A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákFila Brasileiro (brazil Fila) fajtaleírás

Fila Brasileiro (brazil Fila) fajtaleírás

fila

Fila Brasileiro

brazil
7.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

3.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

4.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

5.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A brazilok büszkék a Fila Brasileiro nevű nemzeti fajtájukra. Ezek a kutyák tehetségesek nagy ragadozók, különösen jaguárok vadászatára. Kiváló őrzéssel, őrzéssel, harci tulajdonságokkal is megkülönböztetik őket.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A brazil fila azért él, hogy megvédje azokat, akiket szeret. És csak azokat szereti, akikkel ugyanazon a területen él. Karaktere nagyon összetett, idegenek, felnőttek és gyerekek egyaránt, mondhatni utálja. Fila nagyszerű kutya az egész család számára, de tiszteletet igényel.

A veleszületett agresszió magas szintje, erős temperamentuma, nagy mérete, ereje miatt a Brasileiro az egyik legveszélyesebb fajta a világon.

Egyéb nevek: fila brasileiro, fila brasileiro, brazil masztiff, brasileiro.

A fajta története

Fila brasileiro szülőföldje Brazília. Nincs pontos információ a kutyák származásáról. De számos változat létezik:

1. A brazil Filát tenyésztették rabszolgák őrzésére és szökevényekre. Ezenkívül a nagy kutyát nagy ragadozó állatok, köztük jaguárok vadászatakor használták. Phil ősei: Angol Bulldog, Bloodhound, Mastiff. Az elsőtől örökölt makacsság és erőszakos hajlam, a másodiktól kivételes szaglás, lelógó bőrredők és melankolikus megjelenés. A masztiff átadta örököseinek egy nagy testalkatú koponyát.

2. A második változat szerint a brasileiro ősei a fila terseirense (kihalt faj) és az angol mastiff.

3. 1938-ban a Brasileiro tisztelői a fajta javítása érdekében egyesültek egy országos kongresszuson. Ennek az egyesületnek a központja Rio de Janeiróban volt. Az 1946-os kongresszuson részt vevő kinológusok a fajta számos képviselője között az ideális, véleményük szerint mintát választották.

Ő lett a brazil fila mércéje, amelynek egyenlőnek kellett lennie a többi rokonával. Az ősöket illetően felsorolásuk több Brazília területén élő fajtából állt, amelyek több mint egy évszázadon át tenyésztők ellenőrzése nélkül keresztezték egymást.

A brazil fila 1992-ben lépett be a volt Szovjetunió területére. Elsőként az orosz moloszi műértők ismerkedtek meg a fajtával. Oroszországba hoztak egy pár brasileirót, utódaik kezdetét képezték ezen kutyák tenyésztésének a volt Szovjetunió országaiban.

Fajta szabvány

Brazil fila

A brazil Philae megjelenése megfelel a moloszoid család minden tagjának. Erős csontja, téglalap alakú testalkata, harmonikus és arányos. Mozgékony és gyors fajta, annak súlyos formái ellenére.

A fő megkülönböztető tulajdonság a bőrráncok nagy száma és az arcon mindig szomorú kifejezés.

A szukák sokkal kecsesebbek, mint a hímek, mind magasságukban, mind súlyukban alacsonyabb rendűek. A szabvány szerint a felnőttek növekedésének kell lennie 60-75 cm., súly kb 40-50 kg.

A testtel arányos, nagyon nagy, nehéz fejet viszonylag rövid, erőteljes, bőrön átfolyó nyakkal viselik. A fülek V alakúak, lógóak, nagyok. A végek lekerekítettek, tövükön szélesek. A koponya széles, felül kissé domború.

A szem mandula alakú, közepes méretű. A szem színe összhangban van a kabát színével. Barnától sárgáig megengedett. A legtöbb brasileirónak megereszkedett szemhéja van. Hozzájárulnak Phil melankolikus megjelenéséhez.

A pofa terjedelmes, mély. Kicsit rövidebb, mint a koponya. A homlok és a pofa átmenete enyhe. Elölről nézve szinte láthatatlan. Az orr "római", kissé ívelt. Az orr nagy, fekete, jól nyitott orrlyukakkal.

Az állkapcsok hatalmasak. A fogak erősek, szélesek és élesek. Tökéletes ollós harapás. A fogómarás nem számít hibának.

A test erőteljes, vastag, laza bőrrel rendelkezik. A hátsó vonal egyenes. A has vonala enyhe emelkedéssel a hát felé. A karaj mély és rövid. A mellkas mély, a szegy jól körülhatárolható.

Közepes farok. Az aljnál széles, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Elég hosszú, enyhe hajlítással. Futáskor izgatott állapotban a brasileiro farkát magasra viszi, ebben a helyzetben a kanyar jól látható. Elfogadhatatlan, ha a farok a hátán lekerekített.

A végtagok csontjai erősek. A hátsó részek kevésbé nehézek, mint az elülsőek. A lábak hosszúak, párhuzamosak.

A mancsok oválisak. A jövedelmező ujjakat eltávolítjuk. A mancspárnák szélesek, vastagok.

A bőr vastag, laza, sok bőrredővel, harmatfolt.

A szőrzet rövid, sima és sűrű. Szorosan illeszkedik a testhez.

A brazil fila színe bármilyen egyszínű lehet, a fehér, a szürke kivételével. Csíkos színű, sötét vagy világos csíkokkal megengedett. Enyhén fehér jelölések lehetnek a mellkason, a farokon és a lábakon. Foltos, foltos színek nem megengedettek.

Karbantartás és gondozás

Brazil fila

A szűk lakás nem a legjobb megoldás egy brazil Phil megtartására. Nem ajánlott egy ilyen aktív kutyát sem láncon tartani. Ha magánháza van, személyes telekkel, akkor a brasileiro tökéletes, mint háziállat. Rendezzen neki egy tágas sétát az udvaron egy nagy fülkével vagy házzal, ezek ideális körülmények lesznek a fogva tartáshoz.

Fila természetesen lakhat a lakásban is. Ugyanakkor fontos, hogy minden nap kétszer járjuk. Minden sétának legalább egy órának kell lennie. Reggel és este séta ajánlott. Így a kutya gyorsan megtanul megbirkózni természetes szükségleteivel egy bizonyos időben az utcán.

Egyes tulajdonosok attól tartva, hogy a filájuk éjszaka megfagy az utcán, beviszik a háziállatot. Ennek eredményeként a háztartás minden tagja, beleértve a kutyát is, kényelmetlenséget érez. Az a tény, hogy a brasileiro éjjel is szeret aktív lenni, mint más őrzők. Bezárva a házba, hangosan viselkedik, elrontja a háztartási cikkeket, és kéri, hogy menjen ki a szabadba.

Nem kell attól tartani, hogy a kutya fázik, a fajta képviselői képesek ellenállni a hőmérsékleti eséseknek, szőrzetük véd a hőtől és a hidegtől.

A brazil Fila külső egészségét és szépségét a következő eljárások támogatják:

 • Elég, ha a brasileirót hetente 1-2 alkalommal fésüljük ki ecsettel, eltávolítva az elhalt szőrszálakat. A fajta képviselőinek öntése nem különbözik a bőségtől, így nincs szükség különös gondozási változtatásokra a moltási időszakban, kivéve talán még egy fésülés hozzáadását.
 • A gyakori fürdés nem ajánlott, mivel a vízkezelések eltörhetik azt a védőréteget, amelyet kutyája bőre áraszt. Ez a réteg nemcsak a hőmérsékletváltozásoktól, hanem a rovarcsípéstől is megvédi a filát. Tehát gondoskodjon a tervezett fürdőzésről évente 2 alkalommal. Ha a kutya nagyon koszos, akkor a háziállatot is meg kell váltani. A fennmaradó időben elég, ha nedves törülközővel megtörli a gyapjút, és séta után megmossa a mancsait.
 • Hetente kétszer mossuk Fila fogait a fogbetegségek megelőzése és a kellemetlen szag eltávolítása érdekében.
 • A fül a brazil Phil gyenge pontja. Ezeknek a kutyáknak gyakran gyulladása, fertőző betegségei alakulnak ki. A legtöbb esetben az oka az anatómiai jellemzők.
 • Szükség szerint töröljük a szemet, eltávolítva a reggeli váladék felhalmozódását. Rendszeresen megvizsgáljuk, hogy megváltozott-e a nyálkahártya színe, megváltozott-e a szemhéj szerkezete. Ha ilyen problémákat észlel, vagy túlzott váladékot talál, vegye fel a kapcsolatot állatorvosával.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.

A brazil fila étrendjének alapja a hús. Ennek a kutyának sok állati fehérjére van szüksége. Az étrend többi része gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből áll.

Zabkását vízben ajánlott főzni. Tálalás előtt húslevessel hígítjuk.

Természetes táplálkozáshoz vásároljon vitaminokat és ásványi anyag-kiegészítőket kedvence számára. Fontos, hogy a napi adagot több kis adagra (2-3) osszuk el, szigorúan meghatározott órákban adjuk ki.

Tiltott ételek, például káposzta, füstölt hús, savanyúság, hüvelyesek és édességek.
Hasznos tojást, halolajat, tenger gyümölcseit, túrót adni az étrendhez.

Egészség

brasileiro

A brazil fila nagy ellenálló képességgel rendelkezik az örökletes betegségekkel szemben. Egészsége erős, immunvédelme erős. De a tulajdonos támogatása nélkül a háziállatot veszélyeztetik a gyakoribb egészségügyi problémák.

Figyelnie kell a brazil napilap állapotát. A viselkedés bármilyen változása, étvágytalanság, laza széklet vagy több napos széklethiány a betegség jelzésére szolgálhat.

Ha évente legalább egyszer megelőző vizsgálatokon vesz részt az állatorvosi klinikán Phil mellett, időben észlelheti az egészségügyi problémákat és megkezdheti a kezelést. Ne felejtse el időben elvégezni az oltásokat, a bőr paraziták elleni kezelést és a féregtelenítést is.

Az erős immunitás ellenére a brasileiro hajlamos bizonyos betegségekre:

 • Ízületi dysplasia - olyan betegség, amely súlyos fájdalmat okoz az állatnak, részben korlátozza mozgását, az utolsó szakaszban a kutya teljesen elveszítheti mozgásképességét.
 • Emésztőrendszeri betegségek - puffadás, volvulus. A brasileiro gyomor szerkezete hozzájárul ezekhez a problémákhoz. A betegségek nagyon súlyosak, és néhány órán belül végzetesek lehetnek.
 • Szívkoszorúér-betegség.
 • Szembetegségek - csavar, századforduló.
 • Fülgyulladás és egyéb fülbetegségek.

karakter

brasileiro

A brazil Phil főbb jellemvonásai a határozottság, a nyugalom, a félelmetlenség, az idegenekkel szembeni intolerancia, a családja iránti végtelen szeretet.

Odaadóbb kutyát nehéz találni. A Fila mindig arra törekszik, hogy közel legyen a tulajdonosokhoz. Otthon, a háztartások társadalmában a brasileiro viselkedésével egy macskához hasonlít. Követni fogja, laposabbra hívja játékra. Ugyanakkor a háziállat irigylésre méltó toleranciát mutat. Ha a felnőttek elfoglaltak, akkor alázatosan várja a figyelmet.

Fila toleráns a gyermekek bohóckodása iránt is. Soha nem fog agressziót mutatni a családjában élő gyermek ellen. De egy ilyen kutyát nem szabad más gyermekek közelébe engedni. Fila agressziót fog mutatni még a szomszéd gyermeke iránt is, mivel ő idegen tőle.

A brazil fajta rendkívül magas agresszióval rendelkezik. Éppen ezért egyes országokban tilos e kutyák tartása. De Fila a haragot és az agressziót kizárólag idegenekre irányítja, életkoruktól függetlenül. Az idegenekkel szembeni reakciója összehasonlítható egy farkaséval.

Az otthonon kívül a brasileiro nyugodt, de a legkisebb veszélyre kész azonnal állni a tulajdonos mellett. Egy ilyen kutyát nem ijesztenek meg idegenek, még nagyon erős hangokat sem. Ismeretlen környezetben ugyanolyan magabiztos, mint az ismerős környezetben.

A brazil Fila őrző ösztöne a legmagasabb szinten van. A kutya mindenáron megvédi területét és családját. Az ilyen kutyát idegen nem tudja megközelíteni és megsimogatni, az ilyen próbálkozásokért drágán fizethet.

Fokozott agresszió figyelhető meg más kutyákkal szemben. Fila mindig az uralomra, a vezetésre törekszik. Dührohamban szinte lehetetlen megfékezni. Kevés kutyafajta képes ellenállni, nemhogy legyőzni a brazil masztiffot. Nem ajánlott más állatokat, például macskákat tartani ugyanazon a területen, mint a brazil.

Képzés és oktatás

Brazil fila

A kiképzés előfeltétele egy olyan agresszív kutya tartásának, mint a Fila Brasileiro. Ha helytelen ilyen kutyát nevelni, ha figyelmen kívül hagyja a szocializációját és nem vesz részt képzésben, irányíthatatlan állattá válhat, amely veszélyes másokra, sőt magára a tulajdonosra is.

Annak érdekében, hogy ne szakadjon meg, hanem éppen ellenkezőleg, a brasileiro és a tulajdonos közötti kapcsolat erősítése érdekében ajánlott magad edzeni, de tapasztalt kutyavezető irányításával, speciális helyszíneken.

A képzést az összes szabály szerint kell végrehajtani. Az egyik fő feltétel - a tulajdonosnak született vezetőnek, erős akaratú, megfelelő embernek kell lennie. Megfelelő nevelés mellett a brazil masztiff elkötelezett barát, megbízható őr lesz. Egy ilyen kutyának csak egy gazdája van, nem adható át más embereknek, ő nem fogja őket felfogni.

Filának szokása, hogy minden elvonja a figyelmét, ami edzés közben történik körülötte. A tanórák sikere érdekében ajánlott hangosan, sokat és tisztán beszélni háziállatával. Öltözz világos ruhába és hajts több mozdulatot, hogy a kutya figyelme kizárólag rád koncentráljon.

Érdekes tények

 • Az emberek azt mondják: "Hűséges, mint egy fila".
 • A kiállításokon a brasileiro túlzott agresszivitása nem tekinthető hátránynak, és a bíróknak nem ajánlott megérinteni a kutyákat, hogy ne provokáljanak.
 • A Fila nagy távolságokat képes megtenni nagy fáradtság nélkül, nemcsak az állóképesség miatt, hanem egy speciális teve-lépésnek is köszönhetően. A fajta képviselői egyidejűleg mozognak az egyik oldal két végtagjával. Ez a fajta megkülönböztető jellemzője.
 • Brazil Fila - a világ egyik legkifejezettebb agresszív viselkedési archetípusának tulajdonosa.

A fajta előnyei és hátrányai

fila

A brazil fajta nem minden embernek való. Gazdájának meg kell értenie e félelmetes kutyák jellemzőit. Az ilyen típusú főbb előnyöket és hátrányokat az alábbiakban ismertetjük.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Barátság a családtagokkal szemben.
3. Végtelen odaadás.
4. Kiváló őrszem, biztonsági tulajdonságok.

Hátrányok:

1. Túlzott agresszivitás.
2. Nehéz edzeni.
3. Napi fizikai aktivitást igényel.
4. Intolerancia más emberek gyermekeivel, felnőttekkel, állatokkal szemben.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.