A kutyám az örömöm!

Viselkedés és nevelésSzánkózás vagy szánkós kutyaverseny. Oktatási program kezdőknek

Szánkózás vagy szánkós kutyaverseny. Oktatási program kezdőknek

oktatási program

A kutyák évszázadok óta kísérik az embereket. A vadászat és a legelő nélkülözhetetlen segítőivé, kiváló őrzővé és társává váltak. De ne feledkezzünk meg a szánversenyzésről sem.Ez a látványos és színes verseny Észak-Amerikából ered, ahol a kutyaszán az egyik megfizethető és praktikus mozgásmód volt.

Most már több mint 5000 profi sportoló és rengeteg amatőr kedveli ezt a sportot. Beszéljünk arról, amit a kezdőnek tudnia kell, és mire kell figyelnie, amikor ezt a témát tanulmányozza.

A szánkósport fejlődésének története

A versenyzés egyik első említése 1850-ben következik be. A verseny helyszíne Winnipeg és Saint Paul város közötti út volt. A következő eseményt, amely dokumentált bizonyítékot adott a megtartására, 1886-ban ugyanabban az amerikai városban, Saint Paul-ban rendezték.

A történelem azt mutatja, hogy a sport ezen irányának valódi fejlődése az "Aranyláz" időszakára esett. Ebben az időszakban hódították meg a kutatók aktívan a Fehér-sivatag hatalmas területeit. A bányák az ország távoli részein helyezkedtek el, így a kutyaszánok használata az emberek és a felszerelések mozgatására a leginkább megfizethető és leghatékonyabb megoldás lett.

Rövid időn belül kialakul a sofőrök speciális osztálya, az ún. Fő feladatuk a bányászok és az élelem távoli aknákba juttatása volt.

És már 1907-ben Nome városában rendezték az első igazi versenyeket a legjobb pépesek és csapataik között. A verseny egyik jelentős alakja alapítója, Scotty Allen volt. De nem kevésbé népszerű abban az időben az 1932-es téli játékok ezüstérmese, Leonard Sepalla is.

Szakértők szerint ennek a sportnak az Egyesült Államokban való ilyen nagy népszerűségnek az egyik oka Bolto kutya története volt. Ő volt annak a csapatnak a vezetője, amely Gunnar Kaasen zeneszerző vezetésével igazi bravúrt ért el.

Musher és kutyái a járvány során képesek voltak leadni a diftéria szérumot. A csapatnak sikerült áttörnie egy kegyetlen hóvihart, és vezetője amerikai hőssé vált.

A szánkózás fokozatosan vándorolt ​​Észak-Amerikából Norvégiába, majd más európai országokba. A Rasmussen és Nansen által vezetett expedíció fontos szerepet játszott az ilyen versenyek népszerűsítésében.

Kutyákat használtak rakomány szállítására és emberek mozgatására Északon. A versenyzés hívei csak a huszadik század hetvenes éveiben kezdtek egyesülni speciális klubokban.

A Szovjetunióban az északi régiók szintjén rendeztek versenyeket, és a média alig tett róla tudósítást. De már 1990-ben "Beringia" nevű versenyre került sor. Hossza 250 km volt. Alig egy évvel később pedig a sportrajongók álma valóra vált, és hihetetlenül hosszú versenyt rendeztek.

Útja két település között haladt és Nome és Anadyr elől futott. 2014-ben létrehozták az Orosz Szánkósport Szövetséget, amely külön amatőr klubokat egyesített a szárnyai alatt.

Kutya verseny - mi ez?

A mohók fő feladata a gyorsaság, az agilitás és az állóképesség megmérettetése. A szánkókutyákat huzatként használják. A versenyző a verseny körülményeitől és az időjárástól, a hótakaró jelenlététől és egyéb tényezőktől függően bármely, a verseny körülményei által engedélyezett felszerelést használhat.

A megengedett felszerelés a következőket tartalmazza:

 • Robogók;
 • Szánkó;
 • Kártyák;
 • Síelés;
 • Kerékpárok stb.

A felszerelések és pályák hatalmas választéka mindenki számára elérhetővé teszi ezt a sportot, az edzettségétől függetlenül. De a legnagyobb elismerést nagy távolságok résztvevői élvezik, amelyek hossza akár 2000 km is lehet. A hámban lévő kutyák száma 16 és 20 között mozog, a verseny időtartama több nap.

Szánkósport és fajtái

A fejlődés során a szánkózás sportja több irányra oszlott. A modern osztályozás két fő csoportba sorolja őket:

 1. Hómentes versenyek, amelyek együttesen ismertek száraz föld. Jellemzőjük az volt, hogy olyan berendezéseket használtak, amelyek hó nélkül mozogtak a környéken;
 2. Téli sportok meghatározott hómélységhez és hőmérsékleti viszonyokhoz.

Viszont ezek a területek mindegyike különböző vektorokban fejlődött, és egyedi felszereléssel és szabályokkal rendelkező tudományágak kialakulásához vezetett.

A szárazföld a következőket tartalmazza:

 • Canicross. Musher fut a kedvence után. A kutyát és az embert egy póráz köti össze, amely a nyakörvtől a tulajdonos övrögzítéséhez vezet;
 • Kutya követése. Ennek az iránynak a jellemzője az volt, hogy bármilyen sebességgel tudott mozogni, amely kényelmes volt a pengetőnek és a kutyának. Vagyis futás, gyaloglás stb.
 • Bikejoring. A csapat 1-2 kutyából áll. A hüvely kerékpáron mozog, és a hám a kormányhoz vagy a kerékpárhoz speciálisan rögzített konzolhoz van rögzítve;
 • Robogó. A csapatba lőszer segítségével befogadott 1-2 kutyát fel kell erősíteni arra a robogóra, amelyen a pengető található;
 • Karting. 4-10 kutyás csapat vesz részt a versenyen. Lőszer segítségével kell összekötni őket egy speciális eszközzel. A módosítástól függően 3-4 kereke van.

A havas északi régiókban hagyományosan folytatott tudományágak különös figyelmet érdemelnek. Ezek a következőkre oszlanak:

 • Skijoring. Síelő és 1-2 kutya vesz részt benne;
 • Pooling. A résztvevők 1-4 kutya és könnyű szánkók. A hevedert kábellel rögzítik a szánhoz;
 • Szánverseny. Klasszikus változat, amelyben a rögzítések száma 2 és 16 között van.

A pálya hosszától függően a versenyek szintén több típusra oszthatók:

 • Sprintel. Hossza legfeljebb 40 km;
 • Átlagos távolság. Hossza 40 km között mozog, és elérheti a hosszát 500km;
 • Nagy távolságok számítanak 500 km felett.

Fontos: A 40 km-t meghaladó távolságokat csak téli sportokban, megfelelő időjárási körülmények között használják.

A verseny résztvevőinek lőszere

csapat

A verseny sikere közvetlenül függ a felhasznált felszerelések minőségétől, valamint a lőszerek felszerelésétől. Magába foglalja:

 • Hám. Ez egy speciális modell egy szánkó kutyának. A hámot úgy tervezték, hogy egyenletesen ossza el a mellkas régió mozgásszervi rendszerének terhelését. A gyártó szintetikus anyagokat használ, amelyek ellenállnak a lenyűgöző terheléseknek;

Talán érdekelni fogja cikkünket: Hogyan válasszunk hámot egy kutya számára. Tulajdonos tippek

 • Gallér. Nylon félszíjat használnak az állatok egy sorban történő rögzítésére;
 • Tartós ötvözetből készült karabiner a kábelköteg és a fő kábelköteg összekapcsolására;
 • Korty. Nylonszálból készült és tartós kötél;
 • Lengéscsillapító. Telepítésének helye a fő húzás kezdete. A lengéscsillapítót úgy tervezték, hogy enyhítse a kutya gerincén jelentkező terhelést rángatózás közben;
 • Póráz. A póló arra használja, hogy rögzítse a hámot egy oszlopra, fára vagy más kerítésre.

Fontos: komoly versenyeknél minden kutya számára egyedileg készül a lőszer. Csak ebben az esetben, kiváló minőségű szintetikus anyagok alkalmazásakor lehet kizárni a verseny során bekövetkező sérülések, horzsolások és egyéb kellemetlen események kockázatát.

Népszerű versenyek

A modern versenyeken részt venni kívánó sportolók tájékoztatásaként tájékoztatást adunk megtartásuk idejéről és helyéről. A legnépszerűbbek:

 • - Sárga levelek nyomában. A Honvédelmi Minisztérium helye, Volkush kőfejtő, október. Dryland típusú verseny. A cicák nem lehetnek 12 évnél fiatalabbak. Egy kutya esetében a korhatár 12 hónap.
 • Az Ezüst Torony. A helyszín a Kostroma régió volt. A közeli Nikolskoye falu december elején várja a sportolókat. A résztvevők életkora 9 éves kortól különböző csoportokban. A versenyeket két irányban rendezik: skyjoring és szánkózás. A résztvevők bármilyen hosszúságot választhatnak, 500 m-től kezdődően. 5 km-es pályán is kipróbálhatja a kezét, a komoly pezsgőknek pedig 20 km-es pályát kínálnak. Minden kutyafajta megengedett, beleértve a korcsokat is.
 • "Sampo földjén". Január, Karélia. Professzionális versenyzés. Bármilyen fajtájú kutyák részt vehetnek, a muszher nem lehet 18 évnél fiatalabb. A versenyeket két irányban rendezik: szánkózás és skyjoring. A sportolók 6 km-es távot választhatnak, a tapasztaltabb és jól képzett szervezők számára 10 vagy 40 km-es választást kínálnak;
 • "Északi remény". Csukotka, csapatok. A pépes korosztály 18 évnél idősebb, a kutyák korhatára 18 hónapnál fiatalabb. Az útvonal hossza 500 km;
 • Beringia. Csukotka. Az út hossza 1500 km. Szánkó. A pépesek korosztálya 18+, a kutya életkorában nem lehet 18 hónapnál fiatalabb.

A legtöbb régió rendelkezik felszerelt utakkal a rendszeres gyakorláshoz. Lehetővé teszik, hogy csiszolják a musher képességeit, valamint a kutyákba beépítsék a szükséges készségeket és növeljék az állóképesség szintjét.

Ideális szánkó kutyafajták

A szervezők ritkán állapítanak meg korlátozásokat bármely fajtához való tartozás tekintetében. De meg kell érteni, hogy nem megfelelő sikeres eredményre számítani, amikor a mopszot vezetőnek vagy résztvevőnek választják. A kutyának rendelkeznie kell a sikeres teljesítményhez szükséges tulajdonságokkal.

A versenyeken való részvételhez a kutya kötelező tulajdonságai között a kutyavezetők a következőket tartalmazzák:

 • Kitartás;
 • Nagy vonóerő a mozgatógép mozgatásához a berendezéssel;
 • Képes gyorsan mozogni bármilyen terepen, beleértve a síkságokat és a dombokat, laza hóval;
 • Képes ellenállni az alacsony hőmérsékletnek;
 • Érzelmi stabilitás és állóképesség;
 • Tökéletes engedelmesség.

A szánkózásra legalkalmasabb kutyák az északi fajták képviselői voltak:

 • Rekedt
 • Malamutok
 • Szamojéd kedveli
 • Jakut huskyk
 • Grönlandi juhászkutya

Egyes gombák fokozzák a szánkók kutyáinak vérét azáltal, hogy rövid és szisztematikus szelekciós munka eredményeként hozzákeverik a rövidszőrűeket, a rendőröket és más vadászkutyákat.

Hogyan kezdjünk el edzeni

Tervezett és rendszeres képzés a siker kulcsa. És ez alól a szánkó kutyafuttatás sem volt kivétel. Nagy figyelmet kell fordítani a kutya és a sofőr jól összehangolt munkájára. A kutya kiegyensúlyozott és teljes táplálkozása, valamint az optimális fizikai állapot elérésének folyamata.

A verseny fő része a hideg évszakban zajlik. De a sportolók egész évben intenzív edzéseket töltenek, a forró időszak kivételével. Minden előkészítés nagyjából 3 fő periódusra osztható:

 • Szabadidő. Hossza májustól augusztusig. Ez az ideális alkalom a kedvtelésből tartott állatok pihenésére. Úszás, hosszú séták és mérsékelt testmozgás segítenek fenntartani a kutya hangnemét;
 • Kiképzés. Szeptember - január. Ebben az időszakban fejlesztik a versenyen való részvételhez szükséges készségeket és gyakorlatokat;
 • Beszédek. A szervezők a januártól március-áprilisig tartó időszakot választják ki számukra. Ebben a szakaszban a résztvevőknek a lehető legnagyobb mértékben meg kell mutatniuk elért eredményeiket és bemutatni a megszerzett készségeket.
 • A berendezés előkészítése külön figyelmet érdemel. A kutya számára külön-külön kell készítenie a lőszert, valamint meg kell tanítania az állatokat egy bizonyos típusú felszereléssel való munkára. Ez megkönnyíti a távolság áthaladását.

Talán érdekelni fogja cikkünket is: Vadászkutyák képzése és oktatása

A képzési programot a musher vagy edzője dolgozza ki. Minden időjárási adatot, terhelést rögzítenek, és felmérik a versenyzők sérülésének valószínűségét. Az állatoknak és a pengének tökéletes állapotban kell lenniük a verseny kezdete előtt, és a kutyáknak minden parancsot kérdés nélkül be kell tartaniuk.

Ez fontos: bármely régióban elkezdhet edzeni. Elég, ha felveszi a kapcsolatot a kennel klubbal, és a tapasztalt tenyésztők megmondják, hogyan és mivel kezdjék el a tanulási folyamatot.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.