A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBrazil bulldog (campairói bulldog) fajtaleírás

Brazil bulldog (campairói bulldog) fajtaleírás

leírás

Brazil bulldog

fajta
7.4

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

4.0 / 10

Tevékenység

9.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

6.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Brazília egyik vagyona a "Brazil Bulldog" kutyafajta. Ez a nagy, félelem nélküli, rendkívül erős állat félelmetesnek tűnik, és szerepel a világ legveszélyesebb fajtáinak listáján.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Vita van erről, mert a tulajdonos és a család minden tagja számára egy ilyen háziállat hűséges háziállat, testőrként és őrként működik.

Egyéb nevek: bulldog campeiro, buldogue campeiro

A fajta története

A campairói bulldog szülőhelye Brazília. E fajta történetének kezdete elvész a távoli múltban.

A modern brazil bulldog közvetlen őse a kihalt "óangol bulldog" fajta. Az európai országokból érkező bevándorlók hozták Brazíliába a XVI.

Igazságosság kedvéért érdemes megjegyezni, hogy a Campeiro eredetéről két változat létezik:

1. Az európai tenyésztők az óangol bulldog génjeinek felhasználásával angol bulldogokat és bullterriereket tenyésztettek. Később ezeket a fajtákat hozták Brazíliába. Területén a természetes szelekció eredményeként egy új kutyafaj keletkezett, az úgynevezett brazil bulldog.

2. Az európai tenyésztők a XVI. Században, a tenyésztés folyamatában, keresztezték a spanyol és a portugál masztiffokat. A fejlesztés érdekében az óangol bulldog génjeit adták ehhez a masztiff keverékhez. A változások a XVII. Században történtek. A 19. század elején bulldogvérrel kevert masztiff mesztícokat hoztak Brazíliába, ahol őslakos pásztorkutyákkal párosodtak. Ennek eredményeként megjelent a campairói bulldog.

Bizonyos, hogy a brazil bulldogok tenyésztésének központja Mato Grosso do Sul állam volt.

Campeiro-nak tökéletes asszisztensnek kellett lennie az állatok tenyésztésével és levágásával foglalkozó gazdák számára. Ez nem egyszerű juhászkutya, egy ilyen kutya képes irányítani mind a kismalacot, mind a hatalmas bikát.

Ritka esetekben a gazda csak egy bulldogot tartott, általában 4-6 állatból álló állományt. A bulldogok együtt dolgoztak, mindig elérték céljaikat. Visszaküldhették a bikákat, teheneket a karámba, vagy a vágás során állatokat tarthattak.

A campeiro népszerűsége a legmagasabb szinten volt. A huszadik század csökkentette a bulldogok populációját a gazdaságokban. Tény, hogy ebben az időben törvényt fogadtak el, amely szerint a kutyákat nem lehet segédként használni a vágóhidakon.

A brazil bulldogok populációja annyira csökkent, hogy a fajta a kihalás szélén áll. A szomorú tényt az is megkönnyítette, hogy a harci és őrző kutyák aktívan importálták Brazíliába a huszadik század második felében.

A fajta helyreállításával kapcsolatos komoly munka csak 1980-ban kezdődött. Ralph Schein volt az első, aki megkezdte fejlődését. A brazil bulldogok más ismerői követték példájukat.

2001-ben a Campeiro Bulldogot hivatalosan elismerte a Brazil Kinológiai Szövetség. De a kutyakezelők nemzetközi szövetségei nem tartják önálló fajtának a brazil bulldogot.

A volt Szovjetunió országaiban a campeiro nem elterjedt. Általában ez egy meglehetősen ritka faj, a legtöbb képviselő Brazíliában és az Amerikai Egyesült Államokban található.

Fajta szabvány

fajta

Brazil bulldog - jól fejlett izmok, erős, erős csontok tulajdonosa.

A felnőttek súlya kb 35-45 kg., növekedés 48-58 cm.

Egy nagy fej lekerekített koponyával az izmos, nem túl hosszú nyakon nyugszik. A fül medál, viszonylag kicsi, háromszög alakú. Közepes méretű szemek.

A pofa rövid. Az orr meglehetősen nagy, nyitott orrlyukakkal.

Az állkapcsok erősek, szilárdak és szögletesek. Az alsó előrenyúlik. Az ajkak lecsüngő, de nem petyhüdt, vastagak, pigmentáltak. Mesial harapás. Erős fogak, fejlett szemfogak.

A haskör lekerekített. Rövid hát. A mellkas majdnem kerek, mély. A lényeg fel van húzva, a gyomor lapos. A farok közepes hosszúságú, ívelt, vastag, a vége felé keskeny.

A lábak közepes hosszúságúak, egyenesek, párhuzamosak, erős csontokkal és jól fejlett izmokkal. Szabad, energikus lépés. A brazil bulldog úgy sétál, mintha gázolna.

A campeiro kabátja rövid. Az őrszőr sima. Se kemény, se nem puha tapintású.

A szín eltérő lehet, csak a márvány nem megengedett. A leggyakoribb színek a következők: barna, őszi, csíkos.

Karbantartás és gondozás

campeiro

Szülőföldjén Campeiro az utcán élhet, egészségének károsítása nélkül, alkalmazkodik a helyi éghajlathoz. Más országok tekintetében, ahol éghajlati viszonyok súlyosabbak, ilyen kutyát nem lehet az udvaron tartani. Kényelmes lesz a házban vagy a madárházban, kényelmes, szigetelt fülkével. A rövid szőrzet nem védi a bulldogot a fagytól.

A campeiro lakásban tartása során figyelembe kell venni, hogy a fajta képviselőit megnövelt nyálképzés jellemzi. Ezenkívül a bulldogok alvás közben horkolnak és horkolnak. Ennek eredményeként a tulajdonosnak rendelkeznie kell egy szalvétával, és elfelejtheti a csendet. A tartalom néhány kellemetlenségét ellensúlyozza a Campeiro elhivatottsága, a család iránti hűsége.

Ha a brazil bulldog egy farmon dolgozik, akkor már rengeteg mozgása van. Más esetekben napi járás szükséges legalább napi 1-2 órában. A fizikai aktivitás meglehetősen magas, de a forró évszakban kerülni kell a túlzott háziállatok aktivitását, különösen a tűző nap alatt.

A brazil bulldog gondozása egyszerű. A háziállat nagyon igénytelen, de szigorúan be kell tartani a következő gondozási eljárásokat:

 • Hetente egyszer ecsetelje a kabátot az elhalt szőrszálak eltávolítására.
 • Havonta egyszer fürdünk meleg vízben, speciális, rövid szőrű kutyák számára készült termékek felhasználásával.
 • A fogak egészségének megőrzése érdekében a bulldognak állatgyógyszertárból vásárolt speciális csontokat adunk.
 • A szemeket és a füleket rendszeresen megvizsgálják és szükség esetén megtisztítják.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.

Az étel típusa lehet természetes vagy ipari. Az első esetben kész takarmány vásárlásakor biztosnak kell lennie abban, hogy tartalmazza a szükséges nyomelemeket és vitaminokat. Fontos, hogy a száraz táplálék alkalmas nagy fajták számára és a háziállat életkorának megfelelő legyen.

Ha természetes táplálkozási módot választott, akkor jobb, ha szakember segítségével megfogalmazza az étrendet. A bulldogok hajlamosak az elhízásra, ezért semmilyen esetben sem szabad túletetni egy ilyen kutyát.

Minden terméknek kiváló minőségűnek és frissnek kell lennie. Az alacsony zsírtartalmú húskészítmények képezik a természetes táplálkozás alapját. Emellett a Campeiro étrendjének tartalmaznia kell belsőségeket, gabonaféléket, zöldségeket, gyümölcsöket. Nagyon hasznos a fajta képviselői számára a csirke vagy fürj tojás heti 2-4 darab mennyiségben.

Tilos az édesség, hüvelyesek, füstölt hús, burgonya. Nem lehet etetni a háziállatot az asztal maradványaival.

A nap 24 órájában a bulldognak friss, tiszta vízzel kell rendelkeznie.

Egészség

fajta

Átlagosan egy brazil bulldog körülbelül 11-13 évig élhet.

Campeiro ritkán beteg és jó egészségnek örvend. Fenntartásához szükséges a bulldog számára aktív életmód, megfelelő fizikai aktivitás, megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás.

A campeiro tulajdonosa ne feledkezzen meg arról, hogy rutinszerű oltást, féregtelenítést és bőrparaziták elleni gyógyszeres kezelést kell végezni. Fontos, hogy kedvencét 10-12 havonta legalább egyszer állatorvoshoz mutassa rutinvizsgálat céljából.

Nem számít, milyen erős a brazil bulldog teste, sajnos előfordul néhány egészségügyi probléma:

 • A csípőízületek dysplasia - elviselhetetlen fájdalom, a mozgásképesség részleges vagy teljes elvesztése jellemzi.
 • A szív- és érrendszer betegségei.
 • Onkológiai betegségek.
 • Bőrbetegségek.
 • Allergiás reakció - az étel gyakoribb.

karakter

fajta

A brazil bulldog végtelenül elkötelezett tulajdonosának. Bármelyikben megvédi őt, még a legveszélyesebb helyzetben is. Ez egy bátor és félelem nélküli kutya, felkerült a világ legveszélyesebb fajtáinak listájára. Megfelelő oktatás és képzés mellett Campairo nemcsak az egész család megbízható őrévé válik, hanem barátjává, társaként a játékokban, társaként a sportolás során.

A Bulldog hű a gyerekekhez. Örömmel játszik, gyerekekkel fut és egyben véd. De nem számít, hogy egy ilyen háziállat kijön a gyerekekkel, lehetetlen egy nagy kutyát és egy kisgyermeket hagyni felügyelet nélkül.

Camppeiro különös buzgalommal őrzi területét. Óvatos és gyanakvó az idegenekkel szemben, de ok nélkül ritkán mutat agressziót. Ha egy idegen okkal kételkedik jó szándékában, a kutya azonnal reagál.

Azon a területen tartott egyéb állatokkal a brazil bulldog kijön. Nyugodtan és barátságosan viselkedik. Konfliktushelyzetek ritkán fordulnak elő, leggyakrabban a férfiak között. Versenyképes küzdelemben Campairo kíméletlenül el fogja érni a győzelmet. Bár minden kutya a maga módján egyedi.

Képzés és oktatás

brazil bulldog

A korai szocializáció és képzések elengedhetetlenek a brazil bulldog számára. Két hónapos kortól már be kell mutatni a kiskutyát a külvilágba, meg kell tanítani arra, hogy megfelelően viselkedjen otthon és nyilvános helyeken.

Amikor Campeiro 5-6 hónapos lesz, ideje elkezdeni a komolyabb edzéseket. De a kölyökkutyával ajánlatos játékos módon kivitelezni. Jobb, ha az általános képzési tanfolyamot kutyavezető irányításával veszi át a gyakorlótéren.

Megfelelő, engedelmes brazil bulldogot lehet nevelni, ha edzése progresszív, kitartó és aktív. Az edzés során szigorúan tilos fizikai büntetést alkalmazni. Az erőmódszerek nem járulnak hozzá a pozitív edzéseredményhez.

Egy jól nevelt, kiképzett brazil bulldog, energikus, erős kutya lévén, képes lesz a sportversenyek aktív résztvevőjévé válni. A fajta képviselői gyakran válnak győztessé, a vezetői vágy születésük óta a vérükben van.

Érdekes tények

 • A "Campairo Bulldog" elnevezést portugálul "rusztikus, vidéki bulldognak" fordítják.
 • A brazil bulldog kihalt őstől örökölte az óangol bulldogot, hatalmas erővel és képességgel, hogy kezelje a 300–400 kg súlyú szarvasmarhákat.
 • Egy ilyen kutya nélkülözhetetlen asszisztens volt a vágóhídon. A disznókat a fülénél fogva tarthatta, míg a vágások elvégezték a dolgukat.
 • Campeiro mesterségesen alkalmazkodott Dél-Amerika éghajlati viszonyaihoz.
 • Az állattartó telepeken dolgozó brazil bulldogoknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy mentoráltjaik nem térnek el az állománytól. Ha szökevényt találtak, a bulldogok visszahozták, legyen az tehén vagy dühös bika.
 • A volt Szovjetunióban nincsenek olyan bölcsődék, ahol brazil bulldogokat tenyésztenének. Kiváló törzskönyvű fajtatiszta Campeiro kölyökkutyáért Brazíliába, Amerikába kell mennie.

A fajta előnyei és hátrányai

brazil

A brazil bulldog mindig a vezető szerepre törekszik. Gyakran mutat makacsságot, ha észreveszi a tulajdonos engedékenységét, azonnal kihasználja azt, és nem engedelmeskedik. Egy kontrollálhatatlan kutya, olyan agresszióval és olyan erősséggel, mint egy Campairo, veszélyesvé válik mind másokra, mind pedig a tulajdonosra nézve.

Ha nem bízik képességeiben, jobb, ha nincs háziállata brazil bulldog formájában. Ha "vezetővé" válhatsz számára, akkor ez a kutya neked való. A végső döntéshez nézze meg a fajta fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Kitartás, erő.
3. Egyszerű karbantartás.
4. Jó egészség.
5. Őrzőkutya minőségek a legmagasabb szinten.

Hátrányok:

1. Túl agresszív.
2. Hajlam az uralkodásra.
3. Elég sok fizikai aktivitást igényel.
4. Az elhízásra való hajlam.
5. A makacs természet miatt nehéz edzeni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.