A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA West Highland White Terrier fajta leírása és jellemzői

A West Highland White Terrier fajta leírása és jellemzői

fehér

Nyugat-felföldi fehér terrier

leírás
8.5

Gondoskodás

7.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Édes, édes kis bolond vezetni. Kezek nyúlnak hozzá, hogy megrázzák bozontos fejét. A kis fehér terrier csak pozitív érzelmeket vált ki. Honnan jött ez a csoda?Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség és betegség
 • Karakter és kiképzés
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

terrier

A nyugat-felföldi fehér terrier a skót terrierek egyike, ezért nem ajánlott a fajtát angolnak nevezni a felvidékiek jelenlétében. A magas hegyekből származó fehér terrier, a skót terrier és a Cairn terrier Skócia nemzeti büszkesége.

Vesti, Kern és Scotty közeli rokonok, és a 19. század elejéig ugyanaz a történelem. Terriereket tartottak apró állatok vadászatához lyukakban és hasadékokban. A róka, a borz és a vidra a folyók és tavak partján volt a szegény emberek vadászati ​​érdeke. Az ilyen munkához élénk hajlamú kutyákat választottak ki, függetlenek, sőt vakmerők.

Skóciában további követelmény volt a barázdás terrierekre: durva szőrzet és rövid lábak. A zord éghajlat, a hegyi folyók hideg vize és a sziklás domborzat befolyásolja.

A kiválasztás a munka jellemzői alapján történt, azonban a világos színű kölyökkutyákat nem részesítették előnyben, és ha ilyen kölykök jelentek meg az alomban, megpróbálták megsemmisíteni őket. Szerencsére ezt az előítéletet nem osztotta Sir Edward Donald Malcolm.

Az ezredesnek tetszettek a világos kutyák, és a vadászat során is biztonságosabbnak tartotta a fehér színt. Amikor egy vörös terrier mászik ki a lyukból, sáros a földdel, összetéveszthető egy rókával és lelőhetik.

Poltalloch-i birtokán Malcolm irányított tenyésztésbe kezdett, és elegendő azonos típusú és színű állományt sikerült tenyésztenie. Ezzel párhuzamosan, de a rivalizálás légkörében még két rajongó cselekedett: Rosenith Argyll hercege és Dr. Flaxman. Mindhárman a 19. század végén kiállításokon mutatták be a kapott terriereket.

Kezdetben a poltallohok, ahogy a kiállítás látogatói nevezték őket, két színűek voltak - fehér és világos krém, gyakran foltokkal, a roseniták pedig fehérek voltak. Dr. Flaxman-nak sikerült tiszta fehér skót szalagot szereznie a terrierek számára. Valamennyi kutya különbözött a fej formájától és a szőrzet szerkezetétől.

Ennek ellenére voltak még jellemzőbb jellemzők: kicsi, felálló fülek, megemelt farok, tömör test, rövid, erős lábakkal. A karakter pedig szerencsejáték, félelem nélküli. Végül ezek a fajtacsoportok összeolvadtak, összetévesztve a Malcolm kutyák kívánt típusával, de fehér színnel.

Fajta fejlesztése

Az első tenyészklub 1904-ben alakult Skóciában, három évvel később pedig Angliában. Az első világháborúig a fajta igazi fellendülést tapasztalt, abban az időben a kutyákat nagyra értékelték - több száz font.

A mellényeket sokáig a Kern terrierekkel párhuzamosan tenyésztették, ezt a gyakorlatot csak 1924-ben tiltották be.

A West Highland White Terrier klub rohamokban és indulásokban alakult ki, a háborúk nagyban lelassították a dinamikát és visszadobták a fajtát.

Az állatállomány száma Angliában és Skóciában csak az 50-es években stabilizálódott, ezt követően a kis fehér terrier gyorsan nemzetközi kedvenc lett. Igaz, az ólom népszerűségével együtt elvesztette vadászati ​​gyakorlatát, és teljesen dekoratív fajtává vált.

Ez logikus következménye volt a külső javulásának. Az első dolog, amelyet viszonylag fiatal fajtaként kellett vezetni, a tiszta fehér szín megszilárdítása volt. Ezt a gyapjú minőségének elérésével érték el.

A fajta további fejlesztése az ápolás irányába ment, a hír eredeti frizurát kapott. Ezenkívül a terrier kissé megnőtt a marmagasságában, meghosszabbította a nyakat és kiegyenesítette a felső vonalat. Olyan érdekes és stílusos lett, hogy 1976-ban a fajta történetében először nyerte el az Egyesült Királyság fő kiállítását - a Crufts-ot.

A nyugat-felvidéki fehérterrier Európa mellett Észak-Amerikában és Japánban is elterjedt, főként a nem túl meleg éghajlatú országokban. Még mindig a legértékesebb kutyák az Egyesült Királyságból.

Fajta szabvány

fehér

A nyugat-felföldi fehér terrier a legelegánsabb és legenergikusabb a rövid lábú terrier csoportból Nagy-Britanniában. Ez egy kicsi, de rendkívül magabiztos és bátor kutya. Felépítése lehetővé teszi, hogy rugalmas, mozgékony és mindenütt jelen legyen.

Méretek:

Magasság 26-28 cm.
Súly 7-10 kg.

A vezetés szilárdan a földön áll, mert meglehetősen széles mellkasa és fejlett medencecsontjai vannak. Az elülső és a hátsó láb rövid, de csontos és nagyon izmos. A mancsokat "egy csomóba" gyűjtik. Vesta tudja, hogyan kell mászni a sziklákon és megmászni a ferde fákat.

A kutya sűrű energiacsomó benyomását kelti, egy terrierben nem szabad nőneműségnek és letargiának lenni. Az ólom temperamentumának jó mutatója a "vidám", vagyis a farka magasra van állítva. A farok nincs dokkolva, a "helyes" farok nem hosszabb 15 cm-nél.

A hátsó rész rövid, egyenes és erős. A modern típusnál a felső vonal nyereg - egy hosszú, széles nyak simán áthalad a markáns marmagasságban és folytatja a rövidített ágyékig. A hát és a karaj felülről nézve széles.

A vezetés fő jelei:

 • Kompakt.
 • Erős.
 • Hátul szélesebb, mint elöl.

A modern üzenet fejét a frizura rejti, de egy tapasztalt szakértő képes lesz felmérni annak vonalait. Munkakutya feje legyen, széles, kiemelkedő szemöldökgerincekkel és jól kitöltött, kissé rövidített pofával. A lapított koponya és a kúpos pofa nem megfelelő.

A terrier nagyméretű fogakkal rendelkezik, amelyeknek megfelelő állkapocsra van szükségük a megfelelő elhelyezéshez.

Szigorúan értékelt:

 • Fülek - kicsi, felálló.
 • Orr - meglehetősen nagy, fekete.
 • A szemek a lehető legsötétebbek, egymástól szélesek, oválisak. Különösen ellenőrizze a szem jellegzetes kifejezését.

A gyapjú követelményei nem korlátozódnak a fehérre. A Vesti drótszőrű terrierekhez tartozik, ami azt jelenti, hogy a szőrzet túl puha, hullámos és göndör. Egy megfelelően képzett terrier kétrétegű kabátot mutat - egy puha, rövid aljszőrzetet borít, amelyet merev ón borít.

A krizantém frizurát, amely az üzenet jellegzetességévé vált, a szabvány nem szabályozza. Érdemes megjegyezni, hogy szabálytalan szerkezetű puha gyapjú esetén a frizura nem néz ki tisztességesnek. Éles átmenetekkel ellátott ékezetes fodrász nem kívánatos.

Mindenesetre a kutya nyer, arányosan összehajtva, "védjegyes" megjelenéssel és könnyű energikus mozdulatokkal.

Karbantartás és gondozás

leírás

A hírlevél tartalmának csak egy konkrét cikke van, ez a gyapjú rendszeres feldolgozása. Ha a tulajdonosnak nincs hajlandósága a fodrászatra, akkor jobb, ha nem alkalmazza ezt a fajtát.

A West Highland White Terrier kabát gondozása:

Vágás (kopasztás)

Az első vágást 3-4 hónap múlva kell elvégezni, amikor a kiskutya pihe megváltozik. Ezt követően a kutyát átlagosan 2 havonta nyírják. Ha ebben a módban jár el, képes lesz fenntartani a terrier megfelelő megjelenését anélkül, hogy teljesen kitenné a bőrt. Szerezzen be egy kényelmes kétrétegű frizurát.

Ha a vágást 4-6 hónapig kihagyják, akkor az elhalt gyapjút teljesen ki kell húzni.

Az eljárás gyakorisága és összetettsége nagymértékben függ a szőrzet minőségétől. A Vesztikóban nagyon széles skála áll rendelkezésre - a minőségi, kemény mérsékelt anyagtól, mérsékelt aljszőrzettel a nem kívánt vattás egyenruháig.

Mindenki elsajátíthatja a higiénikus vágás technikáját. Sokat segít eltávolítani a felesleges szőrt, különösen az aljszőrzetet egy furminátor nevű eszközzel. Javasoljuk, hogy a védőgyapot kézzel szedje le.

A vestikákat nem lehet ollóval vagy ollóval vágni. Ez a haj szerkezetének gyors elváltozáshoz vezet a ritkulás felé. Két hajvágás után a szőrzet vékony és puha lesz.

A legtöbb esetben szokatlan eljárást bíznak egy ápolóra - egy kutya fodrászra. Legalább eleinte jobb lesz egy kezdő kutyatenyésztő számára.

Ha a kutyád természetesen elég kemény, menekülj egy olyan ápolónő elől, aki nem pengeti a szőrét, hanem csak írógépet használ. A legjobb vágás az ujjaival történik. Hígító olló és nyírógép csak a vágás utolsó szakaszában megengedett, az átmenetek befejezéséhez és simításához.

Mosás és fésülés

Minden nap vagy másnap ecsetelheti a terrierjét. Valljuk be akár négy napos kihagyást is, és akkor problémák lehetnek a gyapjú kibontásával és az elhalt szőrök felhalmozódásával.

Ellentétben azzal a véleménnyel, hogy a fehér kutyákat gyakran kell fürdetni, a Vestikoszokat csak szükség szerint, 2-3 havonta egyszer fürdetik. Az eljárásra annál ritkábban lesz szükség, annál keményebb a kutya bundája. A sampont lágyító hatás nélkül választják ki, a száraz tisztító porok és habok kényelmesek.

Sajnos a Nyugatban a kiváló keménységű kabátnak általában nincs ideális fehér színe - őz, világos homok. Ez nem a legjobb megoldás a kiállításra, de a mindennapi életben az ilyen kutyákat sokkal könnyebb tartani. Vágás után a ház tiszta lesz.

A kabát fehérítése speciális termékekkel, valamint a gyakran fürdőző kutyákkal nem a legjobb módszer, ha ismerjük a mellények hajlamát a bőr megnyilvánulására.

Meg kell szomorítanunk azokat, akik a híres "krizantémról" álmodoznak. Egy ilyen frizura csak 1-2 napig végezhető, és csak gyapjú rögzítők segítségével. Ez a "virágoskert" kizárólag kiállítások kiállítására szolgál.

Mint minden vadászati ​​múltú terriernek, a Westsnek is nagy a foga. A lepedék és a fogkő gyakoriak és rendszeres kezelést igényelnek.

A kicsi, felálló fülek veszélyt jelentenek a fürdőzés során, ezért általában vattapálcikákkal borítják őket. A fül belsejében lévő hajat rendszeresen le kell pengetni és körül kell vágni.

A higiéniai és fodrászati ​​eljárások mellett a tulajdonos legfőbb gondja a vestik szabadidejének megszervezése. Szórakoztató játékok, séták, kommunikáció ad hangot és érdeklődést az élet iránt.

A nyugat-felföldi terrier egészsége és betegségei

nyugat

A nyugat-felföldi fehér terrier genetikailag rendkívül egészséges kutya. A mobilitás és az étellel szembeni nyugodt hozzáállás több teljes életet ad hozzá - 14-16-ig. Természetesen azzal a feltétellel, hogy a tulajdonosok gyakran sétáltatják kutyáikat, és nem táplálkoznak túl.

Ennek ellenére vannak problémás pontok:

 • Ételallergia.
 • Bőrbetegségek.

Az öröklődés szerepet játszik, de ritkán lehet megbízhatóan megismerni a kiskutya szüleinek "történetét". Ezért minden újonnan vert terrierista egyetemes tanácsot kap az allergia megelőzésére:

Azonnal előnyben részesítse a hipoallergén szuperprémium és holisztikus száraz ételeket.
Kerülje a fehérje túltáplálását.
Szigorúan tartsa be az étrendet, és ne hozzon létre rendetlen ételeket.

Bizonyos bőrbetegségek segíthetnek a megfelelő ápolás megelőzésében.

Karakter és kiképzés

leírás

A Vestik tipikus terrier, ami azt jelenti, hogy egyszerre könnyű és nehéz lesz vele. Könnyű - mert okos, gyors eszű és mindent jól emlékszik. Eleinte nehéz a kutya függetlensége és túlzott mobilitása miatt.

A vadászati ​​szabadidőtől megfosztott Vesta kénytelen állandóan valahogy megvalósítani a motoros tevékenység, a találékonyság és a harci képesség lehetőségeit. Az energiát "békés csatornába" lehet a legjobb módon játszani.

A kiskutya és egy junior nevelése a játékplatformon alapszik. Tekintettel a fiatal terrierek nyugtalanságára, a jó sétáknak meg kell előzniük az órákat. A legjobb eredményt akkor érjük el, ha megtalálható a játékosság, a szigor és a jutalom megfelelő egyensúlya.

A terriert meg lehet és kell büntetni, különben gyorsan a ház főbbjeire gondolnak. Ha jutalomról van szó, a kölcsönös (!) Öröm és öröm működik a legjobban. Mutasd meg azt az üzenetet, hogy örülsz, amikor sikeresen elvégezte a feladatot, és megpróbálja újra és újra megtenni.

A terrierek nem szenvednek a falánkságtól, és nem az étel a legfontosabb számukra. Az ízparancsolás csak az edzés kezdetén ajánlott az alapvető parancsok gyakorlásához. Érdemes az edzéshez csemegéket is használni az asztalon történő vágáshoz.

A vestikák bármilyen tevékenységet élveznek, ha jó társaság van - emberek, más kutyák és még macskák is. Ha a terriernek szerencséje van, és sikeres gazdára talál, akkor agilitást végezhet, pályára léphet és mehet, részt vehet versenyeken húzóval és frizbivel. A sportedzés egyáltalán nem károsítja a show karriert.

Túl kegyetlen az előcsarnokot csak a kiállításkezelés keretein belül bezárni. Az asztalon végzett vizsgálatokhoz és a ringben való mozgáshoz azonban már kiskutya korában ajánlatos hozzászokni.

Általánosságban elmondható, hogy a terrierek különféle edzésekkel tölthetők fel, anélkül, hogy idegösszeomlástól tartanának. A Vesta gyorsan és egyszerűen gondolkodhat bármilyen cselekvési programon. Ez az eset áll fenn, amikor a dekorativitás nem csinált akaratgyengeségű játékot egy kutyából.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

A pontok száma megközelítőleg azonos. Az a tény, hogy valaki mínusznak tűnik, egyáltalán nem ijesztgeti az embereket más életszemlélettel és körülményekkel.

Előnyök:

 • Kis méret.
 • Bájos és vonzó.
 • Vidám karakter.
 • Képezhető sikeresen.
 • Szagtalan.
 • Nem szemetel gyapjúval (vágásnak van kitéve).

Mínuszok:

 • Nagyon mozgékony és nyugtalan.
 • Széteshet.
 • Rendszeres vágás szükséges.
 • A "szoknya" folyamatosan koszolódik.
 • Ruhát kell vásárolni.

Általában a kölyökkutya megvásárlásából indulva a nyugat drága és elég sokáig tart. Ennek ellenére a fajta népszerűsége növekszik, ami azt jelenti, hogy "a játék megéri a gyertyát".MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.