A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákMagyar vizsla fajtaleírás és jellemzők

Magyar vizsla fajtaleírás és jellemzők

fajta

Magyar vizsla

leírás
8.

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

A magyar vizsla vadászkutyaként és társkutyaként vált híressé. A vizsla energiája és mobilitása irigyelhető. Otthon szeretetteljes, játékos, barátságos, de ha egyszer vadászik, szigorú, komoly kutyává válik, aki készen áll a vad fogására.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A magyar fajta képviselőinek éles szaglása van, amely lehetővé teszi számukra, hogy pontosan dolgozzanak az ösvényen, kiváló állóképesség, állóképesség, szinte minden területen vadászni képes bármilyen időjárási körülmények között. A teljes pihenés állapota ritkaság a vizsla számára.

A fajta története

A magyar rövidszőrű vizsla szülőföldje Magyarország. A fajta képviselői az ország nemzeti kincsei. Érdekes, hogy egyszer csak a magyarok lettek az oka a vizsla teljes kiirtásának.

Ne menjünk előre magunk előtt, és vegyük figyelembe ennek a csodálatos vadászfajtának a történetét a kezdetektől fogva:

 • IX. - X. század - A magyar törzsekkel együtt mutogató kutyák (a modern vizsl ősei) jelentek meg Magyarország területén. A nomádok kizárólag a vadászatnak köszönhetően maradtak életben, ezért a rendőrök nélkülözhetetlen segítőik voltak.
 • Tizenegyedik század - A magyar zsaruk a veleszületett szabadságszeretet miatt gyakran elhagyták otthonaikat, új helyeket fedeztek fel. Ebben az időszakban a nomádok vadászkutyái elterjedtek Magyarországon. Csak a helyi vadászfajták hátterében nem értékelték az újonnan érkezett kutyákat.
 • XII-XV. Század - az ideális vadásztehetségre végre felfigyeltek a vadászni szerető magyar nemesek. A magyar zsaruk kegyelmükkel, ügyességükkel és sokoldalúságukkal elnyerték a szívüket. Ebben az időszakban ezeket a kutyákat keresztezik az orosz kutyusokokkal, hogy javítsák munkaképességüket. Ennek eredményeként a fajta világos árnyalatú szőrzetet kapott.
 • 1526 - a török ​​hadsereg elfoglalta a magyar földeket, a hódítókkal együtt a Salukit bevitték az országba. A török ​​kutyákkal történő nem tervezett párosítás eredményeként a leendő vizsl külső és munkaképességei megváltoztak. Gyönyörű arany szín és sokoldalúság jelent meg.
 • Tizennyolcadik század - komoly tenyésztési munka kezdte javítani a magyar rendőröket. Kezdetben a Zai tenyésztő Zaingroch városában vezette a szelekciót. A folyamat hosszadalmas volt (több mint 140 év). A párzás során a következő fajták képviselőit alkalmazták: rövidszőrű mutatók, mutatók, uszkárok, hannoveri kutyák.
 • XIX. Század - a vizsla népszerűsége hanyatlani kezdett, és a német mutatók elfoglalták helyüket a vadászfajták talapzatán. A magyar vizsla tisztaságának megőrzése érdekében törvényt fogadtak el, amely megtiltotta a rendőrök behozatalát az európai országokból Magyarországra. De sem a törvény, sem a tenyésztők erőfeszítései nem tudták megmenteni a fajtát, a kihalás szélén állt.
 • Huszadik század - Kisszámú fajtatiszta magyar rendőr jelentette e faj újjáéledésének kezdetét. Az FCI kialakított szabvány szerint beírta a fajtát a hivatalos nyilvántartásba. A Vizhly népszerűségre tett szert Európában, Amerikában, Kanadában. Az amerikai tenyésztők erőfeszítéseinek köszönhetően nőtt a magyar rövidszőrű pointerek száma.
 • 1941-1945 - ismét a kihalás veszélye fenyeget a magyar fajta felett. Az a helyzet, hogy a Németországgal folytatott háború alatt a magyarok, annak érdekében, hogy vizsla formájában ne adják a trófeát a német betolakodóknak, úgy döntöttek, hogy elpusztítják a fajta összes képviselőjét. Ennek eredményeként e faj kutyái csak a szülőföldjükön túléltek, ez a tény mentette meg őket a teljes eltűnéstől.

A fajtát a második világháború végén újjáélesztették, mára a világ számos országában népszerű.

Fajta szabvány

Magyar

A magyar vizslát fitt, izmos testalkat jellemzi. Nem nevezheted nehéz és durva kutyának, meglepő módon ötvözi a kegyelmet, a kegyelmet, az arisztokrata módját erővel, kitartással és erővel.

Felnőtt súlya 20-30 kg., marmagasság kb 53-65 cm.

Kerek fejet tartanak egy hosszú, erős nyakon. A fülek meglehetősen hosszúak, leereszkedtek, a hegyek lekerekítettek, V-alakúak. A sötét, ovális szemek nem túl nagyok. Kifejező megjelenés, tanulás.

A pofa hosszú, nem éles. Az orr nagy, nyitott orrlyukakkal. Az orr színének, valamint a magyar vizsla karmainak és párnáinak színének szükségszerűen meg kell egyeznie a kabát színével. Ez a fajta megkülönböztető jellemzője más hasonló színű fajoktól (vörös csontú mutató, Rhodesian Ridgeback).

Az állkapocs erős, ollós harapás.

A test minden részét jól fejlett izmok különböztetik meg. A gerinc enyhe lejtéssel hosszúkás a farok töve felé. A karaj rövid. A hát egyenes. A mellkas nem túl terjedelmes.

A lábak hosszúak, ahogy egy zsarunak illik, egyenesek, erős csontokkal. Lekerekített mancsok.

A farok az alján széles, a vége felé keskeny. Vizla egyenesen vagy szablya formában tartja.

A gyapjú szerkezete szerint a fajta képviselői két típusra oszthatók:

1. Rövid hajú vizsla - vastag szőrzet, őrző haj egyenes és sima.
2. Drótszőrű vizsla - a szőrzet valamivel hosszabb, mint a rövid hajú fajtaé, az őrszőr kemény tapintású.

A szabvány vöröses-arany színt engedélyezett (minden árnyalat). A mellkason található kis fehér jel nem hiba.

Karbantartás és gondozás

vizsla

Tévedés azt gondolni, hogy a vadászkutyának szükségszerűen az utcán kell laknia egy madárházban. Például a magyar vizsla az ókortól kezdve, amikor a rendőrök nomádok háziállatai voltak, egymás mellett él a tulajdonosokkal. Szüksége van az emberekkel való kapcsolatra és a teljesen elviselhetetlen magányra.

Ha rendszeresen hosszú ideig magára hagyja a vizhlát, akkor a karaktere megromlik, ami kétségtelenül befolyásolja viselkedését, engedelmességét.

A zsaru pótolhatatlan energiája miatt feltételezhető, hogy kevés hely lesz számára a lakásban. Valójában bent, a tulajdonos és a háztartás tagjai mellett egy ilyen kutya nyugodtan viselkedik, de amint az utcán van, a szabadban azonnal aktív állattá válik, amelynek ki kell dobnia a felhalmozódott energiát.

A fentiekből következtetések vonhatók le:

1. Madárház tartalma - a madárházat meleg fülkével látjuk el, naponta felszabadítjuk a vyzhlut sétálni a madárházon kívül.
2. Szállás - helyet foglalunk kanapéval a lakásban, minden nap az utcán járunk. Tervezze meg sétáit úgy, hogy kedvence legalább egy órán át fizikai és szellemi testmozgást végezzen.

A magyar zsaru kedvenc tevékenysége - aktív játékok, sport, vadászat, kocogás, nyílt vízben való úszás.

Annak érdekében, hogy a kutya jól ápolt legyen, és ne betegedjen meg, fontos, hogy a gondozási eljárásokat minden szabály szerint időben elvégezzük:

 • Hetente 2 alkalommal fésüljük ki furminátorral és természetes sörtés kefével. Erős hullás idején fésülje ki naponta.
 • A Vyzhla nem erõs sajátos szagot áraszt, ezért fürdeni gyakran nem szükséges, évente 2-3 alkalommal elegendõ. A hátralévő időben nedves ronggyal távolíthatja el a kis szennyeződéseket a háziállat szőrzetéről. Séták után megmossuk és megvizsgáljuk a mancsokat. Fürdéskor csak egy speciális sampont használunk, amelyet rövid szőrű kutyáknak terveztek. Célszerű a vizslut nyáron a természetes víztározókba vinni, ahol körülpofozhat.
 • Havonta 2-3 alkalommal töröljük le a füleket speciális termékekkel.
 • A vizsla szemek napi vizsgálatot igényelnek. Ha bőrpírt vagy túlzott kisülést észlel, forduljon állatorvosához. Távolítsa el a reggeli ürítést pamut törlővel.
 • 20-30 naponta 2-szer mosunk fogat. Egy ilyen eljáráshoz szükség lesz pasztára kutyák számára (az "emberi" nem megfelelő), valamint ecsettel vagy fúvókával az ujján. Ajánlatos vásárolni a fogak rendszeres tisztításához a tömörített vénák plakk "csontjaitól".
 • Minden hónapban megjavítjuk a rendőr karmát. Ha túl sokat nőttünk, karmos vágóval vágjuk le, ha szabálytalanságok, sorja keletkezett, reszelővel simítjuk őket.

Száraz ételekkel és természetes termékekkel is táplálhatja a magyar Pointer-t. Ha kész takarmányt választott, vásároljon prémium osztályt. Ha a természetes táplálkozási módot részesíti előnyben, csak friss, minőségi ételt vásároljon, és biztosítsa kedvence számára kiegyensúlyozott étrendet.

Természetes táplálás esetén az étrendnek tartalmaznia kell fehérjéket (50-60%), zöldségeket, gabonaféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, tengeri halakat. Fontos, hogy elegendő mennyiségű vitamint, ásványi étrend-kiegészítőt biztosítson.

A magyar vizsla egészsége és betegségei

jellegzetes

A magyar vizsla átlagosan 13-14 évig élhet.

A háziállat egészségi állapota a genetikai örökségétől és a tulajdonos figyelmességétől függ. A legtöbb betegség elkerülhető, ha kiegyensúlyozott étrendet biztosít a kutya számára, a szükséges fogvatartási feltételeket és megfelelő gondozást biztosít. Fontos az állatorvosi rendelőben évente megelőző vizsgálatok, röntgenvizsgálat elvégzése, a feltételek megsértése nélkül oltás, bőrparaziták elleni kezelés és féregtelenítés.

A magyar vizsla tulajdonosának tudnia kell, hogy a fajta képviselői milyen egészségügyi problémákra hajlamosak:

 • A csípőízületek dysplasia - a kezdeti szakaszban fájdalom jellemzi, majd a kutya sántítani kezd, a fájdalom fokozódik, az utolsó szakaszban az immobilizáció következik be.
 • Epilepszia - akaratlan székletürítés, görcsök kíséretében.
 • Pajzsmirigy alulműködés - csökkent pajzsmirigy funkció.
 • Progresszív retina atrófia - ha nem kezelik, látásvesztéshez vezet.
 • Onkológiai betegségek.

A magyar vizsla jelleme

Magyar

Vizsla karaktere nyugodt, kiegyensúlyozott és barátságos. A súlyosság és az agresszió főleg a vadak vadászata során nyilvánul meg. Megfelelő nevelés mellett a magyar zsaru hű társa lesz a tulajdonosnak, engedelmes asszisztens és csak vidám barát.

A magyar vizsla barátságos a háztartás minden tagjával és a közeli családtagokkal szemben. 5 évnél idősebb gyerekekkel játszik. Nem ajánlott vadászkutyát magára hagyni kisgyerekekkel. Az ilyen kapcsolatokat felnőtteknek kell felügyelniük.

Ha szükség van egy őrzőkutyára, akkor kevés remény van egy vizhlu-ra. A magyar fajta képviselői nem agresszívak, soha nem hiába ne haragudjanak és elég nyugodtan bánjanak az idegenekkel, a ház vendégeivel.

Nem ütköznek más háziállatokkal. A zsaru még macskával is képes barátságos kapcsolatokat kialakítani, különösen, ha az állatok ugyanazon a területen nőttek fel. De az erős veleszületett vadászati ​​ösztön miatt nem ajánlott madarakkal vagy rágcsálókkal tartani a vizslát ugyanazon a területen. Egy ilyen szomszédság rosszul végződhet a kisállatok számára.

Képzés és oktatás

Magyar

A magyar vizsla az egyik legintelligensebb és legszorgalmasabb kutya, magas intelligenciájú. Nem nehéz nevelni és kiképezni, ha ezt a folyamatot kölyökkorából kezdi. Felnőtt fiatal vizsla kevésbé hajlamos a képzésre, ha korábban nem képezték ki őket.

Hallgasson néhány szabályra, amikor a tanulásról van szó:

 • A "Közeli" parancsot szinte az első naptól kezdve gyakorolják, amikor a kiskutya megjelent a házban. Ebben az időben gyakorlatilag nem hagyja el a tulajdonosát, és gyorsan elsajátítja a tudományt.
 • Amikor a kiskutya különböző dolgokat kezd hordozni a fogaiban, itt az ideje, hogy megtanítsa neki az "Aport" parancsot. Ebben az időszakban ezt a legkönnyebb megtenni, a lényeg az, hogy a háziállat igény szerint megadja a fogában tartott dolgot.
 • Három hónapos kortól ajánlott gyakorlatot folytatni tapasztalt kutyavezető irányításával.
 • 6 hónaposan vigye magával vadászatra, hogy vadakra "edezze" és megtanítsa navigálni az űrben.

Érdekes tények

 • Túlélem, mert szokása állandóan rág valamit, a rágást viccesen "kérődző" állatnak hívják.
 • A magyar rendőr sajátossága az a vágy, hogy mindig közel legyünk a tulajdonoshoz, vagy legalábbis ne engedjük el a szem elől.
 • A Vyzhla képes ugrani, irányt váltani, és gyorsan navigálni a vízen és a szárazföldön egyaránt.
 • A fajtának kiváló hallása és illata van.
 • A zsákmányig kúszva a magyar vizsla elegáns állást foglal el, ebben a helyzetben, ha szükséges, a kutya nagyon sokáig képes tartózkodni.
 • A fajta neve a magyar "vizsgál" -ból származik, ami azt jelenti, hogy "keresni, tanulmányozni".
 • A magyar mutatókutya nagyon beszédes fajta. A háziállat üvölt, gyakrabban nyafog, elképzelhetetlen hangokat ad ki, mint ugat. A vizsla így fejezi ki érzéseit.

A fajta előnyei és hátrányai

fajta

Mint minden kutyafajtának, a magyar vizslának is vannak előnyei és hátrányai. Kiskutya vásárlása előtt meg kell ismerkednie a főbbekkel.

Előnyök:

1. Született vadász.
2. Kitartás, kemény munka.
3. Könnyű gondozás.
4. Nem drága karbantartás.
5. Magas szintű intelligencia.
6. Barátság.

Hátrányok:

1. Folyamatos figyelmet igényel, nem tűri a magányt.
2. A napi hosszú séták és a fizikai aktivitás szükségessége.
3. Könnyen kapcsolja át a figyelmet, makacs lehet.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.