A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákAmerikai pitbull terrier fajta jellemzői és jellemzői

Amerikai pitbull terrier fajta jellemzői és jellemzői

pitbull terrier

Amerikai pitbull terrier

Amerikai
8.6

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

"Rossz", beképzelt harci kutya, amely képes felfoghatatlan magasságokba ugrani, és aki okkal vagy ok nélkül szeret mindenkit megfélemlíteni maga körül. Pontosan ezt kereste a pitbull. Igazság szerint nem minden amerikai pitbull terrierre jellemző rossz, gonosz hajlam és ellenőrizetlen agresszió. Ha a kutya szocializált és megfelelően képzett, akkor kiváló társ lehet nemcsak a felnőttek, hanem a gyermekek számára is.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

Ezeknek a kutyáknak az első említése az irodalomban akkor jelent meg, amikor a gyarmatosítók az új világba hozták európai négylábú háziállataikat, és új, amerikai fajtákat kezdtek tenyészteni. Ezután az egyik új fajta kutyáit jenki terriernek, vagy pit kutyának hívták. A kutyát szórakoztatásra használták, harci kutyaként a ringben, vagy bikák csalására. Bulbessernek vagy bulldognak is hívták.

Az Egyesült Államokban az "amerikai pitbull terrier" elnevezést a 19. század végén kezdték használni, rövidített formában - pitbullt. Ugyanakkor a pitbullt önálló fajtának ismerték el. A bátor sportolókat a gazdák és a tanyások gyorsan megbecsülték. A kutyák sikeresen dolgoztak az állatállománnyal, árut szállítottak és részt vettek a kutyák küzdelmeiben. A magasság, a súly, a szín nem sokat számított. A teljesítmény mindig prioritást élvez.

Később, amikor az amerikai törvény bevezette a kutyák harcának tilalmát, a kutyatenyésztők egy része különvált és külön néven kezdett tenyészteni. Ezeket a kutyákat ma amerikai staffordshire terrier néven ismerik. Külsőleg csak szakember képes megkülönböztetni őket a "klasszikus" pitbulloktól. Az emberek egy másik része továbbra is titokban folytatta a kutyák harcát, ami lehetővé tette a kutya megszerzését a jelenlegi állapotában. A legtöbb fajtajellemző - makacsság (a makacsság mellett), állóképesség, állóképesség a modern pit bull terrierben maradt azoktól a harci kutyáktól.

Ma egy kiállítás keretein belül egészen más pitbullokat láthat. A fajta tenyésztésében nem a külső, hanem a fajta temperamentuma a lényeg - barátságos, magabiztos és érdekli az élet.

Fajta szabvány

funkció

Az amerikai pitbull terrier mérete közepes. Növekedés 45–60 centiméter (bár vannak kivételek). A felnőtt kutya súlya ettől változik 15–45 kilogramm. A pitbull terrier élettartama a fogva tartás körülményeitől függően 10 és 17 év között van.

A szabvány szerint a pitbull testalkata izmos, a kutya ereje minden részen érezhető. A kissé domború, a marmáig szélesedő nyakon téglalap alakú fejet lapos koponyával és domború orccal tartanak. A fülek magasan vannak, a vágás megengedett. A pofa széles, négyzet alakú, mély. Orr nagy orrlyukakkal. Állkapcsok ollós harapással.

Hátulja rövid, kissé lejtős. A has fel van húzva, a hát alsó része domború. A lapockák ferdén vannak elhelyezve, szélesek és izmosak. A mellkas mély. A végtagok jól lekerekítettek. A csánk megereszkedik, a comb izmos és hosszú. A lábak nem túl nagyok. A farok nem túl hosszú, alacsonyan áll, a vége felé keskenyedik. Ha a kutya izgatott, a farok a hátsó vonaláig emelkedik.

A szőrzet rövid, kemény, testhez szorosan illeszkedik. Nincs alsóruhája. A hasán nincs szőr. Bármilyen szín megengedett, a fehér jelölések nem minősülnek hibának.

Karbantartás és gondozás

jellegzetes

A pitbull terrier nevezhető lakókutyának. Más szavakkal, a fajta képviselői nincsenek alkalmazkodva a ház tartásához, és még inkább a láncon tartáshoz. Ennek két fontos oka van:

 1. Rosszul tolerálja a hideget, súlyos fagyokban, éjjel-nappal kint tartózkodva súlyos betegségeket szenvedhetnek.
 2. Nem tűrik a magányt, szenvednek a tulajdonosuktól, nem szeretik nagyon, ha sokáig figyelem nélkül maradnak.

Természetesen felszerelhet egy tágas madárházat egy meleg fülkével, de a tulajdonos és a kutya közötti kommunikáció nem lesz elég szoros a megfelelő oktatáshoz.

Egy kicsi lakásban is jól kijön a pitbull, anélkül, hogy különösebb gondot okozna a háztartásnak. Egy ilyen kutya nem sok helyet foglal el tőle, rendszeres fésülésnek van kitéve, nagyon kevés a gyapjú. Nem kell követnie a tudatlan emberek tanácsát, akik a pitbull szigorú és szigorú kezelését javasolják. Ez csak megkeményíti a háziállatot. Korai társadalommal és megfelelő neveléssel a család minden tagjának legjobb barátja és védője lesz, a kicsitől a nagyig.

A fajta sajátossága a túlzott aktivitásában rejlik. A pitbull terrierek, még "nyugdíjas" korukban is úgy dühöngenek, mint a kölykök. Az ilyen kutya napi fizikai aktivitást igényel. Ezért a tulajdonosnak készen kell állnia a kedvtelésből tartott hosszú sétákra, amelyek során célzott feladatokkal kell terhelni a kutyát. A pitbullnak képesnek kell lennie arra, hogy kidobja a felhalmozott energiát és megmutassa találékonyságát. Ha ezt nem teszik meg, a kutya elkezdi rontani a tulajdonosok dolgait, megrágja a bútorokat és más elfogadhatatlan piszkos trükköket fog végrehajtani.

A pitbull higiéniai gondozása egyáltalán nem nehéz. A legfontosabb az, hogy megtanítsuk a kölyökkortól kezdve az összes eljárásig, és időben elvégezzük őket, az összes szabály szerint:

 • Hetente egyszer ecsetelje a kabátot.
 • Fürdeni csak szükség esetén. A gyapjú por eltávolításához egyszerűen törölje le nedves ruhadarabbal.
 • 30–40 naponta nyírja a körmöket, ha a kutya nem őrli meg őket természetesen.
 • Tisztítsa meg a füleket hetente egyszer speciális tisztítószerrel és tamponnal.
 • Rendszeres fogmosás szükséges. Ennek az eljárásnak köszönhetően nem lesz kellemetlen szag a szájból, az íny egészséges lesz, és csökken a különböző fogászati ​​problémák kockázata.

Egy felnőtt pitbullt naponta kétszer kell etetni. A táplálkozásnak kiegyensúlyozottnak kell lennie. Az adagokat a kutya súlya, kora és egészségi állapota alapján határozzák meg.

Egészség

funkció

Ha a háziállat amerikai pitbull terrier, a tulajdonosnak tisztában kell lennie azzal, hogy milyen egészségügyi problémák fordulnak elő leggyakrabban a fajta képviselőiben. Általánosságban elmondható, hogy a pitbullokat kemény állatoknak tekintik, erős immunvédelemmel, de hajlamosak a következő betegségekre is:

 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy problémái, súlyfelesleg kíséretében. Leggyakrabban középkorú kutyák érintettek. Ehhez az állapothoz az állatorvos által felírt napi gyógyszeres kezelés szükséges.
 • Allergia - súlyos viszketést okoz. Élelmiszer és allergiás reakció lehet környezeti irritáló hatásokra (növények, bőrparaziták, por).
 • Szív-és érrendszeri betegségek - gyakran van veleszületett hiba, de más szívbetegségek is előfordulnak.
 • Dysplasia - súlyos fájdalom és az ízületek deformációja kíséri. Minél súlyosabb a betegség mértéke, annál erősebb a fájdalom. Az utolsó szakaszban immobilizáció lehetséges, amelynek hírnöke a sántaság.

Számos egészségügyi probléma elkerülhető, ha rendszeresen ellenőrzi kutyáját a klinikán, és időben beoltatja magát. Ne feledkezzen meg az állat bőrparaziták elleni gyógyszerekkel történő kezeléséről sem.

karakter

Amerikai

Az amerikai pitbull terrier egyáltalán nem olyan ijesztő és gonosz, mint a fajta rosszakaratú és tudatlan emberei leírják. Egy ilyen kutya természetesen ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármely nagyobb őrző kutya. Minden a tulajdonostól, a megfelelőségétől, a kitűzött céloktól függ.

Pitbullból könnyű tökéletes fegyvert készíteni, de a kutya társává is válhat a gyermekjátékokban, szeretetteljes barátként minden háztartásban és barátságos kutyává a ház vendégeinek. A meghatározott fajtájú, jól nevelt kutya megfelelő képzettséggel mindenben engedelmeskedik a tulajdonosnak.

A pitbull terrier tartásakor nem vonható le annak harci, huligán jellege és fokozott agresszivitása. A tulajdonosnak mindig kordában kell tartania a háziállatot. Vannak olyan ajánlások a jellemvonásokkal kapcsolatban, amelyeket a pitbull tulajdonosának meg kell ismernie:

 • A korai szocializációval is a vadászati ​​ösztön megnyilvánulhat a kis állatok láttán. Ezért nem hagyhatja egyedül, például egy nyulat vagy egy kis cicát és egy pitbullt.
 • Séta közben nem szabad engedni a kutyát zsúfolt helyen a pórázról.
 • Ha magánházban lakik, és egy pitbull fut az udvaron, akkor biztosnak kell lennie abban, hogy a területet megbízhatóan elkerítik egy meglehetősen magas és erős kerítéssel. Egy felnőtt pitbull képes átugrani azokat az akadályokat, amelyeket más fajták nem.
 • Ha egy másik pitbull terrier vásárlását tervezi, ajánlott a különböző nemű kutyákat egy szobában tartani. Két hím vagy két szuka végtelenül vitatkozik majd egymás között, ki a ház felelőse.
 • A fajta képviselőinek magas a fájdalomtűrésük, ezért ismertek a toleranciájukról a gyermekekkel szemben, akik meg tudják húzni a farkukat stb.

A pitbull terrier nagyon szeret játszani a gyerekekkel. De túlzott aktivitása és erőteljes testalkata miatt véletlenül ellökheti a gyermeket, leütheti. Tehát a háziállat játékokat a gyerekekkel kordában kell tartani.

A pitbull terrier nem szokott visszavonulni. Ha agresszióra, támadásra késztette, rendkívül nehéz megnyugtatni a kutyát. Nincs félelme, nem fél a fájdalomtól, célja a győzelem. Ezért fontos már kicsi kortól megszelídíteni az agressziót, és megtanítani kedvencét, hogy kérdés nélkül engedelmeskedjen a parancsoknak.

Az amerikai pitbull terrier felnőtt kutyának csak 2-4 éves korában számít. Előtte szokásai hasonlóak egy kicsi, játékos kiskutya szokásaihoz. Kíváncsi, játékos, beképzelt. Ennek a kemény munkásnak állandóan kell tennie, játszania vagy dolgozni.

Képzés és oktatás

pitbull terrier

A robbanékony karakterű kis kakas kölyökkutya átalakulása jó modorú, engedelmes, megfelelő kutyává a szocializációval kezdődik. Kölyökkorától kezdve a háziállatnak szorosan ismernie kell a körülötte lévő világot. Meg kell tanulnia nyugodtan viselkedni zsúfolt helyeken, gyerekek mellett, állatok mellett.

A pitbull felnevelésekor különös figyelmet kell fordítani a gyermekekkel szembeni hozzáállására. Ha a kutya gyengéden és barátságosan bánik a családjában élő gyerekekkel, akkor agresszivitást mutathat mások gyermekeinek. Fontos beültetni a kutyába, hogy a gyerekek mindenképpen sérthetetlenek.

Az edzésórák nyugodt környezetet és türelmet igényelnek. Elfogadhatatlan túl nagy nyomást gyakorolni a kutyára. Ha egy kutya sztrájkol egy osztályon, akkor sem kényszerítheti tanulásra, még jutalom formájában nyújtott csemegék segítségével sem. Annak érdekében, hogy az órák ne untassák a kutyát, nem lehetnek túl hosszúak és változatosak.

A pitbull terrier magas intelligenciával rendelkezik. Képes széleskörűen gondolkodni és saját döntéseket hozni. Ezért a kutya megengedhetetlen dolgokat csinálva (ételt vesz az asztalról, megrágja a cipőt, nem reagál hívásra stb.) Ellenőrzi, hogy a tulajdonos hogyan reagál erre, lehet-e továbbra is így viselkedni. Ilyen esetekben a tulajdonosnak nyugodt módon meg kell magyaráznia a háziállatnak, hogy lehetetlen így viselkedni.

Érdekes tények

 • Harcban az amerikai Pit Bull Terrier soha nem vonul vissza és nem harcol az utolsó leheletig.
 • A pitbullnak hatalmas állkapcsa van, emiatt gyakran van szüksége valamire rágni. A háziállatot tartós játékokkal kell ellátni, különben megrágja a dolgokat, a bútorokat...
 • Számos ország betiltotta az amerikai pitbull terrierek fenntartását és behozatalát az állam területére.

A fajta előnyei és hátrányai

pitbull terrier

Az amerikai pitbull terrier, mint háziállat, teljesen alkalmatlan a gyermekek, az idősek, a fogyatékkal élők és a gyenge, gyenge akaratúak számára. Továbbá, pitbullt nem szabad megvásárolni, ha nincs idő foglalkozni a kutyával, oktatni, kiképezni és csak szeretni. Annak eldöntéséhez, hogy ez a fajta vagy sem, meg kell ismerkednie annak érdemeivel és hátrányaival:

Előnyök:

1. Egyszerű karbantartás.
2. Az ételek iránti igénytelenség.
3. Nem drága karbantartás.
4. Gyors tanulás.
5. Kiváló biztonsági és őrségi tulajdonságok.
6. Jó egészség.
7. Lakásfenntartásra alkalmas.
8. Áhítat.
9. Félelmetlenség.

Mínuszok:

1. Napi, hosszú, aktív sétákat igényel.
2. A fajta nem alkalmas kezdőknek.
3. Túlzott agresszivitás, amelynek következtében a pitbull nem megfelelő oktatással veszélyes állattá válhat.
4. Folyamatos figyelmet és ellenőrzést igényel.
5. Magas érzékenység az allergiás reakciókra.
6. A vadászati ​​ösztön fejlett, emiatt más háziállatok, különösen a kicsiek, szenvedhetnek.
7. Nem alkalmazkodó az udvar karbantartásához.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.