A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákNápolyi masztiff (nápolyi mastino) fajtaleírás

Nápolyi masztiff (nápolyi mastino) fajtaleírás

neapolitano

Nápolyi masztiff

nápolyi
7.7

Gondoskodás

5.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

5.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A nápolyi masztiff vagy a Neapolitano Mastino egy hatalmas kutya, amely az ókortól kezdve legyőzhetetlen, félelem nélküli harcosként szerzett hírnevet, aki az ókori Róma arénáiban harcolt. A vadállatokkal vívott harcokból került ki győztesen. Most egy ilyen kutyának még mindig hatalmas ereje van, de nem nevezheti kontrollálhatatlannak és túl agresszívnak.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A nápolyi masztiff erős karakterrel rendelkezik, idegei acélból állnak. Barátságos és hű a családtagjaihoz. Megbízhatóbb és megfelelőbb védő nem található. Egy hatalmas kutya már a megjelenése és a nagy agyarak vigyora miatt elriasztja a nem kívánt látogatókat. Egyéb nevek: Neapolitano, dog, Mastino, Mastino Napoletano.

A fajta története

A nápolyi masztiff olyan kutya, amely az ókortól kezdve őrzi tulajdonosát és vagyonát. Ennek a fajtának a hazája Olaszország. Úgy gondolják, hogy az első Neapolitano mastinosok az Apennine-félsziget déli részén jelentek meg.

A modern mastinosok (moloszi nagydánok) ősei részt vettek a vadállatok elkerítésében és az ókori Róma arénáiban harcoltak rokonaikkal vagy ragadozóikkal. A legtöbb esetben a küzdelem moloszi győzelemmel zárult.

Nem mondható el, hogy a Neapolitano-t csak az ókori római nemesség házaiban tartották, bár érdemes megjegyezni, hogy az ilyen háziállatok minden gazdag ember divatos kiegészítői voltak. A masztiffok odaadóan szolgálták az egyszerű embereket (őrök, parasztok, boltosok). A hatalmas kutyák feladata a vagyon védelme, a tolvajok, rablók elriasztása volt.

A mastino tenyésztését nem célozták meg. Ha a gazdagok legalább valahogy figyelték molosszuszaik tisztaságát, akkor az egyszerű emberek csak a munkaképességekre, az őrző kutyák magasságára és súlyára figyeltek.

A második világháború gyakorlatilag megsemmisítette a fajtiszta dánokat. Amikor a fasizmust legyőzték, lehetővé vált ezen óriások számának helyreállítása. Pontosan ezt tette a nápolyiak ismerője, Pietro Scanziani 1946-ban.

Összegyűjtötte a fajta 8 képviselőjét, a külső jellemző tulajdonságokkal. Az 1949-es tenyésztési munka eredményeként példaértékű hímet neveltek, amely példa lett a nápolyi masztiff fajta szabvány jóváhagyására.

A modern nápolyi mastinosok az arénákban zajló csaták helyett kiállításokon vesznek részt. Erőjük és intelligenciájuk a rendőrség, az őrszolgálat alkalmazására talált. A masztiffok testőrként és őrként hozták létre magukat.

Fajta szabvány

mészároskutya

A nápolyi masztiff erős, kinyújtott testalkatú. Az izomzat fejlett, azonnal láthatja, hogy ennek a kutyának rendkívüli ereje van.

A fajta megkülönböztető jellemzői: a fej és az orr bőrráncai, amelyek bizonyos mintát képeznek, orcák lelógó szárnyakkal.

Felnőtt súlya 50-70 kg., növekedése kb 60-74 cm.

Hatalmas fej nyugszik egy rövid, széles nyakon. A fülek vastagok, lelógóak, és le kell nyírni őket. A mandula alakú szemek színe megfelel a kabát színének. A szemhéjak nehézek, megereszkedtek.

A pofa négyzet alakú, sok mély bőrredővel. Alatta van egy térfogatú, kétágú szuszpenzió. Az orr nagy, nyitott orrlyukakkal. Leereszkedett szárnyú orcák.

Az állkapcsok erőteljesek, az ajkak húsosak, kissé megereszkedtek. Ollós vagy egyenes harapás.

A széles hát közepes hosszúságú, jól izmolt és egyenes. A mellkas erősen fejlett, alsó részén a bőr megereszkedik. A karaj enyhén domború. Has behúzva.

A farka meglehetősen vastag, szablya alakú. A dokkolás megengedett.

A lábak egyenesek, izmosak, nem túl hosszúak.

A szőrzet rövid és sima. Őrző haja egyenes, nehezen tapintható. Nőknél a szőrzet plüssre hasonlít, míg a férfiaknál sokkal keményebb.

A következő színek megengedettek: fekete, csíkos, szürke, barna, ólom, kék.

A lábakon, a mellkason és a hason kis fehér jelölések megengedettek.

A folt teljesen foltos színű.

Karbantartás és gondozás

mészároskutya

A nápolyi masztiff vezetése összetett. A fajta igazi csodálójának kell lennie ahhoz, hogy kibírja egy ilyen háziállat esetlenségét és örök nyálát. De másrészt, ha betartja a Neapolitano mastino gondozásának összes szabályát, akkor nem lesz különösebb probléma. A legfontosabb az, hogy minden nap elegendő időt biztosítson kutyájának.

A nápolyi masztiffot a meleg évszakban madárházban, az udvaron tarthatja. A hideg idő beköszöntével a rövid szőrű kutyának melegségre van szüksége. Az alacsony aktivitás miatt a nápolyi jól érezheti magát a lakásban.

A szűk szobák nem fognak megfelelni neki, kényelmetlen lesz mind a tulajdonosok, mind a nagy háziállat számára. Egy ilyen kutya számára egy nagy lakás vagy egy tágas magánház alkalmas.

A Mastino-t gyakran ügyetlennek, esetlennek, rendetlennek és hanyagnak hívják. Az ilyen meghatározások megfelelnek az igazságnak, de a kutya ártalmatlansága miatt egyáltalán nem megfelelő módon viselkedik. Minden az állat testének szerkezeti jellemzőiről szól.

A Neapolitano nem mindig képes figyelembe venni a méretét, így a szobában mozogva könnyen megérinthet egy vázát vagy más bútordarabot. Etetés közben ételt szór és vizet fröcsköl. Ennek oka a pofa szerkezete. Annak meghatározásakor, hogy hol fog állni az étel- és vizes tálak, válasszon egy könnyen tisztítható felületű helyet.

A fajta másik problémája a bőséges nyálasodás. Ez ellen csak egy törülközővel lehet harcolni, aminek mindig kéznél kell lennie.

Amellett, hogy a mastino nem tűri az alacsony hőmérsékletet, rendkívüli hő hatására is szenvedhet. Semmiképpen sem szabad sokáig egy fülledt helyiségben hagyni, a tűző nap alatt. A Neapolitano mastino akár meghalhat is a túlmelegedéstől.

A masztiffhoz nem szükséges nagy fizikai megterhelés. Az egészség megőrzése érdekében elegendő minden nap nyugodt tempóban sétálni a háziállattal.

A nápolyi masztiff megtartásának fontos pontja az ápolás. Ezeket az összes szabály szerint és időben kell végrehajtani:

 • Hetente 2 alkalommal fésüljük ki a gyapjút, ecsettel eltávolítjuk az elhalt szőrszálakat és az epidermist. A formázás során az eljárást minden másnap elvégzik.
 • A bőrredőket naponta meg kell tisztítani a szennyeződéstől és az ételmaradéktól. Ennek elmulasztása bőrirritációt és fertőző betegségeket okozhat.
 • A fürdés legfeljebb egy évig nem ajánlott. A felnőtt kutyáknak évente legfeljebb 4 alkalommal kell fürdeniük. Minden járás után mossa meg a mancsaimat, egyszerre ellenőrizze, hogy szilánkok, vágások vagy egyéb sérülések vannak-e rajta.
 • A nápolyiak gyakran szennyeződnek és váladékoznak a szem sarkában. Ez gyulladáshoz, kötőhártya-gyulladáshoz vezet. Fontos, hogy rendszeresen törölje le a szemét nedves, természetes ruhadarabbal.
 • A füleket 1-2 alkalommal, 7-8 nap alatt tisztítjuk fülpálcákkal és speciális megoldásokkal.
 • Körülbelül havonta vágjon karmokat.
 • Hetente speciális fogkrémmel és ecsettel mossuk a fogainkat. Ez az eljárás rendkívül fontos, mivel a mastino hajlamos a fogászati ​​betegségekre.
 • Heti 2-3 alkalommal masszírozzuk a kutyát szilikon kefével. Ez az eljárás javítja a vérkeringést és megakadályozza a bőrbetegségek megjelenését.

Javasoljuk, hogy a nápolyi masztiffot nagy fajtáknak szánt prémium kész szárazelemmel táplálja.

Ha úgy dönt, hogy természetes táplálkozási módot választ, állítsa be az étrendet állatorvosával. Nagyon nehéz önállóan kiválasztani egy sor terméket, hogy a kutya megkapja az összes szükséges vitamint és ásványi anyagot.

Fontos, hogy ne táplálja a Neapolitano-t túlzottan, mivel hajlamos az elhízásra. Fontos az is, hogy minden nap rengeteg tiszta, hűvös vizet biztosítsunk számára az iváshoz.

Egészség

mészároskutya

Átlagosan a német dog 9-10 évet élhet.

A masztiffoknak gyakran a következő egészségügyi problémái vannak:

 • Demodecosis - befolyásolja a bőrt és a belső szerveket, a kórokozók atkák.
 • Ízületi dysplasia - súlyos fájdalom, sántítás és mozdulatlanság kíséri.
 • Pyoderma - gennyes bőrelváltozások.
 • Cardiomyopathia - szívizombetegség, férfiaknál gyakoribb.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy diszfunkciója.
 • Entrópia - a szemhéj helytelen helyzete, műtéttel megszüntetve.
 • Progresszív retina atrófia - ha nem kezelik, látásvesztéshez vezethet.
 • Nehéz munka - gyakran nehézségek merülnek fel a szülés során, ennek következtében császármetszést kell igénybe venni.

A legtöbb betegséget a tulajdonos nem megfelelő gondozása és figyelmetlensége okozza kutyájával szemben. Az egészségügyi problémák általában az állat állapota alapján figyelhetők meg. A beteg kutya letargikus, álmos lesz, aktivitása és étvágya élesen csökken.

Sok betegséget elkerülhet, ha időben beoltja az oltást, a kutyát parazitákkal kezeli, és megelőző vizsgálatokra megmutatja az állatorvosnak.

karakter

mészároskutya

A Mastino Neapolitano tulajdonosának és a háztartás minden tagjának kedves, odaadó és gondoskodó állat. A tulajdonos mindenekelőtt neki áll. A kutya minden helyzetben kész megvédeni és megvédeni. Ennek a hűségnek mellékhatása van - féltékenység. A masztiff, figyelmen kívül hagyva önmagát, féltékeny lesz a tulajdonosra nemcsak más háziállatokra, hanem a családtagokra is.

Ennek a nagy kutyának a barátságossága kiterjed a ház vendégeire is. De ha a kutya észreveszi egy idegen gonosz szándékát, ne várjon irgalmat.

Az agresszió csak indokoltan nyilvánul meg a mastinóban. Időjének nagy részét mások megfigyelésével tölti. Emiatt becenevén "filozófusnak" hívták.

Jól kijön a gyerekekkel. Csak te nem hagyhatsz egyedül egy hatalmas kutyát a gyerekekkel. Nagy mérete miatt akaratlanul is károsíthatja a babát. Általában ilyen kutya nem ajánlott azokban a családokban, ahol a gyermekek 10 évnél fiatalabbak.

Képzés és oktatás

neapolitano

Egy ekkora őrzőkutyának korai szocializációra van szüksége. A rossz modorú Neapolitano-t nehéz lesz nyilvános helyeken tartani. Ezért a lehető leghamarabb meg kell tanítani engedelmességre, a házban és az utcán tanúsított magatartási szabályokra.

Fontos az is, hogy képzési tanfolyamokat folytasson a masztiffal. Nem ajánlott önmagában dominanciára hajlamos kutyát kiképezni. Ebben az esetben egy tapasztalt kutyavezető és egy speciális gyakorlótéren tartott osztályok segítségére van szükség.

Az éles elmének és a kiváló memóriának köszönhetően a Neapolitano gyorsan megtanulja a parancsokat. A baj az, hogy nem siet teljesíteni őket. Ahhoz, hogy a képzés sikeres legyen, az óráknak nem kell unalmasnak lenniük. Kerülje a gyakorlatok monoton ismétlését.

Használjon bókokat és csemegeszeleteket jutalomként. Megengedhetetlen durva bánásmód, fizikai büntetés és kiabálás.

Érdekes tények

 • A neapolitano az egyik legrégebbi fajta a világon.
 • Kedvenc kutyafajta Nagy Sándor - Mastino.
 • A Neapolitano esetlen, navigációs problémákkal küzdő kutya.
 • A legnehezebb kutya a földön a nápolyi masztiff Hercules, súlya 128 kg.

A fajta előnyei és hátrányai

neapolitano

A nápolyi masztiff komoly fajta, amely nem felel meg mindenkinek. Mielőtt megvásárolná a meghatározott fajú kiskutyát, nézze meg annak fő előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Nyugodt, barátságos beállítottság.
3. Kijönni a gyerekekkel.
4. Odaadás, félelmetlenség.
5. Nem igényel sok fizikai aktivitást.

Hátrányok:

1. Ügyetlenség.
2. Fokozott nyálképzés, pontatlanság.
3. Féltékeny hajlam.
4. Lustaság, elhízásra való hajlam.
5. Nem tűri a meleget és a hideget.
6. Sok helyet igényel.
7. Drága tartalom.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.