A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBobtail (óangol juhász) leírása, a fajta jellemzői

Bobtail (óangol juhász) leírása, a fajta jellemzői

régi angol

fajta
8.1

Gondoskodás

4.0 / 10

Egészség

6.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A Bobtail fajta képviselőinek legfontosabb megkülönböztető jellemzője és díszítése buja szőrzetnek számít. Ezek a kutyák olyanok, mint a nagy kitömött játékok. Sokan, akik nem ismerik a meghatározott fajtát, az emberek úgy vélik, hogy a bobtail nem rendelkezik nagy szellemi képességekkel.Valójában az óangol juhász nagyon okos, és nem is lehet másképp. Végül is eredetileg pásztorként használták, a pásztorkutya nem lehet hülye. A Bobtails ma már nagyon népszerű társként és dekoratív háziállatként.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A bobtails hazája Nagy-Britannia. Angolból lefordítva a fajta neve "rövid farok" -nak hangzik. Ezeket a kutyákat annyira elnevezték, hogy megjelenésük kezdetétől a farka megrövidült. A britek általában a bábfarkat óangoljuhászoknak nevezik.

Kezdetben a fajta egyetlen célja a gazdák állatállományának legeltetése volt. Feltehetően a bobtail az Egyesült Királyság középső részén alakult ki. Az ókorban Angliában sok termőföld volt, ebben a tekintetben a juhászkutyák nagyon népszerűek és igényesek voltak. Az okos kutya, aki jól figyelte az állományt, aranyat ért.

Az összes terelő kutya közül az óangol juhászkutya viszonylag fiatal fajnak számít. Az első információk róluk a XVIII. Ekkor a híres művész, Gainsborough festményén egy kiváló szőrű kutyát ábrázolt, amely egy bobtail másolata volt.

Nyomon követheti, hogy a fajta története hogyan alakult az évek során:

 • 1885 - a bobtailot hivatalosan elismerték. Ebben az elismerésben nagy szerepet játszott a fajtafajták szakértője - Lloyd Freeman. Ő volt az, aki pásztorként mutatta be az óangol juhászkutya a világnak.
 • 1888-ban Bobtail külön fajtaként regisztrálta az amerikai Kennel Club.
 • 1904 - az Egyesült Államokban az óangol juhászok rajongói megnyitják ennek a fajtának az első klubját.
 • A hatvanas évek - a huszadik század hetvenes évei - a bobtail kiváló színésznek bizonyult, a fajták képviselőinek részvételével filmeket vetítenek a képernyőkre, és a pásztorkutyák is számos televíziós műsorban, show-ban vesznek részt.

A modern bobtailok nem veszítették el pásztortehetségüket, de többnyire hű társak, barátságos háziállatok.

Fajta szabvány

fajta

Az óangol juhászkutya meglehetősen nagy, testes kutya, jól fejlett izmokkal. Az erő és az erő a test minden részén érezhető. Felnőtt növekedés 52-55 cm., súly kb 30-45 kg.

A tisztaság jól körülhatárolható. Egy magasan elhelyezett nyakon egy nagy, négyzet alakú fej nyugszik. Csepp fül, nem túl nagy. A homlokgerincek erősen kiemelkednek. Az ovális alakú szemek szélesek, nem nagyok. A megjelenés kifejező, barátságos. A szem színe előnyösebb a sötét, ez a színtől függ. A pofa tompa, széles és hosszú. Az orr fekete és nagy. Az állkapcsok szögletesek, hatalmasak. A szemfogak nagyok, ollós harapások.

A hát egyenes, enyhe magas hát van. A karaj széles, izmos, a bordák kiemelkedőek. A mellkasi erős. A legtöbb esetben az óangol fajta rövid farokkal születik. A farok dokkolása teljesen megtörténik, vagy hajlítás nélkül a hátsó szint alatt van.

A lábak rövidek a többi juhász fajtához képest. Erősen izmos, egyenes. A válla ferde, a csánk alacsony és jól fejlett. A jövedelmező ujjakat el kell távolítani. A mancsok nem túl nagyok, lekerekítettek, a párnák vastagok. Mozgáskor átrendezi a hátsó lábait, mint egy medve.

A bobtail haja bozontos, durva és hosszú. A fürtök nem megengedettek. Van egy vízálló aljszőrzet, amely megbízhatóan védi az állatot a széltől, a hidegtől és a természetes csapadéktól. A testen, a fején és a lábán van egy ilyen kabát. A fején szokás elöl fésülni a hajat, úgy, hogy a szemet szőr borítja. A test hátsó része észrevehetően teltebb, mint az eleje. A farok bőségesen el van borítva durva, dús hajjal.

A szőrzet színe meglehetősen változatos. A következő árnyalatok megengedettek:

1. Szürke-kék.
2. Kék márvány.
3. Fehér.
4. Kék, feketével.

Fehér vagy barna jelölés a testen és a hátsó lábakon nem megengedett.

Karbantartás és gondozás

leírás

Az óangol juhászkutya alkalmas beltéri és kültéri tartásra is. Hideg éghajlaton is a kutyák meleg fülkével ellátott házban élhetnek. Hosszú hajuk aljszőrzetükkel megbízhatóan megvédi a Bobtailot a hidegtől. De a forró nyáron a fajta képviselői könnyen hőgutát kaphatnak, ezért nem ajánlott hosszú ideig közvetlen napfényben hagyni őket. Ezenkívül lehetetlen madárházat telepíteni a napsütéses napra árnyék nélkül, vagy kályhapadot telepíteni a házba a fűtőberendezések mellé.

Ha a bobtail egy házban lakik, legyen helye alvásra és pihenésre, valamint étkezési terület étkezési tálakkal, vízzel. Ügyelni kell arra, hogy a tálban mindig legyen friss, hűvös víz, mivel a kutya gyakran szomjas a bolyhos szőrzet miatt. Játékokat is kell vásárolnia háziállatának, hogy azok felhasználhassák a fogak élezésére, és képesek legyenek elfoglalni magukat egyedül. Így a tulajdonosok dolgait nem érinti.

Az óangol juhászkutya nagyon aktív kutya, készen áll arra, hogy pihenés nélkül dolgozzon sok órát egymás után, ha szükséges. Ebből következik, hogy egy lakás mellett egy ilyen háziállatnak napi hosszú sétákra van szüksége. Gyalogláskor biztosítsa a bobtailot kocogással és elegendő fizikai aktivitással, különféle gyakorlatok formájában. Gondoskodjon a kerítésen kívüli aktív kutyasétáltatásról még a házban is.

Az óangol juhász gondozása során a legnagyobb figyelmet és erőfeszítést a fényűző kabátnak szentelik. A következő szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a kutya jól ápolt és szép legyen:

 • Hetente 3-4 alkalommal fésüljük át a gyapjút, a gondozó tulajdonos 30-60 percet tölt erre az eljárásra. A kiállítási kutyákat minden nap kefélik.
 • Nyáron ajánlatos egy rövid fodrászat a bobtail számára a túlmelegedés megakadályozása érdekében. Különösen, ha a kutya meleg éghajlaton él.
 • A bobtails szája körül gyakran elszíneződik a haj. Ennek oka a nem megfelelő gondozás. Az a tény, hogy a fajta hajlamos a túlzott nyálképzésre. Az ilyen kellemetlen eredmény megelőzése érdekében naponta többször meg kell mosnia a kutya arcát, különösen miután evett.
 • Különös figyelmet fordítanak a test és a farok hátára a fogmosás és a fürdés során. Ezeken a helyeken halmozódik fel a szennyeződés és keletkeznek koltysok.
 • Kéthetente fürdetjük a Bobtail-t, vagy még gyakrabban, ha az aktív séták során a kutya túlságosan koszos lesz. A régi angol tulajdonosok általában tapasztalt ápolónőkhez fordulnak, akik szakszerűen megtisztítják az állat kabátját.

Az állati szőrápolás nem minden olyan eljárás, amely elősegíti a szépséget és az egészséget. A bobtail tulajdonosának a következőket is meg kell tennie:

 • Hétnaponta mosson fogat ecsettel vagy speciális csontok segítségével, amelyek megrágják a kutyát.
 • Körülbelül 30-40 naponta vágja le a körmöket. Ennek az eljárásnak a gyakorisága attól függ, hogy a bobtail járás közben milyen gyorsan őrli le a karmát.
 • Hetente egyszer vizsgálja meg és tisztítsa meg a fülét egy állatorvosi gyógyszer oldatával és pamut törlővel. A hallójárat tisztításakor tilos tampont használni.

A közérzet, a megfelelő fejlődés, a gyönyörű, egészséges megjelenés nagyban függ a kutya táplálkozásától. Az óangol juhászkutya szárazon vagy természetes módon is tartható. A lényeg az, hogy a táplálék kiegyensúlyozott legyen, a takarmány jó minőségű legyen, és magát az etetést is egyidejűleg végezzék. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a vitaminokról, az ásványi anyag-kiegészítőkről és arról, hogy a nagy kutya étrendjének körülbelül 60-70% fehérjetartalmú ételt kell tartalmaznia.

Egészség

jellegzetes

Megfelelő gondozással és karbantartással egy bobtail körülbelül 11-12 évig élhet, egészséges megjelenéssel kedveskedve a tulajdonosnak. Ehhez időben be kell oltani és kezelni a külső, belső parazitákat.

Emellett egy gondoskodó tulajdonos, évente kétszer, rutinvizsgálatra hozza az állatorvosra az állatorvosi rendelőbe, amelynek során a szakemberek röntgenfelvételt és elemzést végeznek. Az ilyen vizsgálatok lehetővé teszik a betegség időben történő felismerését és a kezelés időben történő megkezdését.

Az óangol juhász tulajdonosának tisztában kell lennie azzal, hogy kutyája hajlamos a következő betegségekre:

 • Orr-garat rák - a betegség tünetei az orr vagy a szem egyoldalú váladékozása, az orrvérzés, az illat csökkenése vagy teljes elvesztése, a fogak fellazulása, a fang karmolása mancsokkal.
 • Puffadás - a puffadás következtében bekövetkező korai reakció esetén a kutya néhány órán belül meghalhat.
 • Epilepszia - görcsrohamok, görcsök, akaratlan bélmozgások kísérik.
 • Dysplasia - sántasághoz, súlyos fájdalomhoz vezet, az utolsó szakaszban immobilizáció léphet fel.
 • A könyök veleszületett elmozdulása - fejlődési rendellenesség, amelyet műtéttel lehet megszüntetni.
 • Szürkehályog - a szemlencse elhomályosulása.
 • Ataxia - az agy egy speciális részének funkcionalitásának megsértése. Ez az egyik legveszélyesebb betegség, amely sok esetben halállal végződik.
 • Veleszületett süketség.
 • Autoimmun hemolitikus anaemia - autoimmun mechanizmusok indulnak, amelyek a testsejtek, különösen a normális eritrociták megsemmisítésére irányulnak.
 • Progresszív retina atrófia - sok esetben a kutya teljesen elveszíti látását.
 • Tágult kardiomiopátia - pangásos szívelégtelenségben, tromboembóliás szindrómában, ritmuszavarokban nyilvánul meg.
 • Kriptorchidizmus - nem ereszkedő nemi mirigyek a herezacskóba.

A Bobtail egészségi állapotát illetően meg kell jegyezni, hogy a fajta nagyon érzékeny az olyan gyógyszerekre, mint az ivermektin. Használata következtében ataxia, hidegrázás és akár halál is előfordulhat.

karakter

pásztor

Lehetetlen megkülönböztetni az óangol juhászkutya közös jellemvonásait. Az emberekhez hasonlóan mindegyiknek megvannak a maga sajátosságai, szokásai, preferenciái. Vannak, akik komolyak és barátságtalanok, mások vidámak és társaságkedvelők, mások pedig mindig a figyelem középpontjába kerülnek, és nem szeretik a versenyt.

Ha megpróbálja kiemelni, mi a közös a bobtails jellegében, az az odaadásuk a tulajdonos és a háztartás minden tagja iránt. Ezek a kutyák szeretik a gyerekeket, mindig készek játszani velük, és minden helyzetben kiállnak a gyermek védelme érdekében.

Az óangoljuhász ereiben egy juhászkutya vére folyik. Éppen ezért kiváló őrzőkutya, gyorsan reagál az idegenek inváziójára a területén, időben figyelmeztetve a tulajdonosokat a meghívott vagy hívatlan vendégekre. A bobtail jól bánik más háziállatokkal, de mindig megpróbál mindenkit összehozni. Ilyen szokás a pásztorösztön miatt, az óangol arra törekszik, hogy még a háztartás tagjait is egy helyre gyűjtse, hogy mindenki a látóterében legyen.

Képzés és oktatás

jellegzetes

Egy óangol juhászkutya tulajdonosának tudnia kell, hogy kedvencei képzésre szorulnak. Ez nem nehéz, ha betartasz bizonyos szabályokat. Az a tény, hogy minden juhászkutya, beleértve a bobtailot is, megkülönbözteti a szabadság és a függetlenség vágyát. Annak érdekében, hogy egy ilyen kutya vitathatatlanul engedelmeskedjen és parancsokat hajtson végre, a tulajdonosnak az első napok óta meg kell mutatnia a háziállatnak, hogy ki a főnök a házban.

Az óráknak nyugodt légkörben kell zajlaniuk. Nem adhat engedményeket a kutyának, különben a kutya gyorsan megérti, hogy a tréner manipulálható. Legyen kitartó, de ne durva, hagyja, hogy a háziállat érezze akaraterőjét és magabiztosságát. Ha nincs elegendő készsége a terelő kutyák kezelésében, kérjen segítséget egy kutyavezetőtől, és vegyen részt tanfolyamokon az ő irányítása alatt, egy speciális helyszínen.

Érdekes tények

 • Régen Angliában volt egy törvény, amely szerint a pásztorkutyák tulajdonosai adót fizettek háziállataik után. Az adó összegét az állat farka hossza alapján határozták meg. A pásztorok, annak érdekében, hogy csökkenthessék ezt a kötelességet, a születés után azonnal kikötötték a kölyökkutyák farkát. Így jött létre a név - bobtail (rövid farok).
 • A Bobtails bármilyen légkörben képes jól érezni magát. Kabátjuk megbízhatóan véd a súlyos fagyok ellen.
 • Az óangol juhászkutya jellegzetes rekedt kérgű.
 • A Bobtails tehetséges színésznek bizonyult. Sok filmben láthatók. Sok rajzfilm hősei is lettek.
 • Az ókorban az állatokat legelő óangol juhászkutyákat a gazdák kéthavonta nyírták a juhokkal együtt.
 • Az otthonról való menekülés nem a bobtail jellege. Ez a kutya mindig arra törekszik, hogy a területén vagy valahol a közelben legyen, a pásztor nem szereti az önálló sétákat és utazásokat.

A fajta előnyei és hátrányai

bobtail

Az óangol juhászkutya teljesen alkalmatlan heverőburgonyára, inaktív és gyenge temperamentumú emberekre. Az ilyen kutyához gyakorlott vezetőre van szükség, aki élvezi a szabadtéri tevékenységeket és tudja, hogyan kell kezelni az őrző kutyákat. Ha érdekel egy bobtail, nézze meg előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Gyönyörű megjelenés.
2. A gyermekek iránti szeretet.
3. Kiváló őrzői tulajdonságok.
4. Teljesítmény és állóképesség.
5. Odaadás és jó természet.

Hátrányok:

1. Rosszul alkalmas lakásokban való tartásra.
2. Nehéz gondozás.
3. Nem bírja a magányt.
4. Napi hosszú sétákat igényel aktív játékokkal.
5. Hajlam sok betegségre.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.