnauzer családban a mittel schnauzer a legrégebbi faj. Tőle származott két másik faj - az óriássnauzer és a miniatűr schnauzer. Az óriás schnauzert azért nevelték, hogy nagyobb méretű és erősebb őrző kutyát szerezzen, mint a mittel. A miniatűr schnauzert úgy tenyésztették, hogy kisebb kutyát szerezzen, mint egy mittel, amelyet dekoratív háziállatként tarthat a házban.

Fajta szabvány

leírás

A Mittel Schnauzer közepes méretű fajta. Felnőtt súlya 14-20 kg., marmagasság kb. 45-50 cm.

Viszonylag nagy, széles, hosszúkás formájú fejet tartanak egy erős, nem túl hosszú nyakon. A füleknek megengedett a természetes félig felálló vagy levágott. A szemek kerekek, sötétek. A tekintet élénk, tanul. A közepes schnauzert bozontos szemöldök és dús, hosszú szakáll jellemzi. Az orra fekete. Helyes harapás, nincs rés.

Testfelépítése izmos, zömök, négyzet alakú. A mellkasi ovális. Az ICF szabvány szerint a mittel-schnauzer farkát nem lehet dokkolni. Ennek ellenére gyakran leállítják, így három csigolya marad. Lábak jól fejlett izmokkal, egymástól elhatárolva. A mancsokat egy gömbbe gyűjtik, lekerekítik.

A szőrzet nagyon sűrű és kemény. A haj elég hosszú. A hullámzás és a fodroskodás nem megengedett. Vastag aljszőrzet van. A szín kétféle lehet:

 1. Bors és só - minden hajat pertsovkával festenek, az aljszőrzet szürke. Az arcon sötét maszk található.
 2. Fekete - az őrszőr tiszta fekete, az aljszőrzet is fekete.

Annak ellenére, hogy ugyanahhoz a fajtához tartozik, a színeket külön tenyésztik a tenyésztésben. Európában csak egy színű mittelschnauzerek jelennek meg egy kiállítási gyűrűn. De Amerikában és Angliában, a kiállításokon és a tenyészmunkában a mittel színek tekintetében teljes szabadságot kapnak a tenyésztők.

Karbantartás és gondozás

a fajta képviselői

A Mittelschnauzer jól érzi magát városi és vidéki környezetben egyaránt. A lényeg, hogy a tulajdonos mellett éljünk. Ha ez egy magánház, akkor a körülötte lévő területet meglehetősen magas kerítéssel kell bekeríteni. Ne feledje, hogy a mittel magasba ugrik, és szeret új helyeket felfedezni.

Ha schnauzert tartanak egy lakásban, naponta járni kell. Ideális esetben három séta legyen naponta, amelyek mindegyike legalább 20 percig tart. Biztosítson elegendő fizikai aktivitást az aktív háziállatnak a séta során. Ez lehet futás, labdával való játék, úszás, motor mellett végzett munka, frizbi játék. Mittel szeret részt venni különféle versenyeken.

Az átlagos schnauzer egészségének és megjelenésének megőrzéséhez tartsa be az alábbi szabályokat és ajánlásokat:

 • Hetente 2-3 alkalommal alaposan átfésüljük a schnauzert. Különböző fésűkre lesz szükség a különböző testrészekhez. Drótkefével fésüljük ki a testen a gyapjút. Szakállhoz, bajuszhoz és "szoknyához" ritka fogú fésűre van szükség. Mielőtt ezeket a kényes területeket kifésülné, bőrpuhító balzsammal kell kezelnie őket.
 • Az átlagos schnauzernek évente kétszer kell vágnia. Ha nincs tapasztalat ebben a nehéz kérdésben, akkor ajánlott szakemberek segítségét igénybe venni.
 • Szükség szerint fürdünk. Mosószerek használatával ezt legfeljebb 30-40 naponta végezzük. Minden egyes séta után megmossuk és megvizsgáljuk a mancsokat. A piszok, a hó vagy a forgács általában eltömődik a lábujjak között, különösen, ha korábban erdőben vagy parkban járt.
 • Vágja le a hajat a párnák között és a fülekben.
 • Hetente egyszer megtisztítjuk a fülkagylót, eltávolítva a váladékot és a szennyeződéseket. Vizsgáljuk a füleket idegen tárgyak, sérülések, gyulladások szempontjából.
 • A kutya fogainak tisztasága és egészsége érdekében a legegyszerűbb módja, ha különleges játékokat vagy csontokat ad neki rágásra. A szájat rendszeresen ellenőrizni kell. Ha ínyduzzadást, gyulladást vagy más fogászati ​​betegség tüneteit észleli, sürgősen mutassa meg kedvencét állatorvosának.
 • Ha karmok csattogását hallotta a padlón, itt az ideje, hogy levágja őket. Ehhez körömvágót használnak.
 • Miután a mittel evett, nedves törülközővel töröljük meg az arcát, hogy az ételmaradékok ne halmozódjanak fel a bajuszon és a szakállon.

A mittel schnauzer étrendjének kiegyensúlyozottnak kell lennie. Ha úgy dönt, hogy száraz ételt ad neki, vegyen megbízható eladóktól. Ugyanakkor javasoljuk, hogy állítsa le a választást a világszerte híres gyártóktól.

Ha természetes ételekkel eteti a schnauzerét, győződjön meg arról, hogy a megfelelő étrendet választotta-e. A kutyának elegendő ásványi anyagot és vitamint, zsírt, fehérjét és szénhidrátot kell kapnia.

Egészség

a fajta előfordulása

A mittel-schnauzer átlagos várható élettartama 13-16 év. Az, hogy egy háziállat hány évet fog élni, nagyban függ a tulajdonostól. A kutyának neki kell állatorvosi ellátást nyújtania. Fontos, hogy megelőző vizsgálatokat végezzenek a klinikán, rutinszerű oltásokat végezzenek, kezelést végezzenek belső, külső paraziták ellen.
A mittel-schnauzer tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvence milyen betegségekre hajlamos és milyen egészségügyi problémákkal küzd leggyakrabban:

 • Pajzsmirigy alulműködés - pajzsmirigy problémák.
 • Lipomas - jóindulatú daganatok.
 • Atópia - bőrbetegség, súlyos viszketés kíséretében.
 • Kriptorchidizmus - nem ereszkedő herék a herezacskóban hímeknél.
 • Dysplasia - elviselhetetlen fájdalom és sántaság kíséretében. Mozgásképtelenséghez vezethet.
 • Cukorbetegség - inzulinhiány.
 • Epilepszia - görcsök, akaratlan bélmozgások kísérik.
 • Puffadás - ha nem teszik meg időben az intézkedéseket, az állat néhány óra alatt elpusztulhat.
 • Hasnyálmirigy-gyulladás Hasfájás és étvágytalanság kíséretében.
 • Szürkehályog - a látás teljes elvesztéséhez vezethet.
 • Blepharitis - a szem sérülése vagy idegen testek következtében jelentkeznek. A schnauzer szemhéjak megelőzése érdekében naponta ellenőrizni kell.

karakter

a fajta képviselői

Megfelelő neveléssel a mittel-schnauzer kiváló társkutya. Egy ilyen háziállatot a családnak szentelnek, készen áll megvédeni a tulajdonosát és jójait, még akkor sem adja fel magát, ha egy ellenség előtt van a mérete és ereje.

Mittel nagyon aktív. Reggelről estére készen áll a játékra, szívesen kíséri a tulajdonosot bármilyen úton. A magány és az egyhangúság kedvenceit gonosz és ellenőrizhetetlen állattá változtathatja. Ezért fontos, hogy elegendő időt szenteljünk rá.

Jobb, ha nem hagyja egyedül a schnauzert kisgyerekekkel. Ez a kutya nem szokta megosztani játékait, mivel a konfliktus következtében nem lehet elkerülni. Mittel jól kijön az iskolásokkal. Együtt játszanak. Kölcsönös megértés jön létre közöttük.

A schnauzerek gyanúsak, sőt agresszívek az idegenekkel szemben. A vadászati ​​ösztön miatt nem ajánlott a mittel-schnauzert és a kis állatokat egy házban tartani, különösen rágcsálókat, például nyulakat, tengerimalacokat stb. Emellett a fajta képviselői dominálnak. Ezért több kutya együtt tartása sem kívánatos. Az azonos neműek leginkább konfliktusban vannak.

Képzés és oktatás

a fajta előfordulása

Már korán el kell kezdeni az oktatást és a komoly edzésre való felkészülést. Három hónapos koráig a kiskutyának el kell sajátítania a legegyszerűbb parancsokat: nem ülhet mellettem stb. A túlzott agresszivitást el kell nyomni. Annak érdekében, hogy a mittel megfelelő, ellenőrzött kutya legyen, a lehető legkorábban szocializálja őt.

A schnauzer képzés nem nehéz. Ez egy nagyon intelligens kutya, fejlett intelligenciával. De miután megérezte a tulajdonos gyengeségét, a kutya makacsságot mutathat, és azt gondolhatja, hogy ő a felelős. Ezért a fajta képviselőit háziállatként ajánlják a tapasztalt kutyatenyésztőknek, és nem azoknak a kezdőknek, akik először döntöttek egy kutya megszerzése mellett.

Különös figyelmet fordítanak a benyújtási gyakorlatokra. A tanfolyamok során a schnauzer tulajdonosának türelmesnek kell lennie. A következetesség, a következetesség, a durvaság hiánya és a fizikai büntetés a fő feltétel! Jutalmazza meg kutyáját finomságokkal és dicsérettel a tudományos kiválóságért.

Érdekes tények

 • Az ókorban a "mittel-schnauzer" fajta első képviselőit "patkányfogóknak", "csörgőknek", "istállópinscsereknek" nevezték. Mindez annak a ténynek köszönhető, hogy ezek a kutyák ideális patkányvadászok voltak, és többnyire istállókban tartották őket.
 • A háborúk idején mittelschnauzereket használtak mentőkutyaként és négylábú jelzőként a hadsereg egységeiben.
 • A huszadik század kilencvenes éveiben egy schnauzer formájú háziállat telepedett le a Fehér Házban. A nyilvánosság előtt lépett fel, és még saját limuzinja és biztonsága is volt.
 • A George nevű Mittel-schnauzer szag alapján képes volt azonosítani a rákot. A rákos sejteket szagolva a kutya leült egy problémás helyre az emberi testen, és hangosan ugatni kezdett.
 • 1620-ban Németországban emlékművet "Night Watchman" állítottak fel a schnauzerek tiszteletére.

A fajta előnyei és hátrányai

a fajta képviselői

A Mittel schnauzer ideális háziállat azok számára, akik az aktív életmódot kedvelik, szeretik a sportot és az utazást. Fontos az is, hogy a schnauzer tulajdonosa határozott, nagy akaratú ember legyen. Ha úgy dönt, hogy ebből a fajtából kölyökkutyát vásárol, készüljön fel arra, hogy elegendő időt szenteljen neki. Az alábbiakban bemutatjuk a mittelschnauzerek főbb előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Gyönyörű külső.
2. Magas intelligencia.
3. Odaadás, félelmetlenség.
4. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
5. Lakásfenntartásra alkalmas.

Hátrányok:

1. Hajlam az uralkodásra.
2. Makacsság.
3. Nehéz gondozás.
4. A vadászati ​​ösztönök túlzott megjelenítése.
5. Túlzott gyanakvás.
6. Napi hosszú sétákat igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.