A kutyám az örömöm!

Etetés és gondozásHús kutyáknak. Mit lehet és mennyit adni

Hús kutyáknak. Mit lehet és mennyit adni

tud

A házi kutya ragadozó, akárcsak ősei, amelyek vad farkasok. Emésztőrendszere különleges módon épül fel. Étkezés közben a kutya szinte nem rágja meg a darabokat, egészben lenyeli őket. Az emésztés fő folyamata az állat gyomrában kezdődik, amely magas savtartalmú. Ennek a funkciónak köszönhetően a kutya a legjobb módon emészti meg a húsételeket. És a húsnak kell tennie a háziállat napi étrendjének nagy részét.Annak érdekében, hogy teljes mértékben kielégítse kutyája szükségleteit sérelem nélkül és maradéktalanul, a tulajdonosnak átfogóan tanulmányoznia kell a kérdést: meg kell tanulnia a különféle húsok előnyeit és lehetséges veszélyeit, el kell döntenie, hogy a kutyát főtt hússal vagy kizárólag nyersen táplálja-e, és figyelembe kell vennie a szakemberek etetési normákkal kapcsolatos ajánlásait.

Tartalom:

 • Milyen húst válasszon egy kutya
  • Marhahús
  • Sertéshús
  • Ürühús
  • Baromfi
  • Nyúlhús
  • Vadhús vagy lóhús
  • Belsőségek
 • Nyers vagy főtt hús ad
 • Ajánlások és normák a kutya hússal való etetéséhez

Milyen húst válasszon egy kutya. A különböző típusú húsok előnyei és ártalmai

A jó minőségű hús etetése biztosítja a kutya testének normális működését:

 • támogatja a belső szervek munkáját;
 • javítja a hematopoiesis folyamatát;
 • javítja a szőrzet és a bőr állapotát;
 • elősegíti a csont- és izomszövet megfelelő kialakulását;
 • energiaforrásként szolgál.

A húsfajták között vannak olyanok, amelyeket előnyösebb bevezetni a háziállatok étrendjébe. Vannak, amelyek nem a legalkalmasabbak a kutya etetésére. Ezenkívül a tulajdonos számára fontos tényező a hús költsége és annak ingyenes megvásárlásának lehetősége.

Nagy fajtájú kutya etetése kiváló minőségű természetes hússal nagyon drága öröm. A különféle húsok előnyeinek és hátrányainak összehasonlításával a tulajdonos kiválaszthatja a számára legelőnyösebb lehetőséget. Természetesen, figyelembe véve a kedvence előnyeit.

Fontos! Bármelyik hústípust is választja kedvencének, jobb, ha ez a húsdarab nem tartalmaz zsírréteget. A kutyák teste nem szívja fel teljesen a zsírt, túlzott használata provokálja az emésztőrendszer betegségeinek kialakulását.

tartani

Marhahús

A legártalmatlanabb állati fehérjeforrás egy négylábú háziállat számára. Az ilyen típusú hús fő előnye alacsony zsírtartalma. Ennek következtében, amikor a kutya marhahúst eszik, az állat máját nem terhelik túl. A porcokkal, szalagokkal és inakkal ellátott trimmek egészségesebbek, mint a nyírások, mivel kollagént tartalmaznak a csontok és az ízületek megerősítésére.

profik Mínuszok
Nagyszerű a kiskutya etetésének megkezdéséhez

Marhahús fogyasztásakor a kutyát nem fenyegeti a férgekkel való fertőzés

Egyik sem. A marhahús az egyik leginkább kutyabarát hús

Következtetés: Etethető kutyának, nyersen is.

Sertéshús

Kutyák számára legkevésbé ajánlott. A túlzottan zsíros hús rosszul befolyásolja a kutya máj állapotát, megterheli az emésztőrendszert.

Fontos! A sertéshús gyakrabban fertőzött helmintákkal és vírusokkal, mint más típusú hús.

Ennek oka a sertések táplálkozási sajátosságai és ipari termesztésük sajátosságai. A nagy mennyiségű hús előállítása érdekében a termelők növekedésserkentőket alkalmaznak, amelyek elnyomják a sertések immunrendszerét. Ez veszélyes vírusok kialakulásához vezet bennük, amelyek ilyen típusú hús fogyasztása esetén jutnak be a kutya szervezetébe.

profik Mínuszok
Kereskedelemben kapható, a drágább húsok alternatívája

A kültéri házban élő nagy fajtájú kutyák jó energiaforrást jelentenek

A bőrbetegségek és a szőrzet rossz állapotának megelőzésére a kiváló minőségű, kis zsírrétegű sertéshúsdarabok hasznosak lehetnek kutyák számára

A kutya teste által rosszul felszívódó zsíros hús az emésztőrendszer betegségeit okozhatja

A kizárólag sertésekben található férgekkel vagy vírusokkal való fertőzés veszélye.

Következtetés: Nem ajánlott vagy kizárólag főtt.

Ürühús

A tehénhús alternatívája. A réti fű legeltetésével táplálkozó juhokat nem szükséges hormonokkal és növekedésserkentőkkel táplálni. Ezért a bárányt hipoallergén és környezetbarát húsnak tekintik. Szinte az összes kutya etetésére alkalmas. A bárányt magas zsírtartalma jellemzi. A báránybelsőség etetésre is alkalmas.

profik Mínuszok
B-vitaminokban és vasban gazdag hipoallergén hús. Legmegfelelőbb pásztorkodó és őrző fajták számára. Különösen idősebb kutyák számára hasznos

A nagy fizikai aktivitásnak kitett kutyák számára a bárány ideális zsírtartalommal kiváló energiaforrás

A felnőtt hús felesleges zsírt tartalmaz. Érdemes előnyben részesíteni a fiatal bárányhúst - kevésbé zsíros.

Következtetés: Lehet, nyersen is.

Baromfi

Diéta alacsony zsírtartalmú hús. A kutya teste könnyen felszívódik. Megvásárolható. Etetéshez válasszon húst csirkéből, pulykából vagy vadból. A házi baromfihús biztonságos és egészséges a kutya számára, antibiotikumok és növekedésserkentők használata nélkül.

Fontos! A kacsa lehet túl zsíros. Korlátozott mennyiségben kell bevinni a kutya étrendjébe, hogy ne növekedjen az állat májterhelése.

profik Mínuszok
Diéta alacsony zsírtartalmú hús.
A kutya teste könnyen felszívódik.
A csirkehús tartalmazhat antibiotikumokat és növekedési hormonokat, amelyeket a baromfitenyésztésben használnak. Koncentrációjuk különösen magas a bőrben.

Provokálja az allergiás reakciók kialakulását

Veszélyes bakteriális fertőzés - szalmonellózis - fertőzés forrása lehet

Következtetés: Bőr nélkül is főzhető, figyelembe véve a kutya egyedi reakcióit. Jobb pulykára menni.

Nyúlhús

Egy másik típusú húscsemege, amelyet a kutya teste könnyen felszív. A nyúl teteme 90% -ban izomrost, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag.

profik Mínuszok
Diétás termék minimális zsírtartalommal. Alkalmas elhízott háziállatok számára

A kutya teste könnyen felszívódik, értékes fehérjeforrásként szolgál

Gyakorlatilag nincs allergiás reakció

Purinbázisokat tartalmaz - szerves természetes vegyületeket, amelyek húgysavvá alakulnak a kutya testében. Túlzott mértéke veszélyezteti az ízületi gyulladás kialakulását egy háziállaton.

Következtetés: A háziállat egyedi reakcióinak figyelembevételével lehetséges. Vese- és húgyúti betegségek esetén nem ajánlott.

Vadhús vagy lóhús

Tápláló csemege, de nem könnyen elérhető hús, magas áron. Gazdag fehérjeforrás, B-vitaminok és nélkülözhetetlen nyomelemek: vas, kalcium, foszfor, szelén, cink, magnézium, kálium, nátrium.

A vadon élő szarvasok speciális étrendje olyan, hogy ezen állatok húsa szinte soha nem fertőződik meg férgekkel. Emiatt nyugodtan fel lehet kínálni nyersen egy kutyának.

Fontos! A lóhúst óvatosan kell etetni, felmérve a háziállat reakcióját. Ez a hús nyomokban tartalmazhat antibiotikumokat, amelyeket lovak kezelésére használnak. Az ilyen gyógyszerek a tehenek számára tilosak, mivel húsuk szerepel az emberi étrendben.

profik Mínuszok
Magas tápértékű, magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú

Jobban felszívja a kutya, mint a marhahús

Finom, meglehetősen ritka és drága húsfajta. Ezért nincs mód a kutya napi étrendjébe.

Következtetés: Megteheti, beleértve a nyers magabiztosságot is a hús jó minőségében.

Belsőségek

Ezek közé tartozik a baromfi belsősége, valamint a marhahús báránya:

 • sebhely;
 • máj, vese;
 • tüdő;
 • gyomor;
 • szív;
 • tehén tőgye.

Ezek közül a szakértők szerint a leghasznosabb és legtáplálóbb termék a marhahús- vagy birkahús - a kérődzők növényevőinek gyomrának felső része. Gazdag a kutya testében értékes vitaminokban és mikroelemekben, emésztőenzimekben.

A bendő bevitele az étrendbe jótékony hatással van a négylábú háziállat egészségére: normalizálódik az emésztés, támogatott az idegrendszer működése, felgyorsul a bőr regenerációja, javul a szőrzet megjelenése és az állat nyálkahártyájának állapota.

Fontos! Az emberi vélemény szerint a kutya kíváncsi tulajdonsága, hogy megeszi mások ürülékét, az oka az emésztőenzimek hiányának a kutya testében. Hiányuk pótlására a háziállatokat beviszik a heg étrendjébe.

A marha máj értékes vas-, A-vitamin- és folsavforrás, amely ott asszimilálható formában található meg. A megfelelő folsavbevitel a szervezetben támogatja az állat reproduktív rendszerének funkcióit.

A szív a melléktermékek első kategóriájába tartozik. Beleértve a kutya étrendjébe, pótolni lehet a szervezet vas-, magnézium-, foszfor-, kollagénhiányát és növelni a háziállat állóképességét.

A bárány lépje gazdag vasban, de egy ilyen csemege nagy adagja hasmenést okozhat kedvence.

A légcső porcos és kötőszövetű cső, kis izomréteggel. A légcső megrágásával a kutya megtisztítja a fogát és megerősíti az állkapcsot.

A bendő és a máj kivételével minden mellékterméket elő kell főzni. Belsőségeket hetente legfeljebb kétszer ajánlott etetni a kutyával.

profik Mínuszok
Magas vitamin-, mikroelem-, emésztőenzim-tartalom Elégtelen magas tápérték. Dupla adagot igényel a kielégítéshez

A nyers sertésmáj a helmint fertőzés kockázatát hordozza magában

Következtetés: A hőkezelés megelőző intézkedéseinek figyelembevételével lehetséges

Nyers vagy főtt

Bár a nyers hús természetes táplálék a kutyák számára, a válasz erre a kérdésre nem egyértelmű. Mind a nyers, mind a főtt ételnek vannak előnyei és hátrányai. Döntéskor a tulajdonosnak világosan meg kell értenie a választott etetési módszer előnyeit és lehetséges ártalmait.

Nyers hús

profik Mínuszok
Magas tápérték

Gazdag esszenciális aminosavakban

Az állat csontvázának és izomszövetének helyes kialakulása

Vérszegénység megelőzése - a vér hemoglobinszintjének növelése

Az immunrendszer állapotának és a test általános állóképességének javítása

Az állat fogainak és állkapcsainak megbetegedéseinek megelőzése durva húsrostok rágása miatt

A helmintákkal és fertőző betegségekkel való fertőzés veszélye

Főtt hús

profik Mínuszok
Biztonságos a paraziták és néhány fertőző betegség elleni fertőzés ellen

Hőkezelés után a hús elveszíti előnyös tulajdonságainak egy részét, térfogata csökken. A főtt húsnak csökkent a jóllakottsága és a tápértéke.

A sósav magas koncentrációja a kutya gyomrában lehetővé teszi a kórokozó mikroorganizmusokkal szennyezett elavult élelmiszerek fertőtlenítését. Ennek ellenére csak akkor érdemes nyers hússal etetni a kutyát, ha teljes bizalom van a biztonságában és kiváló minőségében.

Csak a haszonállatok húsa tekinthető nem fertőzöttnek, amelyet az üzletben vásárolnak. Kötelező egészségügyi és állat-egészségügyi ellenőrzés alá esik.

A vadon élő állatok, például az apró rágcsálók nyers húsát erősen nem szabad engedni a kutyának. A vadászkutya fajták veszélyben vannak, miközben erdőben sétálnak a gazdival.

A megkérdőjelezhető minőségű nyers hús védelme érdekében több napra a fagyasztóba helyezheti. A parazita tojások a hőmérséklet hirtelen csökkenése miatt elpusztulnak.

Fontos! Ha húsételeket készít kutyának, ne adjon hozzá sót vagy más fűszereket. Ha azon gondolkodik, hogy kezelheti-e kedvencét egy kis füstölt hússal, jobb, ha megtagadja. Az ilyen hús összetételében lévő élelmiszer-adalékanyagok hátrányosan befolyásolják a kutya májának állapotát.

A hús főzése után visszamaradt húslevest nem szabad a kutyának táplálni - túl koncentrált. Ennek alapján főzhet gabonakását vagy zöldséget.

tartani

Ajánlások és normák a kutya hússal való etetéséhez

A speciális kutyatáplálékban az összes komponens kiegyensúlyozott, a normák és az adagok egyértelműen szerepelnek a csomagoláson. A természetes táplálék etetése bizonyos nehézségekkel jár a tulajdonos számára.

A házi kutya napi adagjának legalább 40% állati fehérjét kell tartalmaznia. Jobb, ha ez a mennyiség természetes húsösszetevőkből áll.

Mi a helyes és optimális méret egy adag háziállat számára, és a napi takarmánymennyiség?

Számos feltételtől függ:

 • kutyafajta, súlya;
 • nem és életkor;
 • életmód jellemzői;
 • egészségi állapot;
 • a kedvenc kedvence.

Érdekelheti cikkünk: Hogyan lehet egy kutyát átvinni a száraz ételből a természetes táplálékba

A közepes méretű kutya természetes táplálékának napi mennyiségének kiszámítására vonatkozó normák:

 1. Aktív felnőtt számára - a testtömeg 3-4% -a. Ennek megfelelően egy 10 kg súlyú háziállat esetében az élelmiszer napi adagja 10x0,04 = 0,4 kg vagy 400 gramm
 2. Idős és inaktív állatok esetében a napi adag a testtömeg 2-2,5% -ára csökken
 3. A kölyökkutyáknak viszont több ételre van szükségük. Arányuk a testtömeg körülbelül 6% -a.

Fontos!  A számított napi táplálékmennyiség 2/3-a hús és belsőség legyen.

A növekedés irányában az arány kiigazításra kerül:

 • nagy fajtájú kutyáknál;
 • kölyök és szoptató szukáknál;
 • nagyon aktív életmódot folytató kutyáknál;
 • a hideg évszakban szabadban tartott állatoknál

Lehet, hogy cikkünk hasznos lesz az Ön számára: A kutyák fagyosak-e télen, vagy csak a "kutya hidegéről" szólnak?

A kutya egészségi állapotának és életmódjának jellemzői, amelyekben érdemes korlátozni a húsfehérje eledel mennyiségét vagy szigorúan adagolni:

 • miniatűr vagy kistestű kutya;
 • lakásban tartás és egy kis fizikai aktivitás;
 • veseelégtelenség;
 • húgyúti betegségek;
 • allergiás reakciókra való hajlam.

Ügyeljen a cikkre: Kombinálható-e a száraz kutyaeledel és a természetes táplálék

Általános útmutatások a kutya hússal történő etetéséhez:

1. A kutya kizárólag hússal való etetése nem a legjobb megoldás. Egy ilyen menü fehérjemérgezéssel fenyeget. A teljes fehérje-, zsír-, szénhidrát- és rosttartalmú kutyaeledel biztosítja:

 • hal;
 • tojás;
 • zabkása;
 • tejtermékek;
 • zöldségek és gyümölcsök.

2. Jobb, ha a napi takarmánymennyiséget több adagra osztjuk a nap folyamán. A felnőtt kutyákat naponta 2-szer etetik, a kölyköket gyakrabban - akár napi 6-szor

3. Egy új típusú húst mindig fokozatosan vezetnek be. Figyelemmel kell kísérni a háziállat állapotát, hogy ne hagyja ki az allergiás reakciók megnyilvánulását: emésztési zavarok, a bőr és a szőrzet romlása

4. Ha húst kínál a kutyának, jobb, ha nagy darabokban adja, amelyeket meg kell rágni. Ez segít eltávolítani a lepedéket. A darált hús állaga olyan, hogy nem késik a gyomorban, gyorsan belép a belekbe. Ez megakadályozza, hogy a kutya jóllakjon.

5. Ha a kutya eledelt hagy a tálban, ez okot ad az egyszeri adag csökkentésére.

6. Rendszeresen féregteleníteni kell a háziállatot

A hús előnyeit a házi kutya napi menüjében aligha lehet túlbecsülni. De a "minél több, annál jobb" elv itt nem alkalmazható. Annak érdekében, hogy a háziállat egészséges és teljes mértékben fejlődhessen, rendkívül fontos a normáknak megfelelő étrend kiválasztása. Kompetens és felelősségteljes megközelítés a kutya tulajdonosának feladata.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.