A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPhalene (kontinentális játék spániel) fajtaleírás

Phalene (kontinentális játék spániel) fajtaleírás

falén

Phalen

a meghatározott fajta
7.7

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

8.0 / 10

A phalene (kontinentális játék spániel) szórakoztató ölű kutya, nagy fülekkel, amelyek hasonlítanak a lepke szárnyaira, érdekes színűek és élénk temperamentumúak. A világ egyik legnépszerűbb dekoratív faja.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Phalennek fejlett intellektusa van, nagyon kíváncsi, játékos és mozgékony.

A fajta képviselőit szeretettel hívják örök gyerekeknek, mindez annak a ténynek köszönhető, hogy idős korban is az a spániel kölyökkutyaként viselkedik.

Más nevek: kontinentális játék spániel, elesett, kontinentális játék spániel.

A fajta története

A kontinentális játék spániel mind Belgiumban, mind Franciaországban őshonos.

A dokumentumok szerint úgy gondolják, hogy a falént a XIX. De valójában ezeknek a díszkutyáknak az első említése a tizenegyedik századra nyúlik vissza.

A kontinentális törpe spániel őseire vonatkozóan nincs százszázalékos pontos információ. Vannak javaslatok, amelyek szerint a Phalène a híres belga "Epanyol-nen" fajtából származik.

A kontinentális játék spániel arisztokraták, gazdag emberek kedvence. A távoli múltban, több száz évvel ezelőtt, a szegény parasztok és még az átlagos jövedelemszintű emberek sem engedhették meg maguknak, hogy falenát vásároljanak és tartsanak fenn.

Csak a gazdag társadalomhoz tartozó gazdagok otthonában voltak a spániel fajtájú, mesés megjelenésű háziállatok.

Egy kicsi, elegáns falén nem munkára szolgál. Kötelességei voltak és csak mulatságosak voltak, hogy a tulajdonosoknak kedveskedjenek vidám kedélyességével, játékosságával.

Bár érdemes megjegyezni, volt idő, amikor Phalenát patkányvadászként használták. De ez az időszak nem tartott sokáig. Utána a játék spániel kizárólag dekoratív ölelő kutyaként ismert.

Fajta szabvány

kontinentális

A Phalène kontinentális játék spániel egy kis dekoratív fajta. Harmonikusan összetett. Testalkata kifeszített, erős.

Felnőtt Phalen súlya 2,5-5 kg., növekedése kb 28 cm.

A nem túl hosszú, száraz, harmat nélküli nyak egy kis, lekerekített fejet hordoz. A homlok domború.

A fülek a phalene fajta jellemzői. Lógnak, nagyon szépek, hasonlítanak a lepke összehajtott szárnyaira. A hosszú díszű hajszálak elengedhetetlenek.

A szem sötét és nagy. Alakja kerek, mandula alakú. Élénk tekintet, tanul.

A megállót kiejtik. A pofa az orr vége felé elvékonyodik. Az orr nem nagy, fekete.

Ollós harapás. A fogak élesek. Az ajkak feszesek, vékonyak, nem függenek.

A felső vonal egyenes. A hát egyenes. A mellkasi oldalról kissé lapos, mély. A has közepesen fel van húzva. A farok hosszú, a hátára vetve, mint egy mókus, erősen serdülő. Gyönyörű "szultáni" gyapjú van rajta.

A végtagok viszonylag rövidek, vékonyak és egyenletesek. Hosszúkás mancsok, "nyúl".

A falén kabátja közepes hosszúságú, sűrű, enyhén hullámos. A szőrzet tapintású selymes. A füleken, a végtagokon és a farokon hosszú díszítő haj található.

A szín megengedett kétszínű és háromszínű. Mindenesetre a fő háttérszín fehér. Különböző színű foltjai vannak.

A legelterjedtebbek és legnépszerűbbek a fekete-fehér, fehér sable, fekete-fehér sable levelek.

Hasonló fajták:

 • Cavalier king charles spániel
 • Papillon

Karbantartás és gondozás

falén

A Phalen kategorikusan nem alkalmas az utcán tartásra. Ez egy beltéri kutya, amely kényelmet igényel.

A fajta képviselőinek nincs szükségük sok fizikai aktivitásra és napi sétára.

De szeretnek sétálni, a friss levegőn tartózkodás és az aktív játékok nemcsak az egészségre, hanem a karakterre és a viselkedésre is pozitívan hatnak.

A phalen tulajdonosának a séták megtervezésekor figyelembe kell vennie, hogy kedvence nem nagyon tűri a meleget.

Ezért nyáron sétára mindenképpen vigyen magával egy üveg vizet, hogy felfrissítse kutyáját.

Szintén nem ajánlott erős napsütésben járni. A tökéletes nyári séta azzal a spániellel - reggel és este, amikor a hő enyhül.

Ha ilyen háziállatot szerel fel a házban, ügyeljen arra, hogy az ágya ne legyen fűtőelem. Egy ilyen kicsi kutya számára egy egész házat felszerelhet, benne matracgal.

Phalen nagyon mozgékony és játékos. Ezért mindenképpen vásároljon neki játékokat, és ne hagyja túl sokáig felügyelet nélkül.

Egy ilyen háziállatot nagyon gyorsan ki lehet oktatni az alom használatára. Okos és gyors észjárású, nem nehéz megtanítani a házban a magatartási szabályokra.

Fontos, hogy figyelemmel kísérjük a kontinentális játék spániel megjelenését. Ez nem nehéz, mivel e fajta képviselőit veleszületett tisztaság és pontosság jellemzi. A következő eljárásokra lesz szükség:

 • Hetente 3-4 alkalommal fésüljük ki a gyapjút. A rágási időszakban fésülésre van szükség naponta egyszer. Ez az eljárás nagymértékben leegyszerűsödik, ha speciális spray-t használ.
 • A hajvágást a tulajdonos kérésére hajtják végre. Higiénikus ápolás ajánlott, de a show-egyének általában nem. Rendszeresen meg kell formálnia a lábujjak között növő hajat is.
 • Nem kell gyakran fürödni. Fontos, hogy óvatosan használja a mosószereket, mivel a falén nagyon érzékeny bőrű. Fehérje sampon ajánlott a jelzett fajtához.
 • Tisztítjuk a fülünket, ugyanakkor hetente megvizsgáljuk őket. A Phalennek gyakran van középfülgyulladása és fertőzései a szellőzés hiánya miatt, mert a fülek nagyok, lelógóak és hosszú hajjal díszítettek. Ezért fontos az állatorvos által ajánlott speciális tisztítószerrel megtisztítani őket.
 • Vágjuk a karmokat, ahogy nőnek.
 • Naponta töröljük a szemünket, eltávolítva a váladékot, általában reggel.
 • A falén rendszeres szájápolást igényel. Ellenőrzésekre és heti takarításra lesz szükség. Ez a fajta hajlamos a fogkőképződésre és a fogbetegségekre.

A kutya szép megjelenése és egészségi állapota nemcsak az ellátástól, hanem az etetés minőségétől is függ. Kiegyensúlyozottnak, kiváló minőségűnek kell lennie.

A Phalena prémium kész szárazeledellel etethető kis fajták számára.

A természetes táplálás is elfogadható. Ebben az esetben a termékeknek kiváló minőségűeknek és frisseknek kell lenniük. Az étrendet és a napi adagot ajánlatos megbeszélni állatorvosával.

Ez fontos, mivel a játék spánielek hajlamosak a túlevésre. A Phalena gyomor-bél traktusa érzékeny a túltáplálásra, a rossz minőségű takarmányra, az étrend változásaira.

Tilos a háziállatot étellel kezelni a mester asztalától, valamint csontokat, édességeket, citrusféléket, fűszeres termékeket adni neki.

Ne feledkezzen meg a természetes táplálkozáshoz kötelező vitamin- és ásványi anyag-kiegészítőkről.

A hét hónapos korig tartó kölyökkutyákat naponta 4-7 alkalommal etetik. Ezután áttérünk napi két étkezésre.

Ügyeljen arra, hogy a phalene folyamatosan hozzáférjen a tiszta, kissé hűvös vízhez.

Egészség

a meghatározott fajta

A falén kutyák átlagos élettartama 13-16 év.
A megfelelő ellátás és a kiegyensúlyozott táplálkozás elősegíti a hosszú élettartamot.

Az állatorvosi ellátás fontos. Ez éves megelőző vizsgálatokból, oltásból, féregtelenítésből, bolhák, kullancsok elleni kezelésből áll.

A kontinentális spániel tulajdonosának meg kell ismerkednie azon betegségek listájával, amelyekre a fajta képviselői hajlamosak:

 • Elmozdult patella - a patella elmozdulása a szokásos (normális) helyzetéhez képest kifelé (oldalirányban) vagy befelé (mediális).
 • Retina atrófia - genetikai patológia, amely a látás teljes elvesztéséhez vezet.
 • Szürkehályog - a lencse átlátszóságának megsértése, ami csökkent látáshoz vezet.
 • Emésztőrendszeri betegségek - volvulus, hasmenés.
 • Hipoglikémia - a vércukorszint csökkenése, leggyakrabban kölyökkutyáknál.
 • Elhízottság - helytelen étrendből, mozgásszegény életmódból, rossz minőségű takarmányból fakad.
 • Fülbetegségek - középfülgyulladás, otodectosis, a középfül gyulladása, a külső fül gyulladása.

karakter

spániel

A kontinentális játék spániel gyorsan kötődik tulajdonosaihoz, egy új otthonhoz. Szerető, szelíd, barátságos hozzáállása van.

Phalen imád szórakozni, szereti nemcsak szórakozni, hanem a háztartás minden tagját megpróbálja bevonni a játékaiba. A Phalen energiatartalma kimeríthetetlen.

Különösen az a spániel kötődik a tulajdonoshoz. Annyira szereti, hogy nemcsak az idegenekre és a háziállatokra, hanem a családtagokra is féltékeny lesz.

A féltékenységet morgás, engedetlenség fejezi ki. Egy kis kutya agressziójának ilyen megnyilvánulásait észlelve az emberek gyakran csak kuncognak, mivel a morgó falén nagyon viccesnek tűnik.

Ez nagy hiba. Az agresszió bármilyen megnyilvánulását el kell nyomni, különben a kutya ellenőrizhetetlenné válik, sőt gonosz lesz. A féltékenység miatt nemcsak morogni tud, hanem harapni is, ami elfogadhatatlan.

A nemkívánatos viselkedés kijavítása a megnyilvánulásának első pillanataitól kezdve szükséges.

A jól nevelt falén barátságosan bánik a gyerekekkel, örömmel játszik és szórakozik a társaságukban. A rosszul nevelt, nem szocializált kutya agressziót mutathat a gyermek iránt, gyakran a csínyek válaszaként jelentkezhet.

Fontos megmutatni a háziállatnak, hogy a gyermek magasabb, mint a kutya, különben a kutya rangidősnek gondolja magát.

Fontos az is, hogy a gyermekek gondosan, szeretettel és gondoskodással kezeljék Phalène-t. Ennek a fajtának a képviselői könnyen megsérülhetnek.

Toy spániel nemcsak vidám barát, odaadó társ. Jól teljesítheti az őr funkcióját.

Bizalmatlanul kezeli a ház vendégeit, nem fogja tolerálni az ismeretséget. Ne próbáljon azonnal megsimogatni egy aranyos külsejű kutyát, cserébe megmutathatja éles fogait.

Nyugodtan, sőt barátságosan kommunikál más háziállatokkal. Érdekes, hogy ha egy falén azonnal játékot tud indítani egy kis kutyával és gyorsan összebarátkozni, akkor egy nagy kutyával nem olyan jó.

Egy kis spániel nagyobb valószínűséggel ugat egy nagy kutyát, mintsem barátságos.

Meg kell jegyezni, hogy minden kutya a maga módján egyéniség. Viselkedése és a jellemvonások megnyilvánulásának foka nagymértékben függ a neveléstől és a környezettől.

Nincs tehát semmi meglepő abban a tényben, hogy egyes levelek képesek megbarátkozni egy macskával, egy papagájjal vagy egy hatalmas St. Bernarddal, és az első perctől kezdve egy teljesen idegen emberrel kezdhetnek játékot.

Képzés és oktatás

a meghatározott fajta

Phalen éles elméjének és gyors észjárásának köszönhetően gyorsan megragadja az új információkat, és a kiváló memória segít az új parancsok gyors memorizálásában. A fajta képviselőit könnyen megtaníthatják különféle trükkök végrehajtására, méghozzá nagyon összetett trükkökre.

A játék spánielt könnyű kiképezni, de a tulajdonosnak figyelembe kell vennie, hogy a Phalene kis mérete ellenére is inkább dominál. Gyakran mutat makacsságot és akaratot, próbál önállóan cselekedni, döntéseket hozni.

A falén mesternek páratlan vezetőnek kell lennie, akinek vitathatatlanul engedelmeskedni kell.

Fontos, hogy kölyökkoruktól kezdjük a gyermeknevelést. Egy fiatal kutyának könnyebb megtanítani a magatartási szabályokat és a parancsokat. Az edzés során viselkedjen gyengéden, nyugodtan, de fontos a kitartás, a következetesség megmutatása.

Semmiképpen ne kiabáljon Phalennek, és ne büntessen fizikailag. Ennek a kezelésnek a következtében a kutya ijedt és dühös háziállattá válhat.

Ahelyett, hogy megtanulná a megfelelő parancsokat.

Érdekes tények

 • A világ legokosabb fajtái közül a kontinentális játék spániel a nyolcadik helyet foglalja el.
 • A phalene megérdemelt második helyet foglal el a dekoratív fajok között.
 • Francia nyelvről lefordítva a "phalene" jelentése "lepke".
 • Phalent néha "lusta kutyának" nevezik, mindezt azért, mert nem nehéz fenntartani és gondozni.

A fajta előnyei és hátrányai

falén

A Phalène kontinentális játék spániel mindenki számára alkalmas, aki szereti a dekoratív beltéri kutyákat. A lényeg az, hogy a háziállat megértse a helyét, és ne színlelje magát vezetőnek. A rosszul nevelt kutya, kis mérete ellenére, sok gondot okozhat a tulajdonosnak.

A Falen fő előnyei:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Baráti beállítottság.
3. Ideális lakásfenntartáshoz.
4. Intelligencia és találékonyság. Jól szolgál az edzéshez.
5. Nem igényel hosszú távú rendszeres, magas fizikai aktivitással járó sétákat.
6. Könnyű karbantartás és olcsó karbantartás.

A Phalena fő hátrányai:

1. Hajlam az uralkodásra.
2. Féltékenység.
3. Hízásra és fülbetegségekre hajlamosak.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.