A kutyám az örömöm!

Kutya fajtákPodenko ibitsenko leírása, a fajta jellemzői

Podenko ibitsenko leírása, a fajta jellemzői

podenko

Podenko ibitsenko

podenko
8.

Gondoskodás

10.0 / 10

Egészség

7.0 / 10

karakter

8.0 / 10

Tevékenység

10.0 / 10

Hajlam az edzésre

9.0 / 10

Őr és őrszem tulajdonságai

3.0 / 10

Hozzáállás a gyerekekhez

9.0 / 10

Az egyik legritkább kutyafajta a Podenko ibitsenko. Ezeket a kutyákat gyönyörű borostyánszemek és nagy, egyenes fülek különböztetik meg. Egy ilyen szép megjelenés senkit sem hagy közömbösnek.Tartalom:

 • A fajta története
 • Fajta szabvány
 • Karbantartás és gondozás
 • Egészség
 • karakter
 • Képzés és oktatás
 • A fajta előnyei és hátrányai

A podenko jó természete kizárólag az emberek felé terjed, különben ideális vadász, kész nagy sebességgel fáradtság és félelem nélkül üldözni a zsákmányt.

A karcsúság és a kegyelem párhuzamosan, éles elmével és találékonysággal lehetővé teszi az Ivis agár használatát nemcsak vadászat közben, hanem sport közben is.

Egyéb nevek: ca eivissenc, podenco ibicenco, ibizáni kutya, ibizan, ibizai agár, spanyol galgo, ibizai kutya.

A fajta története

Podenko Ibizenko szülőhelye Spanyolország, egészen pontosan a Baleár-szigetek.

A Podenko ibitsenko eredetének két változata létezik. Mindkettő hihető, de amelyik százszázalékosan igaz, azt mindmáig nem sikerült megállapítani.

Az első változat szerint az Ivis agár a legősibb kutyák közé tartozik. Ennek a fajtának az első képviselői az ókori Egyiptom idején jelentek meg.

Ezt megerősítik az ősi rajzok, amelyeket a régészek az ásatások során találtak, nagy fülű és kecses testalkatú kutyák képeivel, amelyek pontosan a modern ibizánokra emlékeztetnek.

Ezek a rajzok Kr. E. 3000-re nyúlnak vissza.

A második változat szerint Podenko Ibitsenko viszonylag nemrégiben jelent meg önálló fajtaként. Sok genetikus úgy véli, hogy szelekcióval tenyésztették.

A tenyésztési munka során több faj agart használtak. Ibizan csak külsőleg hasonlít az ókori egyiptomi kutyákra, de nem vér szerint.

A huszadik századig az ibizai agárok legnagyobb populációját a fajta szülőföldjén, Spanyolországban figyelték meg. Kissé alacsonyabb az európai országokban. Podenko ibitsenko a huszadik században jelent meg Amerikában.

Kezdetben ezeket a kutyákat a Nemzetközi Kennelszövetség "fáraókutya" (1963) néven ismerte el.

De valamivel később egy másik fajtát regisztrálnak ugyanazon a néven. A félreértések elkerülése érdekében az első fáraó kutyákat Ivis agárokra nevezték át.

1989 őszén meghatározták a fajta normáját.

Az ősi időkben Podenko ibitsenkót kisvadászként használták. Leginkább csomagokban tartották őket, több egyén a gazdaságban.

A falkában ezek az agarak őrszolgálatot tudtak végezni. Képes megbirkózni egy ragadozóval, például egy farkassal.

Fajta szabvány

podenko

Podenko ibitsenko sovány, karcsú testalkatú, jól fejlett izmokkal. A fajta képviselőit nem lehet durva és masszívnak nevezni. Kecses, de erős, szívós kutyák.

A ivarérett felnőttek súlya 20-27 kg., körül nőtt fel 58-70 cm.

Lapos izmokkal borított hosszú nyakon keskeny, hosszúkás fejet (csonka kúp) tartanak. Nem lehetnek bőrredők, harmat. Ibizan feje szigorúan száraz. Koponya lapos, hosszú.

A fül a fémjelzi a Podenco ibicenco fajtát. Nagyon nagyok. A talpnál 2,5-szer széles magasság. Nincs kikötve. Éles hegyekkel állva.

A szem kicsi, ferde. Borostyán színű. A megjelenés kíváncsi, intelligens.

A megálló gyenge. A pofa vékony, hosszúkás, nagyon enyhe púp van. Az orr hússzínű, rózsaszínű. Nagy méretű, jól nyitott orrlyukakkal.

Az állkapcsok erősek. Ollós harapás. Az ajkak nem lazák, szárazak.

A far enyhén lejtős. A hátsó vonal egyenes. A karaj jól izmolt, kissé ívelt és elég széles. A has közepesen fel van húzva. A mellkas mély. A szegycsont éles gerendával tűnik ki. A farok meglehetősen hosszú, szablya alakú.

A végtagok hosszúak, erősek, egyenletesek, vékony csontúak. A mancsok hosszúak. A mancspárnák erősek. Az ujjak becsukódtak, nem volt nyereséges.

Séta - lebegő ügetés, ösvény a nyomig (kötéllel sétáló).

A Podenko ibitsenko fajta képviselőit a szőrzet szerint két különböző típusra osztják:

1. Drótszőrű - nehezen tapintható, szőrzethossza 2,5-7,5 cm. Lehet, hogy buja és hosszú bajusz van.
2. Rövid hajú - nehezen tapintható, a kabát hossza legfeljebb 2,5 cm.

Szín: fehér, piros. Az árnyalatok világos és sötétvörös között engedélyezettek.

Karbantartás és gondozás

Ibizenko

Ideális hely Podenko ibitsenko megőrzéséhez egy tágas udvarral ellátott, magas kerítéssel biztonságosan elkerített magánház.

A kerítésnek megbízhatónak és magasnak kell lennie. Mindez a meghatározott fajta ugró képessége miatt. Ivvian agár képes lenyűgöző akadályt átugrani a helyszínről.

Ibizan jól érezheti magát egy lakásban, egy városban is. De ebben az esetben napi hosszú sétákra van szüksége, meglehetősen magas szintű aktivitással.

Ellenkező esetben az Ivis kutya ingerlékeny, ideges lesz. Az el nem költött energia eldobására ronthatja a tulajdonos vagyonát, megpróbálva mindent megfogni, ami a rendelkezésére áll.

A magány normálisan kitart, türelmesen várja a tulajdonosok visszatérését. De ismét, feltéve, hogy reggel jól sétáltam az utcán.

Ami a gyaloglást illeti, a tulajdonosnak figyelembe kell vennie az ibizai vadászkutyák hideg elleni intoleranciáját. A hideg évszakban való sétákhoz ruhákra lesz szüksége.

Nyáron, amikor napközben sétálni megy a kutyával, érdemes vizet magával venni, hogy időnként kissé lehűtsük az állat szőrét.

Javasoljuk, hogy Podenko ibitsenkóval naponta legalább háromszor járkáljon. Nehéz neki egész nap bezárva ülni reggeltől estig.

Ha zsúfolt helyeken, valamint a városon kívül, az erdőben sétál, fontos figyelni, hogy a kutya ne meneküljön el.

Még egy jól nevelt ibizán is, aki hajléktalan macska, vadgalamb vagy mókus formájában érzékeli a zsákmányt, utána rohan. Nem reális, ha az ember utoléri a kutyát, amelynek sebessége akár 60 km / h is lehet.

Az ibizan gondozása nem nehéz, tisztasága megkülönbözteti. Az alábbiak szükségesek ahhoz, hogy kedvence megjelenését és egészségét megőrizze:

 • Hetente fésüljük meg a drótszőrű egyéneket. Rövid hajúak számára elegendő időnként nedves ruhával törölni.
 • 2-3 havonta egyszer fürdünk egy speciális samponnal rövidszőrű kutyák számára.
 • A vágást 10-12 havonta ajánljuk.
 • Ahogy növekedünk, levágjuk a körmöket, az eljárás óvatosságot igényel, tapasztalat nélkül megsértheti a kutyát.
 • Hetente egyszer fogkrémet és állatorvosi gyógyszertár kefét használunk. Ez kiküszöböli a száj kellemetlen szagát és megelőzi a fogbetegségeket.
 • Hetente tisztítjuk a fülünket. Ehhez meg kell vásárolnia egy speciális megoldást.
 • Rendszeresen megvizsgáljuk a szemeket, és ha szükséges, nedves ruhával töröljük meg őket.

Az ibizai kopó nem hajlamos az elhízásra és a túlevésre. A legtöbb más fajtától eltérően az ibizan függetlenül meghatározza az élelmiszer adagját. Egy ilyen kutya nem eszik túl sokat, hagyja a tányérban.

Egészség

Ibizenko

Podenko ibitsenko átlagos várható élettartama 12-14 év.

Az ibizan természeténél fogva jó egészséggel, erős immunitással rendelkezik. Fontos a bőrparaziták rendszeres kezelése, fontos az időben történő féregtelenítés és az oltás is.

Javasoljuk továbbá, hogy az állat-egészségügyi rendelőben évente megelőző vizsgálatokat végezzenek a háziállattal. A tesztelés, a röntgenvizsgálat és a szakemberek diagnosztikája segít az egészségügyi problémák időben történő felismerésében és a kezelés korai szakaszában történő megkezdésében.

A borostyán kutya tulajdonosának meg kell ismernie azokat a betegségeket, amelyekre a háziállat hajlamos:

 • Allergia - gyakran fordul elő ápolószereken, de előfordulhat a termékeken is.
 • Szürkehályog - szembetegség, amelyet a látás romlása jellemez, vakság megfelelő kezelés nélkül is előfordulhat.
 • Süketség - gyakrabban veleszületett.
 • Retina diszplázia - veleszületett betegség, amelyben a retina rendellenesen fejlődik és ráncai vannak.
 • Epilepszia - görcsök, akaratlan vizelés kíséretében. Nem gyógyítható, de a rohamokat gyógyszerekkel lehet szabályozni.

Érdemes hozzáadni a fenti listához, hogy Podenko Ibizenko gyakran sérti a mancsát. Emellett fokozott érzékenységük van az érzéstelenítésre. Ha műtétet kell végezni, fontos az érzéstelenítés dózisának helyes kiszámítása.

Ibizannak problémái vannak a hőszabályozással. Nagyon rosszul reagálnak a hirtelen hőmérséklet-változásokra, nem tolerálják a meleget és a súlyos hideget.

karakter

leírás

Podenko ibitsenko szeret reflektorfénybe kerülni. Végtelenül hű a tulajdonoshoz, és az emberek iránti agresszivitás hiánya ellenére, veszélyes helyzetben kész a védelmére sietni.

Ez egy szeretetteljes háziállat, hűséges barát és társ. Ha a tulajdonos elfoglalt, az ibizan soha nem fogja zavarni, lába alá kerül.

Ez nem azt jelenti, hogy a kutyának nincs szüksége figyelemre. Túlzott aktivitása miatt fontos, hogy sok időt töltsön gyaloglással.

A séták hiánya vagy hiánya miatt az ibizenko jellege nagymértékben romolhat.

Nem mutat agressziót a gyermekek felé. Szívesen játszik gyerekekkel. Az ilyen játékokat felnőtt felügyelete alatt kell tartani. A túl aktív kutya véletlenül ellöki a gyereket.

Óvakodik az idegenektől, de nem agresszív. Egy ilyen kutya soha nem fog először támadni, minden ok nélkül, idegen provokációja nélkül.

Nem fog őrként dolgozni, mivel Ibizan nem gátlástalan és nem szeret hangot adni.

Más kutyákkal és az övével, és az idegenek kijönnek. A többi háziállattal való kapcsolat nehéz, különösen a rágcsálókkal és macskákkal.

Ennek oka a veleszületett vadászati ​​ösztön. Bár minden kutya a maga módján egyedi, viselkedése nagyban függ az oktatástól.

Képzés és oktatás

Ibizenko

Podenko ibitsenko könnyen képezhető. Nem meglepő, a fajta képviselői nagyon okosak, kiváló memóriával rendelkeznek, ami segít a parancsok gyors memorizálásában és egy pillanat alatt megérteni, mit akar a tulajdonos tőle.

A képzést kölyökkorától kezdve, kitartóan, határozottan kell kezdeni. Fontos, hogy mindig végrehajtja a parancsot. Fontos az engedelmességi parancsok rendszeres ismétlése.

Az edzés közbeni súlyosság nem jelent bántalmazást vagy fizikai büntetést. A lényeg a következetesség, a rendszeresség és a türelem.

Ügyeljen arra, hogy jutalmazza az ibizanát a helyesen végrehajtott parancsokért. Használj erre finomságokat és dicséretet.

Érdemes elvégezni egy általános képzési, engedelmességi és egy ibizai kutyás városi kutya tanfolyamot.

Érdekes tények

 • Az ibizanit rendkívül fejlett hallás, szaglás és látás jellemzi.
 • A legtöbb agárral ellentétben Podenko ibitsenko képes éjjel-nappal vadászni.
 • Ibizan "puha markolattal" rendelkezik, megfelelő edzéssel a vadász élő játékot hoz.
 • Az Ibiza vadászkutya nagyon ugráló, a helyről ugrik. Képes átugrani egy másfél méteres kerítést. Azt is gondolják, hogy ezek a kutyák fára mászhatnak.
 • Az ibizai kutyák nagy csomagban vadászhatnak (13-15 egyed). Ennek során az állatok harmonikusan hatnak egymásra: az egyik kutya felfedezi a zsákmányt, az összes többi körülveszi és várja a megfelelő pillanatot a támadásra.
 • A tulajdonos, kitöltve az ibizániak csomagját, csak egy szukát választ ki, harmonikusan dolgoznak, és nem veszekednek egymással, ellentétben a hímekkel. A működő ibizai kutyák csomagjában csak egy kutya volt engedélyezett, nem több.
 • Podenko ibitsenko, miután hosszú ideig részt vett az állományvadászatban, sztrájkot folytathat, teljesen elutasítva a munkát. Az a tény, hogy ilyen stressz után egy ilyen kutyának hosszú pihenésre van szüksége.
 • Az ivvi agár 60 km / h feletti sebességre képes.
 • A római érméken ábrázolt Podenko ibitsenko.
 • Az ókorban az ibazant vegetáriánus kutyának hívták. Mindez annak köszönhető, hogy a zöldséglevesek és a kecsketej az akkori étrend alapja volt.

A fajta előnyei és hátrányai

leírás

A volt Szovjetunió területén Podenko ibitsenko ritkaság. Szinte senki nem foglalkozik itt ezeknek a kutyáknak a tenyésztésével.

Ezért azoknak, akik fajtatiszta kölyökkutyát szeretnének vásárolni, a legtöbb esetben külföldi faiskolákkal kell kapcsolatba lépniük.

Három hónapos kiskutya vásárlása ajánlott, ebben a korban felismerheti a Podenko ibitsenko fajtát. Kisállat vásárlása előtt meg kell ismerkednie az ilyen típusú fő előnyeivel és hátrányaival.

Az Ivis agár fő előnyei:

1. Egzotikus megjelenés.
2. Gyors tanulás.
3. A gyermekek iránti szeretet.
4. Agresszió hiánya egy személy felé.
5. odaadás.
6. Könnyű gondozás.
7. Lakásfenntartásra alkalmas.

Az Ivis agár fő hátrányai:

1. Napi járást és nagy fizikai megterhelést igényel.
2. Nem tűri a hideg, hirtelen hőmérséklet-változásokat.
3. A vadászati ​​ösztön megnyilvánulása rossz helyeken és helyzetekben.
4. Rosszul tolerálja az érzéstelenítést.
5. Allergiás reakciókra való hajlam.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.