A kutyám az örömöm!

EgészségTatár és lepedék kutyáknál. Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

Tatár és lepedék kutyáknál. Könnyebb megelőzni, mint gyógyítani.

fogászati

A modern házi kutyák olyan szorosan élnek gazdáikkal, elfogadják szokásaikat és táplálkozási rendszerüket, hogy sok vad őseik számára szokatlan betegség jelent meg és terjedt el közöttük.Miért képezik a kutyák a fogkövet?

A fajta jellemzői, a tartási körülmények hibái, valamint egyes tulajdonosok felelőtlensége a háziállatok szenvedéséhez vezet. A rossz táplálkozás miatt a kutyáknál olyan gyakori problémák jelennek meg, mint plakk és fogkő.

Fogkő Állati nyálban található ételmaradékokból és kalcium-foszfátból származó, barna, sárga vagy szürke fogak felületén képződő lepedék.

A természetben élő állatok minden fogukat felhasználják: szemfogak a zsákmány megtartására és megölésére, metszőfogak - a zsákmány tetemének darabokra szakadására, őrlőfogakra - hús őrléséhez és rágásához.

A modern kutyatulajdonosok elfoglalt emberek, háziállataik etetésénél gyakran kész ételeket használnak. Az ipari takarmányoknak kétségtelenül megvannak az előnyeik, kiegyensúlyozott étrendet biztosítanak az állat számára, megkönnyítik a tulajdonos gondozását a kedvtelésből. Ezek azonban nem segítenek a lepedék megtisztításában, különösen, ha az étel finom szemcsékkel rendelkezik.

Egyes kutyafajták, mint például a bulldogok, uszkárok, schnauzerek, cocker spánielek olyan szerkezetű fogakkal rendelkeznek, hogy a rajtuk lévő kőképződés gyakori probléma. Ismerve egy ilyen természetes tulajdonságot, csak gondosan figyelnie kell a háziállat szájüregét, be kell tartania a higiéniai szabályokat és a megfelelő etetésre vonatkozó ajánlásokat.

Évente egyszer vigye el a kutyát az állatorvoshoz ellenőrzésre, és ha szükséges, végezzen mechanikus fogtisztítást szakemberek által.

A fogkő megelőzése kutyáknál

Nemcsak az, hogy mit etet a kutyájával, hanem az is, hogy hogyan tartja be az étrendet. Állandó harapnivalók a nap folyamán, a mester asztalának darabjaival történő kezelés oda vezet, hogy az élelmiszer darabjai mindig az állat szájában maradnak, a baktériumok szaporodnak, és a természetes mikroflóra megszakad. Háziállatának túl gyakori etetése szintén nem jó a kutyák számára.

Ha a kutya napi étrendje sok cukrot tartalmaz, az minden bizonnyal befolyásolja fogainak állapotát. Ezért bölcsebb lenne az édességet teljesen kizárni az állat menüjéből. Csak a természetes méz - és ez kis mennyiségben - édesítheti kedvence étlapját az egészség veszélyeztetése nélkül.

A sok kutya által szeretett kekszek szintén nem járulnak hozzá teljes mértékben a fogak tisztításához, mivel néhány másodperc múlva nyál hatására zúzává válnak.

A legjobb promóció fogtisztítás durva étel, amely hosszú rágást igényel. Marhacsontok, porcok, száraz kekszek, nyers zöldségek, speciális tisztító kések, amelyeket kisállat-üzletekben árulnak.

A kedvtelésből tartott állatok fogain előforduló lepedéket gyakrabban kell eltávolítani, mivel a legátfogóbb tisztítás után is, néhány nap elteltével az ételmaradványok ismét felhalmozódni kezdenek, és környezetet teremtenek a baktériumok fejlődéséhez.

A kutyák kevésbé hajlamosak a fogszuvasodásra, mint az emberek, a nyál magas hidrogéntartalma (9%) miatt. De másrészt ez az anyag hozzájárul a kalcium-foszfát felgyorsult képződéséhez, ami a fogkő növekedéséhez vezet.

A kutyának kellemetlen szaga van a szájból, fekélyek képződnek az ínyen. Ha elkezdi ezt a folyamatot, és nem cselekszik, akkor a fogak körüli szövetek romlani kezdenek, a fogak meglazulnak és kihullanak.

Hasznos lesz megtanítani a kutyát egy egyszerű higiénés eljárásra - speciális fogkefékkel és pasztákkal történő fogmosásra.

Néhány kutyafajta, különösen a kicsi, olyan szerkezetű fogakkal rendelkezik, hogy a fogkő nagyon gyorsan kialakul. Ebben az esetben kombinálni kell a mechanikus tisztítást a baktériumok megjelenésének megelőzésével antiszeptikumokat és enzimeket tartalmazó fogkrémek alkalmazásával.

Különösen ragaszkodó háziállatok számára találtak ki speciális ragasztótablettákat. A modern ipar különféle fogkő elleni termékeket kínál. Ezek azonban nem olcsóak és nem 100% -osan hatékonyak.

Néha olcsóbb és jobb a kutya szájüregét állatorvosi rendelőben kezelni. Különösen előrehaladott esetekben, amikor a fogpép érintett és a gyulladásos folyamat megkezdődött, az orvosok megfelelő kezelést végeznek antibiotikumokkal.

Ha a fogkő hosszú ideig és nagy területen érintette az állat szájüregét, előfordulhat, hogy általános érzéstelenítésben el kell távolítani.

Miután megszabadult a kedvtelésből tartott lepedéktől, emlékeznie kell a megelőző intézkedésekre:

  • kizárja a száraz ételeket apró szemcsékkel;
  • váltson a helyes etetési rendre (legfeljebb naponta kétszer);
  • minden etetés után használjon tisztító csontokat;
  • tanítsa meg háziállatát a fogak higiénikus tisztítására
  • használjon speciális állatorvosi takarmányt az ínybetegség súlyosságától függően.

A háziállat higiéniai szabályainak betartásával, az állat étrendjének felülvizsgálatával, megelőző intézkedések alkalmazásával mindig boldog, egészséges kutyát láthat.MenüTovábbi információ erről a témáról:Navigáció

E-mail:
admin@howwwblog.info
Minden jog fenntartva © 2022.