A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákMoszkvai őrző fajta leírása

Moszkvai őrző fajta leírása

Moszkva

Moszkva
9.3

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A nagyméretű, hatalmas állkapocs félelmet és rémületet vált ki azokban az emberekben, akik nem ismerik ezeket a kutyákat. A moszkvai őrzőfajtáról beszélünk, amely évtizedek óta az egyik legnépszerűbb az oroszok körében.A fajta képviselőinek félelmetes megjelenése egyáltalán nincs kombinálva a jó természettel és a tulajdonos és az összes családtag, köztük a barátok és a közeli emberek iránti odaadással. Ez a tulajdonság megkülönbözteti a moszkvai fajt az egyéb típusú őrző kutyáktól.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A moszkvai őrző fajta nem rendelkezik nagy történelemmel, mivel rekordjait a huszadik század ötvenes évei óta végzi. Ezt a fajt katonai kutyavezetők tenyésztették, ezért az emberek és nem a természet erőfeszítéseinek köszönhetően jelent meg. A tenyésztési munkák során a következő fajtákat használták: Szent Bernát, kaukázusi juhászkutya és orosz Pied Hound.

Ezekben a fajokban voltak jelen azok a tulajdonságok, amelyeket az új szolgálati fajtához terveztek. Az ilyen kutya megrendelése a Szovjetunió vezetésének legmagasabb fokáról érkezett.

A moszkvai őrző létrehozásával kapcsolatos munka szinte azonnal megkezdődött a német hadsereggel folytatott kimerítő háború után. A moszkvai régió negyvenes éveinek végén, a Krasznaja Zvezda tenyészóvodában a katonai kinológusok foglalkoztak a szolgálati kutyafajta létrehozásával, amelynek tulajdonságai a következők: állóképesség, engedelmesség, magasság és súly, erő, túlélési képesség zord éghajlatban, biztonsági szolgálat.

A megjelölt tulajdonságokkal rendelkező kutyák keresztezésének köszönhetően a moszkvai őrző kutyát tenyésztették. Ez a fajta minden kérést teljesített, ennek eredményeként a tenyésztőknek sikerült teljesíteniük a kormány megrendelését. Nemzedékről nemzedékre mindezeket a tulajdonságokat teljes készletben továbbadták.

A moszkoviták magasabb rendűek voltak genetikai őseiknél. Például az új fajta mérete és aktivitása meghaladta a Szent Bernátokat. A kaukázustól eltérően a moszkovita kevésbé agresszív és engedelmesebb.

Jelenleg a fajta képviselőit használják őrszolgálatra. Ideális őrként hozták létre magukat. Sok családban a moszkvai őrzőkutya csak odaadó barát, társ és háziállat.

Fajta szabvány

leírás

Nagy, izmos, mozgékony, széles felépítésű és hosszúkás testű kutya - ez a moszkvai őrző. Felnőtt növekedés 66-68 cm., súly - 45-55 kg. A szukák észrevehetően alacsonyabbak a hímeknél mind magasságukban, mind súlyukban. Testalkatuk kecsesebb.

Egy nagy fej egy izmos, nem túl hosszú nyakon nyugszik. Lógó fülek, kis méretű. A homlok kissé domború. A sötét szemek kerekek és közepes méretűek. A tekintet nyugodt, figyelmes.

Miután találkozott a moszkvai őrző tekintetével, azonnal meg fogja érteni, hogy ez a kutya 100% -osan bízik képességeiben. A pofa tompa és széles. Az orr nagy és fekete. Az állkapocs masszív, széles, a fogak nagyok és erősek. Ollós harapás.

A test kissé feszített, terjedelmes. Háta széles és egyenes. A marmagasság jól fejlett, magas és hatalmas. A has közepesen fel van húzva. A mellkas széles és mély. A lábak egyenesek, párhuzamosak. A mancsok nagyok, oválisak. A mancspárnák vastagak és húsosak. Nyereséges ujjak jelenlétében amputálásuk szükséges. A farka vastag, hosszú.

A szőrzet közel van a bőrhöz, vastag és hosszú. Durva tapintású. Díszítő haj különösen kifejezett a hímeknél, megfigyelhető a tollak formájában a lábakon és a nyakon sörte formájában. Az aljszőrzet fejlett, ennek köszönhetően a moszkvai őrzőkutya képes túlélni a súlyos fagyokat.

A szőrzet színe vöröses-pezsgő és foltos lehet. A második színben különböző foltok megengedettek: fekete, piros, sable. A fő feltétel, hogy a foltok piros színűek legyenek. Szükség van egy fehér színre a mellkason, a végtagokon és a farok végén is. A sötét maszkkal, védőszemüveggel és fekete füllel rendelkező kutyákat részesítik előnyben.

Karbantartás és gondozás

leírás

A hideg éghajlatú területeken a moszkvai őrzőkutya elsősorban azért értékelhető, mert képes súlyos fagyban dolgozni. Vastag szőrzet és gazdag aljszőrzet védi a kutyát a hidegtől és a széltől. Tehát az utcán tarthat egy moszkvait, egy nagy, meleg fülkével ellátva. Ha a kutya madárházban él, a kerítésnek tágasnak kell lennie, nem huzatban vagy perzselő nap alatt.

A moszkvai őrző tartásának ideális lehetősége egy nagy privát udvar. Ez nem azt jelenti, hogy egy ilyen kutyát nem szabad házban vagy lakásban tartani. Természetesen a ház lakói kényelmetlenséget fognak érezni a háziállat hosszú hajával és nagy méretével kapcsolatban. De ha megfelelően gondozza a kabátot és naponta sétáltatja a kutyát, akkor ezek a problémák megszűnnek.

Kiskorától kezdve a kiskutyát meg kell tanítani járni, a lehető legtovább a friss levegőn kell lennie, és szabad térben kell futnia. Annak érdekében, hogy a kutya ne unatkozzon a házban, vásároljon neki játékokat. Továbbá, a háziállatnak meg kell lennie a saját helyének ágyával, edényekkel és vízzel ellátott edényekkel.

Annak érdekében, hogy kutyája ápolt és egészséges legyen, készítsen készletet az állat gondozásához szükséges eszközökről és termékekről: fésűk, kefék, mosószerek, fül- és fogtisztítók, ollóval stb. A következő gondozási eljárásokra van szükség:

 • A moszkvai őrző gondozásának fő eljárásai azok, amelyek a kabáttal kapcsolatosak. Ha sokáig nem fésüli meg az ilyen kutyát, bozontosnak, ápolatlannak és sok szőnyegnek tűnik. Ennek megakadályozása érdekében hetente 3-4 alkalommal kell megmosni a kutyát. A moltási időszakban ezt az eljárást minden nap elvégzik. Ebben az esetben ajánlott egy slicker és furminator használatával teljesen megszabadítani az állatot az elhalt szőrtől és az aljszőrzettől. Annak érdekében, hogy az ilyen eljárások különösebb bonyodalmak nélkül történhessenek, a kiskutya korától kezdve tanítsanak egy moszkovitát egy slickerre és egy ecsettel.
 • Évente négyszer fürödünk, ezt szezonális molesztáláskor kell megtenni. A fürdés akkor is szükséges, ha a kutya nagyon koszos. Minden séta után lemosom a mancsaimat a kedvencemnek. Havonta fürdetjük a kölyökkutyákat. A moszkovita nagyon szereti a természetes víztározókban csobbanni, ebben nem szabad akadályozni. Folyóban vagy tóban úszva megkeményedik és felszabadítja a felhalmozódott energiát. Érdemes megjegyezni, hogy a kutya mosószerekkel csak évente kétszer mosható, más esetekben sima vizet használunk.
 • Hetente egyszer megvizsgáljuk a füleket, és nedves ruhával eltávolítjuk a szennyeződéseket. Ha túlzott kénfelhalmozódást észlel, és kellemetlen szagot érez, sürgős segítséget kérjen állatorvosától.
 • Hetente egyszer megvizsgáljuk a szemünket. Ha bőrpír van, akkor főzhet egy gyenge tealevelet, megnedvesíthet benne egy pamutpárnát, és megtörölheti. Túlzott szemkibocsátás esetén mutassa meg a kutyát szakembernek.
 • Vágja le a körmöket havonta egyszer nagyméretű kutyák számára tervezett körömvágóval.

Ami a takarmányozást illeti, a moszkvai házőrzőnek van egy sajátossága, az a tény, hogy ezek a kutyák nagyon kedvelik a gyümölcsöket és zöldségeket. A tököt szeretem a legjobban.

Ez a tény nem tud örülni, sok hasznos vitamin van az ilyen ételekben. De egy növényi tápláléknál egy hatalmas kutya nem fog kitartani. A teljes növekedés érdekében a moszkvai házőrző étrendjének tartalmaznia kell húskészítményeket (2/3). Az ilyen kutyák ideális tápláléka a sovány nyers hús.

Egészség és betegség

leírás

Átlagosan egy moszkvai őrzőkutya 10-13 évet él. Ez egy szívós kutya, erős immunitással, de előfordulnak egészségügyi problémák. A fajta képviselői hajlamosak a következő betegségekre:

 • A csípőízületek dysplasia - Súlyos fájdalmat okoz az állatnak. Sántasághoz és mozdulatlansághoz vezet.
 • Elhízottság - a helytelenül összeállított étrend és az indokolatlanul nagy adag takarmány felesleges kilókhoz vezet. Az elhízás hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához és lerövidíti az állat életét.
 • Allergia - gyakran allergiás reakció lép fel a kozmetikumokkal és az ételekkel szemben.
 • Bőrbetegségek.
 • Emésztőrendszeri betegségek.

A betegség időben történő felismerése érdekében javasoljuk, hogy háziállatával évente 2 alkalommal menjen el állatorvosi rendelőbe rutinvizsgálatra, vizsgálatokra és röntgenvizsgálatra. Fontos továbbá, hogy kutyájának 6 havonta féreggyógyszert adjon. Tavasszal és nyáron minden hónapban kezeljük a kullancsokat és a bolhákat.

karakter

Moszkva

A moszkvai őrzőkutya nem ismer félelmet. Joggal nevezik ideális őrnek és testőrnek. Ha az ingatlan vagy a tulajdonos és a családtagok veszélyben vannak, a moszkovita készen áll arra, hogy heves harcot folytasson még erősebb felettesével vagy egyidejűleg több ellenféllel is.

A moszkvai őrzőkutya végtelenül a tulajdonosnak szentelt, mint a háztartás többi tagja. Nem emel ki egy kedvencet, mindenkivel egyformán bánik, és mindenkinek egyformán engedelmeskedik. Az ilyen kutya fő feladata a rábízott terület védelme. Ezért a fajta kölyökkutyák a szomszédos magánházak tulajdonosainak többségét érdeklik.

Jól bánik a gyerekekkel, türelmesen elviseli a gyerekek csínyeit. De a felnőtteknek nem szabad otthagyniuk a kicsi gyereket ekkora kutyával, ő akaratlanul is árthat a babának, ha a mancsával nyomul vagy lép. Télen a felnőttek felügyelete alatt egy erős kutya szánon lovagolhat a gyerekekkel, szánkóként tevékenykedik.

A moszkvai őrzők bizalmatlanul kezelik az idegeneket, megpróbálják követni az idegen minden mozdulatát. Az emberek iránti agresszió csak igazolható. A kutya akkor ad hangot, amikor valóban szükséges, soha nem hiába ugat. Barátságosan viselkedik más háziállatokkal, nem ütközik különösebben.

Képzés és oktatás

leírás

Mint minden nagy kutya, a moszkvai őrző is képzést igényel. Megfelelő nevelés és időben történő szocializáció nélkül nem lesz könnyű megbirkózni egy nagy kutyával, engedelmességet elérni tőle.

Három hónapos korában a kiskutyának el kell sajátítania a házban és a nyilvános helyiségekben való viselkedés szabályait. Ismerje meg a legegyszerűbb parancsok végrehajtásának módját: hely, ül, fekszik, nem engedélyezett stb.

Genetikailag a moszkvai őrzőnek őrző és védő ösztöne van. Ezért egy ilyen kutya nem igényel speciális képzést ebben az irányban. A legfontosabb az, hogy átmegyünk vele egy engedelmességi tanfolyamot, és megtaláljuk a kölcsönös megértést a háziállattal. Ha nem bízik képességeiben, kérjen segítséget egy kutyavezetőtől.

Érdekes tények

 • A szabvány szerint a moszkvai őrzőnek hosszú hajúnak kell lennie. Valójában ennek a fajnak sok fajtatiszta egyede hullámos lehet, mint Szent Bernard kabát, vagy bolyhos, mint a kaukázusi juhászkutya.
 • A moszkvai őrző kutyák kiváló úszók, nagy örömmel úsznak a tározókban.
 • A moszkvai őrző kutya 1/600 másodperc alatt képes azonosítani a zaj forrását.
 • A mazsola vagy a szőlő fogyasztása veseelégtelenséget okozhat a fajtában.
 • A moszkvai őrzőkutya kezelő tenyésztési munkája során különféle kísérleteket végeztek az új fajta megjelenésével. Például a kölyökkutyáknak dokkolták a farkukat és a fülüket, de az ilyen lehetőségeket nem hagyták jóvá.

A fajta előnyei és hátrányai

Moszkva

Miután úgy döntött, hogy tenyészállata fajtatiszta kutya, válassza ki a neked megfelelő típust. Ha elegendő ideje van arra, hogy kutyájának szenteljen, ha van akaraterője és képessége arra, hogy nagy állatot tartson, figyeljen a moszkvai őrzőre. A fajta fő előnyeit és hátrányait az alábbiakban vázoljuk.

Előnyök:

1. Kialakult védő és védő ösztönök.
2. Odaadás, félelmetlenség.
3. A gyermekek iránti szeretet.
4. Egyensúly.
5. Kisállat-barát.
6. Ritkán ugat.
7. Jó egészség.
8. Képes ellenállni a súlyos fagyoknak.
9. Madárházban tartható.

Hátrányok:

1. Nehéz gondozás.
2. Drága tartalom.
3. Makacsság, uralmi vágy.
4. Napi sétákat igényel a lakásban.
5. Az elhízásra való hajlam.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.