A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBolognai (olasz lapdog) leírás, a fajta jellemzői

Bolognai (olasz lapdog) leírás, a fajta jellemzői

lapdog

bolognai

lapdog
7.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

7.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

0,0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

A Bolognese a stílusról és a bájról szól. A hófehér miniatűr kutyák hasonlítanak az élő szőrös játékokra.Az olasz lapdog ideális lakásfenntartáshoz. Egy ilyen háziállat alkalmas felnőttek és gyermekek számára, bármilyen életkorban, vidám, hűséges, barátságos társat alkot.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta képviselői nem okoznak bánatot, éppen ellenkezőleg, örömet okoznak a tulajdonosoknak, emelik a kedvüket. Lapdog esetén a legmeggyőzőbb pesszimista is optimistává válik.

További nevek: Bolognese Bichon, olasz lapdog, olasz lapdog, olasz Bologna.

A fajta története

A bolognai haza Olaszország. Pontosabban, ennek a fajtának a kialakulása Bologna területén történt. Az olasz lapdog megjelenése a XII. Századra nyúlik vissza.

Legalábbis ebben az időszakban jelentek meg a miniatűr hófehér kutyák első említései, nagyon hasonlóak a francia lapdogokhoz.

A tisztesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy nincsenek pontos adatok a Bologna Bichon származásáról, őseiről. Ismeretes, hogy a fajta ősi, a középkori Olaszország adta a világnak.

Van egy verzió, amely szerint a modern bolognese közvetlen ősei a pigmeus uszkár és a máltai bichon.

Egy másik változat szerint a bolognai a mileszi mediterrán kutyáktól származott.

Mindenesetre az olasz lapdog csak a legjobb tulajdonságokat örökölte őseitől, ennek a fajtának gyakorlatilag nincs hibája.

A tizenötödik - tizenhatodik század nagy népszerűségnek örvendett a lapdogokban. A magas társadalom körében divatos volt ilyen háziállat. Azokban a napokban nem volt különösebb dekoratív kutya. Tehát a bolognai a hírnév csúcsára emelkedett.

A tizennyolcadik és tizenkilencedik században sok más miniatűr fajta jelent meg. Ennek eredményeként az olasz Bologna, mivel nem tudott ellenállni a versenynek, a kihalás szélére került.

A faj száma és népszerűsége helyreállt annak a ténynek köszönhető, hogy képviselői túlélték más országok területén.

A fajta hívei a 2000-es évek elején elérhették az olasz lapdog hivatalos elismerését és a nemzetközi nyilvántartásokba való bejegyzését, mint önálló fajt.

Fajta szabvány

bolognai

Első pillantásra a bolognaira úgy tűnik, hogy ez a kutya meglehetősen kövér. Valójában a fajta képviselői vékonyak. A dús kabát érdeme a térfogat és a levegősség. Bár a kecses testalkatú, a lapdog izmai jól fejlettek.

Egy felnőtt olasz lapdog növekedése 20-30 cm., súly kb 3-4 kg.

Közepes méretű, ovális koponyájú fejet tartanak középhosszú nyakon. Lógó fülek, hosszúak.

A szemek nem túl nagyok, kerekek, nem állnak ki. Szeme barna, szemhéja fekete.

Elölről a pofa négyzetesnek tűnik. Az orrnyereg egyenes. Az orr nagy, fekete. Gyönyörűen néz ki, szemben a hófehér gyapjúval.

Ollómarás, szintén nem tekinthető kullancs által hordozott hibának.

A testfelépítés négyzet alakú. A far széles, enyhe lejtéssel. A mellkas terjedelmes. A has kissé felhúzva. A háta egyenes, a karaj kissé domború. A farok közepes hosszúságú, a lapdog a hátára terítve viseli.

A lábak egyenesek, párhuzamosak. Átlagos hosszúság. Az izomzat fejlett. Ovális lábak, erős körmök.

A bolognai gyapjú vastag, hosszú, tapintású selymes. Ingyenes fürtök állnak rendelkezésre.

Színe fehér, foltok és foltok nélkül.

Karbantartás és gondozás

bolognai

Egy apró hófehér bolognai lakásban kell laknia. Természetesen lehetetlen ilyen szelíd kutyát tartani az utcán. Még a legkisebb helyiségben is van egy hely.

Gyakran ezek az aranyos háziállatok alszanak a mester ágyaiban vagy a nappaliban a kanapén. De jobb, ha a kutyának megvan a maga helye, saját ágya vagy háza, amely megvásárolható egy állatkereskedésben.

A Bolognese nem különösebben aktív. A séták kötelezőek, nem kell, hogy hosszúak legyenek. Ha a tulajdonosnak nincs ideje vagy lehetősége, akkor elég, ha 20-30 percet sétál a lapdoggal a ház közelében, vagy egyedül hagyja futni a saját, elkerített udvaron.

Ezért tartják a lapdogot ideális háziállatnak az idősek vagy a fogyatékkal élők számára.

A lapdog gondozásában a fő nehézséget a hosszú, hófehér, bolyhos kabát jelenti, amely fokozott figyelmet igényel. Egyébként nincsenek nehézségek. Az alábbiak a bolognai gondozáshoz szükséges eljárások:

 • Napi fésülés. Javasoljuk, hogy séta után fésülje meg a lapdog kabátját.
 • Hajvágás nem szükséges, ez a tulajdonos vágyától függ. Ha kutyaszalonba jár, a szakértők sokféle divatos frizurát kínálnak, amelyek megfelelnek a meghatározott fajtának. 30–40 naponta meg kell javítania a frizurát.
 • A mancsok párnáján a gyapjú hibátlanul nyírásra kerül.
 • A fürdőzés hetente egyszer zajlik. Ugyanakkor mosószereket használnak, amelyek megkönnyítik a fésülés további folyamatát, és fényessé teszik a bolognai kabátot. Ajánlatos kedvencét fürdeni zuhany alatt, havonta egyszer fürdésre van szükség.
 • Minden séta után mossa meg a mancsait, és törölje le a bundát nedves, természetes ruhadarabbal a lehetséges szennyeződések és por eltávolítása érdekében.
 • A fülek tisztítása 5-8 naponta szükséges, pamut törlőkendőket és az állatorvosi gyógyszertár alapjait használjuk. Fontos biztosítani, hogy ne legyen gyulladás vagy túlzottan halmozódjon fel a fülváladék. Ezek a fertőző betegségek tünetei.
 • Minden reggel finoman megtöröljük a szemünket. A lapdognál gyakran fokozódik a könnyezés, és ennek következtében sötét foltok vannak a szem alatt, ami nagyon csúnyán néz ki a hófehér gyapjú hátterében.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek. Készséghiány miatt forduljon szakemberhez, mivel a tulajdonos a nyírógép esetlen mozdulataival megsebesítheti a háziállatot.
 • Fontos, hogy kb. 10 naponta egyszer bolognai fogat mosson. Ez az eljárás eltávolítja a száj kellemetlen szagát, és megelőzi a fogbetegségeket.

Az olasz lapdog étvágya több mint jó, imád valami ízleteset könyörögni a háztartás minden tagjától.

Ez gyakran elhízáshoz és egészségügyi problémákhoz vezet. A tulajdonosnak gondoskodnia kell arról, hogy a háziállat ne essen túl, fontos meghatározni a helyes étrendet, a napi adagokat és garantálni a kiegyensúlyozott étrendet.

Bolognese válogatós az ételekkel kapcsolatban. A 4-5 hónapos kölyökkutyákat naponta 3-4 alkalommal kell etetni. A felnőtt lapdogokat napi két étkezésbe helyezik át.

A fajta képviselői hajlamosak az ételekkel szembeni allergiás reakciókra. Ezért ajánlott állatorvos segítségével felvenni.

Táplálhatja kész száraz ételeket és természetes termékeket is. Fontosak az ásványi és vitamin komplexek. Különösen olyan kölyökkutyák és fiatal kutyák számára, amelyek nem szűntek meg növekedni.

A gondozás és a karbantartás fenti feltételei természetesen szükségesek. De emellett csak szeretni kell a lapdogot. A tulajdonos szeretete simogatásban, figyelemben, törődésben nyilvánul meg. A kutyának szeretetteljes szavakra, hasmasszázsra vagy éppen a fül mögé kaparásra van szüksége.

Egészség

olasz

Az olasz lapdog átlagos élettartama körülbelül 14-15 év. Nincsenek különleges egészségügyi problémák, a test erős, az immunvédelem erős.

A Bolognese a helytelen gondozás, a rossz táplálkozás és a rossz öröklődés miatt is megbetegedhet. Sok betegség elkerülhető időben történő oltással, féregtelenítéssel.

Az állatgyógyászati ​​klinikán végzett éves megelőző vizsgálatok nagy jelentőséggel bírnak.
Az olasz lapdog tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvence a következő betegségekre hajlamos:

 • A könnycsatornák elzáródása (keratitis) - a könnyek szabadelvezetése zavart szenved, közvetlenül a kutya arcára folynak. A betegséget bőrpír és állandó könnyezés kíséri.
 • Allergia - az ételt gyakrabban figyelik meg.
 • A szem szaruhártyájának gyulladása - a látás teljes veszteségéig csökken.
 • Fogászati ​​betegségek - fogkőképződés, ínygyulladás.
 • Szubluxálás - a sérült szerv rendellenes elhelyezkedése a fiziológiai normához viszonyítva. Fájdalom és sántaság.
 • Emésztőrendszeri betegségek - volvulus, hasmenés, puffadás.

karakter

bolognai

Bolognese gyorsan megszokja a tulajdonosokat, elválaszthatatlanul kötődik az összes családtaghoz. A legnagyobb öröm a tulajdonos figyelme.

A magányt rendkívül nehéz elviselni. Ha a háztartás minden tagja elmegy minden nap dolgozni vagy tanulni, akkor ajánlott nem egy, hanem pár lapdogot tartani. Ellenkező esetben az állat hiányozni fog és szenvedni fog.

A gyerekek számára a lapdog hűséges barát, játéktárs. A szülőknek meg kell tanítaniuk gyermekeiket arra, hogy megfelelően viselkedjenek egy miniatűr háziállattal, ne sértődjenek meg, ne szeressék és ne törődjenek vele. Ne feledje, hogy egy intelligens gyermek véletlenül megsebesíthet egy kis lapdogot.

Jól kijön más háziállatokkal, különösen a kutyákkal. A macska sem ellensége a bolognai. Ennél a kutyánál minél több a barát, annál jobb.

Óvakodik az idegenektől. Ha a lapdog tulajdonosa megbocsátja a szabadságjogokat, lehetővé teszi a szabad forgalmat, akkor egy idegen részéről elfogadhatatlan az arrogancia, az ismertség. A lapdognak időbe telik, mire megismerkedik és megbarátkozik egy idegennel.

Képzés és oktatás

leírás

A bolognesekre vonatkozó speciális képzés nem szükséges. A dekoratív beltéri kutyák célja nem védelem, vadászat stb. Egy ilyen háziállat egyszerűen örömet szerez a tulajdonosainak, emelve kedvüket.

Fontos megtanítani az olasz lapdogot a házban és zsúfolt helyeken való viselkedés szabályaira. Szocializációra is szükség van, hogy a kutya ne féljen az idegenektől, a járgányok mellett elhaladó járművektől.

Meg kell tanítani a bolognai egyszerű parancsokat: egy helyet, számomra nem lehet, ülni...

A fő szabályok az edzés során: változatosság, nem lehet türtőztetni, fizikai büntetés és durvaság hiánya, jutalmak használata finomságok és ragaszkodó szavak formájában.

Egy lapdog könnyen megtanítható különböző trükkökre. Ezért a fajta képviselőit gyakran a cirkuszi programok résztvevőinek tekintik.

Érdekes tények

 • Bizonyos frizurával és fésüléssel a bolognai púderszerűnek tűnik.
 • Számos, a 17. és 18. századból származó műalkotás (kárpit, festmény stb.) Az olasz lapdog fajta képviselőit ábrázolja.
 • A bolognai tulajdonosok között olyan híres személyiségek vannak, mint Mária Teréz osztrák, Nagy Katalin királynő, Madame de Pompadour, Frederico Gonzago herceg.
 • Az összes létező lapdogfaj közül az olasz lapdogot tartják a legnyugodtabbnak.
 • A 18. és 19. században a hajóskapitányoknak érdekes szokása volt. A világ körüli utazásokon olasz lapdogokat vittek magukkal.
 • Gyakran egy lapdognak "kis kutya" szindróma van. A kutya kezdi érezni magát a család fő tagjának, a ház úrnőjének.
 • A "Bolognese" nevet a fajtának Bologna városa tiszteletére adták, Olaszország ezen településén keletkeztek a meghatározott fajok, itt történt a fejlődése.
 • A XX. Század eleje kihalásba hozta az olasz lapdog fajtát. Belgiumból, Olaszországból, Franciaországból származó kinológusoknak sikerült feléleszteniük a bolognét. Az újjászületés a tenyésztési munkából indult, amelyben csak kilenc kutya vett részt

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

Az olasz lapdog nyugodtan nevezhető univerzális háziállatnak. Ez a cím teljes mértékben megérdemelt. A Bolognese tapasztalatlan emberek számára alkalmas.

Kiváló háziállat lesz gyermeknek, idős embernek, szülési szabadságon lévő anyának. A teljesen agresszív kutya nagy családokban jól kijön.

A fajta képviselői barátságosak, játékosak. Nem okoznak sok bajt, éppen ellenkezőleg, örömet és békét hoznak. Az olasz lapdognak szinte nincs hibája. A bolognai fő előnyeit és hátrányait az alábbiakban ismertetjük.

Előnyök:

1. Lakásfenntartásra alkalmas.
2. Nem igényel hosszú sétákat és súlyos fizikai megterhelést.
3. Gyönyörű külső.
4. Baráti beállítottság, agresszió nélkül.
5. Nem drága fenntartás.
6. Jól kijön a gyerekekkel.
7. Nem ütközik a háziállatokkal.
8. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Nem bírja a magányt.
2. Gyakran "kis kutya" szindrómát mutat.
3. Hízásra hajlamos.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.