A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákMáltai (máltai lapdog) jellemzők és a fajta leírása

Máltai (máltai lapdog) jellemzők és a fajta leírása

máltai

máltai

máltai
7.3

Gondoskodás

2.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A máltai lapdogok sok családban nagyon megtisztelő helyet foglalnak el a háziállatok között, és ez nem hiábavaló. Mielőtt azonban áttérne a fajta előnyeinek felsorolására, képet kell kapnia arról, hogy mik a máltai lapdogok.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A máltai vagy a máltai lapdog az egyik legrégebbi kutyafajta, amelyet az emberiség ismert. Ezeknek a kutyáknak a felejthetetlen szépségét nem egyszer az ókori művészek és költők örökítették meg.

Ez a fajta régóta kíséri a királynőket és a hercegnőket. A máltai nagyon szépek, és nagyon népszerűek a csillagok és más híres emberek körében. Gyakran hasonlítják őket a puha játékokhoz. A híres emberek kedvelik ezt a fajtát finomsága és kis mérete miatt. A lapdogok mérete lehetővé teszi, hogy mindenhová magával vihesse őket, ami nem okoz problémát.

A máltai lapdogok neve származási helyükről származik. De a nyilvánvaló nyilvánvalóság ellenére e gyönyörű kutyák származásának két változata létezik. Az első szerint úgy gondolják, hogy ezt a fajtát két évezreddel ezelőtt tenyésztették Málta szigetén. Van azonban egy másik változat, amely azt sugallja, hogy az ókorban ezeket az aranyos fehér kutyákat Melitaiének hívták, és az ókori legendák szerint az ilyen nevű város Szicília szigetén volt, és onnan hozták földöntúli szépségű fehér kis kutyákat.

Bizonyíték van arra, hogy a máltákat Kr. E. Első században hozták Kínába. Ez nem meglepő, mivel ezeket a csodálatos hófehér háziállatokat gyakran ajándékként ajándékozták meg annak idején a kedves vendégeknek, kereskedőknek, nemeseknek, sőt diplomatáknak is. Nyilvánvalóan így, a világ selyemútja mentén a máltai megtett távolságot Európától Ázsiáig.

De a régi világban a fajta nem veszítette el népszerűségét, vannak tények, amelyek szerint a máltai lapdogok egyik kedvelője Mary Stuart francia királynő volt, ráadásul Mary Stuart kivégzésének órájában a máltai kutya mellette volt.!

A fajta végül "letelepedett" Angliában, és azóta a máltai lapdogok nem fáradnak, hogy csodálatos társkutyaként kedveskedjenek nekünk.

lapdog

Fajta szabvány

A máltai (ez a faj lapdogjainak igazi neve) egy kis fehér kutya, kissé hosszúkás testű. Az egész testet hosszú, folyó fehér gyapjú borítja.

A marmagasságnál mindent elér 20-25 cm, testhossza az 30-35 cm. A kutyák súlya 3-4 kg-ig, az amerikai szabvány azonban feltételezi, hogy egy felnőtt súlya nem haladja meg a 3 kg-ot, és jobb - kb. 2 kg.

A megjelenés óvatos, nagyon okos.

A fej elég széles, az ütközőtől (átmenet a homloktól a pofáig) és az arccsont közepéig megközelítőleg megegyezik a megállótól az orr hegyéig terjedő távolsággal, így a fej hosszának fele keskenyebb, mint a szélessége.

A szem ovális, sötétbarna, a körvonala feketével festett.

A fülek hosszúak, közel vannak a fejhez, vastag szőr borítja, amely összeolvad a kutya általános szőrzetével.

A nyak közepes hosszúságú, a borda ketrec kifejezett, jó szögekkel rendelkezik.

Az elülső lábak rövidek és egyenesek, a karaj rövid, a hátsó egyenes.

A farok elég magasra van állítva, a háta fölött ívelt.

A mozgás könnyű és szabad, nem fonható, a lábak párhuzamosak, nem túl közel vannak, de nem is túl szélesek.

A szőrzet folyik, meglehetősen hosszú, de nem korlátozza a mozgást, nincs aljszőrzet.

Szín - tiszta fehér, sárgás vagy citrom nélkül.

máltai

Karbantartás és gondozás

Fenséges, kissé gőgös képe ellenére a máltai meglehetősen aktív kutyák, nagyon vidámak és játékosak. Kis méretük miatt nincs szükségük sok helyre, ezért nem nehéz megadni a kutyának a mozgás lehetőségét és ezáltal a jó formáját.

Ugyanakkor a máltai aktivitással jár a kutya súlyos sérülésveszélye. Ne feledje, hogy ez egy apró törékeny kutya, akit játszva könnyen leeshet a kanapéról, és súlyos zúzódást vagy akár törést is okozhat.

A máltai lapdogok lapdogok, nem nagyon tűrik a fagyokat vagy a rendkívüli hőséget, és nem valószínű, hogy valakinek eszébe jutna a máltai utcán tartás. Arra azonban érdemes emlékezni, hogy a máltai nem bírja a vizet, az esőt, a nedvességet és a szennyeződéseket. Bármely esős időben történő kutyasétáltatás problémát jelent Önnek, elsősorban - a kutya hófehér hosszú haja miatt, másodsorban - a máltai nedvesség iránti ellenszenv miatt.

Általában minden egyéb tartalmi nehézség összefügg a máltai gyapjúval. Ezeknek a kutyáknak a haja hosszú és hófehér.

Annak érdekében, hogy a gyapjú ne keveredjen össze, és ne gyűjtse össze a környező port és szennyeződést, a lehető leggyakrabban, legalább naponta egyszer, és legalább hetente egyszer meg kell mosni. Mosáshoz használjon kifejezetten fehér szőrű kutyák számára tervezett samponokat, szárításhoz pedig kondicionálókat hosszú szőrű kutyák számára.

Ha a kutya nem készül kiállításokra és versenyekre, akkor levágható, ami hatalmas időt takarít meg a gondozással. Ha bemutató karriert tervez kutyája számára, akkor készüljön fel a rendszeres fáradságos és nehéz hajápolásra: papilloták tekercselésére, fésülködésre, speciális samponokkal történő mosásra stb.

A máltai ápolás másik nehézsége a szem közelében lévő szőr sötétedése. Ezeknek a kutyáknak a szeme vizes és olyan helyeken, ahol folyadék szabadul fel, a szőrzet megsárgul, és nem tűnik túl szépnek.


A táplálkozásban a lapdogs szerény. Szívesen esznek a tulajdonosuk közös asztaláról. Azt is megtaníthatja a máltai szárazeledelre, amelyet kifejezetten a máltai lapdogoknak készítettek. Különleges pogácsákat, konzerveket és zseléket is kínálnak kutyák számára. Nem szabad azonban túlságosan elragadni a száraz étellel. Ez az urolithiasis kialakulásához vezethet az állatban. Feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy az állat számára hozzáférhető helyen mindig legyen friss víz.

Kis méretüknél fogva jól kijönnek a kis méretű lakásokban, könnyen megtanulják a tálcában lévő WC-t menni, és nem igényelnek rendszeres járást.

funkció

Egészség

A málták jó egészségnek örvendenek. Egy ilyen kutya átlagosan 15 évet él, és jó gondozással még tovább is eltarthat. Azonban, mint minden fajtánál, a máltai lapdogok is hajlamosak bizonyos betegségekre. Amikor „tipikus máltai betegségekről” beszélünk, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fajta minden képviselője bizonyosan szenvedni fog e betegségekben. Ez csak azt sugallja, hogy ezeknek a betegségeknek a valószínűsége a máltai lapdogoknál nagyobb, mint bármely más fajta képviselői esetében.

Elmozdult patella - Ez egy 75% -ban genetikailag meghatározott változás a térdízületben, amikor a patella helyzete elmozdul magához az ízülethez képest, ami súlyos fájdalmat okoz a kutyában. Ennek a betegségnek a kezelése a probléma súlyosságától függ. A kezdeti szakaszban a tulajdonosok csak a konzervatív kezelésre szorítkoznak, és jelentős javulást érnek el a kutya egészségében. A málták továbbra is teljesen normális életet élnek. Különösen nehéz helyzetekben a patella elmozdulásának problémáját sebészeti beavatkozás segítségével oldják meg.

Progresszív retina atrófia - Egy másik meglehetősen összetett örökletes betegség, amely a retina fotoreceptorainak megzavarásában nyilvánul meg és vaksághoz vezet a kutyában. A betegség diagnosztizálása meglehetősen nehéz. Az első dolog, ami megragadja a tulajdonos figyelmét, hogy a kutya rosszabbul kezd tájékozódni a sötétben.

Jelenleg a betegséget nem kezelik. A retina károsodásának mértéke és a betegség előrehaladási sebessége eltérő lehet, de általában minden, ebben a betegségben szenvedő kutya előbb-utóbb megvakul.

A fent leírt betegségeket genetikai vizsgálatokkal fedezik fel, és az önbecsülõ máltai tenyésztõk ezeket a teszteket termelõiknek végzik. Ha felelősségteljesen áll hozzá a kutya megvásárlásához, és nem akarja megtakarítani kedvence egészségét, mindenképpen kérdezze meg kiskutya vásárlása előtt, hogy a szülőket genetikailag tesztelték-e ezekre a betegségekre.

Hipoglikémia - alacsony vércukorszint okozta betegség. Ez megnyilvánulhat gyengeségként, kusza végtagokként, ingatag járásként, sőt ájulásként vagy rohamként. A kezelést a vércukorszint csökkentésének okainak azonosításával és normális szintjének helyreállításával végzik.

Allergia és atópiás dermatitis. Mint minden fehér kutya, a máltai is hajlamos az allergiára és az atópiás dermatitiszre, ezért óvatosnak kell lennie az etetés és a járás éles változásával az allergén növények virágzási időszakában.

Ugyanakkor maguk a málták hipoallergén kutyák, és ajánlottak e betegségben szenvedők megtartására, amely a máltai lapdogok szőrzetének sajátosságával jár együtt. Hajuk nagyon hosszú, ugyanakkor nem tartalmaz aljszőrzetet és egyáltalán nem hámlik.!

Folyamatosan máltai "Kiáltás". Könnyek vannak a szemükből. Ezen könnyek miatt barna csíkok jelennek meg a szem alatt. Ennek elkerülése érdekében minden nap száraz, tiszta törlőkendővel törölje le a szemét. Hetente legalább egyszer meg kell tisztítania a fülét is. A fülek nagyon kényesek, ha a kutya megfagy, vagy víz kerül a fülekbe, akkor középfülgyulladás alakulhat ki, amelyből a kutya végül elakad. Meglehetősen nehéz gyógyítani a középfülgyulladást. Gyakran megismétlődik, ezért jobb, ha előre gondoskodunk a következmények megszüntetéséről.

funkció

karakter

A máltai nagyon jól nevelt kutyák. Nagyon hűségesek a gazdájukhoz. Megpróbálják nyomuk nélkül átadni nekik minden szeretetüket és szeretetüket, amit cserébe elvárnak. A lapdogok nagyon szenvednek, ha nem kapják meg a megérdemelt figyelmet. Ezek a kutyák kiváló barátként szolgálnak minden gyermek számára. Hiszen ők maguk sem idegenkednek attól, hogy ismét aktívak legyenek, játszanak a gyerekekkel. A magány nagyon nehéz a máltai emberek számára. Már egészen kicsi kortól meg kell őket tanítani arra, hogy egyedül maradhatnak. Ha ez nem történik meg, akkor megbolondítják a szomszédokat ugatásukkal, ha a tulajdonosnak legalább egy időre el kell mennie.

A máltai lapdogok meglehetősen könnyen megtalálják a közös nyelvet más háziállatokkal, de óvatosak lesznek az idegenektől. Kicsinyített méretük ellenére a máltai kutyák mindig kétségbeesetten próbálják megvédeni szeretett gazdájukat az emberek vagy más állatok fenyegetésének legkisebb gyanúja esetén. Máltai - bátor kutyák, kis testben "láncolva".

Nyáron a lapdogok imádják a hosszú sétákat az utcán. Aktívan játszanak egy labdával vagy bottal. Nedves időben jobb korlátozni a sétát. A kutya megfázhat, következményekkel jár, ha nem veszik észre. Télen szintén nem érdemes sokáig velük sétálni. A kutyáknak nincs meleg aljszőrzetük, és hidegek lesznek. Télen sót szórnak az utcára, amely a párnákba ehet, és megeheti a bőrüket.

Ennek ellenére nem szabad ilyen kutyát szereznie, ha nagyon kicsi gyerekek vannak a házban. Gyakran összetévesztik őket puha játékokkal, és véletlenül megsérthetik őket, az erő kiszámítása nélkül. A máltai kicsi, törékeny végtagokkal és csontokkal rendelkezik. Nagyszerű barátok lesznek egy hét évesnél idősebb gyermekkel.

funkció

Oktatás és képzés

A máltai lapdogok könnyen felajánlják magukat bármilyen képzésben. Előfordulhat, hogy más fajtáknál nem rosszabb parancsokat hajtanak végre. Erre példa ezen kutyák cirkuszi teljesítménye. Itt bemutatják intelligenciájukat és tehetségüket, azt a képességüket, hogy a hátsó lábukon járhatnak, a gyűrűkön átugorhatnak, tartást tartanak és még sok minden mást.

Kétségtelen, hogy a máltaiok teljesen alkalmatlanok a vadászok vagy őrök szerepére, mivel nem erre a célra tenyésztették őket, és nem rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, mint például a vadászó tacskók vagy az őrpásztorok. Az ilyen kutyák azonban jól díszítik bármely lakás vagy ház belsejét, amire valójában szánják őket.

A malteza előnyei és hátrányai

A fajta előnyei

 • Nagyon szép;
 • Nagyon vidám és vidám öregségig;
 • Minden családtag kivétel nélkül szeretett, nagyon odaadó;
 • Okos, könnyen kiképezhető;
 • Ne okozzon allergiát.

A fajta hátrányai

 • A kabát ápolása időigényes és drága;
 • Rettenthetetlen és agresszív a nagy kutyákkal szemben;
 • Nem alkalmas kisgyermekes családok számára;
 • A szem „sír”;
 • Kis méretük miatt gondos kezelést igényelnek.


MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.