A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákBeauceron leírása és a fajta jellemzői

Beauceron leírása és a fajta jellemzői

beauceron

Beauceron

fajta
8.6

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

5.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

7.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

10.0 / 10

A Beauceron (francia juhászkutya) ritka fajta. Ezeknek a kutyáknak a száma ma nem olyan nagy. A fajta képviselőit megkülönbözteti a félelem, az erő és a nagy méret. A megjelenés tekintetében a tájékozatlan emberek könnyen összetéveszthetnek egy Beauceront egy rottweilerrel vagy dobermannal.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Mind az ókorban, mind a modern világban a francia juhászokat biztonsági és járőrszolgálatra használják a hadseregben és a rendőrségen. Egy ilyen kutya kiváló pásztor és őrző a tulajdonos tulajdonában. Beauceron szívesen vesz részt terelőversenyeken, nyomkövető versenyeken is.

A fajta története

A "Beauceron" név La Bossa (Párizs környéke) nevéből származik. Ezen a területen tartották a legtöbb kutyát ebből a fajtából, és a faj kialakulása, az evolúció folyamata.
Úgy gondolják, hogy a Beauceron ősi fajta, de történelmének kezdetéről és őseiről nincsenek pontos adatok. A francia juhászok származására vonatkozóan két változat létezik:

1. A Beauceron ősei Franciaország tőzegkutyái voltak.
2. Beauceron Franciaországban élő vad farkasok leszármazottja, a faj képviselőinek hasonlósága ezekkel a ragadozókkal mind külsőleg, mind jellegében tagadhatatlan.

Mindenesetre a Beauceron tiszta faj, amelyet más fajták génjei alig befolyásoltak. A tudósok elismerik Beauceron rokonságát mastif kutyákkal, de ez csak találgatás, nem állítás.

Kezdetben a francia juhászokat használták terelő és őrző kutyaként. Szolgálatuk állatállomány legeltetéséből, a ház és a tulajdonos vagyonának őrzéséből állt. De az idő múlásával a pásztorkutyák iránti igény csökkent, és ezzel népszerűségük csökkent.

A világháborúk hozzájárultak ahhoz, hogy a Beauceron száma kritikus számra csökkent. A fajta a kihalás szélén állt. "Apránként" gyűjtötték. A tenyésztők néhány túlélő fajtatiszta francia juhászt találtak, és tenyésztési munkát végeztek, amelynek célja egy veszélyeztetett faj helyreállítása volt.
A munkát siker koronázta. Most a Beauceront nem fenyegeti az eltűnés.

Céljuk az őrszolgálatban rejlik, tehetséges vérkutakként, rendőrökként, katonai kutyákként és tulajdonosaik hűséges társaként hozták létre magukat.

Fajta szabvány

jellegzetes

Felnőtt Beauceron súlya 35-50 kg., marmagasság 61-70 cm.

Erős, izmos nyakon hosszúkás fejet tartanak. A koponya lapos. A fülek közepes hosszúságúak, félig felállóak, háromszög alakúak. A dokkolás megengedett.
A szemek hosszúkás alakúak, sötétek. Vannak többszínű szemű francia juhászok, gyakrabban "harlekin" kabátú egyének.

Az orr és az ajkak feketeek. Az állkapcsok erőteljesek, keresztbe harapnak.

A hátsó vonal egyenes. A karaj erős, meglehetősen széles. A mellkas terjedelmes. A farok hosszú, kampó alakú. Nyugalmi állapotban a beauceron leengedi, izgatottan futás közben a kutya felemeli a farkát.

A lábak egyenesek, erősen fejlett izmokkal. A mancspárnák kemények, a körmök erősek, fekete. A futás széles ügetés. A lépés sima, könnyű. Azt a látszatot kelti, hogy a kutya a legkisebb erőfeszítés nélkül mozog.

A fajta megkülönböztető jellemzője a kettős nyereséges ujjak. Ez nem hátrány, éppen ellenkezőleg, extra kettős ujjak nélkül a francia juhász nem nevezhető fajtatiszta. A kiállítások során különös figyelmet fordítanak erre a tulajdonságra.

A gyapjúhuzat megbízhatóan védi a beauceront a hidegtől. Mindezt a sűrű, sűrű és kemény aljszőrzet miatt. Az őrszőr átlagos hossza kb. 4 cm.

A szabvány szerinti szín kétféle megengedett:
1. Fekete, vörösesbarna jelzéssel. A jelzett szín esetében a fekete színnek nagyon telítettnek kell lennie.
2. Harlekin - kékes foltos és barnás. A jelzett színnél a piros, a fekete és a szürke egyenletesen oszlik el. A fekete dominanciája a szürke felett megengedett.

Karbantartás és gondozás

beauceron

Beauceront nem ajánlott lakásban tartani. Ilyen körülmények között egy nagy kutya, amelyhez szabadság és hely szükséges, nem fogja jól érezni magát. Sőt, a beauceron melletti lakás tulajdonosai sem lesznek kényelmesek. Ennek oka nemcsak a francia juhász nagy méretében rejlik, hanem abban is, hogy a kabátjának erős, specifikus illata van. Ez a szag, különösen egy kis lakásban, élesen érződik, és minden dolgon, a ruhán...

A beauceron tartásának ideális lehetősége egy vidéki ház kertes telekkel, tágas madárházzal. Nem tarthatsz szabadon szerető kutyát láncon, mérges lehet, agresszívvá és ellenőrizhetetlenné válhat.

A szabadtéri ketrecben is a francia juhász megköveteli a szabad sétákat elegendő fizikai aktivitással. A pórázon való szabadidős sétálás nem Beauceroné. Képesnek kell lennie a felhalmozott energia kidobására, futásra, ugrásra, aktív játékokra. A séta legalább egy órán át tart.

Egyáltalán nem nehéz vigyázni a francia fajta képviselőire. A szükséges eljárások listája az alábbiakban található:

 • 2 hetente egyszer fésüljük ki a gyapjút. Erre jobb furminátort használni. Ez az eljárás fenntartja a szépséget, eltávolítja az elhalt szőrszálakat és javítja a bőr vérkeringését.
 • Fürdés évente 1-2 alkalommal szükséges. A meleg évszakban szabadban végezzen vízkezelést, tömlő és speciális tisztítószer használatával a rövid szőrű kutyák számára. A házban vagy a lakásban a nedves beaceron gyapjú illatát a háztartás biztosan nem fogja kedvelni, ezért az ideális lehetőség az úszáshoz az utcán.
 • Megtöröljük a fülünket, és hetente egyszer megvizsgáljuk. Ha a fülzsír túlzott felhalmozódását, traumát vagy gyulladást észlel, forduljon állatorvosához.
 • Beauceron karmát ritkán le kell vágni, általában egy energikus kutya egyedül törli le az útfelületen.

A francia juhász igénytelen az ételekben, de ez nem azt jelenti, hogy valahogy meg lehet etetni. A kész takarmánynak tele kell lennie vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami kiegyensúlyozott étrendet biztosít. Nem szabad olcsó, alacsony minőségű száraz élelmiszereket vásárolni, inkább a prémium osztályt válassza.

Ha úgy dönt, hogy természetes eredetű termékekkel eteti pásztorát, ne feledje, hogy a teljes étrend 60-70% -a fehérje. Ügyeljen arra, hogy a Beauceron-t alacsony zsírtartalmú húsokkal, belsőségekkel, gabonafélékkel, zöldségekkel etesse.

Szigorúan tilos az étrendbe beletenni: hüvelyeseket, burgonyát, folyami halakat, füstölt húsokat.
A nap folyamán tiszta, hűvös víz a kutya tartásának előfeltétele, különösen fontos ezt figyelni a forró nyári hónapokban.

Figyeljen cikkünkre: Hogyan és hogyan táplálja kutyáját természetes táplálékkal

Egészség

fajta

A Beauceron átlagos élettartama 10-12 év.

Meddig fog élni a háziállat, egészségi állapota többnyire a gazdától függ. A figyelmes tulajdonosnak évente meg kell látogatnia egy beauceronnal egy állatorvosi rendelőt rutinvizsgálatra, röntgenvizsgálatra és tesztekre. Így az egészségügyi probléma a kezdeti szakaszban észrevehető és a kezelés időben elkezdhető.

Fontos a bőrparaziták elleni védőoltások, féregtelenítés és kezelés (különösen tavasszal és nyáron) ütemezése is.
A francia juhász természeténél fogva jó egészségre tett szert. De még mindig megfigyelhető néhány betegségre való hajlam:

 • Retina atrófia - megfelelő kezelés nélkül szürkehályoghoz vagy teljes látásvesztéshez vezethet.
 • A csípőízület dysplasia - sántaság, elviselhetetlen fájdalom kíséri, a betegség utolsó szakaszában a kutya teljesen mozgásképtelen.
 • Volvulus - hányás, a has természetellenes megnagyobbodása kíséri. A kutya néhány óra alatt meghalhat, hacsak nem tesznek sürgős intézkedéseket.

karakter

jellegzetes

A visszafogottság, a függetlenség, az uralmi vágy - ezek a francia juhász fő jellemvonásai. Annak érdekében, hogy ez a kutya hűséges, hűséges és vidám társ legyen, a tulajdonosnak minden szabály szerint fel kell nevelnie a kölyökkorból, elkerülve az agressziót, a durvaságot és a fizikai büntetést az oktatási folyamatban.

A tulajdonosnak akaratosnak kell lennie ahhoz, hogy a beauceron átvegye a vezetését. Ki kell irtani a veleszületett uralmi vágyat, amelyet e fajta minden képviselője megfigyel. Ellenkező esetben a beauceron kontrollálhatatlan és agresszív állatként nő fel.

A diszkréció, a szigor, a türelem és a tisztelet az, amit meg kell adnia a francia juhásznak. Cserébe odaadást, barátságosságot, engedelmességet kap.
Ha vannak olyan gyerekek a családban, ahol a pásztort tartják, meg kell tanítani őket arra, hogyan kell megfelelően, tisztelettel bánni a kutyával. A gyermeknek tudnia kell, hogy tilos a beauceron ugratását, verését, farkának vagy fülének rángatását, egy komoly kutya nem engedi meg az ilyen kezelést.

Idegennek nehéz kivívni a pásztor bizalmát. A kutya bizalmatlanságot mutat az idegenek iránt, figyeli a cselekedeteiket, nem engedi őket szem elől. Minden cselekedete átgondolt, a beauceron a tulajdonos megtámadásának legkisebb kísérlete mellett azonnal maximális hevességgel védekezni fog. Megfelelő kiképzés és oktatás mellett azonban nem mutat fölöslegesen túlzott agressziót, és nem ugat hiába. A fajta képviselői ideális őrök.

Kijön más háziállatokkal, feltéve, hogy készek engedelmeskedni neki. Ellenkező esetben a beauceron minden szempontból megvédi vezető szerepét, megpróbálja alávetni az ugyanazon a területen tartott állatokat.

Képzés és oktatás

jellegzetes

Beauceron kiváló őrzőkutya, magas intelligenciával és éles elmével. De szabadságszerető természete és akarata miatt soha nem fog szolgálni, csak szolgálni, majd tiszteletteljes bánásmódban. A meghatározott tulajdonságok szerint a beauceron hasonló Groenendaelhez és Kangalhoz.

Figyelembe véve a francia fajta képviselőinek fenti jellemzőit, könnyű edzeni. Gyorsan megtanulják és megjegyzik az új parancsokat. A veleszületett kemény munkának köszönhetően soha nem lusták és nem kerülik el a munkát, az edzést. Éppen ellenkezőleg, az ilyen kutyák számára a testi és lelki stressz öröm.

Nem érdemes túlterhelni a beauceront, a gyakorlótéren végzett gyakorlatoknak nem szabad meguntatniuk a kutyát. Ezért ügyeljen a tevékenységek sokféleségére, az edzés sorrendjére. Használja a dicséretet és a finomságokat biztatásként.
A korai szocializáció elengedhetetlen. Enélkül a bosseron nem fogja megtanulni irányítani agresszióját, és nem lesz képes megfelelően reagálni a körülötte lévő világra.

Érdekes tények

 • A francia juhász első életéve tizenhat emberévnek felel meg.
 • A Beauceron későn érik be, körülbelül 2,5-3 év után. Szukáknál az érés valamivel korábban történik, mint a hímeknél.
 • Beauceront nagyon szívós kutyának tartják, egy nap alatt több mint 80 km-t tett meg. egy ilyen kutya nem érzi magát fáradtnak.
 • Az első és a második világháború alatt Beaucerons hírvivőként szolgált, és ideális vérkutaknak is bizonyultak az aknák felderítésére.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A Beauceron pszichológiailag nehéz, komoly fajta. Gyengébb akaraterővel rendelkező tapasztalatlan emberek számára teljesen alkalmatlan. Kisállatként a francia juhászat erős karakterű, ésszerű, türelmes és megfelelő embereknek ajánlott. A beauceron ideális házigazdája egy magánház tulajdonos, aki szereti a turizmust és a szabadtéri tevékenységeket.

Mindenesetre, mielőtt megvásárolná a meghatározott fajtájú kiskutyát, nézze meg annak fő előnyeit és hátrányait. Ez segít a helyes választásban.

Előnyök:

1. Kiváló biztonsági, őrzői tulajdonságok.
2. Erő és kitartás.
3. odaadás.
4. Az ételek igénytelensége.
5. Nem bonyolult ellátás és nem drága karbantartás.
6. Gyönyörű külső.

Hátrányok:

1. Uralkodásra, akaratra törekvés.
2. Erős specifikus szag, ezért nem alkalmas lakásfenntartásra.
3. Napi hosszú sétákat és fizikai aktivitást igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.