A kutyám az örömöm!

Hasznos és érdekesHány évet élnek a különböző fajtájú kutyák? A kutya életkorának meghatározása emberi mércével

Hány évet élnek a különböző fajtájú kutyák? A kutya életkorának meghatározása emberi mércével

mennyi

Lehetetlen egyértelműen vitatkozni a kutyák átlagos várható élettartamáról. Végül is a létezés időtartama közvetlenül függ a különböző tényezőktől.

Még ugyanabban a családban is, ugyanazon fajták képviselői különböző évekig élhetnek, az állat gondozása az egész, függetlenül attól, hogy helyes volt-e vagy sem, mennyire gondozták a tulajdonosok a kutyát, szerették-e kedvencüket.A kutyák élettartama különböző tényezőktől függően

Hány évet fog élni egy kutya, teljes mértékben a négylábú lény egészségi állapotától, nemétől és megfelelő gondozásától függ. Különböző tényezők befolyásolják az állat életének időtartamát és kényelmét.

  • A szukák átlagosan mindig 2 évvel hosszabb ideig élnek, mint a hímek.
  • A várható élettartam a kutya méretétől és súlyától is függ. Természetesen a Szent Bernát kevesebbet fog élni, mint a zsebkutya, amelyet állandóan a karjaiban hordanak. A nagy kutya teste sokkal hajlamosabb a "kopásra", mint az apró kutyák. A kis fajták másfélszer hosszabb életet jelentenek, mint a nagy tetrapodák képviselői.
  • Kasztrálással és sterilizálással az állat élettartama is meghosszabbodik. Végül is a szexuálisan aktív háziállatok hamarosan rosszindulatú daganatokat és a nemi szervek egyéb súlyos betegségeit kereshetik maguknak.
  • Az állat életében óriási szerepet játszik a táplálkozás minősége, a tulajdonos szeretete vagy hiánya, az általános légkör a családban, az egészséges életmód fenntartása, a gyakori séták és az aktív tevékenységek, a kedvtelésből tartott stresszhelyzetek hiánya, az állatorvos rendszeres látogatása és az oltások, a mentők betegségek esetén, a paraziták és férgek időben történő megsemmisítése.

Jelenleg a kutyák átlagos élettartama körülbelül 13 év.

Valamikor ezelőtt egy ilyen alakról csak álmodni lehetett.

A kutya életének időszakai

A kutyák egész élete több időszakra osztható:

  • Tej;
  • Kölyökkutya;
  • Tizenéves;
  • Fiatalos;
  • Érett;
  • Merev.

élő

1. A kutya a tejelő, kölyökkutya és serdülőkorban nő. Tehát a legkisebb kutyák többnyire teljes mértékben megnőnek 10 hónappal. Nos, a legnagyobb fajták növekedése 2 évvel leáll.

2. A serdülőkor apró fajtáknál 10 hónapnál kezdődik és átlagosan 8 évnél ér véget. Nagyobb tetrapodákban azonban a serdülőkor sokkal korábban ér véget, már 3 éves korukban egyes kutyákat érettnek lehet nevezni, míg a közepes kutyafajták a serdülőkor szakaszát körülbelül 4-5 év alatt élik meg.

3. A teljes értékű és érett kis fajtájú kutya 8 év után válik, és ez az időszak 12 éves korig tart. A legnagyobb fajták 3 éves korukban érik el, és 6 éves korukig is megmaradnak. A tetrapodák átlagos képviselőinek érettsége 7-10 év.

4. Természetesen az öregség is a kutyáknál jár, nem lehet megúszni. A legkisebb kutyafajták csak 12 év után tapasztalhatnak bizonyos életkorral kapcsolatos kellemetlenségeket. Egyébként a zsebkutyák, amelyek állandóan a lányok kezében vannak, akár 20 évet is tovább élhetnek, ami nem mondható el más háziállatokról.

A közepes méretű kutyák gyorsan öregedni kezdenek 8-10 év elteltével, és ebben az állapotban körülbelül több évig élhetnek. Nos, a legnagyobb tetrapodák 6 év után az öregség szakaszába lépnek, és csak további életük időtartama függ a megfelelő ellátástól.

A kutya kora emberi értelemben

Világossá válik, hogy a kutyák fejlődése és növekedése sokkal gyorsabb, mint az embereknél. Lehetetlen pontosan kiszámítani, hogy hány éves a kutya emberi mércével mérve. Sokan úgy vélik, hogy hét emberi évet fel lehet venni egy kutya évének. Ez azonban nem teljesen igaz, mert a különböző fajták a méretüktől függően eltérő módon érnek meg.

Az a tény, hogy az élet első évében minden tetrapoda közel azonos mértékben növekszik, kölyökkutyákból teljesen felnőtt kutyákká válnak, a fejlődés nagyon gyors. Egy év alatt a kutya átlagos életkora emberi normák szerint 15 év.

Különböző kutyafajták két hónaptól hat hónapig egyenlőek az emberi hétévesekkel. 8 hónaposan az életkor 10 év. Egy év után a kutya növekedése jelentősen lelassul, megkezdődik a serdülőkori szakasz. A hároméves kutyák már elég érettek, emberi mércével mérve körülbelül 30 évet adhatnak nekik. A négylábúak már nem szemtelenek, és teljesen tisztességes és nyugodt életet kezdenek élni.

5 éves korukra néhány kutya eléri a 35. életévét, és a nagyobb fajták máris ünnepelhetik a 40. évet. Jelentős különbség már itt is érezhető, mit mondhatunk a későbbi életről.

A 10 éves kis állatok elérték az 56 éves személy életkorát, és a legnagyobb fajták egyáltalán 78 évesnek érzik magukat! Természetesen teljes élettartamuk rövidebb.!

Az apró, csak 15 éves kutyák 76 évesnek érzik magukat, és a legnagyobb fajták képviselői már elérték a határt - az ember 115 éve.

A várható élettartamot befolyásoló tényezők

1. A kis kutyák élete sokkal hosszabb, mint a nagy fajtáké. Miért történik? Ez egyszerű, mert a kisállatok sokkal kevesebb energiát költenek a test alapvető funkcióinak és fiziológiájának fenntartására, mint a hatalmas kutyák. A nagy tetrapodáknak gyakran vannak szívproblémáik, mert a szívverésük sokkal gyorsabb, mint a kis zsebkutyáké.

2. Az állat neme az átlagos élettartamot is befolyásolja. A szukák élettani jellemzőik, állóképességük és testfelépítésük miatt valamivel tovább élnek, mint a hímek.

3. A sterilizálás és a kasztrálás során a négylábú társak már nem érzik a természetes igényeket és az örömöket, de nem fordítanak energiát a párkeresésre és a szerelmi örömökre. Életük ezért nyugodtabb, ezért hosszú. A kezeletlen állatoknál gyakran genitális rák alakul ki.

4. Az étrend helyes megválasztása szintén szerepet játszik a kutya életének hosszában. A kiegyensúlyozott speciális étel több évvel meghosszabbíthatja a háziállat életét. Ezért feltétlenül vegye fel a kapcsolatot egy állatorvosi klinikával, hogy a szakemberek kiválaszthassák az optimális étrendet egy bizonyos fajta háziállat számára.

5. Az egészséges és helyes életmód nemcsak az ember számára fontos, hanem a kutya számára is. Hosszú séták a friss levegőn, aktív életmód, jó és barátságos légkör a családban - mindez a háziállat hosszú életének kulcsa.

6. Az állatorvos által végzett rendszeres vizsgálatok segítenek felfedni a látens betegségek és fertőzések jelenlétét, az állatot időben beoltani.

Ki él tovább - korcs vagy fajtatiszta kutya

A hajléktalan kutyák többnyire nem élnek öregségig, és sokkal hamarabb elpusztulnak, mint az esedékesség. Ezt számos tényező befolyásolja.

Természetesen az utcai kutyának állandóan táplálékkeresésre kell töltenie az életét, és nem mindig sikeresen. Ha lehet a kukából enni, nem tudni, hogy súlyos mérgezés következik-e.

A kóbor kutyák állandóan a szabadban barangolnak, nincs hová melegedniük, nagyon gyakran megbetegednek és megfáznak.

Az állatok többsége pestisben kezd megbetegedni, ezt mindig halál követi. Szinte minden háziállatot beoltanak e szörnyű és veszélyes betegség ellen.

A legtöbb kóbor kutya különböző fajták keresztezéséből származik, és mestizo. Ezért függ a kutya átlagos élettartama az állat szüleinek fajtájától.

Talán érdekelni fogja cikkünket: Fajtiszta kutya vagy korcs. Mítoszok és valóságMenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2024.