A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákOrosz kutya leírása, jellemzői, fajtajellemzői

Orosz kutya leírása, jellemzői, fajtajellemzői

leírás

Orosz kopó

orosz
8.9

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

10.0 / 10

karakter

7.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

8.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

8.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Pótolhatatlan róka- és nyúlvadász az orosz vadászkutya. A fajt kifejezetten a vadászat számára tenyésztették. A tulajdonosok értékelik ezeket a kutyákat felülmúlhatatlan kitartásuk, teljesítményük és a legendás zenei hangjuk miatt.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

Kisállatként, aki nem vesz részt a vadászatban, az orosz kutyát ritkán tartják. Térre és izgalomra van szüksége a zsákmány üldözéséhez. Hűséges, barátságos barát minden családtag számára.

Egyéb nevek: Canis lupus familiaris, russkaya-gonchaya

A fajta története

Az orosz kutyák először a távoli múltban, nevezetesen a tizenegyedik században váltak ismertté. De abban az időben Oroszországban a vadászkutya nem volt a legnépszerűbb.

A tizenötödik század beköszöntével divat lett a gazdag, nemes emberek körében, hogy nagy kennelek voltak a birtokukban, ahol számos csomag agár és kutya volt. Kereskedők, bojárok, földbirtokosok és királyi jogászok gyakran rendeztek szórakoztató programokat vadászkutyaként.

Az orosz kutyák tulajdonosai "ugatásnak" nevezték háziállataikat, mindez azért, mert a zsákmány üldözésében különleges hangos ugatásuk volt.

Úgy gondolják, hogy az orosz vadászkutya egy nagy méretű régi orosz fajtából származik, amelyet "Medelyanka" -nak hívnak. A medelyankiakat felülmúlhatatlan, rettenthetetlen medvevadászként ismerték el.

Sajnos ez a fajta kihalt.

Az orosz kutyák közvetlen ősei között vannak a tatár kutyák is, akik a tatár razziák idején érkeztek Oroszország területére.

A tizennyolcadik és tizenkilencedik században az orosz kopó népszerűsége a legmagasabb szinten volt. De ez kegyetlen viccet játszott a fajta képviselőivel.

A vadászfalkák szinte minden tulajdonosa kutyákat tenyésztett, a tenyésztési munka során véletlenszerű keresztezést hajtottak végre.

Ennek eredményeként a külsejük olyan sokszínű volt, hogy sok vadászkutyát, akiknek semmi köze nem volt ehhez a fajtához, orosz kutyának kezdték nevezni.

A XIX. Század végére megteremtődött a stabilitás. A russkaya-gonchaya fajta szabványt 1895-ben hozták létre. De a Kinológusok Nemzetközi Szövetsége soha nem ismerte el hivatalosan az orosz kutyát önálló fajként.

Fajta szabvány

jellegzetes

Egy tájékozatlan ember könnyen összekeverheti az orosz kutyát az észt kutyával. Nincs ebben semmi meglepő, mivel ezek a kutyák nem sokban különböznek egymástól. Az orosz kopó szabvány szerint így néz ki.

Felnőtt növekedés 55-68 cm., súly kb 30 kg.

Az orosz vadászkutya megjelenésében van valami vad, ragadozó. Bizonyos szempontból hasonlít a farkashoz, ez a hasonlóság nemcsak a "brutális" megjelenésben és az elképzelhetetlen állóképességben rejlik, hanem abban is, hogy a fejét lehajtja, a környezethez való gyors alkalmazkodásban és a természeti nehézségekben rejlik.

Nyak bőrredők nélkül. Egy ék alakú fej támaszkodik rajta, száraz. A fülek háromszög alakúak, viszonylag kicsiek, megereszkedtek. barna szemek.

A pofa hosszúkás. Az orr nagy, és kissé előreáll. Fekete szín. Az állkapcsok hatalmasak. A fogak nagyok. Ollómarás, nincs rés.

A marmagasság jól körülhatárolható. Hosszú test. A háta erős, a karaj széles. A mellkas mély. Hasa felhúzva, mint minden kutya.

Farok hossza a csánkig. Vastag az alján, a vége felé keskenyedik. Izgatott állapotban az orosz kopó farkát közvetlenül a hátsó vonal fölé emeli. Ha a kutya nyugodt, akkor leeresztik.

A végtagok hosszúak és izmosak. A mancsok oválisak, a lábujjak íveltek, szorosan illeszkednek egymáshoz.

Lépés: ügetés vagy ütés söpörése. Vadvadászat közben az orosz kopó vágtára megy.

A test különböző részein a kabát nem ugyanaz:

 • Végtagok, fülek, fej - rövidek.
 • Nyak - a nyakszirt hosszabb.
 • Test, farok - őrző haj valamivel hosszabb.

Túl hosszú kabát, a hullámosság a kabátban súlyos hibának számít.

Vastag aljszőrzet van.

Az orosz kopó színe: fekete hátú, világos fekete hátú, bíbor, szürkés. A lábakon és a mellkason jelentkező kisebb foltok nem minősülnek hibának. A barnásbarna jelölések nem világosak, éles kontraszt nélkül a fő színnel.

Karbantartás és gondozás

orosz

Az orosz kopó megtartására nincs szükség külön feltételre. A fajta képviselői mind a meleget, mind a hideget könnyen elviselik. Igénytelenek, gyorsan alkalmazkodnak a környezethez.

Figyelembe kell venni a kutya néhány jellemzőjét. Például a szabadságot szerető kutya láncon tartása nem ajánlott. Az őrszemről kiderül, hogy nem tökéletes, a láncon ingerültté és dühössé válik.

Egy házban vagy lakásban az orosz kopó is kényelmetlenül érzi magát, és a tulajdonosokat kellemetlenül érinti veleszületett vadászati ​​ösztönük. Egy ilyen háziállatnak szüksége van helyre, mozgás, futás képességére.

A vadászkutya ideális lehetősége egy kerti telekkel rendelkező magánház. Állítson be egy tágas madárházat egy nagy, meleg fülkével az udvaron. De az orosz kutya állandóan nem ülhet madárházba zárva. Ha nem vesz részt a vadászatban, gondoskodjon rendszeres természetjárásairól, a mezőn, az erdőben.

Naponta járja kedvencét, ha a házban tartja. Két hosszú séta szükséges. Ugyanakkor ne feledje, bármennyire is jól nevelt és kiképzett a kutya, soha ne engedje le a póráztól nyilvános helyeken.

Bármelyik pillanatban előtérbe kerül a vadászösztön az orosz kopóban, és rohanni fog minden mozgó cél után, legyen az kóbor macska vagy vadgalamb.

A gyermekeknek nem szabad megengedniük, hogy felnőtt kutyát járjanak. A gyermek nem fog megbirkózni egy energikus, erős kutyával.

Egy orosz kopó gondozása egyáltalán nem nehéz. Válogatós, kabátja rövid. Minden szabály szerint elegendő a következő eljárásokat időben végrehajtani:

 • 6-8 naponta fésüljük ki a gyapjút. A szezonális molting időszakában a fésülést gyakrabban hajtják végre.
 • 10 naponta tisztítjuk a fülünket. Ha az orosz kutya részt vesz a vadászatban, akkor minden erdei kirándulás után meg kell vizsgálnunk a füleket sérülések, kullancsok ellen. Ha szükséges, megtisztítjuk, eltávolítjuk a port, a szennyeződéseket és az idegen tárgyakat.
 • Növekedés közben levágjuk a karmokat, erre az eljárásra nem nagyon van szükség, mivel az aktív kutya egyedül őrli őket az úton.
 • Szükség szerint töröljük a szemet, eltávolítva a reggeli váladékot. Fontos azt is biztosítani, hogy ne legyen gyulladás, károsodás. A kedvezőtlen tüneteket észlelve sürgősen konzultálunk állatorvossal.
 • Évente kétszer fürdünk, a meleg évszakban. Óvatosan használunk mosószereket, nehogy allergiás reakciókat és ennek következtében bőrbetegségeket okozzunk.

Naponta kétszer adunk felnőtt kutyának ételt. Ismert, hogy a háziállat 8 órán belül megemészti a kapott étel mennyiségét. Tehát a kutya nem ehet naponta egyszer, éhes lesz.

A friss hús az első helyen van az orosz kopó étrendjében. Gabonafélék, zöldségek, belsőségek is szükségesek. Időről időre megengedett, hogy a vadászkutya kész száraztáplálékot kapjon.

Egészség

funkció

Az orosz kopó átlagosan 12-13 évet él, de vannak olyan hosszú élettartamú esetek, amikor ennek a fajtának a képviselői elérik a tizenhat éves kort. Az élettartam közvetlenül függ az öröklődéstől, hanem attól is, hogy a tulajdonos mennyire törődik az állattal.

A tulajdonosnak kiegyensúlyozott étrendet és megfelelő karbantartást kell biztosítania a beagle számára. A bőrparaziták elleni gyógyszerek kezelése, féregtelenítés, oltás kötelező. Évente egyszer ajánlott megelőző vizsgálatra állatorvosi rendelőben.

Az orosz kopó természeténél fogva örökölt jó egészséget és erős immunitást. A fajta képviselői ritkán betegek, de a következő egészségügyi problémákra való hajlam továbbra is megfigyelhető:

 • Kötőhártya-gyulladás - a szem külső részét borító kötőmembrán gyulladása. Fiatal kutyáknál gyakoribb.
 • Myositis - izomszövet gyulladása.
 • Myelopathia - súlyos progresszív neurodegeneratív betegség, amely bénuláshoz vezet.
 • Hipertermia - olyan szindróma, amely csak számos gyógyszer altatásban történő alkalmazásával nyilvánul meg.
 • Ízületi dysplasia - az első szakaszban ízületi fájdalom kíséri, az utolsó szakaszban a kutya elveszítheti mozgásképességét.

karakter

orosz

A vadászat során az orosz kutya ideális asszisztens, pótolhatatlan és rendkívül intelligens. Ez az erős kutya odaadó és hű a gazdájához, gyorsan kötődik a házhoz, a családhoz.

A fentiek ellenére a kutya tulajdonosának figyelembe kell vennie, hogy a jelzett fajta hajlamos a dominanciára. Fontos, hogy egy kutya legyen felelős, vezető legyen. Ezért ha elengedhetetlen a vadászkutya nevelésében, akkor kockáztatja, hogy elveszíti az irányítást felett.

Gyermekekkel az orosz kopó barátságosan viselkedik. Kommunikációjukat figyelemmel kell kísérni. Fontos azt is megtanítani a gyermekére, hogy tisztelje a háziállatot.

Képes békésen kijönni a háziállatokkal, sőt barátok is lehetnek. De ugyanakkor a domináns beállítottság minden bizonnyal megnyilvánul. Az orosz kopó mindenkit megpróbál vezetni és irányítani.

Észrevették, hogy a fajta képviselői nem szeretik a macskákat, és a rágcsálókat, madarakat és más kis háziállatokat összetéveszthetik zsákmányként és vadászhatnak rájuk.

A russkaya-gonchaya nagyon ellenséges az idegenekkel szemben. Annyira nem szereti az idegeneket, hogy ez a tulajdonság megnehezíti a kutya számára a zsúfolt helyeken való járást.

Annak érdekében, hogy a jelzett ellenségeskedés ne fejlődjön és ne nyilvánuljon meg olyan egyértelműen, fontos a kutya oktatása, kiképzése, valamint a lehető legkorábbi szocializáció.

Képzés és oktatás

vizsla

Az orosz kutyát nem nehéz kiképezni, mivel okos, magas szintű intelligenciával és kiváló memóriával rendelkezik.

De ugyanakkor a kutyának domináns jellege van. Annak érdekében, hogy az oktatás és képzés különösebb bonyodalmak nélkül valósulhasson meg, az első napoktól kezdve meg kell mutatni a háziállatnak, hogy a tulajdonos szava a törvény.

Az első parancsnoki képzés két hónapos korban kezdődik. Három hónap elteltével a kölyökkutyának egyértelműen követnie kell a "nekem", "ül", "nem" parancsokat.

Az oktatási folyamat során használjon dicséretet, valamint ételt. A tulajdonos agresszív viselkedése semmilyen módon nem segíti az edzést, éppen ellenkezőleg, ártani fog.

A lista alatt találhatók azok a szabályok, amelyek betartásával gyorsan elérheti a képzés pozitív eredményét:

 • Az orosz kutyának azonnal mennie kell a tulajdonos hívására.
 • A kutyának fel kell ismernie a tulajdonos elsőbbségét, ugyanakkor bizalmi kapcsolat alakul ki a kutya és az illető között.
 • A hierarchiának való megfelelés. Semmilyen körülmények között nem szabad uralkodnia az irányában.
 • Az alapvető parancsokat gyorsan és pontosan hajtják végre, mindig győződjön meg arról, hogy ezt a parancsot végrehajtják.
 • Soha ne büntesse fizikailag a háziállatot, törekedjen engedelmességre szigorúan, állandóan, bátorítva.

Ha vadászkutya felnevelését tervezi, hogy részt vegyen a vadászatban, akkor speciális képzésen kell átesnie.

Feltétlenül olvassa el a Vadászkutya fajták oktatása és oktatása című cikkünket

Orosz kutyakutyát szinte az első napoktól kezdve a vadon és vadászkürt hangjára tanítanak. A vadászkutya legfontosabb parancsai:

1. Nekem.
2. Közel.
3. Parancs a zsákmány elhagyására, hogy a kutya ne tépje a fenevadat, ne rontsa el a trófeát.

Érdekes tények

 • Az orosz vadászkutya képes egyértelműen tájékoztatni a vadászt arról a szakaszról, amelyben a vadállat rutája zajlik, mindezt a hang különleges intonációinak köszönhetően.
 • A fenevad nyomára támadva az orosz vadászkutya "idegesen" ugatni kezd, emiatt az ókorban ezeket a kutyákat "ugatóknak" hívták.
 • Az orosz kopó félelem nélküli, képes nagy vadállatokat üldözni, akár medvét vagy vaddisznót is.
 • Az orosz kutya régóta híres a vad iránti visszafoghatatlan haragjáról.

A fajta előnyei és hátrányai

orosz

Miután úgy döntött, hogy vadászkutya, ebben az esetben orosz kutyát szerez, ne feledje, hogy születésétől fogva üldözési ösztöne van.

A vadászat iránti vágy annyira erősen fejlett, hogy lehetetlen megszabadulni tőle, csak egy kicsit megbékíteni.

Ezért, ha őrszolgálatra van szüksége, vagy háziállatot akar letelepíteni egy lakásban, jobb megtagadni az orosz kutyát.

Ez a fajta ideális vadászok vagy olyan emberek számára, akik a városon kívül élnek, és szeretnek sok időt tölteni a természetben.

Az orosz kopó fajta fő előnyeit és hátrányait az alábbiakban mutatjuk be.

Előnyök:

1. odaadás.
2. Kitartás.
3. Barátságos hozzáállás a család minden tagjához.
4. Könnyű gondozás.
5. Nem drága fenntartás.
6. Kiváló vadászati ​​ösztön.
7. Könnyen tolerálja a hideget és a meleget.
8. Jó egészség.

Hátrányok:

1. Hajlam az uralkodásra.
2. Szegényen kijön a háziállatokkal.
3. Lakásban tartásra nem alkalmas.
4. Lehet, hogy a vadász ösztön rossz helyen mutat.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.