A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákA fáraó kutya jellemzői, története, fajtája

A fáraó kutya jellemzői, története, fajtája

fajta

Fáraó kutya

funkció
8.1

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

8.0 / 10

karakter

9.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

A fáraókutya Anubis animált képének tűnik. Ez a fajta biztonságosan osztályozható egzotikusnak. Képviselői tudják, hogyan kell mosolyogni, amikor zavarban vannak, elpirulnak.A fáraók arisztokrata, tekintélyes testtartással, kecses mozdulatokkal rendelkeznek, de amíg a kutya játékot nem kezd és szórakozni nem kezd, elfelejtve nagyságát.

Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A fáraó kutya elsődleges célja a vadászat. A vadász ösztönét születésétől fogva kifejlesztette; a kutya nem alkalmas őrzőnek, mert barátságos és szeretik az embereket.

Most a fáraó a legtöbb esetben házi kedvenc, társ, hűséges barát.

Egyéb nevek: kelb tal-Fenek, kelb tal-fenek

A fajta története

A fáraó kutya hazája Málta. A fajta eredete 1647-ig nyúlik vissza.

Ezek az állatok egy primitív fajhoz tartoznak, a fajta képviselői változatlanok, mert kezdetük óta egyáltalán nem változtak. Nem próbáltak javítani, változtatni más fajtákkal való keresztezéssel.

A fáraó kutya eredetének történetét még nem vizsgálták teljes mértékben. Anubisszal való hasonlósága miatt a tájékozatlan emberek biztosak abban, hogy a faj ősi egyiptomi eredetű. Valójában a DNS-elemzés az ellenkezőjét igazolta, a kelb tal-fennecsek nem az ókori Egyiptomból származnak.

Feltételezhető, hogy a föníciaiak a fáraókat Máltára vitték. Ezen a szigeten éltek ezek a kutyák több mint 2000 évig, anélkül, hogy megváltoztatták volna a külsejét.

Érdemes egy szép legendának hangot adni a fáraó kutya megjelenése kapcsán: „Az ókorban egy tüzes lényeg szállt le a Szíriuszról a földre. Feladata az emberiség megmentése volt.

Az entitás, amely emberek között találja magát, egy tüzes kutya leple alatt jelent meg a szemük előtt. Az emberek kezdték szentnek tekinteni a fáraó kutyákat ".

A hetvenes évek elejéig a fajta kizárólag Máltán élt és volt ismert. A kelb tal-Feneket hivatalosan 1975-ben ismerték el. Azóta elterjedt az egész világon.

Fajta szabvány

funkció

A fáraó kutya testalkata erős, erőteljes, mondhatni sportos. De ugyanakkor az állat elegánsnak tűnik, mozdulatai kecsesek. A szabvány szerint nem lehet túlzott súlyosság és izmosság.

Felnőtt növekedés 54-64 cm., súly kb 19-30 kg.

Egy ék alakú fej nyugszik a hosszú, bőrredők nélküli nyakon. Koponya hosszú, világos körvonalakkal.

A fülek a fáraó kutya fajta jellemzői. Nagyon nagyok, felállóak, tövükön szélesek, vékony bőrűek.

Borostyánszem, élénk tekintet, tanul.

A pofa hosszú. Az orr közepes méretű, hússzínű. Az állkapcsok hatalmasak, a fogak élesek. Helyes harapás, ollós harapás.

A test négyzet alakú, bőrredők nélkül, szuszpenziók nélkül. A hátsó vonal egyenes. A mellkas kissé előreáll. A has kissé felhúzva. A farok meglehetősen hosszú. Vastag a tövénél, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Enyhe hajlítással.

A kabát rövid. Szorosan illeszkedik a testhez. A haj vékony, fényes, nehezen tapintható.

A fáraó kutya színe vörös, barnás, szarvas. Kis fehér jelölések megengedettek a lábakon, a mellkason és a farok hegyén. Továbbá, egy fehér keskeny csík az arcon nem tekinthető hibának.

Karbantartás és gondozás

fajta

A fáraó kutyája nagyon társaságkedvelő, erősen kötődik az emberekhez, ezért egyedül ülve egy madárházban szenvedni fog. Az ilyen háziállatot családtagnak kell tekinteni, és lakásban vagy házban kell tartani.

A fáraó megtartásának ideális lehetősége egy kertes parasztház. Így a meleg évszakban a kutya egész nap az udvaron járhat. Ebben az esetben a tulajdonosnak figyelembe kell vennie kedvence kiváló ugró képességét.

A kutya szökésének megakadályozása érdekében a helyet biztonságosan el kell keríteni legalább 1,8-2 m magas kerítéssel. Ellenkező esetben ellenőrizni kell a fáraó udvari sétáit.

A fáraó kutya nagyon aktív, kimeríthetetlen energiaellátással rendelkezik. Ezért fontos, hogy rendszeresen sétálgasson kedvencével, különösen, ha lakásban tartják.

A helyi séta az első oltások után, 2-3 hónapos kortól megkezdhető.

A sétáknak nem lehetnek rövidek és unalmasak. Minden sétának körülbelül 1-2 órának kell lennie. Minden nap kétszer kell sétálnod a fáraóval. Fizikai erőfeszítések nélkül a fáraó letargiává válik, gyakran nyafog és hangosan ugat.

Ha zsúfolt helyeken jársz, az autópályák mellett, ne feledd, hogy a vadászösztön bármikor felébredhet a kutyában, például egy macska vagy egy galamb láttán.

Ezért ilyen környezetben a fáraót nem szabad engedni a pórázról. A szabad futáshoz válassza ki a tömegektől és az utaktól távol eső helyeket.

A fáraó kutyának nagyon rövid a szőrzete és minimális a bőr alatti zsírrétege. Ezért ez az állat nem tolerálja a hideget. Fontos, hogy a tavaszi-őszi időszakban esőkabátot kapjunk a sétákhoz, télen pedig meleg overallra van szükség.

Ha kint súlyos fagy van, akkor ajánlott a minimálisra csökkenteni a gyaloglást.

A kedvtelésből tartott állatok szépségének és egészségének fenntartása a tulajdonos feladata. Ehhez rendszeresen el kell végeznie a következő eljárásokat:

 • Heti 1-2 alkalommal kézzel, speciális kesztyűben végezzük a fáraó kabátját. Ez segít eltávolítani az elhalt szőrszálakat, és jó masszázsként szolgál a bőr számára. Nincs szükség ilyen rövid hajú kutyára.
 • Évente kétszer, vagy még ritkábban fürdünk. Ugyanakkor fontos kiválasztani a megfelelő hipoallergén sampont, a fajta képviselői nagyon érzékenyek a mosószerekre, bőrproblémák és allergiás reakció léphet fel. A fáraó kutya rendkívül tiszta, még a nedves szőrzetnél sem árasztja el a jellegzetes kutyaszagot. Ütemezés nélküli fürdésre lesz szükség, ha a kutya séta közben nagyon koszos lesz, ami rendkívül ritkán fordul elő. Ellenkező esetben időnként elegendő egy nedves természetes szövetdarabot átfuttatni a gyapjún, hogy eltávolítsa a port és felfrissítse a hajat.
 • Minden séta után megmosom a mancsaimat, és megvizsgálom, hogy nincsenek-e rajta sérülések, repedések.
 • Növekedés közben levágjuk a karmokat. Ha nincs tapasztalata, jobb konzultálni egy szakemberrel, hogy véletlenül se sértse meg a kutyát. Ha a karmok túl hosszúak, akkor kényelmetlenséget, sőt fájdalmat okoznak a kutyának sétáláskor vagy ugrás közben.
 • Minden reggel nedves ruhával távolítsa el az éjszakai váladékot a szemből. Ha bőrpírt vagy nagy mennyiségű váladékot talál, érdemes konzultálnia állatorvosával. Javasoljuk, hogy hetente egyszer öblítse le a szemet egy profi kamilla könnyű főzetével megelőzés céljából.
 • A fáraó kutya nagy nyitott füle folyamatosan felhalmozza a port és a szennyeződést, ami fertőző betegségekhez vezethet. Fontos, hogy hetente kétszer tisztítsa meg és vizsgálja meg a fülét. Ehhez az eljáráshoz nedves ruhával és speciális állatorvosi gyógyszertárban vásárolt termékre lesz szükség.

Fontos, hogy kutyája kiegyensúlyozott étrendet biztosítson. Mesterséges módszer ajánlott a fáraó számára. Ebben az esetben szuper prémium száraz ételeket kell vásárolnia. A kompozíciónak nagy százalékban tartalmaznia kell a fehérjét.

A természetes út nem kizárt. Ebben az esetben az étrend alapja húskészítmények, belsőségek, gabonafélék. Fontos a zöldség, a túró, a tojás is. Tiltott liszt, édes és sós.

Kombinálhatja a természetes termékeket és a száraz ételeket. Tilos mindkét fajt csak egyszerre etetni.

A fajta képviselőinek kiváló étvágyuk van, imádják a túlevést. Ennek eredményeként problémák lehetnek a gyomorral, az ételek emésztésével.

A tulajdonosnak szigorúan be kell tartania a normákat, ugyanabban az órában kell etetnie. Vásároljon élelmiszerekhez, vízhez, fémhez vagy kerámiához használt edényeket, ezeknek mindig tisztának kell lenniük.

Egészség

funkció

A fáraó kutyák átlagosan 15-17 évet élhetnek. Megfelelő gondozással az élettartam 18, sőt 19 évre is meghosszabbodik.

A fáraó természeténél fogva jó egészséggel jutalmazza, erős immunvédelme van. Érdekes, hogy még tekintélyes, mondhatni öregkorban is, ezt a háziállatot kiváló fizikai forma és játékos, vidám beállítottság jellemzi.

Fontos, hogy a kutyát évente állatorvoshoz vigye rutinellenőrzésre. A klinikán teszteket kell átadnia és röntgenvizsgálaton kell átesnie.

Ezek a műveletek segítenek a betegség időben történő felismerésében és a kezelés korai szakaszában történő megkezdésében, ami a gyors gyógyulás kulcsa.

A fáraó tulajdonosának kudarc nélkül féregtelenítést, oltást és kezelést kell végeznie a bőr parazitái ellen.

Érdemes megjegyezni, hogy a fajta képviselői nem tolerálják nagyon jól a bolhás gyógyszereket, és rosszul reagálnak a bolhagallérokra is. Nagyon gondosan kell kiválasztania ezeket az alapokat, figyelnie kell az állat reakcióját, és konzultálnia kell állatorvossal.

Erős teste ellenére a fáraó kutyája, bár ritkán, de beteg. Ez a faj hajlamos a következő egészségügyi problémákra:

 • Elmozdulások - gyakrabban veleszületett.
 • Ízületi dysplasia - súlyos fájdalom, sántaság jellemzi. Orvosi kezelést igényel, különben a kutya elveszítheti a járás képességét.
 • Emésztőrendszeri betegségek - volvulus, puffadás, hasmenés.
 • Allergia - leggyakrabban bármilyen kémiai készítményen, mosószeren fordul elő.
 • Fülfertőzések.
 • Von von Willebrand-kór - a véralvadás megsértése.
 • Pajzsmirigy alulműködés - a pajzsmirigy megzavarása.

karakter

jellegzetes

A fáraó kutya szeretetteljes, kedves, nyitott és hűséges háziállat. Fejlett intelligencia és a családtagok hangulata iránti különleges érzékenység jellemzi.

Ha a tulajdonos elfoglalt, a kutya soha nem fogja elzavarni játékajánlattal. Ha veszekedés lesz a házban, a fáraó szenved. Ha nyugalom uralkodik, ha a háztartás minden tagjának jó kedve van, a háziállat boldog.

Jól kijön a gyerekekkel. A fáraó soha nem fog ártani a gyermeknek. Szívesen játszik a gyerekekkel, fut egy versenyen, ugrik. Egy ilyen kutya számára mások gyermekei barátok, játékpartnerek.

De nem szabad a barátja barátságosságát az ő kárára használni. A szülőknek meg kell tanítaniuk a gyerekeknek a kutya megfelelő kezelését.

Óvatosan viselkedik idegenekkel, a fáraó kutyája nem elsőként közelít meg idegeneket, de agressziót sem mutat. Jótékonysága, az emberek iránti szeretete miatt nem szolgálhat őrként vagy őrként.

Ha az emberekkel kapcsolatban a fáraó kedves és szeretetteljes, akkor a potenciális zsákmány kapcsán haragot mutat. Ezt egy veleszületett vadászati ​​ösztön magyarázza.

Éppen ezért nem ajánlott apró rágcsálókat, díszmadarakat, sőt macskákat is egy házban tartani a fáraó kutyával. A fajta képviselői ritkán kerülnek konfliktusba a saját fajtájukkal, jól kijönnek.

Képzés és oktatás

funkció

A fáraó kutya végtelenül hűséges a gazdájához. Úgy tűnik, hogy könnyű betanítani. Valójában a fajta képviselői független gondolkodásúak. Képesek önállóan döntéseket hozni, és gyakran makacsak.

Annak érdekében, hogy a képzés sikeres legyen és pozitív eredményeket adjon, pozitív módszereket kell alkalmazni, és egyúttal fel kell számolni a durvaságot és a fizikai büntetést.

Ha a fáraó nem hajlandó végrehajtani a parancsot, figyelmen kívül hagyja a tulajdonosot, feltétlenül engedelmeskednie kell a kutyának. Lehetetlen kiabálni és megverni a háziállatot, elegendő kissé megemelni a hangját és kitartóan, szigorúan megismételni a parancsot.

Az engedelmesség és a tanulási siker érdekében használjon ízlelő jutalmakat, simogatásokat, dicséretet.

Az alábbiakban bemutatjuk a fáraó kutya képzésének főbb szabályait:

 • Rendszeres edzés.
 • Kóstolja meg a siker jutalmát.
 • Gamifikált tanulságok.
 • Tisztelet a kutya iránt.
 • A durvaság és a bántalmazás megszüntetése.
 • Változatos órák, edzések.
 • Nem kell ugyanazt a parancsot egymás után háromszor végrehajtani.
 • Az állat erős fáradtságát nem szabad megengedni.
 • A képzésnek a fáraó sikerével kell végződnie, nem pedig a felügyelet mellett.

Érdekes tények

 • A fáraó kutyája nagyon termofil, érdekes, hogy ugyanakkor szeret havazni, hófúvást ásni és hógolyókat fogni.
 • A fáraókat tréfásan "ulybakinak" hívják, mindezt azért, mert örömrohamban ráncolják az orrukat és "mosolyogva" nyújtják a szájukat.
 • A fáraó kutya képes elpirulni az intenzív izgalom, a boldogság pillanataiban, vagy ha bűnös. Az orr és a fülek belső oldala halvány rózsaszínűvé válik.

A fajta előnyei és hátrányai

funkció

A fáraó kutyája érzékenységével a tulajdonosok gondozását és szeretetét igényli. Egy ilyen háziállat nagyon fájdalmasan tűri a magányt, fontos, hogy a lehető legtöbb időt töltse az emberek közelében.

Ha nem tudsz kellő figyelmet fordítani a fáraóra, akkor inkább gondolj más fajtára. Ha készen áll a megfelelő karbantartásra, a kutya végtelen odaadással válaszol.

Az alábbiakban bemutatjuk a fajta fő előnyeit és hátrányait.

A fáraó kutya előnyei:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Vidám, barátságos beállítottság.
3. Könnyű gondozás.
4. odaadás.
5. Nem áraszt specifikus kutyaszagot.
6. Jól kijön a gyerekekkel.
7. Jó egészség.
8. A hosszú májra utal.

Egy fáraó kutya hátrányai:

1. Nem tűri a hideget.
2. Lehet, hogy a vadászösztön rossz helyzetben mutatkozik meg.
3. Nem bírja egyedül lenni.
4. Rosszul reagál bármely vegyi anyagra.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.