A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákOrosz vadász spániel jellemzői, leírása, fajta jellemzői

Orosz vadász spániel jellemzői, leírása, fajta jellemzői

orosz

Orosz spániel

orosz
8.

Gondoskodás

6.0 / 10

Egészség

9.0 / 10

karakter

10.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

10.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

2.0 / 10

Tévedés azt gondolni, hogy a vadászkutya csak vadak üldözésére képes. Például az orosz spániel gyönyörűen úszik, kivesz egy lelőtt madarat és felkutatja a zsákmányt. De emellett odaadó kisállat, társ és fáradhatatlan játékpartner a gyermekek számára.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Az orosz spániel a zord orosz télben is tökéletesen megbirkózik a vadász feladataival. Nemcsak vadászati ​​tulajdonságai miatt nagyon népszerű, de azért is megbecsülik, hogy soha nem hagyja cserben gazdáit.

A fajta története

A spániel család első képviselői a XIX. Század végén érkeztek Oroszországba. Ismeretes, hogy Nyikolaj Nyikolaevics nagyherceg maga is ismerője volt ezeknek a vadászkutyáknak, akiknek fekete cocker spánielje volt.

A 20. század kezdetével nemcsak a cocker spánielek, hanem a springer spánielek is megjelentek a Szovjetunió területén. A harmincas években sok vadászrajongó olyan spánieleket fejlesztett ki, amelyek nem feleltek meg semmilyen bevett szabványnak. Ezek a kutyák a Springer és a Cocker Spaniel keresztezésének eredményeként jöttek létre.

Sokáig nem volt meghatározva az új fajta színvonala. A tenyésztők azon dolgoztak, hogy javítsanak rajta. A tenyésztés fő központja Leningrád volt.

Amikor a Nagy Honvédő Háború kitört a nácikkal, és a Szovjetunió északi fővárosa blokádba került, gyakorlatilag az összes fajtatiszta orosz spániel megsemmisült. Az új faj képviselőinek száma a teljes kihalás szélén állt.

A spániel szerelmeseinek erőfeszítéseinek köszönhetően a veszélyeztetett fajokat újjáélesztették. Számai és népszerűsége helyreállt. 1949-ben a szabvány meghatározása folyik. 1951-ben a kiválasztás, az orosz spániel megalakulása befejeződött, és hivatalosan is megalapozták az első szabványt. A következő években többször elviselte a változásokat.

Fajta szabvány

orosz

Az orosz spániel kicsi. Felnőtt növekedés 36-44 cm., súly kb 9-16 kg.

A nyaknak közepes hosszúságúnak kell lennie, bőrredők nélkül. Mérsékelten hosszú fejet hordoz, ovális alakú koponyával. Hosszú lógó fülek, lekerekített alsó rész.

A homlok kissé domború. A barna szemek ovális alakúak. A kidülledő szemek súlyos foltot jelentenek. A pofa elég széles, hosszú.

Az orr előnyösen fekete, bár világosbarna elfogadható. Ollós harapás.

A karaj kissé ívelt, a háta egyenes. A has kissé felhúzva. A mellkasi hosszú és mély, nem túl széles. A farok a hosszának felénél van kikötve. Spaniel szorosan tartja a hátsó vonalát.

A lábak egyenesek, párhuzamosak. A mancsok lekerekítettek. Szabad mozgás.

A bőr lazaság és redők nélkül.

A szőrzet hosszú, feszes. A külső haj enyhe hullámzása megengedett. A szőrzet puha tapintású, látszólag gyönyörű, fényes. Dús tollak találhatók a füleken, a hason, a végtagokon, a farokon és a mellkason (alsó rész).

Háromféle szín megengedett:

1. Tricolor - fekete, barna és barnás, fehér, jelölésekkel és vonásokkal.
2. Bicolor - vörös piebald, barna piebald, fekete piebald. Ez a szín lehet foltos (homályos foltok) vagy kontrasztos (a fő szín nagy jelölései hófehér alapon).
3. Fekete-fehér - piros, fekete vagy barna.

Karbantartás és gondozás

vadászat

Az orosz spánielt ajánlott a házban tartani. Az ilyen háziállatok méretei nem nagyok, ezért még egy kis lakásban is jól érzi magát, anélkül, hogy kellemetlenségeket okozna a tulajdonosoknak. De ez rendszeresen jár.

Mielőtt a kiskutya bejutna a házadba, rendelj hozzá egy helyet. Nem szabad az erkélyen vagy a konyhában lennie. Ahol a háziállat alszik és pihen, nincs huzat, magas páratartalom és meleg.

A vadászkutya számára az is fontos, hogy az orrát ne irritálja az állandó erős szag, például a főzés során használt fűszerek vagy a tulajdonosok által használt kozmetikumok. Ezek a tényezők később hátrányosan befolyásolhatják a négylábú vadász szaglását, érzékét.

A kutya ágyának mindig tisztanak kell lennie. Helyezzen mellé ételeket, vizet és játékokat tartalmazó tálakat. Ezenkívül a spániel tulajdonosának vásárolnia kell: gallért, pórázt, kiegészítőket és mosószereket a kabát gondozásához, egy szájkosarat. A hosszú hajú spánielnek nincs szüksége ruházatra.

Rendszeresen és hosszú ideig vadászkutyával kell járni. Minden nap a spánielnek legalább 2 alkalommal kell kimennie a szabadba, minden sétának legalább 1 órának kell lennie. Ideális esetben egy aktív kutya napi 3-4 órát tud sétálni.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az orosz spániel szeret futni, leküzdeni az akadályokat és úszni. A város viszonyai között nehéz ilyen időtöltést biztosítani számára. Ezért a vadászkutya tulajdonosának meg kell találnia a lehetőséget, hogy elmehessen vele egy tóba, erdőbe vagy mezőre, ahol póráz és szájkosár nélkül futhat.

Az orosz spániel gondozásának legnehezebb része a hosszú kabát rendben tartása. Bár a fésüléssel vagy a fürdetéssel nincs különösebb nehézség. A lényeg az, hogy minden eljárást időben el kell végezni, és kiskutyás kortól kezdve megtanítani nekik a kisállatot. A hosszú szőrű kutya ápolt megjelenése és egészségének megőrzése érdekében tegye a következőket:

 • 3-4 alkalommal fésüljük ki 7-8 nap alatt. Használhat keféket, fésűket, de a legkényelmesebb furminátort használni.
 • 30-40 naponta egyszer fürdünk. Annak megakadályozása érdekében, hogy a gyapjú gubancokkal boruljon, a hónalj és az ágyék fürdetése után kenje meg sterilizált növényi olajjal.
 • Különös figyelmet fordítunk a nagy fülekre. 14 naponta egyszer kell szellőztetni őket. Ehhez csak integetni őket pár percig. A szellőzés mellett havi tisztításra van szükség nedves pamut törlőkendővel.
 • Fogat mosunk egy speciális, az ujjára tett kefével, vagy adunk a kutyának rágni kekszet, kemény zöldséget, gyümölcsöt vagy speciális fogmosásra szánt csontot.
 • Télen 25-30 naponta levágjuk a karmokat, nyáron a vadászkutya egyedül őrli le az útfelületről.

Az orosz spániel fő étrendje a nyers hús és a főtt belsőség. Ha a kutya vadászni megy a gazdival, akkor nem ajánlott etetni nyers hússal, azt is fel kell forralni. Az a tény, hogy a spániel a házi készítésű nyers hús után a vadászat során elrontja a vadat a fogaival.

A spániel étrendjében zabkását adunk a húskészítményekhez. Erjesztett tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, tengeri fajok halai hasznosak. Fontosak a vitamin- és ásványianyag-kiegészítők, valamint az édesvíz, amely éjjel-nappal elérhető a kutya számára.

Meg kell jegyezni, hogy az orosz spániel hajlamos a falánkságra és a túlevésre. A tulajdonosnak szigorúan ellenőriznie kell az etetési arányokat, hogy a kutya ne szerezzen extra kilókat és ne betegedjen meg.

Egészség

spániel

Az orosz spániel átlagos élettartama megfelelő gondozással 12-14 év.

A háziállat egészségi állapota és az, hogy hány évig fog élni, nagyban függ a tulajdonos erőfeszítéseitől. A kutyát évente párszor el kell vinni egy állatorvosi rendelőbe megelőző vizsgálatokra és vizsgálatokra. Ez segít egy adott egészségügyi probléma időben történő felismerésében.

Fontos tudni azt is, hogy az orosz spániel milyen betegségekre hajlamos:

 • Elhízottság - helytelenül összeállított étrendből, inaktivitásból és a rendszer megsértéséből származik.
 • Allergia - az étel leggyakrabban történik. Nagyon óvatosan kell bevezetni az új termékeket az étrendbe, észrevéve a mellékhatásokat, azokat azonnal kizárják.
 • Fülgyulladás - a külső, középső és belső fül gyulladása.
 • Blokkolt anális mirigyek - krónikus formában sebészeti beavatkozáshoz folyamodnak és eltávolítják a végbélmirigyeket. Más esetekben gyógyszeres kezeléssel kezelik.
 • Mycosis - parazita gombák okozhatják a betegséget, amelyek hatással vannak a bőrre és a belső szervekre.
 • Piroplazmózis - lázas vérparazita betegség.
 • Pyometra - a méh gyulladása, amelynek üregében gennyes váladék halmozódik fel.
 • Leptospirosis - bakteriális fertőzés, amely hatással van a vesére.

A szokásos oltás segít elkerülni számos betegséget. Feltétlenül szükséges, hogy a kutya tulajdonosa külső és belső parazitáktól származó gyógyszerekkel kezelje.

karakter

orosz

Az orosz spániel vidám, barátságos beállítottságú. Az ilyen kutyát születésétől kezdve megkülönbözteti az a vágy, hogy vadat hozzon a tulajdonosnak.

A vadászat során felfedez egy madarat, felneveli és egy sikeres lövés után a tulajdonoshoz hozza, anélkül, hogy károsítaná a fogait. A madár mellett egy ilyen kutyával vadkecskét és mezei nyulat vadásznak.

Az orosz spániel mindig megpróbál közel lenni a tulajdonoshoz, ha ez nem lehetséges, nem veszi le róla a szemét. Legyen szó meleg házról vagy hideg mocsárról, a kutya mindig a tulajdonos közelében van.

Nagyszerű megérzéssel a spániel felismeri a rossz szándékú embereket. Barátságtalan az ilyen idegenekkel szemben, gyanús a cselekedeteikben. Ha családtag vagy rokon, akkor a kutya örömmel üdvözli és meghívja Önt játékra.

A gyermekek számára az orosz spániel a legjobb barát és játéktárs. Elviseli a gyerekek csínyeit. Energiatartaléka akkora, hogy órákon át szórakozhat a gyerekekkel.

Kis rágcsálók esetén nem kell vadászkutya elhagyása. Lehet, hogy tévedésként ragadja őket. A többi háziállat barátságos. Aludni és enni is képes házimacska mellett.

Ha valaki a háztartásban van veszélyben, az orosz spániel vidám, játékos kutyából bátor védővé válik. De nem ajánlott őrző kutyát készíteni belőle, ez gyengítheti a vadászati ​​tulajdonságokat. A fajta képviselői ritkán mutatnak agressziót.

Képzés és oktatás

vadászat

Ha engedelmes, megfelelő kutyát akarsz nevelni, kezdd el minél előbb nevelni. Ennek a folyamatnak az első lépései a házban és az utcán tanúsított magatartási szabályok, amelyek a legegyszerűbb parancsokat tanítják.

A kölyökkutyának meg kell tanulnia, hogy a természetes szükségleteket a kijelölt területen vagy egy séta során lehet kielégíteni. Fontos az is, hogy kiképezzük fekvésre. Miután beengedte kedvencét az ágyába, nehéz lesz elűzni onnan.

3 hónaposan minden egyszerű parancsot végre kell hajtania, például ülni, nekem, elhelyezni, nem lehet stb.

A büntetés nem ajánlott, a tanulást ösztönzik.

Az edzés elhagyatott helyeken javasolt, mivel a spániel szokása, hogy mások különböző hangjai vagy cselekedetei elvonják a figyelmét.

Töltsön órákat játékként. Az unalmas tevékenységek bosszanthatják a túl aktív spánielt. Kedvenc játék az edzés során - a vadászati ​​folyamat utánzása.

Érdekes tények

 • Az orosz spániel az egyetlen orosz fegyverkutya.
 • A fajta képviselői képesek sokáig és makacsul üldözni a vadakat, például egy orosz agár vagy egy afgán kopó.
 • A spániel rettenthetetlen kutya. Még egy kiskutya sem menekül el, ha meglátja valaki más kutyáját, és nem fél a hangos hangoktól.
 • Ha több vadász együtt vadászik, a spániel kész végrehajtani mindenki parancsát, aki a fegyvert tartja.
 • Az orosz spánielek első említése a médiában 1858-ból származik.

A fajta előnyei és hátrányai

spániel

Az orosz vadász spániel tökéletes azoknak az aktív embereknek, akik szívesebben töltik szabadidejüket a természetben. A vadászat szerelmesei biztonságosan beszerezhetnek háziállatot is spániel formájában. Otthon maradó és passzív emberek számára ez a típus nem fog működni.

De mielőtt végleges döntést hozna, meg kell ismerkednie a fajta fő előnyeivel és hátrányaival.

Előnyök:

1. Barátságos, játékos beállítottság.
2. Odaadás, bátorság.
3. Jól kijönni a gyerekekkel.
4. Ritkán mutat agressziót.
5. Lakásfenntartásra alkalmas.
6. Kiváló illat és vadászati ​​képesség.

Hátrányok:

1. Napi, hosszú sétákat igényel.
2. Túlzott aktivitás.
3. Hízás és ételallergia iránti hajlam.
4. A hosszú haj és a nagy fül különös gondosságot igényel.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.