A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesMik a kutya dokumentumai. Milyenek legyenek és miért van szükség rájuk

Mik a kutya dokumentumai. Milyenek legyenek és miért van szükség rájuk

Állatorvosi útlevél

Tehát úgy döntött, hogy egy fajtatiszta kutya büszke tulajdonosa lesz dokumentumok mellett. De mi áll e szavak mögött? Mi az a "dokumentumokkal rendelkező kutya"? Kitaláljuk, mik a kutyához szükséges dokumentumok. Mik ezek, melyek igazolják az állat fajtáját és származását, milyen dokumentumok szükségesek az állat külföldre történő kiviteléhez, és melyek az állat egészségéről?Kölyök dokumentumok

Kezdjük az elején. Találtál egy telivér kölyökkutya eladásának hirdetését, felhívtad a tenyésztőt, netán elmentél megnézni a kutyát, és a beszélgetés során az eladó elmondja, hogy a kutyát okmányokkal adják el. Ebben a legelső szakaszban ellenőriznie kell az eladóval, hogy mely konkrét papírokkal adja át a kiskutyát. Nem kell félénknek lenni vagy félni attól, hogy tapasztalatlannak tűnjön. Hidd el, a kérdésed nem okoz meglepetést vagy habozást egy tisztességes tenyésztőben, és azonnal válaszol a kérdésedre.

Tehát a telivér kölyökkutya értékesítésének kötelező dokumentumai:

  1. Az állat állatorvosi útlevele
  2. A kölyökkutya eredetét igazoló dokumentum (általában kölyökkutya metrikának, kölyökkártyának vagy kölyökútlevélnek hívják)

Fontos! Ha a kiskutya életkora kevesebb, mint hat hónap, akkor nem lehet törzskönyve azon ok miatt, hogy a törzskönyv csak az állat hat hónapos kora után készül. Ha kiskutya mutató helyett egy 2 hónapos kiskutyát próbálnak eladni neked törzskönyvvel, akkor ez csaló!

Értsük meg részletesebben.

Kölyök állat-egészségügyi útlevél

Az állat állat-egészségügyi útlevelét nemzetközi szabvány szerint készítik egy kis könyv formájában, amelynek oldalain a kutya egész élete során megjelennek jelölések a kedvtelésből tartott állatok oltásain és az állat paraziták elleni kezelésén.

A nemzetközi állatorvosi útlevél kezdeti oldalait a kutyára vonatkozó alapvető adatok megadására használják, nevezetesen: becenév, fajta, tulajdonos neve. A kutya chipszámával ellátott matricát is ide ragasztják, ha az állatot mikrochippel látják el.

kell

dokumentum

Fontos megérteni egy lényeges pontot. Minden állatnak állatorvosi útlevelet adnak ki, ha először kapcsolatba lép egy rendes állatorvosi rendelővel. Ez semmiképpen sem bizonyítja az állat fajtáját, mivel nyilvántartásba vételéhez az állatorvos nem kér semmilyen dokumentumot, amely megerősíti a tulajdonos szavait.

A kutyának állatorvosi útlevélre van szüksége, amelynek fő célja - annak bizonyítása, hogy kedvence nem veszélyezteti az emberek és más állatok egészségét és életét. Ezt a tényt megerősítik a fertőző betegségek elleni megelőző védőoltásokról szóló feljegyzések (gyakrabban matricák), valamint a veszettség vírus elleni éves kötelező oltás jelölése, amely a világ minden országában kötelező.!

Az állat állat-egészségügyi útlevelében szereplő ilyen jel nélkül nincs lehetősége a kutyával külföldre utazni, az állata nem vehet részt kutyakiállításokon vagy bármilyen kinológiai eseményen, és nem engedi tenyészteni és tenyészteni.

Fontos! Az állatorvosi útlevél nem igazolja a kutya fajtáját, annak ellenére, hogy a kutya fajtája szerepel benne.

A kiskutya származását igazoló dokumentum

A papírt, amelyet a közönséges emberek a kutyabarátok "kölyökkutyának" neveznek, hivatalosan a kölyökkutya metrikájának vagy kölyökkártyájának hívják. Tartalmazza a fajtát, a becenevet, a születési dátumot, a nemet, a márkát vagy a chipet, a szülők nevét és a törzskönyvük számát (!), valamint a szuka tenyésztőjének (tulajdonosának) és a kiskutya leendő tulajdonosának nevét és címét.

A kölyökkutya metrikáját vágási vonal osztja ketté. Ha törzskönyvre cserélik, a felső felet a kutyaszervezet kapja meg, és az alsó gerinc a tulajdonosnál marad, amíg a törzskönyv készen áll.

Milyen dokumentumok vannak egy kölyökkutya számára?

És itt kezdődnek bizonyos nehézségek. Az a tény, hogy több olyan kutyás szervezet létezik, amely nyilvántartást vezet a fajtatiszta kutyák populációjáról a volt FÁK területén. Hogy melyik kutyaszervezés jobb, az nem a mai vita tárgya. Mondjuk azt, hogy a világon a legelterjedtebb és legnépesebb az FCI (ICF), teljes jogú tagjai Oroszország területén az RKF (Orosz Kennelszövetség), Ukrajna - KSU (Ukrajna Kennel Unió), Fehéroroszország - BKO (Belorusz Kennel Egyesület), Kazahsztán - SKK (Kazahsztán Kinológusok Szakszervezete).

FCI (Fédération Cynologique Internationale) 

ICF - (Nemzetközi Kinológiai Szervezet)

Oroszország RKF Orosz Kinológiai Szövetség rkf.org.ru
Ukrajna KSU Ukrajna Kennel Unió uku.com.ua
Fehéroroszország BKO Belorusz Kennel Egyesület bcu-upo.org
Kazahsztán CCM Kazahsztán Kinológusok Szakszervezete uck-kz.org

Az alábbiakban bemutatunk néhány példát arra, hogy hogyan kell kinéznie az e szervezetek által kiadott kölyökkutya mutatónak (kattintson a nagyításhoz):

RKF kölyökkutya KSU kölyökkutya
Állatorvosi útlevél
kell

Figyelem! Ha például kiskutyát vásárol Ukrajnában, az RKF által kiadott kiskutya mutatóval, akkor az esetek 99% -ában ez hamisítvány és csalás. A születési országon kívüli kiskutyákat export törzskönyvekkel, nem pedig kiskutya mérőszámokkal értékesítik.

Milyen dokumentumok igazolják a kutya fajtáját

Az egyetlen dokumentum, amely a kutya fajtáját és származását igazolja, a törzskönyv (ha kölyökkutyáról beszélünk, akkor a kölyökkutya mutatója, ez egyben kölyökkártya). Ne feledje egyszer és mindenkorra: ha kutyájának nincs törzskönyve, akkor nem tekinthető fajtatiszta. A kutya törzskönyvében rögzítik az ősöket 3-4 térdig, ő erősíti meg, hogy ha például chiuhahua kiskutyát vásárol, akkor a nagyapja biztosan nem volt orosz játék!

Jogod megsértődni és bizonyítani, hogy fajtatiszta kutyád van, de ha a kutyának nincsenek igazoló dokumentumai, akkor csak egy kutya néz ki, mint a fajta képviselője.

Az alábbiakban bemutatunk példákat arra, hogy néz ki egy kutya törzskönyve (kattintson a nagyításhoz):

Törzskönyv RKF
Állatorvosi útlevél
KSU törzskönyv
kutya

Kitaláltuk, hogy néznek ki a kutya dokumentumai. Most találjuk ki, hogyan készülnek.

Hogyan készítsen dokumentumokat kutyának

Ha fajtatiszta kiskutyát vásárolt egy felelős tenyésztőtől, akkor a vásárláskor megkapta a kiskutya mutatóját, amiről fentebb írtunk. Ha elérte a hat hónapos kort, vegye fel a kapcsolatot a kutyaszervezet bármelyik ágával, amely kiadott egy kiskutya-mutatót, hogy a mutatót törzskönyvre cserélje.

Nem kell földrajzilag jelentkeznie azon a részlegen, amely a dokumentumot kiállította. A legegyszerűbb módszer az lenne, ha meglátogatná az országában működő kutyaszervezet webhelyét (amelyet a fenti táblázat jelez), válasszon egy fiókot a közelben és vegye fel a kapcsolatot vele.

Abban az esetben, ha kutyát vásárolt dokumentumok nélkül, de úgy gondolja, hogy kedvence valóban fajtatiszta, és törzskönyvet szeretne kiállítani rá, akkor a következőképpen teheti meg: a kutyakiállításokon vannak speciális fajtabeszerző gyűrűk, amelyekbe előzetesen regisztrálnia kell, és át kell esnie egy vizsgálaton három különböző bírótól. A kutya három leírása után felveheti a kapcsolatot a kinológiai szervezettel, hogy regisztrált törzskönyvet adjon ki (az úgynevezett "nulla" - törzskönyv a kutya őseinek megjelölése nélkül).

Fontos! A közelmúltban az FCI megtiltotta a törzskönyvezett kutyák tenyésztését. Így nem köthet és nem hozhat utódot egy ilyen kutyától, de csak saját örömére vehet részt a kutyakiállításokon.

Dokumentumok kutya külföldre történő exportálásához

Ahhoz, hogy kutyával utazzon a hazáján kívülre, mindenképpen szüksége lesz:

  • Nemzetközi szabványú állat-egészségügyi útlevél, kitöltve angolul. Az útlevélben fel kell tüntetni az állat oltásának és féregtelenítésének dátumát. A kutyát veszettség ellen be kell oltani!
  • F1 állatorvosi bizonyítvány (más néven 1. nyomtatvány). Az igazolást csak az állami állatorvosi rendelőben állítják ki a kutya állatorvosi útlevele alapján, és 3 napig érvényes. A határ átlépésekor a tanúsítvány nemzetközi állatorvosi tanúsítvánnyá változik.

Figyelem! Mindig ellenőrizze az állatorvosi ellenőrzés átadásának árnyalatait egy adott ellenőrzési ponton! Jelentősen változhatnak!

A fenti követelmények általánosak és változatlanok minden országban. Attól függően azonban, hogy melyik országból dönt a kutya importálása és melyik régióból exportálják, rengeteg további árnyalat jelenhet meg. Például, ha Ukrajna területéről kutyákat akar behozni az EU-ba, akkor veszettség elleni antitesteket kell tesztelnie, amelyet hat hónappal (!) Végeznek a tervezett határátkelő előtt. Ezért meg kell ismernie a teljes dokumentumlistát csak hivatalos forrásokban, és csak az Ön konkrét ügyében.

Itt talán megvizsgáltuk a kutya fő dokumentumait. Ha bármilyen kérdése vagy kiegészítése van, feltétlenül írjon a megjegyzésekbe, és megpróbálunk segíteni.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.