A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesA kutyafajták osztályozása

A kutyafajták osztályozása

kutya

A kutya messze a leg odaadóbb barát az ember számára. Több mint 20 ezer évvel ezelőtt az emberek megszelídítették a vad kutyákat, és társaikká, őreivé és au pairjévé tették őket.A sok kutyafajta között nehéz olyan háziállatot választani, amely minden szempontból megfelelő a tulajdonos számára. Az atlétikus kutya valószínűleg nem lesz alkalmas nyugdíjasnak, és fordítva: a dekoratív ölelő kutya nem képes jó társaságot tartani olyan tulajdonos számára, aki szereti a sportképzést vagy a hosszú utazást.

Tartalom:

 • A kutyafajták osztályozása méret szerint
  • Törpe (Magassága kevesebb, mint 30 cm, súlya legfeljebb 4 kg)
  • Kicsi (magassága 20-40cm, súlya 4-10kg)
  • Közepes (magasság - 40-55cm, súly 11-25 kg)
  • Nagy (magasság 55-75cm, súly 26-50 kg)
  • Óriás (magasság 75 cm felett, súly 50 kg felett)
 • A kutyafajták osztályozása szakirány szerint
  • Dekoratív
  • Őrző kutyák
  • Szolgáltatás
  • Vadászat
  • Pásztoré
  • Északi szánkók
  • Kísérő kutyák
  • Harc
 • A kutyafajták szőrzettípus szerinti osztályozása
  • Meztelen
  • Sima hajú
  • Rövid hajú
  • Drótszőrű
  • Hosszú hajú
  • Bolyhos

A kutyafajták osztályozása méret szerint

Jelenleg több mint 400 kutyafajta van a világon, és ez a szám minden évben csak növekszik, mert a tapasztalt tenyésztők újra és újra új fajtákat nevelnek négylábúakból. Teljes testű kiskutyát véve a házba, előre megtudhatja, hogy milyen kutya lesz méretben és temperamentumban, ami nem mondható el a fajtatiszta barátról, mert a kutya viselkedésének és megjelenésének nagy része öröklődik.

Törpe

A zsebkutyákat nagyon népszerűnek tartják, mert ideálisak egy kis lakáshoz, nem igényelnek hosszú sétát és egyedül otthon is kiválóak. Az ilyen kutyák súlya nem haladja meg a 4 kg-ot, a marmagasság legfeljebb 30 cm.

A várható élettartam hosszabb, mint a nagyobb rokonoké, ezért százéveseket gyakran találunk a törpefajták között. A felsorolt ​​előnyök ellenére a törpökutyák különös gondozást igényelnek, mert hajlamosak különféle betegségekre. A törpefajták közé tartozik a yorkshire terrier, a chihuahua, a pomerániai és az összes játékfajt.

Törpe kutyafajták listája

Kicsi

Kis kutyafajtáknak minősülnek azok a háziállatok, amelyek marmagassága nem haladja meg a 20-40 cm-t, és súlya nem haladja meg a 4-10 kg-ot. Ezek a négylábú barátok barátságosak, kíváncsiak, nagyon emberközpontúak.

A kis fajták között vannak kutyák, akik boldogan kísérik őket kocogásban, aktív játékokban és utazásokban. Jobb háziállatokat tartani egy lakásban vagy egy magánházban, de semmiképpen sem egy madárházban. A kis kutyafajták a következők: Jack Russell Terrier, Francia Bulldog, Tacskó, Pekingi és még sokan mások.

Kis kutyafajták listája

Átlagos

A közepes kutyafajták közé tartoznak a 40–55 cm marmagasságú, 11–25 kg súlyú háziállatok. A közepes fajtákat nagyon népszerűnek tartják, mivel mind lakáskörülmények között, mind magánházban élhetnek. Ezek a kutyák jól alkalmazzák magukat az edzésre, jól kijönnek a gyerekekkel, jó társakká válnak a különböző kategóriájú emberek számára. A közepes kutyafajtákat hagyományosan a következő kategóriákba sorolják: foxterrier, beagle, bassendzhi, sharpei stb.

Közepes kutyafajták listája

Nagy

Az 55-75 cm magas és 26-50 kg súlyú kutyák nagy fajták. Az ilyen állatokat leginkább magánterületen lehet tartani, az apartmanokban szűk. A nagyméretű kutyákat főleg vadászatra, otthonok és családtagok őrzésére nevelik.

A félelmetes megjelenés ellenére a nagy háziállatok jó természetűek és stabil pszichések. A nagy kutyák általában kisebbek élnek, mint társaik. A nagy kutyafajták képviselői: német juhász, doberman, akita inu, berni hegyi kutya stb.

Nagy kutyafajták listája

Óriás

Van még egy nagy kutyák csoportja, amelyeket óriás fajtáknak minősítenek. A marmagasság 75 cm, a súly pedig meghaladhatja az 50 kg-ot. Nagy négylábú háziállatot csak olyan magánterületen szabad tartani, ahol az állat mulatozni tud.

Sajnos az óriás kutyafajtáknak gyakran vannak ízületi problémáik, és a várható élettartam is ritkán haladja meg a 10 évet. Óriás fajták: angol masztiff, ír farkaskutya, újfundlandi, szent Bernard és néhány más.

Óriás kutyafajták listája

A kutyafajták osztályozása szakirány szerint

A kutyákat elsősorban azért háziasították be, hogy ügyes és erős asszisztensük legyen a vadászatban, és félelmetes őr legyen a házban. Jelenleg még a beltéri kutyafajokhoz is szükség van produktív sétákra és tevékenységekre, mert a vadász ösztöne minden négylábú egyedben benne rejlik.

Dekoratív

Főleg azért tenyésztették őket, hogy otthoni dekoráció és az emberek számára árusítóhely legyen. A legtöbb dekoratív kutya miniatűr (pekingi, játékterrier, chihuahua, máltai, bichon), nagyon kényelmes ilyen háziállatokat magával vinni, bárhová is megy, nagyon jól kiképezhetők.

Annak ellenére, hogy ezek a kutyák életük nagy részét lakásokban töltik, és főleg "a lélek érdekében" szülik őket, a háziállatoknak mindenképpen megfelelő oktatásra van szükségük. Ellenkező esetben a négylábú barátok nagyon kedélyesek és irányíthatatlanok lehetnek.

Dekoratív kutyafajták listája

Őrző kutyák

Az őrző kutyafajtákat elsősorban bármilyen tárgy (házak, raktárak, hidak stb.) Őrzésére használják. Az őrző kutya célja, hogy hangos ugatással értesítse, hogy idegen közeledik a tárgyhoz.

Ezenkívül az őrző kutyák a tulajdonos vagy az oktató megérkezése előtt önállóan őrizetbe vehetik a behatolót. Az őrző kutyának feltétlenül akut hallással és szaglással kell rendelkeznie, fizikailag fejlettnek kell lennie és bizalmatlannak kell lennie más emberekkel szemben. Az őrző kutyák közé tartoznak Alabaevs, kaukázusi juhászkutyák, dobermansok, moszkvai őrző kutyák és mások.

Az őrző kutyafajták listája

Szolgáltatás

Ebbe a csoportba tartoznak azok a kutyák, amelyek bármilyen személy számára szolgálatot teljesítenek, például szolgálati fajtájú kutyák dolgoznak a rendőrségen, őrzik a határt, részt vesznek kutatási és mentési tevékenységekben, és vakokat kísérnek. A szolgálati fajták közé tartozik a német és a kelet-európai juhászkutya, az óriás schnauzer, a rottweiler, a német boxer és még sokan mások.

A szolgálati kutyafajták listája

Vadászat

Az ókortól kezdve az emberek néhány kutyafajtát segédként használtak a vadállatok vadászatában. A vadászkutyák közös tulajdonságokkal rendelkeznek: állóképesség, mozgékonyság, erő, gyorsaság és vadság a zsákmányhoz képest. A vadászfajták közé tartoznak agarak, rendőrök, farkaskutyák, kutyák, tacskók, huskyk, spánielek, terrierek.

A vadászkutya fajták listája

Pásztoré

A vadmarhák háziasítása óta a kutya állandó segítője az állomány legeltetésének és védelmének.

Vannak kifejezetten erre nevelt négylábú barátok, akik különleges tulajdonságokkal rendelkeznek: fizikai erő, állóképesség, vastag szőr, amely lehetővé teszi az állat számára, hogy jól érezze magát különböző időjárási körülmények között, ügyesség, élénk hallás és teljes engedelmesség az emberek iránt. A pásztorfajták minden típusú pásztorkutyát tartalmaznak.

Terelő kutyafajták listája

Északi szánkók

Szánkózásra szánt kutyák hosszú évszázadok óta élnek a Távol-Északon, ezért ezeknek a kutyáknak olyan különleges tulajdonságaik vannak, amelyek megkülönböztetik őket kevésbé súlyos szélességi fokon élő társaiktól.

A súlyos fagyok, az erős szél és a hó egyáltalán nem félnek az északi kutyáktól, mert felépítésüket úgy alakították ki, hogy a sűrű és kemény gyapjú megmentse az állatokat minden rossz időjárástól. A kutyák teste masszív, de könnyű, a lábak hosszúak, ami lehetővé teszi, hogy a háziállatok könnyedén mozogjanak mély hóban.

Kevés a szánkó kutyafajta, de a legnépszerűbbek a szamojéd, a malamut és a szibériai husky.

Az északi szán kutyafajták listája

Kísérő kutyák

Hosszú nyugodt sétákra vagy otthonos otthoni összejövetelekre társkutyákat tenyésztettek. Ez a csoport panaszossága, kiegyensúlyozott pszichéje, szeretete és hiszékenysége különbözik az emberek iránt.

Társként mind a kicsi kutya, mind a lenyűgöző testmérettel rendelkező kutyák működhetnek. A legkeresettebb kísérő kutyák az arany retrieverek és a labradorok.

A kísérő kutyafajták listája

Harci fajták

A modern világban a harci kutyafajták különös népszerűségre tesznek szert, azonban a divat ellenére nem kell mindenkinek ilyen kutyája. Mielőtt kiskutyát vinnél a házba, el kell döntened, hogy milyen célból viszik be az ilyen kutyát a családba, mert harci tulajdonságaik mellett ezek a kutyák kiváló őrökké válnak a család számára és dadusok a gyermekek számára.

Meg kell jegyezni, hogy a harci fajta olyan, amely közvetlenül részt vesz a többi fajta egyénnel vívott harcokban. Általános szabály, hogy a harci kutyának egyáltalán nincs agressziója az emberek felé. De ennek ellenére kora gyermekkorától kezdve fel kell nevelni egy kölyökkutyát, különben a kutya ellenőrizhetetlenné válik, és figyelmen kívül hagyhatja a tulajdonos összes parancsát.

Harci kutyafajták listája

A kutyafajták szőrzettípus szerinti osztályozása

Minden fajtát külön csoportokba osztanak, a szőrzetüktől függően. A kiskutya kiválasztásakor fontos figyelembe venni a szőrzet minőségét, különösen, ha a kutyát bizonyos célokra vásárolják, például magánterület védelme vagy vadászat céljából.

Meztelen

A szőrtelen kutyák testében gyakorlatilag nincs szőr, de a szőr egyes területei lehetnek a lábakon, a fejen vagy a farokon. A meztelen háziállatok körültekintő gondozást igényelnek, mert a bőrük nem védett a hidegtől, a széltől, az esőtől és a napfénytől, ráadásul a faggyú folyamatosan szekretálódik, ami azt jelenti, hogy a kisállatot gyakran kell mosni. Ilyen fajták a kínai szőrtelen meztelen és a mexikói szőrtelen kutyák.

A szőrtelen kutyafajták listája

Sima hajú

A sima szőrű fajták ideálisak a lakásokban történő tartáshoz, mert igénytelen gondozni őket, nem igényelnek komplex ápolást, és emellett alig bocsátanak ki. A sima szőrű kutyák közé tartoznak a nagyméretű négylábú háziállatok (masztiff, dogok, dobermánok), közepes (személyzet, kutyák stb.) És kicsi (chihuahua, játékterrier stb.).

A sima szőrű kutyafajták listája

Rövid hajú

A rövid szőrű kutyáknak lehet alsókabátjuk, vagy anélkül is élhetnek. Az ilyen háziállatokat szabadban lehet tartani, de csak akkor, ha meleg az éghajlat, de alapvetően ezeket a háziállatokat lakásokban való életre szánják. Az állatok évente 2-szer megolvadnak.

Rövidszőrű kutyafajták listája

Drótszőrű

A durva szőrű háziállatokat a legideálisabbnak tartják mind magánházban, mind városi lakásban. A kutyák gyakorlatilag nem hullanak, azonban az ilyen kutyák kemény szőrzetét rendszeresen le kell pengetni. A drótszőrű fajták a következők: néhány terrier, schnauzer, tacskó.

Drótszőrű kutyafajták listája

Hosszú hajú

A hosszú hajú háziállatoknak lehet vagy nincs aljszőrzetük. Az aljszőrzetű, hosszú szőrű kutyák bármilyen időjárási körülmények között jól érzik magukat, a szabadban is élhetnek, de a bundájuk folyamatos gondozását igénylik. A hosszú hajú, de aljszőrzet nélküli háziállatokat (York, máltai lapdog) csak házra szánják.

Hosszúszőrű kutyafajták listája

Bolyhos

Néhány kutyafajta meglehetősen bolyhos szőrzetű, és úgy néz ki, mint a pitypang. Az ilyen háziállatok kabátjának gondozása meglehetősen nehéz, rendszeres ápolásra, fésülésre, mosásra van szükségük.

Szőrös kutyafajták listája

A sok fajta közül nehéz kiválasztani egy adott típusú háziállatot. Mielőtt négylábú barátjává válna, gondosan elemeznie kell életmódját, az állat tartásának feltételeit, valamint a kutya megvásárlásának célját.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.