A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBordeaux-kutya leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

Bordeaux-kutya leírása, jellemzői, a fajta jellemzői

Bordeaux

Bordeaux
7.7

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

5.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Hatalmas, erős, rettenetes kutya a Dogue de Bordeaux. De ne rohanjon megijedni, a heves megjelenést ötvözi a megfelelőség, a nyugalom és a barátságosság. Megfelelő nevelés mellett a de Bordeaux-i kutyák, ahogy gyakran nevezik, kísérő kutyák, hűséges háziállatok lehetnek.Egy ilyen kutya megbízható védő lesz tulajdonosának, vagyonának őre. Bordeaux pusztán a megjelenésével képes megijeszteni a hívatlan vendégeket, talán éppen ezért a fajta képviselői nagyon ritkán ugatnak, egyszerűen nincs szükségük rá.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A Dogue de Bordeaux a legrégebbi kutyafajta. Hazája Franciaország. A számos ős között van római harci kutya, spanyol alan (kihalt), asszír harci és vadászkutya.

Bordeaux-t használták az állatállomány őrzésére. Nehéz volt megbízhatóbb őrt találni, mert egy felnőtt dog meg bírta nemcsak a farkasok, hanem a medvék támadását is. Ezenkívül a fajta képviselői hentesüzleteket és más kiskereskedelmi üzleteket őriztek. Azokban a távoli időkben népszerűek voltak a kutyák, a medvékkel és a bikákkal vívott harcok. A Dogue de Bordeaux fajtájú gladiátor kutyák gyakran nyertek ezeken a véres versenyeken.

Az ókorban Franciaországban sokféle nagy kutya volt biztonsági és őrségi célokra. Francia masztiffoknak hívták őket. Lenyűgöző magasságú és nagy súlyú fajtákat termesztettek Franciaország délnyugati részén.

A Bordeaux-kutya története szomorú és örömteli tényeket egyaránt tartalmaz a fajta népszerűségének bukásáról és emelkedéséről. Nézzük nyomon Bordeaux kialakulásának útját dátum szerint:

 • 19. század közepe - a fajt hivatalosan elismerték.
 • 1863 - az első kiállítást a párizsi botanikus kertben rendezték meg, ami jelentősen növeli Bordeaux népszerűségét.
 • A 19. század vége - a népszerűség csökken, a fajta képviselőit nagyon ritkának tartják.
 • 1911 - elfogadják az első szabványt.
 • 1914 - Németország tiltakozott a közzétett szabvány ellen, és követelte a meghatározott fajta kettéosztását: a Dogue de Bordeaux fekete maszkkal az arcán és a párizsi kutya vörös maszkkal. Ugyanakkor a német kutyatenyésztők a fekete maszkkal rendelkező dogokat részesítették előnyben.
 • 1941-1945 - Bordeaux lakossága erőteljesen csökkent. Nem meglepő, hogy az ilyen nagy kutyáknak sok táplálékra van szükségük, és végül is abban a szörnyű háborús időszakban az embereknek maguknak sem volt mit enniük.
 • 1947-1949 - megnőtt a Bordeaux-i Dogue lakossága. A fő tenyésztési munkát a tenyésztők Franciaországban végezték.
 • 1991 - Bordeaux-i masztiffokat hoztak a volt Szovjetunió területére.
 • 1993 - a fajtiszta Dogue de Bordeaux-t mutatták be a moszkvai kutyakiállításon.

Fajta szabvány

leírás

A Dogue de Bordeaux egy hatalmas kutya, amelynek súlya elérheti a 80 kilogrammot vagy annál is nagyobbat. A felnőttek átlagos súlya 55-65 kg. növekedéssel 57-67 cm. Bordeaux testalkata nem egészen hétköznapi. Izmos, nagy és zömök. Jól fejlett izmok láthatók a test minden részén. A vastag bőr számos redővel megkülönböztető tulajdonságnak számít.

Széles, laza bőrű, erős, szinte hengeres alakú nyakán trapéz alakú, terjedelmes fej található. A fején mély, szimmetrikusan elhelyezkedő ráncok vannak. A ráncok mozgása alapján kitalálhatja az állat hangulatát. A lógó fülek kicsinek tűnnek a nagy fej és a széles koponya hátterében. A hegyek lekerekítettek, izgatott állapotban Bordeaux az arccsontokhoz nyomja a füleket.

A barna maszkú Bordeaux-nak világos szeme lehet, míg a fekete maszkúnak sötét a szeme. Ovális alakú. Tanulmányozó tekintet, ésszerű.

A pofa széles és rövid, mondhatni négyzet alakú. Az arccsontok kiemelkedőek. Az orr széles, enyhe ormányos orr megengedett. Az állkapcsok hatalmasak. A szemfogak nagyok, megengedett harapások - alulmaradtak a "hulladékkal".

A test erős, a háta széles. A has fel van húzva. A mellkasi széles és hatalmas. Lekerekített bordák. A lábak jól fejlettek és izmosak. Erőteljes mozgás.

A kabát rövid és feszes. A vörös minden árnyalata (mahagóni, izabella stb.) Monokróm színben megengedett. A lábakon és a mellkason kis fehér jelölések lehetnek. Az arcán fekete vagy gesztenyemaszk is található. Ha a szarvas színe, akkor a maszk teljesen hiányozhat.

Karbantartás és gondozás

leírás

E faj fogva tartásának ideális helye egy nagy vidéki ház, elkerített szomszédos területtel. Bordeaux lakhat lakásban is, de a kutyának és a háztartásnak is biztosan kevés lesz a helye. A madárház és a fülke szintén nem kívánatos, a helyzet az, hogy a kutyától távol, sőt láncon is unatkozni fog, dühös lehet, vagy eldöntheti, hogy méltatlanul büntették meg.

Bordeaux-nak napi sétákra és fizikai aktivitásra van szüksége. Szereti a szabadban lenni, de kerülje a közvetlen napfényt és a magas hőmérsékletet. A dognak képesnek kell lennie arra, hogy szabadon futhasson a nyílt térben. Zsúfolt helyen egy ilyen kutyát nem lehet kiengedni a póráztól, ezért megfelelő helyet kell találnia.

A Bordeaux-i Dogue energiatartalma meglehetősen alacsony. Ilyen háziállattal elég naponta 1-2 alkalommal járni. A tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy az élet első évében a Bordeaux túlzott fizikai megterhelése az izmok és a csontok fejletlenségéhez vezethet. Ebből az következik, hogy nagyon óvatosnak kell lenni a képzéssel kapcsolatban, ne terhelje túl a háziállatot. Naponta körülbelül egy óra elegendő a játékhoz.

A kiskutya vásárlásával együtt mindenképpen vegyen neki gallért, pórázt, vizet és ételtartókat. Szüksége lesz törölközőre, mosószerekre is. Jelöljön ki egy helyet a pihenésre és az alvásra.

Annak érdekében, hogy kutyája szép és egészséges legyen, ne feledkezzen meg a következő ápoló eljárásokról:

 • Hetente egyszer egy speciális gumikesztyű segítségével eltávolítjuk az elhalt hajat. A formázás során a fésülést hetente 3-4 alkalommal hajtják végre. Érdemes megjegyezni, hogy Bordeaux nagyon erősen elpusztult.
 • A bőr ráncai különös figyelmet és gondozást igényelnek. Nedves ruhával, nedves feldolgozás után szárazra kell törölni őket. Fontos továbbá a Bordeaux-i kutya gyakori fürdése és arcmosása naponta. Az ilyen kezelések megakadályozzák a bőrfertőzéseket és az irritációt.
 • Minden étkezés után törölje le a kutya arcát egy törülközővel. A túlzott nyálzás miatt a szalvétának vagy a törülközőnek mindig kéznél kell lennie. Legyen felkészülve arra, hogy háziállata minden fejhintással nyáladzik.
 • Rendszeresen mossuk a kutya fogait, vagy speciális csontokat vásárolunk erre a célra.
 • Növekedés közben levágjuk a karmokat, körülbelül 30-40 naponta egyszer.
 • 5-7 naponként megvizsgáljuk és megtisztítjuk a fülünket. Ha túlzott váladékozást vagy gyulladást tapasztalunk, konzultáljunk állatorvossal.

A Bordeaux-i Dogue hajlamos az elhízásra. Ennek oka a helytelen etetés, a túl nagy adag étel és az inaktivitás. A nagyállat tulajdonosának kiegyensúlyozott étrendet és létfontosságú kiegészítőket kell biztosítania.

Fontos a napi takarmányadag helyes meghatározása. Egy felnőtt dognak naponta kétszer kell ennie, és körülbelül 1,5-2 kg-ot kell ennie. étel. Az étrend körülbelül 50-60% -a fehérjetartalmú étel. A kutya táljában mindig tiszta, hűvös víz legyen.

Egészség

jellegzetes

A természet jó egészséggel ruházta fel a Bordeaux kutyát, de sajnos nem nevezhetők hosszú májnak. Bordeaux átlagosan 8-10 évet élhet. Annak érdekében, hogy egy ilyen fajtájú kutya a lehető leghosszabb ideig éljen, a tulajdonosnak figyelemmel kell kísérnie az egészségét, időben be kell oltania magát, megelőző vizsgálatokat és paraziták elleni kezelést kell végeznie. Fontos megismerni azokat a betegségeket is, amelyekre a meghatározott fajta hajlamos:

Nehéz szülés - A Dogue de Bordeaux kölykök nagy fejjel születnek, emiatt a generikus folyamat sok esetben nehéz, császármetszésig.
Dysplasia - elviselhetetlen fájdalom kíséri, sántaság, mozdulatlanság fordulhat elő a betegség utolsó szakaszában.
Onkológiai betegségek.
Szív-és érrendszeri betegségek.
Hyperkeratosis - patológia, amely akkor fordul elő, amikor a test túl sok keratint termel.
Epilepszia - görcsök, akaratlan bélmozgások jellemzik.
Entropion - csak műtét segíthet.

Érdemes megjegyezni, hogy a német dog de Bordeaux rosszul reagál a hőmérséklet-változásokra, az éghajlatváltozásra.

karakter

funkció

A főbb jellemvonások a bátorság, a derű, a társasági kapcsolat, a hűség, az éberség. Meglepő, hogy ilyen félelmetes megjelenéssel a Dogue de Bordeaux nagyon társaságkedvelő és szeretetteljes. De ha a helyzet megkívánja, ha például a tulajdonos van veszélyben, a hatalmas kutyát nem lehet megállítani. Azonnal a védelem felé siet, megmutatva erejét teljes dicsőségében.

Bordeaux végtelenül elkötelezett a tulajdonos és a háztartás minden tagja iránt. Kemény magányt és különválasztást tapasztal a tulajdonostól. Kedvenc elfoglaltsága, hogy a tulajdonos lábai előtt fekszik. Egy ilyen háziállat kész minden családtagot kísérni mindenhova. Szereti a vonzalmat, a simogatást, a bátorítást. Cserébe barátságát és szeretetét adja.

Nyugodtan bánik az idegenekkel, ugyanakkor kész bármely pillanatban reagálni egy idegen provokációira. Jól kijön a gyerekekkel, örömmel játszik és egyben védi őket. Nagy mérete miatt azonban akaratlanul károsíthatja a gyermeket, ezért a felnőtteknek figyelniük kell a kutya kommunikációját a gyerekekkel.

Bordeaux nyugodtan, agresszió nélkül bánik a kisállatokkal. Ugyanakkor megalapozza felsőbbségét, mindenkit uralva. Nem ajánlott nagy kutyákat tartani a dogban. A kutya agressziót mutat a potenciális vetélytársakkal szemben, különösen akkor, ha azonos nemű állatokról van szó. Ne feledkezzünk meg Bordeaux harci múltjáról sem.

Képzés és oktatás

funkció

A műveletlen Bordeaux nagy méreteivel sok problémát okozhat a tulajdonosnak. Egy ilyen kutyának korai szocializációra, megfelelő nevelésre és képzésekre van szüksége, lehetőleg tapasztalt kutyavezető irányításával.

4-5 hónaposan a kölyökkutyának el kell sajátítania az összes legegyszerűbb parancsot: üljön, nem tud, helyezzen stb. Séta során fontos a teljes engedelmesség, a nyilvános helyeken és a házban tanúsított magatartási szabályok ismerete.

Komoly edzéskezdésekor ne feledje, hogy a Dogue de Bordeaux inaktív állat, ezért a túl energikus tevékenységek gyorsan fárasztják a háziállatot. Egyszerre körülbelül egy-két órás edzés ajánlott. Ebben az esetben egy elfogadhatatlan durva hozzáállás kiabálás helyett dicséri a kutyát a parancs helyes végrehajtásáért.

Érdekes tények

 • A fajta népszerűsége drámaian megnőtt a "Turner és Hooch" film megjelenése után, ahol az egyik fő szerepet a meghatározott fajú kutya játszotta.
 • A bordeaux-i fajta a világ legnagyobb kutyáinak listáján szerepel.
 • Az ókori krónikák szerint egy Bordeaux harapása erősebb, mint három agár harapása.

A fajta előnyei és hátrányai

Bordeaux

Ha játékos és aktív kutyát szeretnél, a Dogue de Bordeaux nem az Ön számára. Ezek a nagyméretű kutyák nem tolerálják a hosszan tartó fizikai megterhelést. Igazi nehézsúlyúak, hatalmasak és rettenthetetlenek, de pihenés formájában az aktív játékokat részesítik előnyben, hogy pihenjenek a mester kanapéján, ha szerencséjük van, vagy a lábánál. Miután úgy döntött, hogy vesz egy dogue de bordeaux kiskutyát, először ismerkedjen meg előnyeivel és hátrányaival, ez segít a helyes választásban.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Nyugodt beállítottság, nem mutat indokolatlan agressziót.
3. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
4. Nem igényel hosszú sétákat és nagy fizikai megterhelést.
5. Jó egészség.
6. A gyermekek jó kezelése.

Hátrányok:

1. Drága tartalom.
2. Komoly képzést igényel.
3. Erőfeszítésre való törekvés.
4. Rosszul tűri a hőmérséklet-változásokat.
5. Túlzott nyálasodás.
6. Nehéz gondozás.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.