A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákNémetjuhász történelem, standard, fajtajellemzők

Németjuhász történelem, standard, fajtajellemzők

pásztor

Német juhász

német
9.1

Gondoskodás

9.0 / 10

Egészség

5.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

10.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

Nincs sokoldalúbb kutya, mint a német juhász. Lehet pásztor, katonai vagy katonai kutya, őr, védő. Ezenkívül a "németek" sikeresen teljesítik az őrszolgálatot, kiváló társak, útmutatók és jól kijönnek a gyerekekkel. Egy ilyen háziállat mind a tapasztalt, mind a tapasztalatlan kutyatenyésztőknek megfelel. De ahhoz, hogy ne legyenek problémái a pásztorral, több tanfolyamon kell részt vennie.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fajta története

A németjuhász hazája Németország. Kezdetben e faj kutyáit használták állattenyésztőként. Feltételezik, hogy a fajta képviselőinek távoli ősei Skandináviában éltek északi és indiai farkasok.

A német juhász nem nevezhető tiszta természetes fajtának, mivel a tenyésztők dolgoztak a létrehozásán. Kezdetben az ilyen kutyák iránt nagy volt a kereslet, és kiváló pásztorként értékelték őket. Idővel a legeltetett állományok száma jelentősen csökkent, a pásztorkutyákat pedig "munkanélküliség" fenyegette. Úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a fajtát, ehhez a németországi déli és középső régiókból származó állomány-kutyák képviselőit keresztezték német juhászokkal.

A német tenyésztők gondos munkájának eredményeként a XIX. Század végére a német juhász megszerezte azt a külsőt, jelleget és készségeket, amelyet ma benne látunk. A pásztorkészítés mellett ez a kutya képes az őrszolgálat ellátására, a csapatoknál, a rendőrség nyomozó szolgálatában használják. Ugyanakkor kiegyensúlyozott jellege van, nehéz helyzetekben megfelelő. Ez a tulajdonság lehetővé teszi, hogy a "németeket" útmutatóként használják a vak emberek számára. A sokoldalú kutya nagy népszerűségre tett szert a populáció különböző szegmensei között.

A szabvány legújabb módosításaival (2010. december) a hosszú hajú német juhászokat elismerték a rövid hajúakkal. Jelenlegi fő céljuk a szolgálati kutya.

A második világháború idején a német juhászokat széles körben alkalmazták a német hadseregben, valamint az antant országok és a szövetségesek hadseregében is. Az ellenségeskedések során a fajta sok képviselője elhunyt, a tenyésztési munkát gyakorlatilag leállították. Nagyon kevés fajtatiszta "német" maradt, ezeket felhasználva a tenyésztők elkezdték helyreállítani a pásztorkutyák számát.

Jelenleg a német juhászokat nem fenyegeti a kihalás. Világszerte vannak kennelek, amelyek tenyésztik ezeket a kutyákat. Ezeket a háziállatokat az egyik legnépszerűbbnek tartják.

Fajta szabvány

alapértelmezett

A német juhász általános megjelenése meglehetősen szigorú, közepes testalkatú (nem nehéz és nem könnyű), a test minden részének izmossága és nagy mérete különbözteti meg. A marmagasságú felnőttek növekedése eléri 60-65 cm., súlya tól 23 kg. 40 kg-ig. A szukák alacsonyabbak a hímeknél, mind magasságukban, mind súlyukban.

Az ék alakú fej az izmos nyakon nyugszik, anélkül, hogy átfedés lenne. A koponya négyzet alakú. A fülek háromszög alakúak, nem túl nagyok, függőlegesen állnak, a végeik kissé hegyesek. Mandula alakú, sötét szemek kissé ferdén állnak. Átlagos szemméret. Az orra fekete. Az állkapocs erős, jól fejlett, ollós harapással.

A test kinyújtott, a hát egyenes, erős, a marmagasság kifejezett, a mellkas erősen fejlett. A lábak egyenesek, párhuzamosak, erős, jól körülhatárolható csánkkal és alkarral. A mancsok nagyok és lekerekítettek. A farok szabadon lóg egy kanyarban.

Szabad mozgás, söpörés.

A német juhászoknak két fajtája van, amelyek szőrzetükben különböznek: rövid és hosszú hajúak.

Rövid hajú németjuhász - kabát aljszőrzettel, rövid, kemény, feszes. A leghosszabb haj a nyakon figyelhető meg.

Hosszú szőrű német juhász - közepesen hosszú szőrzet, lényegesen hosszabb, mint a rövid szőrű fajoké. Az aljszőrzet jelen van, de rosszul van kifejezve. A hosszú szőrű juhászkutya közötti fő különbség a fül tövénél lévő vastag, kidudorodott szőr és a hosszú szőrű farok. Rövid hajú egyéneknél a farok 3-4-szer gyengébb serdülő.

Az aljszőrzet szürke. A szabvány szerint a kabát színe három típusban megengedett:

1. Szürke - van egy sötét maszk és egy sötét "köpeny".
2. Fekete - szilárd.
3. Fekete jelölésekkel - sárga, szürke, barna, világos jelölések a fő fekete szín hátterén elfogadhatók.

Karbantartás és gondozás

alapértelmezett

Mivel a németjuhász nagy szolgálati fajtához tartozik, kényelmetlen lesz számára egy szűk kis lakásban élnie. Az ideális lehetőség egy ilyen háziállat számára egy tágas madárház meleg fülkével, egy privát udvarban. A pásztorkutyának rendszeres fizikai aktivitásra van szüksége, ezért szabadtéren tartott ketrecben tartva sétálni kell neki, lehetőséget kell adni neki a futásra, ugrásra.

A lakás karbantartásával a napi hosszú séták létfontosságúvá válnak az aktív háziállatok számára. Ha unatkozik, ha nem ad lehetőséget a felhalmozott energia elköltésére, a kutya károsíthatja a bútorokat, cipőket, belső tárgyakat. A jellem is romolhat, az állat szemtelen lesz, sőt agresszív is. A fentiekből csak egy következtetés vonható le - egy juhászkutya tartható egy lakásban, de elég tágasnak kell lennie, és gyakran kell sétálnia a kutyával.

A madárházat rendszeresen tisztítani kell. A kutyának menedéket kell biztosítani a nap, az eső és a huzat ellen. A kutyás lakásban meghatározzák az alvás és a pihenés helyét, ahol matracot vagy kanapét kell elhelyezni. Ennek a helynek nem szabad forrónak lennie, és ezt a helyet is el kell keríteni a nyüzsgéstől. Ha a háziállat úgy döntött, hogy pihen, akkor zavar, és még inkább erővel kihúzza a helyéről.

Mondhatjuk, hogy a német juhász folyamatosan fészkel. Ha nem szabadítja meg rendszeresen az elhalt szőrzetet, akkor az egész lakás vagy az egész ház rövid idő alatt sötét hajszálakkal teli lesz. Fésülés nélkül (heti 3-4 alkalommal) gubancok képződnek a gyomron és a nyakon, szinte lehetetlen harcolni ilyen matt hajjal.

A vízi eljárások a mancsok séta utáni mosására korlátozódnak. Az "általános" fürdés évente legfeljebb kétszer szükséges. Ha gyakrabban fürdeti kedvencét, fennáll annak a veszélye, hogy a szőrzet elveszíti természetes fényét és színfényességét. Fürdéskor ajánlott speciális sampont használni, fürdés után pedig egy kefét, amelynek célja a kutya megszabadulása a felesleges szőrtől.

Természetesen nem szabad megfeledkezni a higiénés gondozásról sem. A füleket és a szemeket rendszeresen nedves törlőkendővel kell törölni. Ha a szem vagy a fül váladékának túlzott felhalmozódását észleli, vigye el kedvencét állatorvosához. Ez a jelenség fertőző betegséget jelezhet. Rendszeresen mosson fogat, juhászkutya esetében könnyebb speciális fogcsontokat vásárolni a fogmosáshoz. A körmöket természetesen ledarálják, mivel a fajta kutyája aktív életmódot folytat.

Egy akkora állatnak, mint a német juhász, olyan étrendre van szüksége, amely körülbelül 70% fehérjét tartalmaz. A juhász kiegyensúlyozott étrendjének alapja a húskészítmények és a belsőségek. Nem táplálkozhat burgonyával, tésztával, édességekkel, füstölt húsokkal.

Felnőtt kutyát naponta kétszer kell etetnie, míg az adagokat súlyától függően választják ki. A kutya számára mindig tiszta, hűvös víz álljon rendelkezésre.

Egészség

alapértelmezett

Ez nem azt jelenti, hogy a német juhászok gyenge immunitással és rossz egészségi állapottal rendelkeznek. Ők, mint minden szolgálati kutya, szívósak, erősek, erősek. De testükben vannak gyenge pontok. A "német" tulajdonosának fel kell készülnie arra, hogy kedvence rákra, allergiás reakciókra és fülfertőzésekre hajlamos. Ezen problémák mellett a német juhász a következő betegségekre is hajlamos lehet:

 • Epilepszia - görcsök kíséretében.
 • Ízületi dysplasia - az ízületek deformációja, sántaság, súlyos fájdalom kíséretében.
 • Puffadás - helytelen étrend, gyenge minőségű termékek miatt következik be. Órákon belül végzetes lehet.
 • Herékdaganatok - a herék megnagyobbodása és szövetük elkeményedése vagy megpuhulása jellemzi.
 • Csigolyaközi porckorong betegség - a lemez degenerációja fokozatos elmozdulást okoz a gerinccsatornában a gerincvelő fokozatos és progresszív összenyomásának kialakulásával.
 • Szembetegségek.
 • Cukorbetegség - genetikai betegség.
 • Pyoderma - gyakori bőrgyulladás, viszketés és gennyes váladékozás kíséretében.
 • Aorta szűkület - az aorta szűkülete.
 • Pericardialis effúzió - súlyos állandó légszomj, az állat erőltetett testtartása jellemzi - előre hajló ülő helyzet.

Megfelelő gondozással és táplálkozással a német juhász 13-14 évet élhet, de vannak olyan élettartamok, amikor a kutya eléri a tizenhét éves kort. A kedvtelésből tartott állatok egészsége és várható élettartama közvetlenül a gazdától függ. Szükséges, hogy a kutyával évente 1-2 alkalommal látogasson el az állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatokra. Megköveteli továbbá az állat időben történő oltását és kezelését a bőr parazitáitól.

karakter

történelem

A németjuhász erős, félelem nélküli, magabiztos állat. Sőt, egy ilyen kutyának stabil pszichéje van. Megfelelő nevelés mellett soha nem fog agressziót és ok nélkül támadni. Bár a fejlett őr-őrző ösztön miatt a "német" óvakodik és barátságtalanul találkozik idegenekkel.

Ha a pásztor felismerte a tulajdonosát, akkor az ellenség száma, ereje és nagysága ellenére kész megvédeni gazdáját tőle. Ez a háziállat annyira odaadó neki és egész háztartásának, hogy kész halálra küzdeni értük, életét kockáztatva. Egy ilyen kutya már kiskorától kezdve megpróbálja kedvében járni a gazdájának, gyakorlatilag nincsenek rossz jellemvonásai. A "németnek" egyetlen célja van - hasznos lenni, szolgálni az egész család, és ami a legfontosabb, a gazdája érdekében.

A juhászkutya nem tűri az unalmat, a hosszú inaktivitás bosszantja. Dolgoznia kell, vagy legalábbis aktív játékokat kell játszania. Nagyszerű módja a kutya unatkozásának enyhítésére, ha feladatot talál neki. Megbízhatja a "németet" valamilyen dolog, például egy táska védelmével. A kutya megrendeléssel szívesen őrzi a házat vagy az udvart. A gyermekeket ilyen őrségre lehet hagyni. A kutya szeretettel és gondoskodással bánik a gyerekekkel. Szívesen játszik velük különböző játékokat. Amikor ilyen játékokat néz, úgy tűnik, hogy nem egy hatalmas kutya bolondozik, hanem egy kiskutya.

Képzés és oktatás

alapértelmezett

Ha a németjuhász korai szocializáción esett át, akkor öröm, hogy továbbképzéseket és továbbképzéseket folytathatok vele! Az a tény, hogy ez a fajta szerepel a legképzettebb és intellektuálisan legfejlettebb kutyák listáján. Természetesen a tulajdonosnak türelemre és állandóságra lesz szüksége. Az edzés során elért pozitív eredmények érdekében a háziállatot dicsérettel vagy ízletes bónuszokkal kell ösztönözni.

Feltétlenül olvassa el cikkeinket:

Kiskutya nevelése. Honnan induljon és hogyan sikerüljön

A kutya nem engedelmeskedik, vagy "Ki a főnök a házban?!"

Kiskorától kezdve a kölyökkutyának meg kell tanulnia a legegyszerűbb parancsokat. Ezt követően, körülbelül 5-6 hónapos korától a háziállatnak szakmai képzéseken kell részt vennie, lehetőleg tapasztalt kutyavezető irányításával. A tanfolyamot a kutya tulajdonosa maga választja ki, abból a célból kiindulva, amelyre a juhászt megszerezték. A legnépszerűbbek:

 • Vezetett városi kutyatanfolyam.
 • Kísérő kutya tanfolyam.
 • A "Védő városi kutya" tanfolyam.
 • Őrszolgálat tanfolyam

A természet éles elmével és találékonysággal díjazta a németjuhászt. Kölyökkorától kezdve könnyen edzhet és edzhet. Nem szabad kihagynunk az esélyt és fejlesztenünk benne természetes képességeket.

Érdekes tények a német juhász fajtáról

 • Az odaadás emlékművét Togliattiban telepítik, a német juhász emlékének szenteli, amely 7 éve várja tulajdonosát.
 • Süketségben szenvedő juhászkutya mentett meg egy tóban fulladó lányt. A baba csak 5 éves volt. A kutya úgy érezte, hogy a gyermeknek segítségre van szüksége, rohant a vízbe, és képes volt a partra rángatni.
 • A Rin Tin Tin nevű kutyának saját színészi csillaga van Hollywoodban, a híres sikátorban. Ez a kutya több mint huszonöt filmben játszott, leggyakrabban farkas szerepet kellett játszania.
 • Az ellenségeskedések során egy Dzhulbars nevű német juhász több mint négyszáz aknát és mintegy százötven kagylót talált. A kutya aktívan részt vett a csatákban. Ezért a "katonai érdemekért" jelölt.

A fajta előnyei és hátrányai

pásztor

Nem elég, ha saját kutyát akarunk. Fontos, hogy pontosan meghatározzuk, melyik fajta megfelelő az Ön számára, melyik nemnél jobb kiskutyát vásárolni. A végső döntés meghozatala előtt ajánlott meglátogatni a különböző fajtájú kenneleket, kutyakiállításokat, azokat a területeket, ahol a tulajdonosok sétáltatják kedvenceiket. Miután tapasztalt kutyatenyésztőkkel beszélt, sokat megtudhat a kutyákról.

Ha tetszett a német juhász, nézze meg a fajta előnyeit és hátrányait:

Előnyök:

1. Sokoldalúság.
2. Magas intelligencia.
3. Tökéletesen fejlett biztonsági tulajdonságok.
4. Kitartás.
5. Az ételek igénytelensége.
6. Könnyű gondozás.
7. Indokolatlan agresszió hiánya.
8. Gondoskodó hozzáállás a gyerekekkel szemben.
9. Jól kijön a háziállatokkal.
10. Jó tanulási képesség.

Mínuszok:

1. Nagyfokú aktivitás igénye.
2. Nem alkalmas kis, zárt helyiségekben tartásra.
3. A napi hosszú séták szükségessége.
4. Több tanfolyam átadását igényli.
5. Bőséges leválás.
6. Hajlam sok betegségre.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.